Májajája — 24. 1. 2008 7:57

Vím, že příspěvků o tom, kde je možné šetřit, je tu hodně.
Já nějakou dobu už nejsem nucená šetřit, ale tím jak se mi uvolnili ruce jsem přestala počítat, žije se nám dobře, ale neumím ušetřit, prostě proto že to neumím. Máte nějaký návod - posílat peníze na jiný účet, nebo tak něco - abych neutrácela víc než je nutné?
Například třeba na dovolenou u moře asi schopná ušetřit nejsem, ale máme kvanta pojistek, stavebních a důchodových pojištění, kde peníze šetříme na někdy, ale já chci někam jezdit i teď :D

Holčička — 24. 1. 2008 12:16

Jo, tak to by mě taky zajímalo... jediný, co mi jde, tak dávat peníze stranou do kasičky, ale to musí být konkrétní věc, co si chci koupit, abych měla motivaci.
Ale šetřit jen tak, že až něco bude, tak ty peníze vezmu a použiju, tak to nejde. Přemýšlela jsem o založení ještě jednoho účtu, kam bych odváděla každý měsíc pravidelně. Ale moc tomu nevěřím.

alka — 24. 1. 2008 14:18

ja byť tebou, tak si spíšem nutné výdavky-t.j. sporenia, elektrika, nájom, plyn, poistky, telefóny, hypotéky. To sú výdavky, ktoré musíš zaplatiť. Napíš si, čo potrebuješ z drogérie ako nutnosť - šampón, mydlo, prach, aviváž, pasty, krém. Potom dostaneš sumu, ktorá vám zostáva na mesiac. Urči si sumu, ktorú myslíš, že za mesiac prejete a skús vylúčiť potraviny, ktoré by teoreticky nemuseli byť - napr. nutela, šľahačka, ak nakupujete veľa sladkostí, to sú položky, ktoré sa mi nezdali drahé, ale koniec koncov keď som si to začala písať, tak sa len na potravinových kravinkách nazbieralo cca 2 000 za mesiac. Urči si sumu, ktorú potrebujete na týždeň, resp. na deň a jednoducho z tej určenej sumy na deň musíš vyjsť, ak jeden deň nakúpiš za drahšie, tak proste musíš tú sumu odrátať z nasledujúceho dňa. Ak nezačneš byť prísna na tieto veci a povieš si, že nevadí, že som to dnes o stovku prešvihla, tak pri každom dni to máš 30*100 a si tam, kde si bola. Na druhej strane ešte zváž veci, na ktoré utrácate v priebehu mesiaca-kiná, kozmetika, oblečenie. Proste v dnešnej dobe nie je problém minúť peniaze, väčší problém pre ľudí je ich našetriť.

host5522 — 24. 1. 2008 18:23

Já hospodařím tak, že si na měsíc dopředu spočítám výdaje (nájem, telefony, pojistky, stavebko, atd.), stanovím si kapesné (to může být každý měsíc jiné) a ten "zbytek" pošlu ihned po výplatě na spořící účet (za jeho vedení atd. se za rok neplatí ani korunu). Peníze, které můžu v průběhu měsíce utratit, vybírám v bankomatu na celý měsíc najednou ihned po výplatě, kartu používám vyjímečně (většinou ji ani nenosím u sebe), člověk pak nemá o penězích přehled. Všechny peníze nenosím v peněžence, u sebe mám jen menší částky (protože vím, že stejně nemám v plánu nic kupovat) a ty pak doma průběžně doplňuju. Hospodařím takhle už několik let a baví mě to :) Je fakt, že jsem sama, nedovedu si představit, jak čtyřčlenná rodina přesně odhadne výdaje na měsíc dopředu :)

Já mám šetření asi v krvi. Nikdy jsem nepochopila, jak někdo může z výplaty "neušetřit" - tedy aspoň v případě, pokud nemá rodinu. :jojo:

Májajája — 24. 1. 2008 18:35

zřídila jsem si šetřící účet a sešit na zapisování .D
ještě si na to myslet.
Jinak jsem schopná vyjít s deseti tisíci stejně jako se třiceti, ale vždy utratím všecko co mám.

host5522 — 24. 1. 2008 18:38

Májo: Já si notýsek na zapisování výdajů nosím v kabelce a píšu tam kdykoliv si v průběhu dne něco kupuju :) Už se mě to drží hodně dlouho :) Asi jsem blázen :lol: Je "zajímavé" zjistit, že jsem si 6.12. koupila párek v rohlíku za 12,- Kč nebo podobnou maličkost..

Májajája — 25. 1. 2008 6:30

Svého času jsem to dělala taky, když jsme museli hodně šetřit.
Teď když vidím že jsme vyžili z 80Kč na den, tak jdu do mrákot. A taky se mi to hodilo, když manžel kdysi v žertu řekl , že se mu nevyplatím. Sedla jsem k bloku a tak jsem mu to spočítala! .D že ne nestačil divit, jaký jsem přínos do rodiny  :dumbom:
Tenkrát jsem to členila na domácnost, drogerii, jídlo, sebe, muže, syna a auto, ročně to sčítala, meziročně porovnávala........
a teĎ nejsem schopná nic zapsat  a hlavně si nepamatuju co bylo včera :D

Ráček — 25. 1. 2008 9:39

Tak s tím šetřením mám taky problém :dumbom: Nic si teda nezapisuju, ale většinou to mám rozdělené tak, že můžu třeba za týden utratit určitý obnos peněz a víc ani rána.....
No ale teda málokdy se mi stane, že to opravdu tak dodržím, to jsou pořád nějaké výdaje benzín, jízdné a to nepočítám oblečení ...
Někdy se mi podaří ušetřit z výplaty cca 1000-2000 Kč víc asi ne :co: A na tu dovolenou to asi taky nenašetříme :usch:

Holčička — 25. 1. 2008 10:04

Májajája napsal(a):

...jsem schopná vyjít s deseti tisíci stejně jako se třiceti, ale vždy utratím všecko co mám.

