Tomislav — 28. 3. 2008 10:48 |
Lilky omyjeme a nakrájíme podél na centimetrové plátky. Osolíme z obou stran a necháme v míse asi 20 minut "vypotit!. Mezitím nakrájíme cibuli na drobno a dáme do hrnce s trochou vody spařit. Když se voda vpije, přidáme máslo a cibuli lehce osmahneme. Pak přidáme maso, sůl a pepř a opět vše osmahneme. Ochutíme špetkou skořice, zalejeme vínem, necháme přejít varem a přidáme propasírovaná rajčata. Podlejeme sklenkou vody, přikryjeme pokličkou a necháme bublatna mírném ohni, dokud se voda nevypaří.
Opláchnuté lilky osušíme v čisté útěrce, osmažíme je (ugrilujeme nebo upečeme v troubě) a poklademe na pekáč. Brambory také nakrájíme na plátky. Když je vše hotovo, klademe na pekáček vrstvy lilků, masa, brambor a znovu lilku. Ten by měl zůstat jako poslední vrstva nahoře. To vše zalejeme bešamelem (můžeme ho dávat i průběžně mezi vrstvy).
Příprava bešamelu: V hrnci rozpustíme máslo a přimícháme mouku. Necháme za stáleho míchání lehce zhnědnout. Odstavíme a dolijeme teplé mléko. Vrátíme na plotýnku a svaříme na omáčku, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem a parmezanem. Ingredience: 5 středních lilků (není nutné, stačí pouze brambory anebo cuketa) 4 brambory, 500g mletého masa, 2 lžíce másla, 1 sklenka červeného vína, 3-4 zralá rajčata, skořice, pepř sůl, olej na smažení. Na bešamelovou omáčku: 50 g másla nebo tuku, 50 g mouky, 1/2 mléka, špetku muškátového květu, 4 lžíce parmezánu.
|
Damila — 28. 3. 2008 10:50 |
Hele, nechceš té reklamy nechat? Já myslím, že kdo chce, informace si najde sám. Není potřeba to vkládat tolikrát. Máš z toho provizi, nebo co? Nejsme blbé. Stačí jednou.
|
Tomislav — 28. 3. 2008 11:14 |
Nevedel jsem ze vlozeni receptu vyvola tak arogantni a nenavistnou reakci. Snazil jsem se kazdy recept vlozit jen jednou. Ne vim jak treba nekdo muze najit recept na npr. Pasticadu kdyz 99 % Cechu v zivote ani neslyselo to slovo. To same plati i u ostatnich receptu. Svymi recepty jsem nechtel nikoho urazit, jen s dovolenim rozsirit sbirku receptu . A o tom zda mam provizi od kucharskeho ci treba zidovskeho loby, radsi nebudu odpovidat, neprijde mi to vhodne urovni techto zajimavych stranek. Dalsi dukaz jak i tak krasne a nevine tema jako je vareni muze vyvolat takove reakce. Omlouvam se predem jestli jsem syvmi recepty nekoho urazil nebo se ho dotknul, ale muj zamer byl opacny, a to dat namet na zajimavy obed ci veceri....
|
Damila — 28. 3. 2008 11:59 |
Tomislav CK Dalmacijatour napsal(a):Nevedel jsem ze vlozeni receptu vyvola tak arogantni a nenavistnou reakci. Snazil jsem se kazdy recept vlozit jen jednou. Ne vim jak treba nekdo muze najit recept na npr. Pasticadu kdyz 99 % Cechu v zivote ani neslyselo to slovo. To same plati i u ostatnich receptu. Svymi recepty jsem nechtel nikoho urazit, jen s dovolenim rozsirit sbirku receptu . A o tom zda mam provizi od kucharskeho ci treba zidovskeho loby, radsi nebudu odpovidat, neprijde mi to vhodne urovni techto zajimavych stranek. Dalsi dukaz jak i tak krasne a nevine tema jako je vareni muze vyvolat takove reakce. Omlouvam se predem jestli jsem syvmi recepty nekoho urazil nebo se ho dotknul, ale muj zamer byl opacny, a to dat namet na zajimavy obed ci veceri....
Ne, to jsem napsala asi do nesprávného chlívečku, promiň. nejde o jídlo, ale o reklamu na CK, na kterou jsem reagovala. Proti jídlu nic nemám, nečetla jsem to, sorry, patřilo to jinam, ikdyž taky Tobě. Omlouvám se.
|
Tomislav — 28. 3. 2008 13:04 |
Dobra, beru to, holt vedu forum o Chorvatsku a napadlo mne abych sem dal recepty. Verim ze jak tobe tak i jinym Babinetkam zpestri fantaziii kdy a co varit. ;)
|
Damila — 28. 3. 2008 13:07 |
Tomislav CK Dalmacijatour napsal(a):Dobra, beru to, holt veduforum o Chorvatsku a napadlo mne abych sem dal recepty. Verim ze jak tobe tak i jinym Babinetkam zpestri fantaziii kdy a co varit. :o)
Vření je O.K. Asi jsem se unáhlila,jsem jen alergická na nevyžádané reklamy, to je vše. :-) Fakt se omlouvám, tady to nepatřilo.:gloria::hjarta:
|