Oáza — 8. 12. 2009 7:28

Ovesné vánoční sušenky
Ingredience:

* 100 g jemných ovesných vloček
* 350 ml horké vody
* 80 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
* 40 g rozinek sultánek
* 20 g pšeničných nebo špaldových klíčků
* 10 g loupaného sezamu
* 1 lžíce medu
* 1 lžíce panenského řepkového nebo slunečnicového oleje
* hořká čokoláda s třtinovým cukrem na potření
Odvážené množství jemných ovesných vloček přelijeme vařící vodou a necháme asi 20 minut nabobtnat.

Ke zbobtnalým ovesným vločkám přidáme nejdříve med a dobře ho rozmícháme, vlastně rozpustíme.

Vlašské ořechy posekáme nožem nahrubo a společně se sezamem, rozinkami, obilnými klíčky a lžičkou oleje je přidáme k oslazeným ovesným vločkám.

Výsledné hutné kašovité těsto můžeme krásně ovonět pár kapkami citrónového aromatického oleje.

Pak už jen klademe lžící na plech vyložený pečícím papírem malé hromádky, které lehce rozmáčkneme, aby nebyly moc vysoké na výšku a pekly se stejnoměrně.

Ovesné kousky pečeme pomalu při 150–180 °C asi 1 hodinu do světle hněda.

Oáza — 8. 12. 2009 7:28

Špaldové vánoční sušenky
* 250 g celozrnné mouky špaldové jemné BIO + 10 g na vál
* 10 g kypřícího prášku bez fosfátů
* 25 g mletých lněných semínek
* 15 g lněných semínek celých
* 50 g sojového nápoje s příchutí smetany „Zajíc“
* 100 ml teplé vody
* 80 g medu (popř. obilného sladu)
* 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“
* 30 g panenského řepkového oleje (i slunečnicový nebo sezamový)
* mixovaná fruktóza na obalení
Z odváženého množství 40 g lněného semínka asi polovinu umixujeme najemno a smícháme spolu s moukou a kypřícím práškem bez fosfátů. K mouce také přimícháme lněné semínko vcelku, aby nám v sušenkách něco „křupalo“.

Zvlášť si rozpustíme v teplé vodě sojový nápoj s medem, přidáme olej a touto tekutinou po zchladnutí těsto „zaděláme“.

Máme-li kvalitní aromatický citrónový olej „Just“, přidáme pár kapek pro vůni a dobře těsto promícháme.

Připravené těsto není ještě tvarovatelné a proto je necháme asi půl až jednu hodinu v míse odležet v chladu.

Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál, obalíme v mouce a lehce zpracujeme tak, aby bylo tvárné. Z těsta vyválíme plát, ze kterého vypichujeme různé drobné tvary sušenek. Sušenky ničím nepotíráme a přímo klademe na plech na papír. Pečeme je při 150–175 °C 12–15 minut a potom je při 150 °C jenom dosoušíme. Při pečení k závěru hlídáme.

Horké upečené sušenky sesypeme z plechu na papírový ubrousek a pak je zasypeme a obalíme v namixované fruktóze.

Oáza — 8. 12. 2009 7:29

Makové sušenky
* 100 g jemné celozrnné mouky špaldové BIO (+20g na vyvalování)
* 100 g mletého máku
* 1 lžička panenského slunečnicového oleje
* 20 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
* 100 ml vody
* špetka mletého hřebíčku, popř. i skořice
Rychlé pečivo z máku, plné vápníku, připravíme jenom smícháním surovin a vyválením středně velkých placiček. Tyto placičky jsou chutné na zakousnutí na cesty, ale i ke kávě. Nejsou mnoho sladké a tak kdo chce, může je ještě potřít marmeládou bez cukru.

V míse smícháme špaldovou mouku, umletý mák, obilný nápoj, lžičku slunečnicového oleje a vodu. Tuto směs ovoníme pár kapkami citrónového aromatického oleje a můžeme přidat i špetku mletého hřebíčku a skořice. Takto budou placičky vonět jako makovec.

Těsto v míse vařečkou dobře propracujeme a pak vyklopíme na vál poprášený špaldovou moukou. Obalíme v mouce a uděláme váleček, který rozdělíme na stejné díly. Samostatné kousky (asi po 27–30 g) oválíme též v mouce, uděláme z každého kuličku a rozválíme malým válečkem nebo rozmáčkneme rukou na placičky.

Placičky dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v mírné troubě při 160–180 °C . Pečeme asi 30–35 minut.

Oáza — 8. 12. 2009 7:30

Ořechové oválky

Ingredience:

* 200 g hladké celozrnné pšeničné mouky BIO
* 90–100 g másla
* 80 g strouhaných vlašských ořechů
* 30 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
* 30 g rýžového sladu
* 1 žloutek
* 2 lžíce bílku
* 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí být)
* půlky vlašských ořechů na ozdobení
* 1–2 sáčky „vanilkového cukru light“ – fruktóza s vanilkou
Z těsta si uhněteme kouli, kterou poprášíme moukou, přikryjeme a necháme v misce v chladu alespoň 1 hodinu odležet.

Těsto po odležení již nemusíme propracovávat. Dle mých zkušeností je lepší si přímo odkrajovat stejné kousky. Každý pak v dlani dvakrát zmáčkneme a vytvarujeme z něho kuličku a následně zaoblený oválek.

Oválky ozdobíme na vrchní straně půlkami vlašských oříšků, tzv. „žabičkami“. Hotové skládáme na plech na pečící papír a dáme pak péci do mírně předehřáté trouby. Pečeme krátce při teplotě asi 180°C. Obvykle stačí 15–20 minut. Hlídáme a raději kontrolujeme upečení rozlomením jednoho oválku.

Upečené oválky nejlépe za tepla, ještě na plechu, pocukrujeme vanilkovým cukrem light. Nemáme-li, postačí jenom fruktóza. Oválky necháme na plechu vychladnout a až po té je z plechu sundáme. Po vychladnutí jsou na manipulaci pevnější a nebudou se lámat.

Oáza — 16. 12. 2009 18:33

Mrkvové pečivo
100 g hladké mouky
100 g polohrubé celozrnné mouky
150 g jemně nastrouhané mrkve
100 g tuku
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
Vyválím a dělám kolečka. Peču na teplotu jako linecké.

Bublina_58 — 13. 1. 2013 11:28

Ahojky, našla jsem prima dietní cukroví i tady http://www.fitnesstv.cz/dietni-vanocni-cukrovi-cast-1 :) už jsem ho letos zkoušela a většině návštěv chutnalo :)

QuidoF — 14. 8. 2014 9:10

Na téhle stránce sou nějaké moučníky pro diabetiky. Občas známému, který má cukrovku, něco z toho uděláme a docela si chrochtí :)
http://www.onlinekucharka.cz/seznam_receptu/5/502

Bobulka5 — 3. 2. 2017 12:57

Pekla jsem poprvé podle fitrecepty. Něco nebylo takový, jako stará dobrá klasika, ale i tak to sklidilo úspěch:)