masena — 8. 2. 2006 14:22

Holky, odjíždím v létě prvně k moři, ráda bych si navařila do flašek od okurek, poradíte co a jak dlouho zavařovat? Máte s tím někdo zkušenosti. Díky mášena

Iveta X — 8. 2. 2006 17:15

Ahoj, zkušenost s tím mám a to velmi špatnou. Na dovolenou jsem zavařila guláš a vepř. játra na cibulce a u obou se do týdne vyfouklo víčko a zavařený sklenice letěly do popelnice. Ale vím, že to jde, zřejmě jsem někde udělala chybu, kamarádka byla úspěšnější....

anela — 8. 2. 2006 17:41

no nevím, s tím by se tedy nepatlala. To už při cenách dopravy a ubytování se stravování dá zvládnout finančně taky a aspoň ochutnáš něco jiného.

deves — 9. 2. 2006 8:00

Dřív jsem to taky dělávala, zavařovala jsem maso 2,5 hodiny pod červeným víčkem. Neměla jsem s tím problémy, ale už bych se s tím nepatlala. Využila bych těstoviny a konzervy už hotové

masena — 9. 2. 2006 8:14

deves napsal(a):

Dřív jsem to taky dělávala, zavařovala jsem maso 2,5 hodiny pod červeným víčkem. Neměla jsem s tím problémy, ale už bych se s tím nepatlala. Využila bych těstoviny a konzervy už hotové

Jaké červené víčko máš na mysli? To šroubovací? Jinak děkuji za názory. Já se s tím patlat budu, jsem ráda, že s vypětím všech sil našetřím na pobyt a cestu, takže na kapesné už toho moc nebude, spíš jen zmrzliny, ovoce a tak. Jsem sama s dětmi, takže žádné vyskakování.

masena — 9. 2. 2006 9:12

cilka napsal(a):

Ale na to zavařování potřebuješ taky maso a to je v konečném důsledku ještě dražší než ty konzervy.  Taky jsem byla takhle s dětmi u moře a váhala jsem jak s jídlem, jenže oni mají bezlepkovou dietu a tak (v té době) bylo 95% konzerv pro ně tabu. Navíc musíš brát v úvahu, že tyto konzervy (pokud jsou ve skle) velmi často (až 30%) při přepravě nevydrží, vždy se víčko hne nebo tak. Nesnáší teplo... Masena, já bych tohle opravdu neriskovala, v té konzervě ač doma v pořádku, ti během přepravy a skladování v teple (budeš mít lednici?) může vzniknout botulin a to by za to nestálo. Ty konzervy jsou opravdu pracné, dohromady se vaří dvě hodiny+čas na přípravu náplně a plyn taky není zadarmo, spočítej si náklady na přípravu, spočítej si váhu těch sklenic.... Konzerva v Lidlu tě vyjde na 15 korun, váží 425g a když do ní přidáš 1 masox a lžičku solamylu + 1/2 litru vody, máš jídlo pro tři dost.
Tenkrát jsem byla s dětmi 14 dní a doma jsem sehnala pouze jeden typ konzervy a přesto jsme měli každý den jiné jídlo. Záleží na "doplˇncích na příchutích co dáš.... Dala jsem dětem vybrat : moře - jídlo.....
Pokud na konzervách trváš, prosím pošli mi na sz email, návod je dost dlouhý a já nemám tolik času. Ofotila bych ti to a poslala meilem.
Ale opravdu bych to nedělala. Sklenice s červaným víčkem jsou nutné, lepší jsou plechovky.

Cilko, děkuju za názor, jak to tak sleduju, tak se na to asi vykašlu. Lednice tam sice bude, ani mi nevadí ten čas na přípravu, ale při představě, že se do toho vrazím ty prachy za maso (mezi námi - konzervy dětem moc nejedou, ale to je nakonec jejich problém, těch 14 dní se nepo....) a ono se mi to pak vyfoukne a vyhodím to....
Možná to vyřeším instantními jídly a pár těch konzerv.

anela — 9. 2. 2006 10:28

Nehledě na to, že se s těma konzervama budeš muset tahat někam do autobusu. Představ si, kolik toho na 14 dní budeš potřebovat pro 3 lidi. To už se ti nevejdou ani plavky. Radši bych si odpustila tu předraženou zmrzlinu a koupila jídlo na místě. Maximálně bych vzala nějaké pytlíkové polívky a omáčky, koupila na místě pečivo a těstoviny a střídala to s koupeným jídlem. Nemusíte přece chodit do restaurací, ale zrovna tak, jako kupuješ jídlo doma, můžeš ho kupovat tam. Nevím, kam jedete, všude je jídlo dražší než u nás (snad kromě Bulharska), ale pokud se nechystáš u moře nějak extra vyvářet, zvládnout se to dá.

Bety — 9. 2. 2006 12:39

V Bulharsku je jídlo hrozně levné, byla jsem tam poslední 3 roky po sobě. Ale už hlásili že je tam taky ptačí chřipka. Jinak do Bulharska si nevozím žádné jídlo ani pití, je to srovnatelné jako u nás, ne-li levnější. Beru si jenom půllitrovku vody na cestu, letíme vždy letadlem, za 2 a půl hodinky i s letem i s dopravou autobusem jsme vždy na místě.

deves — 9. 2. 2006 12:56

Moje zkušenost je, že děti na dovolené zkousnou to, co jinak bojkotují. Nezapomeň na špagety, stačí je polít kečupem a posypat strouhaným sýrem, pár brambor uvařit a prohřát s konzervou trochu ochutit vegetou popř. přidat třeba konzervovaný hrášek - jsou to rychlovky. A náš syn na dovolené jí dokonce opečený lančmíd.

anela — 9. 2. 2006 13:15

no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na pláži ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji než u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt :P ;) Bože, už aby bylo léto :) Kamže to jezdíš? :cool:

masena — 9. 2. 2006 13:26

anela napsal(a):

no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na pláži ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji než u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt :P ;) Bože, už aby bylo léto :) Kamže to jezdíš? :cool:

Holky, jste fajn, asi mi radíte dobře, já jedu s dětmi do Chorvatska. Do Bulharska bych nezaplatila letenky. Chtělo by to nějakýho sponzora, co? Bylo by vyřešeno. Jenže kde ho najít, toť otázka. No, nějak to dopadne, na druhou stranu nechci, aby mi tam děti brečeli, že nemůžou mít zmrzlinu, melouny,a tak. Co jsem slyšela, tak jídlo je tam pěkně drahý.

Bety — 9. 2. 2006 19:33

anela napsal(a):

no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na pláži ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji než u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt :P ;) Bože, už aby bylo léto :) Kamže to jezdíš? :cool:

Do Kitenu a do Primorska

Bety — 9. 2. 2006 19:38

masena napsal(a):

anela napsal(a):

no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na pláži ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji než u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt :P ;) Bože, už aby bylo léto :) Kamže to jezdíš? :cool:

Holky, jste fajn, asi mi radíte dobře, já jedu s dětmi do Chorvatska. Do Bulharska bych nezaplatila letenky. Chtělo by to nějakýho sponzora, co? Bylo by vyřešeno. Jenže kde ho najít, toť otázka. No, nějak to dopadne, na druhou stranu nechci, aby mi tam děti brečeli, že nemůžou mít zmrzlinu, melouny,a tak. Co jsem slyšela, tak jídlo je tam pěkně drahý.

Celá dovolená i s letenkama a všemi poplatky a s tím co jsem tam projedla, projezdila na výletech a nakoupila si vyšla za 14 dní letecky na necelých 16 tisíc.... nevím jestli to Chorvatsko vyjde levněji a ještě se trápit s jídlem a ohlížet se jestli si můžu koupit zmrzlinu a placatit se x hodin v autobuse.... mě už ty cesty autobusem nelákají nesnáším to. Nevím na kolik by vyšlo 14 dní v Chorvatsku, naposledy se mi protivilo že dost opovržlivě hleděli na Čechy (na Rabu) protože se nerozšoupnou v baru a lezli někam Němcům....

Bety — 9. 2. 2006 19:42

masena:
ale ty si to tam krásně užívej, zvlášť když je to tvoje první moře! To víš já už si tam jedu odpočinout a ne otročit s jídlem  a s nádobím navíc ještě bez vlastní kuchyně, ale v mládí se to zvládne, to se všechno lépe zvládá než ve středním věku.

Stelička — 9. 2. 2006 19:55

Já už párkrát zavařovala, dá se to zvládnout celkem rychle a nikdy jsem neměla problém. Do trouby šoupnu normálně okořeněné kuře, zvlášť plátky vepřového. Pozor - nikdy nepoužívat cibuli!!! Kuře pak odkostím, nacpu do sklenic. Zbytky nakrájím na kostičky, na to nasypu zmražený hrášek, kukuřici a nastrouhanou mrkev - to je základ na rizoto. Na pánvi udělám základ na čínu - opět bez cibule.
Zavařuji dvakrát po 1 hodině - dva dny po sobě pod červené víčko. Po prvním zavařování nechám vše vychladnout a opakuji druhý den. To proto, že případné zbylé bakterie se pomnoží a druhým zavařováním se zlikvidují. Mám vypracovaný vlastní jídelníček, vše na sebe navazuje - např. když dělám pečené kuře, tak kousek odkládám po pytlíkové slepičí polévky apod. Je těch fíglů více, pokud bude zájem, tak povzpomínám a zase napíšu.

Bety — 9. 2. 2006 20:49

Bety napsal(a):

anela napsal(a):

no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na pláži ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji než u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt :P ;) Bože, už aby bylo léto :) Kamže to jezdíš? :cool:

Do Kitenu a do Primorska

Na výlety jezdíme do Sozopolu tam je taky krásně a pěkná městská pláž i okolní volné moře, taxík za "babku", jenže letos nejedeme nikam poněvadž se nemá kdo starat o dva pejsky.... no byla jsem tam 3 roky po sobě tak bude přestávka, možná mezitím skonči ptačí chřipka.

masena — 10. 2. 2006 8:07

Stelička napsal(a):

Já už párkrát zavařovala, dá se to zvládnout celkem rychle a nikdy jsem neměla problém. Do trouby šoupnu normálně okořeněné kuře, zvlášť plátky vepřového. Pozor - nikdy nepoužívat cibuli!!! Kuře pak odkostím, nacpu do sklenic. Zbytky nakrájím na kostičky, na to nasypu zmražený hrášek, kukuřici a nastrouhanou mrkev - to je základ na rizoto. Na pánvi udělám základ na čínu - opět bez cibule.
Zavařuji dvakrát po 1 hodině - dva dny po sobě pod červené víčko. Po prvním zavařování nechám vše vychladnout a opakuji druhý den. To proto, že případné zbylé bakterie se pomnoží a druhým zavařováním se zlikvidují. Mám vypracovaný vlastní jídelníček, vše na sebe navazuje - např. když dělám pečené kuře, tak kousek odkládám po pytlíkové slepičí polévky apod. Je těch fíglů více, pokud bude zájem, tak povzpomínám a zase napíšu.

Steličko, ta cibule vadí? A jak děláš omáčky? Víš, myslela jsem si, že si udělám třeba rajskou nebo guláš. No a to bez cibule jaksi nejde. Budeš moc hodná, když ještě něco poradíš. papa

Stelička — 10. 2. 2006 15:53

Jo, ta cibule prý vadí - to mi řeklo více lidí, tak se tomu vyhýbám a fakt jsem neměla problém. Samozřejmě pak při vaření to vysypu do pánvičky s cibulí, to by jinak nebylo ono, že. Rajskou omáčku bych udělala z pytlíku a k tomu třeba kuličky z mletého masa - opečené, zavařené. Uvařit doma rajskou máš zase nějakou váhu navíc.
Takže vzpomínám:
- koření a přísady do jídel mám nasypané v malých rychlovazných sáčcích s nálepkou (obojí koupím v papírnictví) -  sáčky různých velikostí od nejmenších po větší podle množství suroviny.
Např.:  kmín, pepř, papriku, gril. koření, koření na ryby, hřebíček a celou skořici (na svařáček), skořici, majoránku, chilli, kari, v trošku větších mletý cukr, kakao, vegetu, hl. mouku, krupici, sůl, strouhanku, granulovanou jíšku (důležité). Množství odhadnu podle množství strávníků (my jsme 3 nebo 4), jídelničníčku a délky pobytu.
Dávám to do poměrně malé UH krabičky s víčkem, přihodím tam pár kostek masoxu a zel. vývaru.
Vždy tvrdím, že se mi kuchyň vejde do té krabičky, nikdy mi nic na dochucování nechybělo, nevysypalo se, bylo to lehké a navíc, po příjezdu domů to byla vždy první pomoc, když mi nějaké koření pochybělo v domácnosti při vaření.
- ocet dávám do vhodné lahvičky od léků - stačí ho do salátů přece troška.
- jar do UH lahvičky od nějaké kosmetiky (balzám na vlasy), na který pasuje originál jarový uzávěr, k tomu beru dvě houbičky, hadříky na pomývání, drátěnku.
- na radu kamarádky beru i do nějaké lahvičky od kosmetiky (ty si odkládám průběžně přes rok) i aviváž - není nad to po pár dnech přemáchnout ztvrdlé osušky a namočit do aviváže.
- v malé lékovce jsem měla i alpu - na štípance, desinfekci, bolavý zub ...
- na tyhle lahvičky vždy nalepím nálepku s názvem přípravku a přelepím izolepou (proti rozmočení)
- oleje nám stačilo půl litru - takže do lahvičky od nápojů.
- cukr do UH dózy po sušené smetaně (široké šroubovací víčko, dobře se nabírá do kávy)
- nápoje v prášku kupuji co nejmenší sáčky - Tang apod. je moc těžký, větší výběr různých druhů nápojů na 2 litry se dá sehnat i v zelenině(značka Frutti nebo Step).

