Tajgr — 30. 1. 2008 11:37

Koupila jsem si do akvárka živé rostlinky a tím to začalo,zřejmě tam byli šneci nebo vajíčka,nenapadlo mně si je zkontrolovat tak je jich tam moc moc hodně.Ve zverimexu mi prodali přípravek proti šnekům ale jak tak koukám nanic.Je to taková černá šnečácká verbeš.Předtím než vyhážu rostlinky a písek tak se chci zeptat jestli neznáte nějakou radu jak je vymýtit,nebo jestli neexistuje něco co je žere.Ach jo :grater:.Děkuji.

ajisek — 2. 2. 2008 14:37

A ti šneci rostou a rostou a potom se ještě vícmnoží...!! Taky se mi to kdysi stalo. Mně funfovala jen fyzická likvidace.

kukusa — 2. 2. 2008 14:39

takovy ty cerny hajzlici - taky jsem kdysi mela akvarko, muzes je vybirat donekonecna a ty potvory se ti vzdycky stejnak pak nekde vylihnou...

Ela.. — 4. 2. 2008 20:38

Mně fungovalo vodu hodně solit. Sice to odneslo i pár rybiček a musela jsem posléze doplnit chov, ale šnek nepřežil ani jeden, sůl šneci nesnáší. Bezpečnější alternativou je rybičky na den - dva přendat do jiného akvárka, kýblu s vodou či lavoru, samozřejmě zapnout jim vzduchování a akvárko se šnekama bohatě prosolit - filtraci vypnout  (klidně celým hrnkem soli). Nechat působit, druhý den ještě zopakovat, pak už jen vylít vodu, akvárko vymýt, vyčistit a nasadit rybičky - a je po šnekách.

Jdhehajnx — 4. 2. 2008 20:53

http://www.week.cz/akvarko-ako-zlikvido … php?1,1415
Ti rájovci je fakt dlabou,taťka je taky "používal",ale pravda,že občas ozobávaj jiný rybičky...

Tajgr — 5. 2. 2008 14:46

Děkuju všem,zatím jsem vytahala rostlinky do okurkáče,místo pár kapek na litr jsem tam pěkně stříkla té chemie,uvidím,naposled zkusím vyvařit písek,přeci se ti šneci musí uvařit ne?Nebo se nas...ru a všechno vyhodím. :dumbom:

maracuja — 10. 3. 2008 9:48

Mřenka nádherná - Chromobotia macracanthus

Měli jsme tuhle rybičku doma, doporučili mi ji pro likvidaci šneků, koupili jsme rovnou dvě. A musím uznat že skvěle zafungovala. Nejraděj žere šnečí vajíčka a bohužel i jikry rybek, buhužel ale žere i jikry ryb, ale to nám nevadilo, stejně se netřely. Jsou to ale rybky bojácné, takže je dobré jim koupit nebo udělat nějaký přístřešek, kde si můžou zalést. Šneci zmyzeli úplně, musí se jim kupovat nítěnky, my jsme kupovali mražené :sjuk:
Tady ještě vkládám, co o ni píší odborníci :albert:

Bližší popis:


Tato mřenka má typické tři černé pruhy rýsující se na žlutooranžovém těle ryby. Ploutve jsou více zabarveny do oranžova. Jedná se o velmi plachou rybu, která by měla být chována ve skupinách. Je aktivní během dne. Je však velmi náchylná na napadení kožovcem, takže při jejím pořízení dodržujte karanténu. V přírodě dorůstá až 30 cm a je ceněnou konzumní rybou. Pozor, pod očima má dvouklanné ostny, které používá při boji, a díky kterým se jednoduše zamotá do síťky. Proto raději k jejímu odchytu používejte plastikové sáčky. Akvárium by mělo být vysypáno jemným substrátem.

fant007 — 12. 7. 2016 14:41

Na šneky doporučuji rybky co je jedí. Můj tchán měl celé akvárko plné šneku a pořídil si rybičky co je žerou a od té doby má pokoj a žádní tam nejsou :)