Andromeda — 15. 7. 2008 9:09

Mám dotaz, kupovala jsem si nějaké oblečení na ebayi a teď nevím jak to bude se clením... Včera mi volala jedna spediční společnost, že mám zásilku u celníků a že je potřeba vyplnit nějaký lejstra a že mi to za úplatu zprostředkují, čemuž bych se raději vyhla, protože to asi celkem prodraží celý proces. Navíc nevím, jestli mám platit clo případně DPH, když se jedná o soukromou zásilku, na druhé straně je prodejcem firma (dovoz z non-EU země).

Fakta jsou tato. Zásilka je naceněna na 48 dolarů, jedná se o vzorky oblečení, byly výhodně nabízeny, je toho celkem dost za tu cenu, balík podle faktury má 10 kg. Označení zásilky je, že se jedná o vzorky (Samples), položky jsou vypsané jako oblečení (kostýmy).

Dotaz? Mám nárok na osvobození od cla a/nebo DPH? Co a kam je potřeba poslat/doložit. Kontaktovala mě jen ta spediční firma a ne celníci přímo (budou mě vůbec kontaktovat)? Jak postupovat, ať se věci nehorázně neprodraží??? Děkuji moc za informace ;) Na netu jsem už hledala a nejsem z toho příliš moudrá :kapitulation: Za pár dní začne nabíhat celkem vysoké denní skladné, proto bych ráda za rychlé odpovědi... Fakt dík předem ;)

Oxi — 15. 7. 2008 9:14

Nie, narok na oslobodenie nemas, z akeho titulu si to mienis narokovat?

Uz som to sem raz pisal: ... a nadále se již nedá vyhnout placení cla ani nápisem na balíku, že se jedná o dárek. Navíc praxe celní správy v současné době je taková, že téměř všechny balíky jsou otevřeny, a navíc mohou být dokonce i přeceněny podle celních tabulek.
Kedze cena tvojho balika je viac ako 22Eur:
"Ve smyslu ustanovení článku 27 nařízení Rady č. 918/83, o systému Společenství pro osvobození od cla, jsou od dovozního cla osvobozeny zásilky zboží nepatrné hodnoty, pokud jsou zasílány ze třetích zemí přímo příjemci, který se nachází na celním území Společenství. Za zboží nepatrné hodnoty se považuje zásilka, jejíž celková vlastní hodnota nepřevyšuje částku 22 EUR. Hodnotu zásilky nelze dělit, takže pokud celková vlastní hodnota zásilky tuto částku převyšuje, nelze osvobození od cla poskytnout."
"U zboží zasílaného obchodní organizací za úhradu nelze poskytnout osvobození od cla podle ustanovení o zásilkách mezi soukromými osobami."


Tu si najdi co chces preclit a zistis sadzbu. K tomu si pripocitaj DPH a mas vyslednu sumu.
Ja neviem o aky tovar sa jedna, ale napr. pokial by to boli Dámské nebo dívčí kostýmy, komplety, saka, blejzry (sportovní saka), šaty, sukně, kalhotové sukně, kalhoty, náprsenkové kalhoty se šlemi, krátké kalhoty a šortky (jiné než plavky) - Komplety - - Z bavlny (Nomenklatura zbozi 6204228090) z USA, 10kg, tak clo sa neplati, len DPH 19%
Dámské nebo dívčí kostýmy, komplety, saka, blejzry (sportovní saka), šaty, sukně, kalhotové sukně, kalhoty, náprsenkové kalhoty se šlemi, krátké kalhoty a šortky (jiné než plavky) - Komplety - - Z bavlny, z Ciny, 10kg, ... tiez bez cla, len DPH.

Andromeda — 15. 7. 2008 10:22

No na netu se píše, že to jde, tak se divím, že kam člověk koukne, všude nachází jiné info... :(

Taky mě překvapilo, že se ozvala nějaká mě do této chvíle neznámá speditérská firma, že má můj balík teď na zodpovědnost a ještě chce cosi doplatit a za to že mi vypíše nějaký papír pro celníky a to si budu clít sama jinak by to bylo ještě dražší :( (řádově stokoruny)

PetrV — 15. 7. 2008 10:33

To jsi na tom ještě dobře, ta částka je malá. Pokud ti uvěří těch 48 dolarů (což vzhledem k 10 kg opravdu nemusí), tak z toho vyvázneš lehce, zaplatíš třeba 150 Kč. Firmu na zprostředkování nepotřebuješ, pro celníky akorát vyplníš nějaký papír, který ti asi pošlou.

Andromeda — 15. 7. 2008 11:45

No jo, ale mě se právě neozvali přímo celníci, ale jen tahle firma, jsem trochu zmatená... (UPS)

Oxi — 15. 7. 2008 12:04

Zavolaj si na:
Celní úřad Praha 1 - mezinárodní pošta, Oddělení CÚ 025
Plzeňská 139
Praha 5 - Košíře
150 00
Telefon: 257 019 256 infolinka
Fax: 257 225 215
E-mail: vedouci1751@cs.mfcr.cz
Web: http://www.cs.mfcr.cz/

mezinárodní pošta - pouze pro poštovní přepravu!
celní úřad - celnice
poštovní zásilky do ciziny a z ciziny (balíky, dopisy do zahraničí)
Pracovní doba:
Po, Út, Čt, Pá: 7.00 - 15.30
St: 7.00 - 18.00


a informuj sa. UPS ti poskytuje sluzbu, ze to vsetko vybeha za teba, nie?
http://www.ups.com/content/cz/cs/resour … svl=SubNav


http://blog.cernosice.cz/index.php/2005 … niho-uradu

Andromeda — 15. 7. 2008 13:09

No podle toho mi to buď celé vyběhá za 700,- nebo mi pouze vystaví tranzitku za 300,- a vyběhám si to sama... Nejradši bych šla mimo ně, jen nevím jestli je to možné, jdu zkusit zavolat ty kontakty...

To je jen za ty jejich služby, to výše...

PetrV — 16. 7. 2008 10:25

V případě toho expresního doručení se opravdu ozývá ta firma, alespoň stejnou zkušenost má kamarád (ale vyběhal si to pak sám). Já tomu taky úplně nerozumím, někdy ti to proclí sami, někdy ti pošlou dopis celníci (buď že jim máš zavolat nebo že jim máš přeložit fakturu nebo si vzpomenou ještě něco jiného) a někdy se to vyjednává přes dopravce, je v tom chaos.

Andromeda — 16. 7. 2008 11:30

Nakonec to vypadá, že to prodejce poslal nějakým kurýrem a ne standardní poštou... Proto se ozvala firma a ne celníci. Bohužel takhle přibude na mé straně zbytečný několikasetkorunový poplatek firmě "navíc" za vystavení papíru, zbytek si vyběhám sama... Poučení pro příště... ;)