Lucka 1 — 27. 10. 2009 9:01

prosím o radu..můj manžel si usmyslel koupit nějakýho papouška..no já z toho nadšená nejsem,ale i přesto sháním různé informace,protože už vidím kdo se o něho bude případně starat,že :vissla:
takže mezi jeho výběrem je alexandr,kakariki nebo rosela..máte zkušenost s některým?
chtěli bysme aby se naučil mluvit,taky bych ráda nějakýho tiššího :lol: a je pravda,že když bysme mu pořídili kamaráda,že o nás přestane mít zájem...díky moc za všechny rady :par:

laminanonte — 27. 10. 2009 9:31

chápu tvé "nadšení" :)
já tedy měla jen několik andulek, ale naši sousedé mají papoušky a nejsou ani moc hluční. Mají je od jara do podzimu venku.Bohužel nevím, co mají, není k nim vidět.

kakariki je nenáročnej, ale je to bordelář, s chutí vyhazuje krmení z misky a má takový mečivý hlas.Což ne každému je příjemné.Může být dokonce celoročně venku. Takže až tě naštve, šoupni ho na balkon.

mag — 27. 10. 2009 12:14

Řekla bych, že nejlepší volby z těchto je rozela (mně se víc líbí penantová), je tišší a dobře se učí. Brácha má teď alexandra malého a to je strašný prevít, jakmile někdo něco jí, začně ječet jak siréna a uklidní se až něco dostane, všechny nenávidí, jde po nich, ale z bráchy je hotový (hotová, je to samička), od něj by si nechala i zakroutit krkem, může se uštěbetat, jenom strčí hlavu do dveří.

Tchán má venkovní voliéru s roselama, andulkama a korelama, měl s nima i alexandra, ten byl ale kápo a všechny terorizova, tak šel zpátky ke svému chovateli :vissla:

Já bych domů nechtěla žádného, bordel je ze všech.

selaviii — 28. 10. 2009 6:38

my jsme měli rozelu pestrou několik let, sice nám tvrdili, že je to mládě, ale nejspíš nebylo. Byl to uřvanej pták,  mluvit se nenaučil a myslím, že rozely se mluvit ani nenaučí. Nikdy se pořádně neochočil, nesedl si na ruku nebo na rameno (ale to asi tím, že byl starší). Protože nám uhynul, chtěli jsme papouška jiného. Objeli jsme několik chovatelů, sbírali rozumy. Nakonec si syn donesl mládě mníška šedého, který je označován za domácího mazlíčka. Je to přítulný ptáček, někdy až drzý a otravný a hlavně velmi, velmi hlučný. Jeho křik je nepříjemný, pokud máte blízko sousedy, nejspíš je to bude obtěžovat.

Želvička17 — 28. 10. 2009 16:27

Také mám alexandra malého - modrého. Chová se úplně stejně jak zde bylo popisováno - je to sameček tedy.
Podruhé bych do něj nešla.
Nevím jak všeobecně tento druh je schopný se naučit mluvit, ten můj ovšem jenom řve. Nesmí se před ním nic jíst, to dostane záchvat, dokud nedostane také. A věř že je to psycho.
Dneska bych volila něco většího, třeba žaka.

selaviii — 28. 10. 2009 16:31

Želvička17 napsal(a):

Také mám alexandra malého - modrého. Chová se úplně stejně jak zde bylo popisováno - je to sameček tedy.
Podruhé bych do něj nešla.
Nevím jak všeobecně tento druh je schopný se naučit mluvit, ten můj ovšem jenom řve. Nesmí se před ním nic jíst, to dostane záchvat, dokud nedostane také. A věř že je to psycho.
Dneska bych volila něco většího, třeba žaka.

s tím jídlem je to u mníška něco podobného, jakmile vidí, že jíme a je na volno, tak je pěkně otravný. Taky jsme přemýšleli o pořízení žaka, ovšem ta cena je hodně vysoká.

Želvička17 — 28. 10. 2009 16:57

Já vím, je to problém že jsou drazí.
Když si vzpomenu, jak v době, když jsme si pořizovali Alexandra, tak mi žako za deset tisíc přišel drahý, tak se musím smát.
Ten můj se dožaduje jídla i když je v kleci a prostě vidí že jíme.
Mimochodem - řve i když přes něj hodím deku :) Komentáře sousedů snad zmiňovat nemusím :D Když jsem před domem a on je na balkóně (máme prosklený balkón), tak ho i tak slyším na celou čtvrť.

BOBOZH — 28. 10. 2009 17:23

Zdravím Vás Lucka1 já už jsem měl mnoho papoušku(během 35 let)nejlepší pro začátečníka je andulka(je potřeba si vybrat mládě a samečka)mládě poznáte podle toho,že má na hlavě barevné peří až ke kořenu zobáku a na zobáku tmavou skvrnu.Na mluvení a ochočení je třeba mít jen jednoho ptáka a pravidelně se mu věnovat.Já oso
bně mám ´Žaka šedého(mám ho už 6let)naučíl se pěkně mluvit,je ochočený a přítulný.ale vyžaduje to trpělivost.
Co se týče ceny andulka se dá pořídit u chovatele(což je nejlepší)okolo 100Kč.Žako na dokrmení 15000Kč,starší kokem 8000Kč.Přeji Vám mnoho úzpěch a radosti.

Lucka 1 — 1. 11. 2009 22:21

Děkuju všem za rady  a postřehy..zatím to vypadá,že manžel mě poslechl a papušek se zatím odkládá :)

danyjury — 3. 9. 2018 14:15

Dobrý den. Jsem velká obdivovatelka papoušků. Chtěla bych nějakého mít. Měl by umět mluvit, sedat na rameno a další kousky. Žako je úžasný. Ale jezdíme na tři týdny na dovolenou a třikrát ročně na chatu čtyři, pět dnů. Takže žako asi není vhodný papoušek. Ara ararouna je nádherný ale dost velký a drahý. Budu ráda za každou radu.:)
Prosím pomocte mi.

Svas — 3. 9. 2018 16:30

Ahoj, mám papouška už 25 let. Moc nerozumím tvému " měl by umět mluvit, sedat na rameno a další kousky", to je přece na tobě, co ho naučíš. Chce to ale hodně, hodně trpělivosti.
Na chatu ho přece můžeš vzít s sebou, dnes už existuje velký výběr přepravek. Papoušek je pták, který žije v hejnu, takže ho prostě nemůžeš nechat doma samotného, stýskalo by se mu. To hejno mu nahrazuje člověk a věř mi, že mít papouška znamená věnovat mu hodně času. Pokud tedy chceš mít spokojeného a zdravého ptáka. Obecně platí, že čím větší papoušek, tím více tvého času potřebuje. Ale neboj, on ti to svojí láskou vrátí :)

vrabčák — 3. 9. 2018 20:12

:supr: