Petuna — 9. 2. 2006 7:56

Prosím, prosím napište mi nějaké rychlé recepty z těchto luštěnin. Vím že jsou zdravé, ale moc toho neznám. Chtěla bych dát i malé co má 2 roky i pro nás dospěláky. Díky moc

helena — 9. 2. 2006 9:22

Fazolové lusky na smetaně
Na drobné kostičky salám, lehce osmahnout, přidat lusky, zalít smetanou. V nálevu z fazolek rozmíchat mouku, přilít do hrnce, míchat, aby se neudělaly žmolky, provařit. Po uvaření osolit, opepřit, a buď přidat kyselou smetanu nebo citrónovou šťávu podle chuti.

Fazole se sýrem
Fazole uvařit (nebo konzervu), do horkých zamíchat nastrouhaný tvrdý sýr, osolit, opepřit. Pro dospělé přidat du křupava osmažené kostičky uzeného bůčku, anglické nebo tvrdší klobásky (bez vypečeného tuku), případně ještě přistrouhnout trochu nivy. Dá se to jíst buď takhle, nebo ještě chvíli zapékat.

Ero — 9. 2. 2006 11:13

Fazolová omáčka s kyselou smetanou, fazole s uzenou slaninou,fazole v rajčat.omáčce,brambory s hráškem a mrkví,hrách se škvarky, hrachová kaše,fazolová i čočková kaše, když vařím čočku, fazuole i hrách, namáčím ho víc a po uvaření dávám bokem a z toho dělám studené saláty, kočičí svatka/hrách,kroupy - také zdravé - cibule,sádlo,sůl/,hrách na sladko/s cukrem a rozinka, oříšky,ovocem/, pučálka/z vyklíčeného hrachu/, hrstková polévka/hrst čočky,hrachu,fazolí, česnek, majoránka.../, zelná-čočková polévka, čočkové krokety, čočkové šišky,omelety/s rýží/, placičky, saláty s těstovinami/čočkový,fazolový,/,fazolové placičky, pomazánky a další a další, napiš, co tě nejvíce zajímá....ještě něco pohledám...a hlavně větrat !!!

Ero — 9. 2. 2006 11:23

Jáhelná kaše..prý mooc zdravá, na sladko,pohanka - také prý zdravá - kaše sladká i slaná, čočka na kyselo, fazolové lusky na kyselo, s vejcem, hrách na víně,....

Petuna — 9. 2. 2006 12:14

Ježíš toho je!!!!
Můžu poprosit aspoň o recept na ty kaše fazolová, hrachová, čočková a fazole v rajčatové omáčce a fazolovou polívku?

Jak děláš tu jahelnou a pohankovou kaši kaši, vaříš v mlíku?

deves — 9. 2. 2006 13:01

miluju zelený hrášek s dušenou mrkví na smetaně. A pak klasiku kaše čočková - ta bude tuto sobotu, hrachová i fazolová. Je pořád stejné, uvařit v osolené vodě, zahustit zásmažkou, dochutit (česnek, vegeta, pepř, ocet,.... prostě co komu chutná)

Megan — 9. 2. 2006 23:51

Tak něco konkrétního, třeba tohle:

Fazole s uzeninou

Fazole, klobása, cibule, olej, sladká mletá paprika, pepř, kečup, sojovka

Máčené fazole  uvaříme do měkka. Na cibulo-paprikový základ dáme nakrájenou uzeninu a opražíme. Dochutíme pepřem, kečupem a sojovkou. Přidáme uvařené fazole a zamícháme.
Nebo můžeš před koncem přidat ještě nasekaný stroužek česneku.

Ero — 10. 2. 2006 11:32

Kaše - čočku, fazole nebo hrách namočím večer před vařením, pak uvařím do měkka.Horké prolisuji nebo rozmixuji , přidám kousek másla,pepř,súl,trochu mléka a ještě chvíli povařím. Polévky z čočky,fazolí,hrachu - rovněž namočím předem, vařím, ale já přidávám i zeleninu/mrkev,petržel,celer/, nakonec trochu vegety nebo i masox,dochutím octem nebo citronem.Do fazolové přidávám, pokud je, bud orestovaný kabanos,klobásu nebo salám na kousky a máme rádi i cibulku na drobno, ale to je o chuti......

Ero — 10. 2. 2006 11:48

Fazole v rajčat. omáčce - uvařené fazolky, udělám světlou jíšku z másla a mouky, přidám na drobno cibulki,osmahnu, zaleji vodou z fazolí .přidám rajčatový protlak,trochu kečupu, dle chuti sůl,cukr a vařím cca20 min. Do uvařené omáčky přidám uvařené fazole, zamíchám......a jíme.Jéé, pohankovou kaši dělám tak, že pohanku vmíchám do vroucí vody a dám na 20 min. pod peřinu a po vyndání do ní dám bud jablíčka,med a oříšky, nebo na slano předem orestovanou zeleninu, maso nebo i brynzu. Jáhlovou kaši moc nedělám, ta  moje by se ani uplatnila spíše ve stavebnictví, ale má se 3x spařit, propláchnout a vařit ve vodě do měkka, pak přidat předem připravenou bud zeleninu, maso, houby,sýr, brynza,jablíčka, švestky,oříšky,med... .

Stelička — 10. 2. 2006 16:59

Rychlé čočkové rizoto:

Uvaříme předvařenou čočku a pytlík rýže ve varných sáčcích, smícháme dohromady a pomastíme osmaženou cibulkou (případně se slaninou, anglickou či nějakým opečeným salámem).

petrželka — 10. 2. 2006 19:22

Fazole po bretaňsku
-----------------------
Bílé fazole uvaříme doměkka s bobkáčem. Slijeme, ale vývar nevyhodíme. Osmažíme cibulku dozlatova, přidáme na kostičky nakrájený měkký salám, opečeme, zaprášíme moukou a rozředíme trochou vývaru z fazolí. Přidáme mletou sl. papriku, přidáme fazole, osolíme, opepříme, přidáme 3 rozmačkané stroužky česneku a ochutíme trochou jemného kečupu.
Je to výborné s chlebem, nebo více naředěné, jako omáčka s knedlíkem.

Verča — 11. 2. 2006 16:14

TMAVÉ FAZOLE

Namočit - uvařit + na kostičky brambory, nahrubo strouhanou mrkev + cibuli na kostičky. Sůl - pepř - ocet. Vaří se to až je to skoro na kaši.
(+ červené víno) + tmavý chléb.



BÍLÉ FAZOLE

Namočit - uvařit.
Na tuk hodit cibulku až zesklovatí + 2 bobkové listy, pepř, tymián, sladká paprika, 5 celých pepřů, 1 hřebíček, 3 kuličky nového koření.
Směs zalejeme fazolemi s troškou vody. Povařit + 2 lžíce octa, šlehačka (trochu zahustit moukou) + tmavý chléb.

http://www.gify.nou.cz/lid_kuchar_soubory/ku12.gif

Verča — 27. 2. 2006 19:52

ŠVEC - fazole, kroupy, uzené

300g bílých fazolí, 200g velkých krup, sůl, 1 cibule, 300g uzeného bůčku nebo krkovičky,olej.

Fazole namočíme - uvaříme . V dostatečném množství vody uvaříme zvlášť kroupy. Na oleji zpěníme cibulku a opečeme v ní na kostky nakrájené uzené maso. Přidáme fazole a kroupy a vše společně necháme dojít 20 minut pod pokličkou v troubě. Podáváme s hlávkovým nebo zeleninovým salátem.

http://animace.org/wmf_ovoce/thumb/t_W070376.jpg

jelitko — 27. 2. 2006 22:33

Čočkový salát:

Čočku uvaříme společně s bobkovým listem a několika kuličkami nového koření, scedíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, olivový olej a dochotíme octem, hořčicí, sojovou omáčkou a solí. Vše přiměřeně a dle chuti.:)

ka — 5. 3. 2006 19:24

Ero napsal(a):

Kaše - čočku, fazole nebo hrách namočím večer před vařením, pak uvařím do měkka.Horké prolisuji nebo rozmixuji , přidám kousek másla,pepř,súl,trochu mléka a ještě chvíli povařím. Polévky z čočky,fazolí,hrachu - rovněž namočím předem, vařím, ale já přidávám i zeleninu/mrkev,petržel,celer/, nakonec trochu vegety nebo i masox,dochutím octem nebo citronem.Do fazolové přidávám, pokud je, bud orestovaný kabanos,klobásu nebo salám na kousky a máme rádi i cibulku na drobno, ale to je o chuti......

Luštěninové kaše je dobré ochutit česnekem a majoránkou.

Dendy — 8. 3. 2006 16:14

Hrstková polévka
1.5 l vody | 200 g luštěnin (hrachu, fazolí, čočky) 40 g sádla | 30 g hladké mouky | sůl | majoránka | česnek | 250 ml mléka

Příprava:Přebrané a předem namočené luštěniny druhý den uvaříme doměkka. Přidáme jíšku ze sádla a mouky, dobře ji provaříme dále přidáme česnek utřený se solí, rozemnutou majoránku.Je to moc dobrá polévka.Nejlepší je tam dát ty luštěniny všechny,hrách,fazoli i čočku.

maya — 9. 3. 2006 14:51

Dneska jsem dělala k obědu cizrnovou kaši. Dělá se v podstatě stejně jako hrachovka, ale nám cizrnová chutná víc, protože je jemnější a má takovou oříškovou chuť.

KAŠE Z CIZRNY

Přes noc dám do hrnce s vodou namočit cizrnu. Ráno vodu sliju (někdo ale vaří v téže vodě), dám rovnou novou horkou vodu a vařím asi tak půl hodiny, až je cizrna na skus měkká. Před koncem varu trochu zasolím, ale není potřeba moc - cizrna má příjemnou chuť i sama o sobě. Pak ji rozmixuju i s vodou, ve které se vařila. Mezitím si na másle osmažím najemno pokrájenou cibulku. Když je hotová, zasypu ji několika lžícemi polohrubé mouky a trochu opražím (pečlivě míchat ode dna). Pak zaliju trochou studeného mléka a chvilku povařím. Nakonec přidám rozmixovanou cizrnu a dobře promíchám. Podle potřeby příp. ještě zředím nebo dosolím. Může se přidat i lisovaný česnek a majoránka, ev. jiné koření (muškátový oříšek atd.). K cizrnové kaši jsou dobré např. smažené zeleninové nebo sýrové placičky.

ajajaj — 14. 3. 2006 17:36

Fazolová paštika -uvaříme fazoli klasickým způsobem.Uvařenou pomeleme na jemno.Přidáme česnek,majoránku,špetku soli,trošku pepře a trochu olivového oleje.                                                                                                                                                                                                            čočkové karbenátky-čočku uvaříme klasickým způsobem.Uvařenou buď  pomeleme nebo necháme tak.Přidáme sůl,česnek,majoránku,mletý pepř,  1-2 vejce,trochu mouky,trochu strouhanky tak aby z toho vznikla hmota na karbenátky.Možno do hmoty přidat papriku,petrželku,cibuli,rajče,porek,brokolici,atd... Utvoříme placičky a usmažíme.

carlo — 16. 3. 2006 1:55

Ja miluji cocku, fazole a hrach a jednou jsem nasla recept na COCKOVY HRNEC. Zrovna vcera jsem to varila a je to moc dobre a tak se s Vami o ten recept podelim.
400 g cocky, 2 mrkve, 1 cibule, 1 porek, kostka masoxu, hrst hub (susenych) 700 g brambor, 350 g vurtu, 100 g anglicke slaniny, 2 lzice kecupu, 1 bobkovy list, sul, pepr, ocet, lzice masla, tymian.
Pres noc nechat namocit houby a cocku. Oloupanou mrkev a celer nakrajime na male kosticky, slaninu na prouzky, vurty na masle a slaninu zpemime spolecne s cibulime, pridame mrkev, celer, porek, opeceme a zalijeme 1 litrem vody. dame kostku masoxu a osolime, opeprime, pridame bobkovy list, tymian, houby a cocku. Promiachema arime pod poklickou asi 45 minumt. Pak pridame brambory a varime jeste 15 minut. Ke konci  dame vurty, kecup, promichame, zakapneme octem a osolime, kratce povarime.

Bety — 16. 3. 2006 7:53

Luštěniny by se neměly vařit v té vodě, do které byly namáčeny, uvolní se z nich škodlivé aflatoxiny (to není překlep - nejsou to alfa..ale skutečně aflatoxiny)....(dlouho jsem dělala technologa stravování a také to bylo v jednom pořadu Pod pokličkou). Jsou to plísně.

ajajaj — 21. 3. 2006 17:36

Kovbojské fazole---Fazole uvaříme klasickým způsobem.Do uvařených fazolí přidáme cibulovo paprikovou zásmažku.Povaříme.Přidáme opečeny salám na kostičky.Dochutíme solí,mletým pepřem,česnekem,majoránkou.Můžeme přidat lečo,rajský protlak,kečup......

hanina — 5. 1. 2009 19:28

Tak jsem poprvé v životě koupila fazolové lusky (mražené) a teď tápu, co z toho udělat :dumbom::lol:

Oxi — 5. 1. 2009 19:42

Kratko orestovat na masle ... a hned zjest ... kludne same. Aj ked na angl.sl. su lepsie :P

hanina — 5. 1. 2009 22:19

Oxi napsal(a):

Kratko orestovat na masle ... a hned zjest ... kludne same. Aj ked na angl.sl. su lepsie :P

Určitě taky vyzkouším, mám jich velký pytel z Makra :lol:

Oxi — 5. 1. 2009 22:37

ja si robievam aj orestovane kuracie maso s faz.luskami zaliate smotanou s curry pastou s kurkumou a kokosovym mliekom.

ita — 8. 1. 2009 11:37

Fazolové lusky prý jsou hrozně zdravé, dělám si je často. Nejraděli orestované na slanině, pak přidám buď strouhaný nebo tavený sýr.

hanina — 10. 1. 2009 17:58

ita napsal(a):

Fazolové lusky prý jsou hrozně zdravé, dělám si je často. Nejraděli orestované na slanině, pak přidám buď strouhaný nebo tavený sýr.

No tak jsem to dneska takle udělala, akorát jsem tam cvrkla trošku smetany, aby se ten sýr lépe rozpustil a dala trochu česneku. Bylo to teda trochu mastnější, ale moc nám to chutnalo- už není :lol:

lueta — 11. 1. 2009 18:20

Uvařené v mírně osolené a okyselené vodě a smíchané s vyškvařenou anglickou slaninou, jsou moc dobré jako příloha k minutce.
Jinak je taky dělám klasicky- orestovat na cibulce, trochu podlít vodou, udusit do měkka a zahustit zakysanou smetanou s trochou mouky nebo škrobové moučky. K tomu brambory, maso, nebo jen vajíčko.

krteček — 28. 1. 2012 15:19

http://www.pokrmy.estranky.cz/

zdravi-dieta.cz — 6. 2. 2013 10:23

Posílám odkaz na klasiku: http://www.zdravi-dieta.cz/lusteniny-vajickem/ luštěniny jsou úplně geniální věc a lze s nimi dělat prakticky vše od krémových polévek přes hlavní jídla až k pomazánkácm. Osobně miluji rozmixovanou cizrnu ve vývaru zakápnutou olivovým olejem.

cawan — 28. 8. 2015 9:47

Luštěniny jsou zdravé, ale nikdo o nich moc nemluví. Já miluji hrách i čočku, znám bylinky, které zmírňují nadýmání. Je to dobré vědět, na co která bylinka je http://www.zdravi-nemoc.cz/bylinky/

Yarka — 26. 10. 2015 15:27

Snert - holandska hrachova polevka, je zarazena do zimnich specialit. Je to husta polevka, takze postaci jako samostatne jidlo. Druhy den je jeste lepsi.
Rozpis pro velky hrnec.
+/- 400 g loupany hrach
kus veproveho i s kuzi (eventuelne pridat veprovou nozicku)
1 klobasa
1 velka zimni mrkev
1 maly celer
1 porek
1 masox
sul, pepr, maggi

Hrach na noc namocime, druhy den pridame maso, masox, prilijeme vodu aby bylo vse potopene a varime az se hrach rozvari a maso zmekne.
Maso vyndame, narezeme na mensi kousky a vratime zpet az do hotove polevky.
Mezitim pridame mrkev, porek a celer (asi tak v pomeru 1:1:1) narezane na kosticky.
Kdyz je vsem mekke, vratime zpet maso a na kolecka narezanou klobasu, dochutime a je hotovo.
Holandani k tomu podavaji tmavy chleb s platkem anglicke slaniny.

Stejny postup je na fazolovou polevku, kde se pouziji hnede fazole a nakonec se pridaji jeste male kousky cervene papriky.
Eet smakelijk...dobrou chut!!

Ruut — 3. 11. 2016 11:45

U nás se osvědčil Dhál z čočky. Jí to i děcka, akorát tam nedávám tolik koření a chilli. Receptů na netu spoustu.

MichaelaKra — 4. 10. 2018 17:21

Ahoj,

z čočky dělám výborný salát, ke kterému je velmi chutný losos. Recept jsem čerpala zde:

https://erecepty.eu/losos-se-salatem-cervene-cocky/

a z fazolí jsem dělala výbornou pomazánku

https://erecepty.eu/fazolovo-olivova-pomazanka/

:)