Damila — 18. 2. 2008 12:41

Mám doma právě dva marody, 9 a 11 let.
Už se to táhne druhý týden. Takové nic moc. Sice občas horečky 38-39°C, ale ne denně.
Zjevně nějaký virus či chřipka.
Děti leží, celkem pijí, ale nejedí. Jen občas kousek ovoce. Chtějí jahody. V únoru. Připadám si jako Maruška z pohádky o 12-ti měsíčkách. Ale sehnala jsem misku jahod (250 g)  za hříšných 50 Kč.
Co by člověk neudělal pro nemocné dítě, takže jim denně jednu dopřeji.

Starší už vypadal líp, tak jsem ho nechala jen doležet doma, že ho ve štředu pošlu do školy.
S mladším (hned ráno měl zase 38,8°C) jsme vyrazili k lékařce pro ATB. Dostal Duomox, bude dobrý. Starší už vypadal dobrý včera...ale dnes přijdu s mladším od lékařky (2 hodiny čekání), a doma starší kluk opět leží se zvýšenou teplotou (10. den po nástupu nemoci). Ach jo, jak zítra musím zvlášť se starším jít znovu odsedět dvě hodiny v čekárně pro stejná ATB...a to už byl 2 dny bez teplot.

Nepřišla jsem si stěžovat, všechny mamky to znáte, co bych vám povídala, ale zajímá mě, jestli nemáte zkušenosti s přírodními antibiotiky. Jestli bychom to přece jen nemohli zvládnout bez té chemie.
Kluci mají každý rok ATB, vždy se snažím to oddálit, seč to jde, ale obvykle to nejde.
U angíny, spály, Otitidy, zánětu zubu,...atd.,  se ATB nebráním, tam to vnímám jako nutné. Ale u virózy a chřipky mi to přijde zbytečné.
Jak to řešíte vy?

Bety — 18. 2. 2008 14:18

Určitě česnek a taky zrovna tady článek o tymiánu: http://www.venusanka.cz/index.php?page= … ;idcl=1984
a co echinacea?  Nejsou to zrovna "antibiotika" ale nějaký účinek by to mohlo mít?

kristla — 18. 2. 2008 15:29

Damilo, myslím že jahody v únoru v sobě moc vitaminů nemaj... zvlášť ty ze Španělska dovezený :vissla:
Mám dobré zkušenosti s tinkturou (tinkturou myslím takové ty lihové kapky, co se prodávají v bylinkových lékárnách) z lichořeřišnice větší - průdušky, nachlazení, záněty močáku apod. - je to hodně účinné přírodní ATB, jen pozor, pokud má někdo slabší ledviny, a za každých okolností hodně pít - tak 2-3 litry při braní tohoto dryáku, mimochodem, děsně smrdí.
Pak je dobrá tinktura (nebo i šťáva se někde dá koupit) z rakytníku řešetlákového, taky pít hodně tekutin při podávání, je to s hodně vitamíny, působí na obranyschopnost.
Třapatka (echinacea) samozřejmě, ale prý je spíš na viry a posílení imunity obecně. Takže hlavně jako prevence.
Jo a česnek a cibule taky. Já cibuli nesnáším, je mi z ní blbě od žaludku, kupodivu česnek mi nevadí a taky účinkuje.

Držím palce, ať něco zabere!

bozenka — 18. 2. 2008 21:43

Vyvážený přísun vitamínů je nejtěžší a nejsložitější součást každého jídelníčku. Protože člověk na jedné straně má pouze mlhavou představu o tom, co by měl každý den do organismu dostat a v jakém poměru, a už vůbec neví, co obsahuje ovoce, které konzumuje. Za posledních 10 let se obsah látek v průmyslově produkovaných potravinách dramaticky změnil. Snahou velkoproducentů není kvalita, ale hlavně: výnosnost, odolnost vůči chorobám, rychlost růstu apod. Proto i WHO (Světová zdravotnická organizace) doporučuje používání nutričních doplňků pro dodání potřebných živin, vitamínů atd. Víte že obsah vitamínu C klesl ve špenátu o 58 %, v jahodách o 67 % za posledních 10 let a proto v zimě by jsme měli sáhnout po nutričních doplňcích, abychom předešli infekčním nemocím. Moje vnučka bere na podporu imunity InClever, který chrání celý její organismus a pokud přijde angína nebo zápal plic, musí se nasadit ATB, není vyhnutí. Potom by každá matka i dospělý měli vyčistit organismus od toxinů, které vznikají při léčbě ATB a nasadit probiotika, aby se nemoc nevrátila.

Damila — 18. 2. 2008 22:07

Děkuji moc za odpovědi.
Pomohou mi alespoň pro příště. Děti jsou nemocné každý rok, takže to ještě využijem.

