» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Bezmasá jídla https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=121 » Fazole, čočka, hrach https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=3896 |
Petuna — 9. 2. 2006 7:56 |
Prosím, prosím napište mi nějaké rychlé recepty z těchto luštěnin. Vím že jsou zdravé, ale moc toho neznám. Chtěla bych dát i malé co má 2 roky i pro nás dospěláky. Díky moc |
helena — 9. 2. 2006 9:22 |
Fazolové lusky na smetaně |
Ero — 9. 2. 2006 11:13 |
Fazolová omáčka s kyselou smetanou, fazole s uzenou slaninou,fazole v rajčat.omáčce,brambory s hráškem a mrkví,hrách se škvarky, hrachová kaše,fazolová i čočková kaše, když vařím čočku, fazuole i hrách, namáčím ho víc a po uvaření dávám bokem a z toho dělám studené saláty, kočičí svatka/hrách,kroupy - také zdravé - cibule,sádlo,sůl/,hrách na sladko/s cukrem a rozinka, oříšky,ovocem/, pučálka/z vyklíčeného hrachu/, hrstková polévka/hrst čočky,hrachu,fazolí, česnek, majoránka.../, zelná-čočková polévka, čočkové krokety, čočkové šišky,omelety/s rýží/, placičky, saláty s těstovinami/čočkový,fazolový,/,fazolové placičky, pomazánky a další a další, napiš, co tě nejvíce zajímá....ještě něco pohledám...a hlavně větrat !!! |
Ero — 9. 2. 2006 11:23 |
Jáhelná kaše..prý mooc zdravá, na sladko,pohanka - také prý zdravá - kaše sladká i slaná, čočka na kyselo, fazolové lusky na kyselo, s vejcem, hrách na víně,.... |
Petuna — 9. 2. 2006 12:14 |
Ježíš toho je!!!! |
deves — 9. 2. 2006 13:01 |
miluju zelený hrášek s dušenou mrkví na smetaně. A pak klasiku kaše čočková - ta bude tuto sobotu, hrachová i fazolová. Je pořád stejné, uvařit v osolené vodě, zahustit zásmažkou, dochutit (česnek, vegeta, pepř, ocet,.... prostě co komu chutná) |
Megan — 9. 2. 2006 23:51 |
Tak něco konkrétního, třeba tohle: |
Ero — 10. 2. 2006 11:32 |
Kaše - čočku, fazole nebo hrách namočím večer před vařením, pak uvařím do měkka.Horké prolisuji nebo rozmixuji , přidám kousek másla,pepř,súl,trochu mléka a ještě chvíli povařím. Polévky z čočky,fazolí,hrachu - rovněž namočím předem, vařím, ale já přidávám i zeleninu/mrkev,petržel,celer/, nakonec trochu vegety nebo i masox,dochutím octem nebo citronem.Do fazolové přidávám, pokud je, bud orestovaný kabanos,klobásu nebo salám na kousky a máme rádi i cibulku na drobno, ale to je o chuti...... |
Ero — 10. 2. 2006 11:48 |
Fazole v rajčat. omáčce - uvařené fazolky, udělám světlou jíšku z másla a mouky, přidám na drobno cibulki,osmahnu, zaleji vodou z fazolí .přidám rajčatový protlak,trochu kečupu, dle chuti sůl,cukr a vařím cca20 min. Do uvařené omáčky přidám uvařené fazole, zamíchám......a jíme.Jéé, pohankovou kaši dělám tak, že pohanku vmíchám do vroucí vody a dám na 20 min. pod peřinu a po vyndání do ní dám bud jablíčka,med a oříšky, nebo na slano předem orestovanou zeleninu, maso nebo i brynzu. Jáhlovou kaši moc nedělám, ta moje by se ani uplatnila spíše ve stavebnictví, ale má se 3x spařit, propláchnout a vařit ve vodě do měkka, pak přidat předem připravenou bud zeleninu, maso, houby,sýr, brynza,jablíčka, švestky,oříšky,med... . |
Stelička — 10. 2. 2006 16:59 |
Rychlé čočkové rizoto: |
petrželka — 10. 2. 2006 19:22 |
Fazole po bretaňsku |
Verča — 11. 2. 2006 16:14 |
TMAVÉ FAZOLE |
Verča — 27. 2. 2006 19:52 |
ŠVEC - fazole, kroupy, uzené |
jelitko — 27. 2. 2006 22:33 |
Čočkový salát: |
ka — 5. 3. 2006 19:24 |
Luštěninové kaše je dobré ochutit česnekem a majoránkou. |
Dendy — 8. 3. 2006 16:14 |
Hrstková polévka |
maya — 9. 3. 2006 14:51 |
Dneska jsem dělala k obědu cizrnovou kaši. Dělá se v podstatě stejně jako hrachovka, ale nám cizrnová chutná víc, protože je jemnější a má takovou oříškovou chuť. |
ajajaj — 14. 3. 2006 17:36 |
Fazolová paštika -uvaříme fazoli klasickým způsobem.Uvařenou pomeleme na jemno.Přidáme česnek,majoránku,špetku soli,trošku pepře a trochu olivového oleje. čočkové karbenátky-čočku uvaříme klasickým způsobem.Uvařenou buď pomeleme nebo necháme tak.Přidáme sůl,česnek,majoránku,mletý pepř, 1-2 vejce,trochu mouky,trochu strouhanky tak aby z toho vznikla hmota na karbenátky.Možno do hmoty přidat papriku,petrželku,cibuli,rajče,porek,brokolici,atd... Utvoříme placičky a usmažíme. |
carlo — 16. 3. 2006 1:55 |
Ja miluji cocku, fazole a hrach a jednou jsem nasla recept na COCKOVY HRNEC. Zrovna vcera jsem to varila a je to moc dobre a tak se s Vami o ten recept podelim. |
Bety — 16. 3. 2006 7:53 |
Luštěniny by se neměly vařit v té vodě, do které byly namáčeny, uvolní se z nich škodlivé aflatoxiny (to není překlep - nejsou to alfa..ale skutečně aflatoxiny)....(dlouho jsem dělala technologa stravování a také to bylo v jednom pořadu Pod pokličkou). Jsou to plísně. |
ajajaj — 21. 3. 2006 17:36 |
Kovbojské fazole---Fazole uvaříme klasickým způsobem.Do uvařených fazolí přidáme cibulovo paprikovou zásmažku.Povaříme.Přidáme opečeny salám na kostičky.Dochutíme solí,mletým pepřem,česnekem,majoránkou.Můžeme přidat lečo,rajský protlak,kečup...... |
hanina — 5. 1. 2009 19:28 |
Tak jsem poprvé v životě koupila fazolové lusky (mražené) a teď tápu, co z toho udělat :dumbom::lol: |
Oxi — 5. 1. 2009 19:42 |
Kratko orestovat na masle ... a hned zjest ... kludne same. Aj ked na angl.sl. su lepsie :P |
hanina — 5. 1. 2009 22:19 |
Určitě taky vyzkouším, mám jich velký pytel z Makra :lol: |
Oxi — 5. 1. 2009 22:37 |
ja si robievam aj orestovane kuracie maso s faz.luskami zaliate smotanou s curry pastou s kurkumou a kokosovym mliekom. |
ita — 8. 1. 2009 11:37 |
Fazolové lusky prý jsou hrozně zdravé, dělám si je často. Nejraděli orestované na slanině, pak přidám buď strouhaný nebo tavený sýr. |
hanina — 10. 1. 2009 17:58 |
No tak jsem to dneska takle udělala, akorát jsem tam cvrkla trošku smetany, aby se ten sýr lépe rozpustil a dala trochu česneku. Bylo to teda trochu mastnější, ale moc nám to chutnalo- už není :lol: |
lueta — 11. 1. 2009 18:20 |
Uvařené v mírně osolené a okyselené vodě a smíchané s vyškvařenou anglickou slaninou, jsou moc dobré jako příloha k minutce. |
krteček — 28. 1. 2012 15:19 |
zdravi-dieta.cz — 6. 2. 2013 10:23 |
Posílám odkaz na klasiku: http://www.zdravi-dieta.cz/lusteniny-vajickem/ luštěniny jsou úplně geniální věc a lze s nimi dělat prakticky vše od krémových polévek přes hlavní jídla až k pomazánkácm. Osobně miluji rozmixovanou cizrnu ve vývaru zakápnutou olivovým olejem. |
cawan — 28. 8. 2015 9:47 |
Luštěniny jsou zdravé, ale nikdo o nich moc nemluví. Já miluji hrách i čočku, znám bylinky, které zmírňují nadýmání. Je to dobré vědět, na co která bylinka je http://www.zdravi-nemoc.cz/bylinky/ |
Yarka — 26. 10. 2015 15:27 |
Snert - holandska hrachova polevka, je zarazena do zimnich specialit. Je to husta polevka, takze postaci jako samostatne jidlo. Druhy den je jeste lepsi. |
Ruut — 3. 11. 2016 11:45 |
U nás se osvědčil Dhál z čočky. Jí to i děcka, akorát tam nedávám tolik koření a chilli. Receptů na netu spoustu. |
MichaelaKra — 4. 10. 2018 17:21 |
Ahoj, |