Leri — 7. 10. 2009 23:11

Jak zahušťujete polévky a omáčky? Jde mi o zdravější variantu než jíšku z tuku a mouky. Hlavně se ptám kvůli vaření pro malou dcerku. Hodí se zahušťovat polévky jemnými ovesnými vločkami?

Nefrit — 8. 10. 2009 7:49

Myslím si ,že vločky jsou určitě stravitelnější ,jak mouka s tukem.Když už mouku,tak rozmíchanou ve vodě.Pak taky zahušťuju škrobem.Kukuřičný je zase líp stravitelnější jak bramborový.Pak existuje škrob kuzu,ten se dá koupit v racio prodejnách.Kuskus je taky dobrý do polévky např.Jen si nejsem úplně jistá,co můžou malý děti,moje jsou už trošku odrostlý :). Ale určitě Ti tady ještě někdo poradí.
Ještě mě napadlo,že se určitě dá koupit ovesná mouka,nebo ovesné vločky umeleš např v mlýnku na kávu :).

verunielka — 1. 11. 2009 16:42

Já zahušťuju bud Solamylem bo vodou s moukou.Zdá se mi to lepší....

x256987 — 1. 11. 2009 19:10

Leri, u polévek je úplně nejlepší část rozmixovat a vrátit zpátky, jakákoli polévka, která má v sobě zeleninu nebo brambory, se tímhle zahustí.

Některé omáčky si bez jíšky v základu představit neumím, ale třeba šťáva pod masem se dá zjemnit a zahustit tak, že prohněteš kousek (malou lžičku) studeného másla s trochou mouky, maso vyndáš, tuhle kuličku necháš rozpustit a zamícháš. Je to tuk, ale bez přepalování a v malém množství.

Nebo můžeš používat špaldovou mouku, je zdravější. Do polívky si dovedu představit na zahuštění i hrst pohankové lámanky, akorát by se už neměla moc vařit, ničí se tím ty látky v ní.

Jannaha — 2. 12. 2009 17:31

Zahušťovat se dá různě, jeden možný způsob je: opražit hl. mouku na sucho v troubě nebo na kamnech, pak ji prochladlou rozmíchat s vodou a přes sítko nalít do omáčky nebo polévky.

Fidorka — 19. 12. 2009 11:37

pro malý dítě jednoznačně rozmixovanou zeleninou, vločkama a kuskusem.
Moukou a škrobem se strašně zatěžuje trávení a zadělává se na tukové buňky :(

Ronja — 4. 1. 2010 15:48

Protože se snažím omezovat lepek, zahušťuju rozmixovanou zeleninou, bramborovým škrobem, pohankou a často nezahušťuju vůbec. To tam radši zavařím vajíčko nebo kroupy, bulgur apod. - to mluvím o polívkách. Omáčky klasické české nedělám, jen na těstoviny a ty jen malinko zahustím vodou, ve které se dělali těstoviny - stačí to.

Myšák — 5. 1. 2010 23:38

Polévky jak už bylo řečeno - zeleninou, nebo prostě nezahušťuju. Obecně si ale myslím, že pro zdraví dětí je menší zlo kousek másla s moukou (smažené jen tak, aby to zavonělo, ne do hněda) než je zvykat je na slazené pití.
Omáčky dělám většinou tak husté, aby nebyly potřeba zahušťovat. Třeba na svíčkovou prostě jen ředím rozmixovanou zeleninu na požadovanou konzistenci a doliju smetanu. Taky jde dobře zahušťovat cibulí, třeba guláš jedině, tam podle mě žádná mouka nepatří.

Berberka — 16. 1. 2010 1:15

Fidorka napsal(a):

pro malý dítě jednoznačně rozmixovanou zeleninou, vločkama a kuskusem.
Moukou a škrobem se strašně zatěžuje trávení a zadělává se na tukové buňky :(

Jsem hnidopich. A zrovna uvažuju, jaký je rozdíl mezi kuskusem a pšeničnou moukou, tedy pokud jde o klasický kuskus z pšeničné mouky (který babička mého manžela vyrábí ručně a máme ho doma plnou pixli ;-) )

Wikipedie-definice kuskusu: "Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa."

Btw některé omáčky zahušťuju strouhankou. Poté je rozmixuju, aby nezbyly žádné kousky. Manžel nic nepoznal, jinak by to nejedl=úspěch! :-D

cawan — 28. 8. 2015 11:45

Od kolika let dítěte je vhodné zahušťovat? Už se těším až budu moci udělat fotku prvního papání polívky a založit si jí do alba reklama.

helena — 28. 8. 2015 12:18

Tývoe... tomu říkám umění, nacpat reklamu na tuhle blbinu i do diskuze o polívčičkách... :skurt:

Eva. — 28. 8. 2015 12:26

helena napsal(a):

Tývoe... tomu říkám umění, nacpat reklamu na tuhle blbinu i do diskuze o polívčičkách... :skurt:

To jsou ti novodobí manageři :D

helena — 28. 8. 2015 12:35

To jsou ti novodobí manageři
To byla jiná - ta neuměla češtinu. Tahle neumí vařit... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

modrovous — 28. 8. 2015 13:04

Mě je asi fuk, jestli je to analfabetka nebo klon Ládi Hrušky, ale docela s chutí bych jí napsala, kam si má založit tu svou fotečku papáníčka polívčičky. Ale to by mě Andrea taky mohla ocenit banem, i když bych tu pr.del určitě zdrobnila na prd.elinku :D

helena — 28. 8. 2015 13:19

Ale to by mě Andrea taky mohla ocenit banem
No tak napiš "tam, co se zavádí klystýr" - zní to skoro stejně a je to korektní http://fora.babinet.cz/img/smilies/tongue.png

Marie13 — 10. 11. 2016 16:11

Když se to hodí, tak zahusťuju kokosovým mlíkem od Franz Josef.

Michal.Novo — 5. 11. 2017 11:51

Na kokosovém mléku si taky ujíždím. :) Teď zkoušíme ještě Ghee. Jinak na podzim se snažím do polévek přidávat zázvor, sice se nehodí do každé pro tu jeho výraznou chuť.