Časem budu pokračovat, bude-li zájem.

anela — 10. 2. 2006 23:21

Bety napsal(a):

Bety napsal(a):

anela napsal(a):

no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na pláži ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji než u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt :P ;) Bože, už aby bylo léto :) Kamže to jezdíš? :cool:

Do Kitenu a do Primorska

Na výlety jezdíme do Sozopolu tam je taky krásně a pěkná městská pláž i okolní volné moře, taxík za "babku", jenže letos nejedeme nikam poněvadž se nemá kdo starat o dva pejsky.... no byla jsem tam 3 roky po sobě tak bude přestávka, možná mezitím skonči ptačí chřipka.

Bety, jezdím jen do Primorska. Miluju to tam. V Sozopolu i v Kitenu jsem byla taky na výletě. Jestli se tam letos nedostaneš, budu od tebe pozdravovat Severní pláž :):):)

Bety — 11. 2. 2006 12:18

anela:
ano prosím a dej si za mně u Číňana nějakou dobrou porci  a v Matrix café internetovým si sedni k PC a pošli mi pozdrav.... vloni když jsme tam byli tak tam na náměstí (naproti jak skákali na gumě) vystupovala úplně zdarma Petra Janů pro všehcny kolemjdoucí a taky nějací mladí z muzikálu Starci na chmelu. Já nepojedu určitě ale budu ti závidět...

jahoda — 14. 2. 2006 14:51

Ahoj,souhlasím se Steličkou,též takto pakuji na dovču.Dobrá jsou taky sušená jídla,třeba bramborová kaše,k tomu jednou opečené párky(koupit vakuované),podruhé sekanou,kterou upeču doma,zabalím do alobalu a dám zmrazit(cestu vydrží v termotašce).Taky jsme měli nudle s mákem(mák umletý doma a zrovna smíchaný cukrem).Jo,taky jsme měli vakuovaný uzený kuřecí stehna,opět s bramborovou kaší(moje děti ji milují-i já,můžeme ji 5xtýdně).A polévky ze sáčku.Na pití kupuji též Tang a instantní ledový čaj.
Mám dosela zkušenosti,jeli jsme jak autem,tak i autobusem.Když si ještě na něco vzpomenu tak napíšu.

jahoda — 14. 2. 2006 14:57

Bety napsal(a):

masena napsal(a):

anela napsal(a):

no, Bety, taky jezdím pravidelně do Bulharska. Přesně s půllitrovkou bublinatý minerálky. V holetu zaplacené snídaně, k obědu na pláži ovoce, večeře v restauracích (vyjde to skorem o polovinu levněji než u nás), pivo za 17 korun, červené vínečko, vodečka Flirt :P ;) Bože, už aby bylo léto :) Kamže to jezdíš? :cool:

Holky, jste fajn, asi mi radíte dobře, já jedu s dětmi do Chorvatska. Do Bulharska bych nezaplatila letenky. Chtělo by to nějakýho sponzora, co? Bylo by vyřešeno. Jenže kde ho najít, toť otázka. No, nějak to dopadne, na druhou stranu nechci, aby mi tam děti brečeli, že nemůžou mít zmrzlinu, melouny,a tak. Co jsem slyšela, tak jídlo je tam pěkně drahý.

Celá dovolená i s letenkama a všemi poplatky a s tím co jsem tam projedla, projezdila na výletech a nakoupila si vyšla za 14 dní letecky na necelých 16 tisíc.... nevím jestli to Chorvatsko vyjde levněji a ještě se trápit s jídlem a ohlížet se jestli si můžu koupit zmrzlinu a placatit se x hodin v autobuse.... mě už ty cesty autobusem nelákají nesnáším to. Nevím na kolik by vyšlo 14 dní v Chorvatsku, naposledy se mi protivilo že dost opovržlivě hleděli na Čechy (na Rabu) protože se nerozšoupnou v baru a lezli někam Němcům....

Bety,taky mám takovou zkušenost přímo z Rabu,považují Čechy za nějaký odpad,ale když jsem na toho zmrzlináře začala šprechtit,tak se mohl roztrhat,tak jsem mu při odchodu řekla děkuji a nashledanou.Ale jinak tam bylo moc krásně.

Žena 2 — 14. 2. 2006 22:53

Steličko,
klobouk dolů.Připadám si jako tydýt.A já proč mi můj přítel říká, že jsem nepraktická.Tak teď už to vím.Do hor si batoh sbalím bez problémů a přežiji, ale sama.Ale takový konfort s vařením na dovolené bych určitě nezvládla.Teď vidím,že jsem svého syna připravila skutečně o hodně když jsem k tomu neměla odvahu jako Masena a raději nikam nejela a pro něj vyřídila tábor a pak jeli někde v tuzemsku.Penízky taky nebyly, ale dnes vidím, že chyba byla někde jinde.
Maseno
držím Ti palce ať to dopadne k radosti dětí.
Všem
sice si s vámi nepíši, ale recepty už zkouším a jsou výborné.Syn konstatoval, že ten babinet je alespoň k něčemu dobrý,má teď samé dobrůtky.

Stelička — 14. 2. 2006 23:47

Díky za pochvalu.
Nikdy jsem neměla peníze na to, abych jela někam do hotelu. Dvakrát jsem byla na zájezdě s Domem dětí-tam nám vařili oni. Jednou v mobilhomech-to bylo prima, podruhé v soukromí a jedlo se ve škole-pořád se jen chodilo tam a zpět.Pak jsem poprvé s dětmi a kámoškou vyrazila přes cestovku do Chorvatska, do soukromí.Ubytování super, ale 15 min. od moře-takže zase chození. Za rok opět totéž v Itálii. Pak konečně jsme chytli ubytování 60 m od pláže v Chorvatsku, ale v těch bungalovech se nedalo přes den vydržet - takové vedro. Poslední dovolenou v Chorvatsku jsem si užila - jeli jsme pod stany. To bylo úplně nejlepší, byť jsem se toho bála. Stan v první řadě u pláže, dřevěná podlážka, pod stromy, před stanem plastové posezení. Odpadlo mi veškeré denní stěhování na pláž a zpět, celý týden jsme měli na dosah chlazené nápoje v ledničce, buď jsme si lehli na slunce 15 m od stanu nebo si sedli do stínu u stanu, uvařili kafe a koukali na moře. Děcka pod dozorem i u vaření, mohly bez problémů měnit své krámy do vody (lehátka, člun, potápěčskou výzbroj). Za stanem ping-pongový stůl. Sociálka sice byla dále, ale supr vybavená, teplá voda stále, dřezy na pomývání nádobí - žádné hrbení se nad lavórem a nahřívání vody. Prostě jsem vykopla děcka s lavórem špíny nahoru a pomyly tam. Tam jsem si poprvé vychutnala pohodičku, šumění moře a vaření při pohledu na vlny pro mě bylo relaxem. Ale tenkrát jsem ještě nic nevěděla o tsunami, jinak bych asi v takovém klídku nebyla.

masena — 15. 2. 2006 8:29

Holky, bude zkouška na léto. Příští týden  jedu na lyže do Nízkých Tater, zase samo jen s ubytováním v soukromí, tak jsem včera udělala rajskou a roštěnou, jenže všechno na cibuli, což jak psala Stelička se nemá, ale mě to nedalo, jinak bych to asi neuměla uvařit, tak jsem to zavařila jako kompoty, dneska to rexnu ještě jednou a uvidíme.......
Jinak moc děkuju za názory, je to fajn takhle se podělit.
Jo, a do toho Chorvatska jedeme autem, takže ta uvařená jídla v pohodě uvezu.
Tak holky raďte, každá rada drahá.