Jinak, Kristlo,
já vím, že v únorových jahodách nic není, ani nejsou pořádně dobré, takové nějaké skleníkové...ale je to jediné, co do nich dostanu.
Pak ještě mají rádi takové ty bonbóny s vitamínem C z lékárny, s hroznovým cukrem.
Dneska kluci měli jen ty vitamíny, nesnědli vůbec nic. Strašné. Už tak dlouho. Chudinky moje hubené. Hned bych každému dala dvě kila. :D
Díky. :D

kristla — 19. 2. 2008 11:08

A co takhle Nutridrink, nebo jak se to jmenuje? Snad to není nějaká nepovolená reklama, ale myslím, že ten nápoj dělají v různých příchutích, čoko, ovocné apod., třeba by některá klukům zachutnala... Asi je to drahé, ale aspoň trochu živin v přijatelné podobě...
K tomu ovoci a zelenině - taky jsem někde četla teorii (celkem logickou) že třeba citrusy jsou sice plné vitamínů, ale protože rostou v teplých krajích, tak jejich podstatou působení je zchlazování organismu, takže když je člověk pojídá u nás v zimě, tak je to vlastně úplně špatně.
Jo a ještě mi napadlo syrové kysané zelí, tam je plno vitamínů, ale zas každému nechutná.

Judyna — 20. 2. 2008 12:59

Damilo, vzpomínám si, jak jsem byla coby dítě v době nemoci ( a byla jsem často nemocná)nejraději jen na marmeládě. Taky jsem neměla na nic chuť. A mamka by mi taky snesla cokoliv bych chtěla. Až se kluci uzdraví, určitě to doženou. Říká se, že v době nemoci se mají jíst jen lehká jídla, aby se tělo nezatěžovalo trávením. Co třeba aspoň kompot? Ale možná už jim je dneska dobře. Snad ano.

Damila — 20. 2. 2008 13:08

Jeden "skončil" na ATB, druhý to zatím zvládá bez. Ale jde to pomalu. Už marodí 11. a 8. den. Mají pusu popraskanou, až jim rty krvácí. Jedí jen ty skleníkové jahody a Celaskon. Jo, a Lipo. :) Ale konečně horečky polevily. Jen jsou unavení.

Napadlo mě-česnek do nich asi nedostanu, ale co třeba ty česnekové tablety? Mají stejný účinek, jako ten čerstvý? Asi ne, co...

kristla — 20. 2. 2008 16:07

Česnekové tablety jsou možná trochu slabší, ale zkusila bych to, aspoň něco... a nebo "schovat" česnek do pomazánky... :)

Jo kompoty, to je pravda. Třešňový broskvový meruňkový, to jsem taky měla ráda, když jsem jako malá měla horečku. Nebo když jsem byla v nemocnici po laparce a břicho bolelo (předkládali mi takové chuťovky jako prejt se zelím apod. :lol:)

Já měla teď střevní chřipku, a uvařila jsem si klasický kuřecí vývar s trochou zeleniny, taky dobrý pro rekonvalescenci.

Judyna — 20. 2. 2008 16:57

Ano vývary, třeba zkusit podat místo čaje, jen tak na napití, to by mohlo fungovat.

Selima — 20. 2. 2008 19:54

Damila napsal(a):

Mám doma právě dva marody, 9 a 11 let.
Už se to táhne druhý týden. Takové nic moc. Sice občas horečky 38-39°C, ale ne denně.
Zjevně nějaký virus či chřipka.
Děti leží, celkem pijí, ale nejedí. Jen občas kousek ovoce. Chtějí jahody. V únoru. Připadám si jako Maruška z pohádky o 12-ti měsíčkách. Ale sehnala jsem misku jahod (250 g)  za hříšných 50 Kč.
Co by člověk neudělal pro nemocné dítě, takže jim denně jednu dopřeji.

Starší už vypadal líp, tak jsem ho nechala jen doležet doma, že ho ve štředu pošlu do školy.
S mladším (hned ráno měl zase 38,8°C) jsme vyrazili k lékařce pro ATB. Dostal Duomox, bude dobrý. Starší už vypadal dobrý včera...ale dnes přijdu s mladším od lékařky (2 hodiny čekání), a doma starší kluk opět leží se zvýšenou teplotou (10. den po nástupu nemoci). Ach jo, jak zítra musím zvlášť se starším jít znovu odsedět dvě hodiny v čekárně pro stejná ATB...a to už byl 2 dny bez teplot.

Nepřišla jsem si stěžovat, všechny mamky to znáte, co bych vám povídala, ale zajímá mě, jestli nemáte zkušenosti s přírodními antibiotiky. Jestli bychom to přece jen nemohli zvládnout bez té chemie.
Kluci mají každý rok ATB, vždy se snažím to oddálit, seč to jde, ale obvykle to nejde.
U angíny, spály, Otitidy, zánětu zubu,...atd.,  se ATB nebráním, tam to vnímám jako nutné. Ale u virózy a chřipky mi to přijde zbytečné.
Jak to řešíte vy?

Ja si dávam na angínu a bolenie hrtanu TeaTreeOil, ale to je hardcore. Pár kvapiek na kocku cukru a do hrdla s tým... :usch: Je to ekrazit, ale mne funguje.

x56325 — 20. 2. 2008 22:04

Selima napsal(a):

Ja si dávam na angínu a bolenie hrtanu TeaTreeOil, ale to je hardcore. Pár kvapiek na kocku cukru a do hrdla s tým... :usch: Je to ekrazit, ale mne funguje.

Selimko, myslíš něco jako "borový zaváněl háj" a Hrušínského poetické odpoledne v Postřižinách?  :lol::lol: