Deborah — 29. 7. 2009 0:49

Ahojky, jdu prosím pro radu.... mám doma tři děti, nejmladší 5 a 3,5 by chtěli zvířátko, byl by vhodný králíček?  Ex chce koupi zakrslého králíčka i s klecí a se vším, mě by zajímalo, zda je to vhodné zvířátko k malým dětem, jaké s tím máte zkušenosti?

Bety — 29. 7. 2009 7:47

Heleď spíš si polož otázku: jsem ochotná starat se o zakrslého králíčka, čistit a krmit a hlídat děti, aby ho pořád nedlávily a neublížily mu, hlavně to malé? Protože po prvotním nadšení je to přestane bavit a všechno bude na tobě... jinak ano, králíček je vhodný.

javena — 29. 7. 2009 8:33

Králíček taky dost smrdí. Já ho tedy neměla ale kamarádka hořce litovala, že synovi koupila takovýho chlupáče. A fakt byl cítit, když jsem byla na návštěvě - i když ho čistila jak zběsilá. Plus ta starost, samozřejmě...
A kolegyně v práci dala za léčbu králíčka svojí dcery docela slušný peníze - měl něco jako mrtvičku. Sice se z toho dostal (víceméně), ale týdně s ním jezdily na injekce... No, já bych do něj nešla. Naštěstí má dcera alergii a vadí jí to seno, co musí králíček jíst (měli jsme morče, muselo pryč) a tak to mám vyřešené. Jedinej chlupáč, co můžeme mít je křeček (potkan snad taky nežere seno, ale ten ocásek... to nějak nemůžu :/) a ten je v pohodě - nesmrdí. Potvrzeno několika návštěvami... ;)

Tutule — 29. 7. 2009 8:45

Sonri, my máme doma králíčka, trochu nám přerostl...máme k němu i morčátko. Kristince je rok a kousíček a ráda se na ně dívá, hladí je, občas králíka zatahá za ucho. Jsou v podstatě nenároční, akorát se jim musí dát najíst a napít a čistit...My měli štěstí, že ač jsme králíka našli v tašce na kotelně :(, tak je hodný, nebojí se, nekouše, neutíká, ale například ségra si pořídila 2 a pořád se rvaly, musela jednu dát pryč, navíc jí všude čůraly a dělaly bobky, my i když tu naší pustíme, tak neudělá nikde nic, jen ve svém. Jsou ale i králíci, co škrábou a jsou agresivní...jenže to se myslím nedá hned odhadnout...ségra teď lituje, že si nepořídila radši malého psíka :dumbom:, ale zase u hlodavců můžeš i na pár dní odjet, když budou mít dostatek jídla a pití, je to v pohodě...

Bety — 29. 7. 2009 8:47

jojo seno musí mít, jinak je zle, a taky je třeba dbát na to, aby se zelené krmení nezapařilo nebo nenahnilo, jinak se králíček naduje a dostane pěknou běhavku a může být brzo po něm... co kdyby si ho ex ponechal u sebe, ať mají děti radost až přijdou na návštěvu?

Bety — 29. 7. 2009 8:49

V podstatě by králík měl dělat potřebu jen do jednoho rohu svojeho obydlí, ale nikdo to nezaručí... každopádně je to závazek a je potřeba si to dobrře rozmyslet.

Deborah — 29. 7. 2009 17:29

No je mi jasný, že starat se určitě budu o králíčka já, děti jej budou mít na "mazlení" oni prý ty malý chlupatý potvůrky rádi koušou kabely od elektřiny, tak z toho mám docela obavu.... pořád přemýšlím a hledám pro a proti.... všem moc dííky....:pussa:

ViktorkaLove — 29. 7. 2009 18:07

Son, děti 5 a 3 a půl jasně chtějí roztomilého tvorečka, kterého chtějí mazlit (občas), a trápit (taky občas... nic ve zlým, spadá to spíš do "poznávání") a péče o něj zůstane ještě tak 2 až 5let na tobě..., tak podle toho vybírej, ne?
Řikáš, že ex "to zařídí", ano, to je hezké, ale bude se on starat také o to, aby u vás nebylo "cítit"..., aby děti ani zvíře netrpělo, když dojde k neshodám... co ty víš, jestli budou ochotni se o něj dělit... nebo naopak krmit, starat se...
V mém dětství mi nebylo dopřáno žádné zvířatko... a tak jsem "vyexperimentovala" na svých dětech všechno... a dnes, s odstupem času, jednoznačně doporučuju do domku štěně, a do bytu kotě (naučí se být "domestikované"). Jakékoliv jiné zvířátko vyžaduje tolik péče,  že za to občasné pomazlení a pozlobení to nestojí... :rodna:
A co se týče dovolených bez miláčků... tož musíme mít přátele, kteří nenechaj naše nemobilní členy rodiny umřít hlady a žízní... :jojo:

Daniela S. — 29. 7. 2009 18:33

Myslim, ze kralici jsou individuality jako treba kocky. Muze se k vam dostat trpelivy mazel nebo ztrestena strela a cokoliv mezi tim. Mne ani v garsonce nesmrdel (nezalezi na pohlavi?), navstevy citily jen to seno a to mi voni, nekomu ne. Pres vikend vydrzi sam, kdyz se mu nalozi krmeni. Jenze kralik je spolecensky, v prirode zije v koloniich, takze by mel mit spolecnost co nejvic. Mam zkusenost, ze i muj ne zrovna pratelsky se srovnal s dvouletym ditetem, ktere samozrejme taky vehementne "poznavalo". Po dvou dnech se nechal hladit do omrzeni, jak jinak cizi nesnasel (rozumej klidil se z dosahu, ne ze by se jim vrhal po hrdle).
Krom toho by nemel prozit zivot v kralikarne a jelikoz je hlodavec, tak holt hloda. Kabely maji skvely tvar, takze je potreba vyhradit mistnost, kus travniku... kde si bude moct litat a nic neposkodi. Jako v prirode, i doma si najde misto, kam bude curat a delat bobky, je samozrejme zadouci, aby si ho vybral ve sve kleci (nebo kde chces Ty) - nekteri cistotni samci po puberte zacnou znackovat teritorium, ale to je individualni.
Pripada mi vhodnosti asi na urovni morcete, je denni, takze den neprospi jako krecek, je dostatecne inteligentni, aby se naucil, co smi a co nesmi, a bude zit par let a ne patnact jako pes. Pokud se muz angazuje, mohl by i najit nekoho, kdo by si kralika vzal v pripade, ze by to u vas doma proste neslo.

ViktorkaLove — 29. 7. 2009 19:54

Daniela S. napsal(a):

...Pokud se muz angazuje, mohl by i najit nekoho, kdo by si kralika vzal v pripade, ze by to u vas doma proste neslo.

... jestli ta "angažovanost" netkví jenom ve "finanční a počáteční" aktivitě... :co:

li.lik — 3. 11. 2009 9:54

Ahoj, doporučuju morče - je dost velké, aby mu děti až tolik neublížily a je neagresivní. Jak se tu píše, králíček je sice roztomilý, ale silně zapáchá a jsou velmi chytří, takže někteří se naučí i na kočičí záchod (jako ten můj), jiní ale ne.
Nejhorší je, že nevíš, jaké chování čekat - můj byl 3 roky super, sice malá žárlivka, ale mazlík a pak jí nějak "hráblo" a začala být neskutečně agresivní. Pak jsem jí v jejích 5/6 zapomněla dát oočkovat (morče se neočkuje) a chytla králičí mor a naprosto hrozným způsobem umírala. Takže my naší malé koupíme morče, až bude schopná se trošku o něj postarat.
Klec je na ně nejlepší a doporučuju biostelivo, které se dává i kočkám, je to super na údržbu, nedělá to čurbes a zvířata nemají podráždné oči.

CherryAnn — 15. 8. 2011 17:56

Králík nezapáchá, jestli vám zapáchá králík, tak vám bude zapáchat každé zvíře :)
K dětem není vhodný - spíš bych vzala morče. Králíci jsou silné individuality, něco jako kočky, nejsou to automatický mazlové - a jedna důležitá věc - králík musí denně běhat min.(!) 4 hodiny volně. Chovat ho jenom v malé kleci je týrání a králíci navíc pak jsou často opravdu agresivní - a agresivní králík je docela nebezpečný pro dítě i pro dospělého ("nasraný" králík umí proprat kočku i malého psa).
S kabeláží je to pravda, ač králík není hlodavec, jak tu někdo psal, kabely nenávidí. Nám by doma zničili elektroniku za 20 000, kdybych se nenaučila jak opravovat kabeláž (notebooky, reproduktory, televize...cokoliv se jim dostane do cesty). Králík je docela nároční zvíře, pokud chcete, aby vaše spolužití bylo na obou stranách uspokojivé... Osobně mi třeba kočka připadá o hodně nenáročnější (chovala jsem psy, kočky, morčata, králíky, potkany, myši, křečky, hady, želvy...:)) Jinak doporučuji web kralici.cz.