Stelička — 15. 2. 2006 9:12

Maseno, na horách v zimě se mi osvědčila "pr...". Ze tří brambor kostičky, do toho jsem rozkrájela jedno jelítko, masox, dochutila kořením z té mé "kuchyně v krabičce" - bylo to za chvilku a celá chata lyžařů, krmená celý týden jen polévkami ze sáčků nad námi slintala.Zahřála, zasytila - mňam.
Při buchtičkách s krémem jsme si užili i legraci. Vařila jsem ve společné kuchyňce krém, když dojela nová skupinka lyžařů - z letecké záchr. služby. Hned se chtěli družit, vytáhli flašku a nalévali. Já kroutila hlavou, že nechci, že já piju jen rum. Udělali pro to vše, zajistili, vyštráchali někde ze dna batohu a já s tím šup do hrnce s krémem. Jeden doktror se řehtal, viděl ty moje dva bobky (tenkrát 4 a 7) a říkal, že zrovna včera řešil problém, kde sehnat do krému rumovou trest pro děti a že mu nedošlo, že vařením alkohol vyprchává.

masena — 15. 2. 2006 10:58

Stelička napsal(a):

Maseno, na horách v zimě se mi osvědčila "pr...". Ze tří brambor kostičky, do toho jsem rozkrájela jedno jelítko, masox, dochutila kořením z té mé "kuchyně v krabičce" - bylo to za chvilku a celá chata lyžařů, krmená celý týden jen polévkami ze sáčků nad námi slintala.Zahřála, zasytila - mňam.
Při buchtičkách s krémem jsme si užili i legraci. Vařila jsem ve společné kuchyňce krém, když dojela nová skupinka lyžařů - z letecké záchr. služby. Hned se chtěli družit, vytáhli flašku a nalévali. Já kroutila hlavou, že nechci, že já piju jen rum. Udělali pro to vše, zajistili, vyštráchali někde ze dna batohu a já s tím šup do hrnce s krémem. Jeden doktror se řehtal, viděl ty moje dva bobky (tenkrát 4 a 7) a říkal, že zrovna včera řešil problém, kde sehnat do krému rumovou trest pro děti a že mu nedošlo, že vařením alkohol vyprchává.

Steličko, tu pr... bych mohla klidně udělat ze sebe, chacha. Jsem totiž dost velký jelítko, co se lyžování týče. Ještě že ty děti nejsou šikovné po mě. Tak jen doufám, že to ve zdraví přežiju a vrátím se bez sádry.

jitta4 — 7. 3. 2006 22:24

Zavařuji maso do Chorvatska každoročně, naprosto bez problémů. Doba zavařování tak jak napsala Stelička 2 x po 1 hodině v odstupu 48 hodin. Nesmí se dávat žádné sacharidy, takže žádná cibule, žádná mouka, ty pak dělají neplechu. Mám dva žrouty syny a manžela, kupované konzervy bych nevydržela jíst těch 14 dní ani já. Připravuji hovězí, vepřové, kuřecí i pečené maso, tak abych byla schopna z něj připravit narychlo normální jídlo. K z domova připravené konzervě přihodím Maggi kostku třeba šťávy z vepřového masa a Knorr jíšku a je to hotovo. Rychlé a dobré. Připravím si i podušené mleté maso, u moře přidám kečup, česnek, koření a jíšku a jsou super boloňské špagety.
Mám tedy tu zkušenost, že po celodenním plavání  a potápění nebo ježdění na lodi se při návštěvě restaurace mí synové nezasytí a utratíme tak 1.500,- Kč. Do hospůdek chodíme jen občas pro tu atmosféru a je to opravdu dost drahé.
Fakt je, že jezdíme autem na 14 -16 dní do karavanu stojícího přímo na břehu moře s předstanem a rákosovou terasou, se vším kuchyňským vybavením a tak mám možná jinou optiku. Vařím a odskakuji si přitom sednout ven a koukat na moře a popíjet vychlazené bílé vínečko. ...bože, jak já se už těším. :-))))))

Elizabeta12 — 12. 6. 2017 19:06

Zavařování? Teď letí Adventure Menu..Co o tom říci? je to kvalitní jídlo, domácí, zabalené na cesty..Příprava trvá cca 12 minut. Vážně můžu doporučit

helena — 15. 6. 2017 17:00

Co o tom říci?
Že za ty prachy bych měla druhou dovolenou... http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png