Sakura — 7. 11. 2009 15:14

V dubnu mi zemrela maminka, jsem jediny dedic, presto bylo nutne dedicke rizeni a ja mam konecne po pul roce predvolani k soudu, na 26.11. Ovsem problem je v tom, ze ziju v Japonsku a prijet okamzite nemuzu, musim sehnat letenku. Proto jsem se vas chtela zeptat, zda je mozne soud pozadat o odlozeni, pripadne o jak dlouho to asi odlozi. Doufala jsem, ze mi daji vedet alespon mesic dopredu, ale dali mi vedet jen 3 tydny dopredu.

šarik — 7. 11. 2009 17:34

Vždy po zemřelém probíhá dědické řízení, takže je to zcela v pořádku a nejsi žádná vyjímka. Nicméně je podivné, že máš předvolání k soudu. To není běžné. Před soudem se projednává odmítnutí dědictví, po*né části a pod.
Pokud se nestihneš dostavit k soudu, tak je nezbytné se omluvit a podat zdůvodnění neúčasti. Můžeš zároveň požádat soud o odročení jednání a napsat, do kdy tě nejpozději mají uvědomit o termínu jednání, abys stačila přicestovat. To možné všechno je, máš závažný důvod se nedostavit a celé je to o komunikaci.
Zkus také zvážit jestli je tvoje přítomnost nutná, zda by nestačilo jen pro řízení nechat soudem ustanovit opatrovníka, či jestli se nenechat zastupovat tebou zvoleným místním zástupcem. Případně možná by šlo požádat soud jestli by nebyla možnost požádat japonský soud o spolupráci a nikam bys nemusela jezdit.

Sakura — 7. 11. 2009 17:51

Sariku diky, je mozne, ze to predvolani je k notari, se kterym jsem mluvila po pohrbu a ne primo k soudu, ja tomu moc nerozumim a to predvolani nemam v ruce, ale prislo zplnomocnene zname a ta mi to vcera oznamila mailem. Ja bych si to radeji vyridila sama, jen oznameni o umrti maminky slo docela dlouho pres velvyslanectvi, takze korenspondencne by se to moc tahlo a nechci to vsechno hazet na tu znamou, nemam uz nikoho z rodiny, kdo by mi pomohl a stejne musim jeste prijet, nevyzvedla jsem z pohrebniho ustavu jeste urnu, protoze jsem to pri me navsteve Prahy minule psychicky nezvladla a pani byla hodna a rekla mi, ze az prijedu priste. Takze me ceka jeste vic takovych zarizovani. A myslis, ze kdyz jsem jediny dedic, ze se to vyridi hned? Na jedno sezeni? Nemuzu zustat moc dlouho. Dnes jsem sehnala letenku na 24.11., takze na to predvolani se dostavim v terminu. Ale pokud se to protahne, tak asi opradvu budu muset tu znamou poprosit o zastoupeni. Ono letat z Japonska neni jen tak. Diky moc za radu jeste jednou!

Vladena — 7. 11. 2009 18:36

Pokud jsi jediný dědic a dědictví je jednoduché (nic se nemusí dohledávat), tak opravdu stačí jedno sezení. Pokud já vím, tak to většině stačilo.

Sakura — 8. 11. 2009 0:46

Holky, tak jsem zmatena, letenku jem objednala a povedela jsem to te zname a ona mi odpovedela, ze jsem letenku jeste nemela kupovat, ze jeste toho notare zkintaktuje, protoze nevi, jestli to probehlo uz soudem. Ale preci bzy mi jinak neposilal predvolani ne? Tak nevim, jestli je znatena ta znama, nebo ja. Pritom ona uz mela nekolik dedickych rizeni, tak by mela byt v obraze, tohle je moje prvni. Kdyz mi notar posila predvolani, tak uz je to asi pres soud vyrizene a jen mi rekne ustanoveni, ne?? Prosim dejte mi vedet, sice letenku uz asi nezmenim, ale ta znama me dost vydesila.

Vladena — 8. 11. 2009 5:31

Nevím, já jsem byla pouze na předvolání notáře a tam jsem jen potvrdila informace. Nic víc.Ještě se kouknu zde na internetu.

Vladena — 8. 11. 2009 6:35

Notářka je Okresním soudem pověřena k projednání dědictví. Po přidělení spisu probíhá nejprve předběžné šetření. K předběžnému šetření je pozván nejčastěji vypravovatel pohřbu, který by měl notáři poskytnou informace o okruhu majetku a dědiců zůstavitele.

K předběžnému šetření tedy přineste zejména:

•oddací list zůstavitele

•informace o manželu a potomcích zůstavitele (datum narození, rodné číslo, přesné adresy)

•závěť zůstavitele, pokud ji sepsal a zanechal doma

•doklady o majetku zůstavitele – není potřeba obstarávat placené originály, notářka si vše vyžádá, ale je potřeba vědět, kde se má o majetku pátrat, tedy zda a kde má nemovitosti (byt, dům, pozemek), přinést vkladní knížky, poslední výpisy z účtů, velké technické průkazy od automobilů, výpisy o akciích, akcie, živnostenský list apod.

•doklady o zaplacení pohřbu, hostiny a dalších nákladech souvisejících s pohřbem.

Po předběžném šetření probíhá zjišťování okruhu majetku, notářka rozesílá dopisy na všechny instituce zmíněné u předběžného šetření. K zjištění hodnoty majetku nemovitostí je někdy potřeba znalecký posudek, na byty není znalecký posudek potřeba. Po zjištění veškerého majetku je řízení buď zastaveno, když zůstavitel nezanechal žádný majetek nebo jen majetek nepatrné hodnoty, anebo proběhne jednání, na kterém dědicové uzavírají dohodu ohledně rozdělení dědictví.

Řízení o dědictví je skončeno vydáním usnesení, které vydává a rozesílá Okresní soud . Pokud se proti tomuto usnesení nikdo neodvolá, pak po 15 dnech od doručení poslednímu účastníkovi nabývá usnesení právní moci a řízení o dědictví je skončeno. Po nabytí právní moci je vhodné si nechat tuto skutečnost vyznačit na usnesení (znamená to nechat si vyznačit razítko právní moci) a toto provádí Okresní soud na dědickém oddělení. Vyznačení právní moci je nutné pro uplatnění práv dědiců – např. vyzvednutí vkladní knížky, zrušení účtu zůstavitele apod.

Sakura — 8. 11. 2009 8:03

Vladeno moc diky za vyhledani, ja jsem dostala predvolani k tomu notari, a od soudu nic, tak snad je vse v poradku, nemel by  byt zadny zadrhel, kdyz jsem jediny dedic.

Frigo — 8. 11. 2009 9:34

notář se tě pouze zeptá, o měla maminka za majetek, jestli se vzdáváš nebo nevzdáváš případného dědictví a pak to předá soudu. Ten pošle usnesení. Tím to končí.

Sakura — 8. 11. 2009 12:23

Frigo, diky za odpoved, u notare jsem uz pred 6 mesici byla, majetek jsem nahlasila a rekla jsem, ze majetku se nevzdavam a ted mi od neho (notare) prislo predvolani, nikoliv usneseni od soudu. Tak jsem trochu zmatena...

šarik — 8. 11. 2009 13:54

To je v pořádku, že to tak je. Napřed jsi předběžně předvolaná k sepsání majetku, nahlášení dědiců, notář zjistí po bankách jestli tam nejsou nějaké peníze a když jo, tak kolik, katastr skrz nemovitosti atd. To je takové předběžné přípravné řízení. Až je to sepsané, tak vás (tě) pozve k vyhotovení zápisu pro soud, kde již je to úřední úkon, kdy dědice poučí o jejich právech a povinnostech, možnosti odmítnout dědictví, vzdání se podílu ve prospěch ostatních dědiců. No a pak s vámi jedná prakticky jako soud, protože notář je soudem určený komisař k vyřízení dědictví, aby se soudy tímto nezabývaly, protože je toho moc a už i tak nestíhají. Tedy sepíše soudu zápis z jednání s dědici, kdo komu co připadne, na čem se dohodli nebo jestli se porvali o majetek, sepíše pasiva a aktiva po zemřelém, jak se dohodli co kdo zaplatí a tak všelijak podobně. Pak to pošle soudu ke schválení a soud rozhodne, jestli vše proběhlo v souladu se zákonem a rozhodne. Třeba my jsme byli dva dědici a dohodli jsme se kdo dostane byt a soud to vrátil, že dohoda je v rozporu se zákonem a museli jsme zpátky k notáři, který tlumočil, proč to soud vrátil a dohoda je v rozporu se zákonem, zapsal, že nic nenamítáme a přijímáme postup daný na základě připomínky soudu a pak došel rozsudek.
U tebe nebude problém, protože jsi jediný dědic a dědictví neodmítáš, takže teď se to úředně projedná, proto si volaná, neboť vlastně je to jako soud a tam musíš osobně učinit odpovídající právní úkony a vše potvrdit, a vyjádřit své stanovisko. Takže toto je poslední předvolání a rozsudek vydaný soudem ti dojde poštou. Takže toto by měla být poslední cesta, kdy jsi předvolaná našimi úřady.

Sakura — 8. 11. 2009 15:49

Sariku, diky moc. To doufam, ze to je posledni jednani, protoze buhvi kdy budu zase moct prijet. Mam maleho syna a jsem pravdepodobne tehotna, takze to vidim za dost dlouho... Ta znama bude tomu notari tento tyden volat, a zepta se ho na podrobnosti, tak dam vedet, co zjistila. Uz mu volala minuly tyden, ale nemel zrovna spis u ruky a byl zaneprazdneny.

vitto — 10. 11. 2009 12:52

Od 1.7.2009 máme v česku novelu, která zjednodušuje vyřízení dědictví. Podrobně tady http://pravniradce.ihned.cz/c1-38392620 … -po-novele  Úplně laicky řečeno - pokud ve věci dědictví není žádný spor, rozhoduje o něm už jenom notář. K soudu tedy nemusíš, dědické řízení uzavřeš s notářem a vyčkáš nabytí právní moci.

IMraz — 2. 10. 2017 14:11

Díky za objasnění, vitto. Teď jsem to právě taky hledala. Ještě předtím jsem se ale zeptala na právní poradně https://www.otazkanapravnika.eu/pravni-poradna-zdarma a vysvětlili mi to ještě víc do detailu. Doporučuji všem, kteří strávili celé ráno googlením odpovědi na nějakou právní otázku stejně jako já. Mrkněte tam, ušetříte čas. :)