markéta — 11. 8. 2009 11:44

Toť otázka... na uhlí, plynu, elektrice... mám ráda, když to smrdí čmoudem... používat tácky, grilovat v alobalu? Jaké uhlí nebo raději brikety? Co příprava grilu? Moc mi tohle nejde, maso mívám vysušené nebo spálené.

janísek — 11. 8. 2009 13:38

Nejsem teda žádnej odborník..
ale nejradši mám maso grilované na uhlí, podle mě na plynu nebo elektrice chybí ta správná vůně... ;)
maso grilujeme samotné, hermelíny naložené a zabalené do alobalu..zeleninu samotnou...

Romča — 11. 8. 2009 16:26

Můžeš grilovat i na kameni (žula) a pod tím zatopit uhlím.

lojzik — 11. 8. 2009 21:40

já mám nejraději grilování na ohýnku nebo na dřevěném uhlí. nedávno jsem však vyhrála s helmansem rakletový gril a musím přiznat, že mě grilování na něm docela příjemně překvapilo.

markéta — 14. 8. 2009 21:30

Lojzik a jak to funguje? Já mám taky radši očouzený :) ale zase nesnášim, jak ten omastek kape na oheň a ten pak spaluje maso.

sisi21 — 14. 8. 2009 23:02

Když grilujeme na roštu,používáme dříví  a grilujeme na těch grilovacích táckách ,aby to pávě nehytalo a nehořelo .pokud tam kápne omastek.
a pak máme ještě jeden gril , tam se sype dřevěné uhlí po straně a a maso je napíchané na jehlici,kterou točíme..
kámen máme a ten nás nějak nechyt,není to vono!!!
sakra a teď mám chuť na špízy.. :)

tříska — 15. 8. 2009 20:20

markéta napsal(a):

Lojzik a jak to funguje? Já mám taky radši očouzený :) ale zase nesnášim, jak ten omastek kape na oheň a ten pak spaluje maso.

Omastek nekape, pokud se používá maso libové (nadarmo neříkají, že tučné se nehodí).
K potírání je nejlépe používat směs piva a grilovacího koření - když to ukápne, uhlí nevzplane, nehoří.
Pivo dává grilovanému masu navíc jemnou chuť. I kuře takto potírané je fantastické.
Dětem to neškodí, alkohol to neobsahuje a chutná to i dětem.
Negrilujte příliš blízko nad žhavým uhlím, pomalé grilování je lepší. Maso pak není spálené, je štavnaté. :supr:
(mimochodem, smrad spáleného masa je něco naprosto strašného, zvláště pro sousedy, kteří s vámi nejí avšak musejí to čuchat).
:dumbom:

markéta — 15. 8. 2009 22:26

Třísko maso nakládám a to jinak než do oleje nejde... teda neumim si představit, jak mi to v tom kvasí :usch: je fakt, že teď jsem zkoušela jogurt a paráda, ale pálil se... ty grilovací tácky jsou úžasná věc! Pivo je na potírání ale perfektní, to je fakt :supr:
Jo a hasíte případná požár? já mám vodu v petce s dírkou, ale z toho je dost páry a to myslím masu nesvědčí. Taky pak lítají kousky popílku na maso.

tříska — 16. 8. 2009 10:42

markéta napsal(a):

Třísko maso nakládám a to jinak než do oleje nejde... teda neumim si představit, jak mi to v tom kvasí :usch: je fakt, že teď jsem zkoušela jogurt a paráda, ale pálil se...

To jsi mě špatně pochopila - nakládat do oleje - potírat pivem! ..... (tedy - i do piva lze kápnout pár kapek oleje, ale jen tak málo, aby to nepodporovalo hoření, když to ukápne na uhlí).
:supr: :jojo:
A s jogurtem jsem to taky zkoušela, nepálí se to, pokud grilujete zvolna.
Většina lidí má tendenci spěchat - je to podobné, jako při opékání špekáčků - s tím rozdílem, že smrad ze spálených špekáčků necítíte (v teple stoupajícím z plamenů hořícího táboráku dokonale shoří i zplodiny ze spáleného špekáčku - doutnající uhlíky grilu to však nedokážou - smrad ze spáleného masa se proto line nerušeně kolem.... což nechceme, že?!).
Proto GRILUJTE pomalu, aby maso nehořelo, nepálilo se... :supr: :jojo: ... VYPLATÍ se to ! - Mňam. :jojo:
Důležité hledisko zdravotní - v mase spáleném je mnohem mnohem více karcinogenních látek než v mase pomalu a dobře ugrilovaném.

Vachu — 19. 8. 2009 14:39

Hele, lidi, nemáte někdo ponětí, jak grilovat správně ve vestavné troubě BEKO ? ... (cim 310000 tx)
Je k tomu návod, z něhož nejsme ale vůbec moudří.
Prý funkce grilování s ventilátorem i gril.bez vent. - jenže ten ventilátor se po čase roztočí stejně... :dumbom:
Tahle trouba má ventilátor, který se sám spouští, jak se trouba ohřeje - nechat ho ventilovat?
Trouba má i otočnou tyč, ke grilování kuřete (asi) - je ale těžké ji zajistit, aby nevyjížděla z díry, do níž se zastrkává (chvíli se otáčí - ale pak se přestává točit).
Neznáte někdo nějakou šikovnou fintu jak ji zafixovat?
Není to v tom návodu vůbec nijak jednoznačně uvedeno... Chjo! - Proto bych rád nějaké konkrétní zkušenosti s touto troubou. Díky!

Definitiv — 19. 8. 2009 14:59

Market - nakládej klidně do oleje, jen před samotným grilováním nech maso okapat, aby z něj netekl omastek ;) co se týče kropítka používáme rozprašovač na kytky ;) uhasí v pohodě, dá se regulovat a když zvolíš menší prou tak nelítá popel
Jinak jak už bylo správně řečeno - maso grilovat dlouho!!!!!!!!!! Je obvyklou chybou hodit něco na gril, ošolíchat to z jedný a z druhý strany a mrsknout s tím na talíř - tak přesně takhle ne :/ maso se nepropeče a zůstává syrové, rozhodně bych ho nikdy nedávala dětem, pro děti je nejlepší maso třebas uvařit a pak ogrilovat, nebo ho jinak tepelně upravit předem. Důležitý je taky rovnoměrně rozpálený uhlí, ždáný přikládání dřeva a podovbně....
Ve škola vždycky říkali, že radši grilovat výš a dýl, než nízko a chvilinku - jo, byla to samo přednáška z nějakejch chorob co ze špatně zpracovanýho masa můžeš dostat :lol:

lojzik — 10. 4. 2010 12:55

markéta napsal(a):

Lojzik a jak to funguje? Já mám taky radši očouzený :) ale zase nesnášim, jak ten omastek kape na oheň a ten pak spaluje maso.

omlouvám se za pozdní odpověď, ale nebyla jsem schopná se nějak najít:)
rakletový gril je v podstatě taková pánvička nad elektrickou spirálou, takže je to super na domácí grilování. holky si na něj grilují rády zeleninu a v takovým malých pánvičkách nechávají rozpustit sýr. k tomu jim dám kečup (jejich oblíbený hellmanns- když nám ten gril dal:))

Rybička — 21. 1. 2012 21:30

V létě jsme byli tátovi koupit příslušenství ke grilu k narozeninám v Praze kousek od Stírky (Kobylisy) a tam jsme dostali od pána přednášku o správném grilování, až jsme koukali. Ono záleží i na tom, jak má člověk pokličku. Kéž bych si zapamatovala aspoň půlku z toho, co pán říkal, strašně zajímavé a pro nás nové informace. Kdyby někdo chtěl napsat, kde to bylo, tak písnu do SZ, odkaz by mi asi vymazali. Myslím, že to stojí za to si tam pro tu přednášku dojet. :)

Ing. Iva Veselá — 12. 2. 2012 17:46

Jen chci napsat, že pokud používáte klasický gril, tak třeba maso grilovat hlavně tak, aby šťáva nestékala do rozpáleného uhlí. Takto se bílkoviny mění na karcinogenní látky, které se kouřem vrací zpět do masa, tak dávejte pozor :-/

JohankaDl — 29. 10. 2013 14:34

Ono plyn, elektrika i uhlí mají svoje výhody (viz http://ocimazeny.cz/537/kdyz-zena-griluje/ :) ), já osobně mám nejraději uhlí, kdy si sednem na terase, má to skvělou atmosféru a taky chuť je taková skvělá - očouzená... :)

Zdena88 — 9. 5. 2015 19:36

Před nedavnem jsme si ke grili Weber poridili gril na pizzu, teda pizza se opravdu neda srovnavat s tim když ji delate doma v troube, takhle je vynikajici…:-) Hodi se hlavne pro grily na dreven uhli..:-)

Barburka — 25. 5. 2015 18:51

Pani, to zni zajimave a jak dlouho se tam ta pizza dela? A není trochu jiny, predci jen v troube to ma teplotu z obou stran.

Zdena88 — 17. 6. 2015 11:23

No od te doby co to mame doma, tak mi prijde ta pizza z truby docela vysusena, takhle ji mame vlacnou a je udelana rovnomerne..:-)

Jaku — 17. 6. 2015 13:26

Zdena88 napsal(a):

No od te doby co to mame doma, tak mi prijde ta pizza z truby docela vysusena, takhle ji mame vlacnou a je udelana rovnomerne..:-)

my si pizzu objednáváme na dovoz domů  je taky supeer,vláčná a chutnější už jen proto,že se s tím nemusím patlat doma. :P

Zdena88 — 28. 6. 2015 12:18

No ale pizza doma je doma, to se podle me neda srovnat s nejakou dovezenou..:-) Clovek vi vse co si tam dal, a vyjde nekolikrat levneji a je i drive hotova! :)

jarka.modra — 3. 7. 2015 14:35

kdyz grilovat tak je k tomu potreba poradne masicko :) taky mam rada kdyz maso voni od ohned a chutna uplne jinak ma to neco do sebe. nejlepsi maso co jsem zatim sehnala bylo v praze v reznictvi v pankrackem rynku vyborne libove masicko. deti maji radi kureci-nalozila jsem do oleje s trochou koreni fantazie