:jojo: Tak to jsem přesně jááá, taky jsem takový umělec :lol:

Yellow, kde máš spořící účet, za který neplatíš? Asi převezmu model - tedy - pokusím se :vissla:

ADFka2 — 25. 1. 2008 10:41

Peníze jsou oběživo, na co je nechávat někde válet :lol:
Neumím šetřit. A myslím, že se to nikdy nenaučím.

Samum — 25. 1. 2008 13:34

S šetřetním je to podle mne jako s dietou, popř. jakýmkoliv jiným podobným omezováním.
Člověk musí vědět PROČ, stanovit si POSTUP a toho se DRŽET ;o)

Taky neumím šestřit, je jedno, jetli mi z výplaty po zaplacení toho nejnutnějšího zbyde pět nebo šedesát tisíc, prostě to utratím, protože je vždycky tolik věcí, které NUTNÉ potřebuju ;o)

Jsou období, kdy se mi šetření trochu daří, ale obvykle, když se mi začne šetření dařit, přijdu o práci nebo tak něco a je to v pytli.. když se pak finančí situace stabilizuje, rozhazuju jak smyslů zbavená a když opět začínám najíždět na režim "ani kačka nazbyt", najednou přijde složenka za nedoplatek na elektřinu 10 000,- atp. a já vše, co jsem pracně našetřila, uvalím za něco takového. Ach jo ;o)

Petr100 — 25. 1. 2008 18:58

Nehledejte jak ušetřit, ale jak VYDĚLAT!

host5522 — 25. 1. 2008 21:28

Holčička napsal(a):

Májajája napsal(a):

...jsem schopná vyjít s deseti tisíci stejně jako se třiceti, ale vždy utratím všecko co mám.

:jojo: Tak to jsem přesně jááá, taky jsem takový umělec :lol:

Yellow, kde máš spořící účet, za který neplatíš? Asi převezmu model - tedy - pokusím se :vissla:

ING.


Já to neberu ani tak jako šetření a nějaké omezování, ale prostě jako životní styl. Asi jsem tak byla vychovaná a nemám důvod to měnit. :) Prostě pokud to jde (např. neplatí se hypotéka), dát ihned po výplatě nejméně 30% stranou a hotovo. Ony si ty peníze časem využití najdou. A s tím zbytkem vyžít. Prostě nemám potřebu utratit svoje poměrně těžce vydělané peníze za blbosti a o svých penězích chci mít přehled. Nemám potřebu si kupovat všechno, co uvidím. Nejsem materialista. Takže pak se šetří snadno :vissla:

Ono ale asi taky hodně záleží na tom, jaký má člověk příjem a s jakou částkou musí fakticky vystačit. Já třeba mému hospodaření říkám "šetření", ale pro někoho by to byl "luxus" a nebo naopak... To opravdu těžko říct...

Vy asi nechápete mě, ale já zase nechápu vás... Co uděláte při dlouhodobé nemoci nebo při ztrátě práce? Kde budete brát nějakou rezervu a z čeho budete žít? Už tohle samo o sobě mi přijde jako dostatečná motivace pro to, proč dávat měsíčně něco stranou...

han — 25. 1. 2008 21:34

Petr100 napsal(a):

Nehledejte jak ušetřit, ale jak VYDĚLAT!

Otázka zněla:Jak ušetřit.
Holky,jsem s váma,taky neumím moc šetřit,a vydělávám.Ale o tomhle diskuze není,že?

Holčička — 26. 1. 2008 14:22

yellow, já Ti rozumím, jen to chce se to naučit, ale to přijde prozatím jsem si otevřela spořící účet, a vzhledem k tomu, že jsem dostala přidáno, budu si tam posílat to, co je navíc :) Protože teoreticky, žila jsem před tím, budu žít i bez toho.

taurus — 26. 1. 2008 14:59

Je pravda, ze hned pote,co prijde vyplata je nejlepsi dat cast penez hned stranou. Me doted stve, ze za svuj pobyt v USA jsem toho nasetrila  opravdu malinko. A za co jsem ty penize utratila fakt netusim :dumbom:. Ted jsem ale rozhodnuta, ze dalsi vydelane penize pujdou okamzite na sporici ucty a stavebko. A asi to skutecne chce jasny cil kvuli kteremu penize setrim.

taurus — 26. 1. 2008 15:01

Jinak co me ale neskutecne stve na bankovich uctech, jsou poplatky. Me ted mama psala, ze jsem na svem ucte v minusu, ackoliv jsem z uctu zadne penize nevybirala ba naopak jsem tam penize dala ale vsechno mi strhali za poplatky pro banku. To se pak blbe setri :lol:

Stelička — 26. 1. 2008 16:25

Ono je to asi hodně v nátuře. Už v dětství jsem z balíčku od Míkuláše uďobávala tak pomaličku, že jsem v únoru, březnu dojídala ztvrdlé perníky :D.
Moje mamka byla listonoška a chodila po bytech vybírat "inkaso". Musela jsem občas chodit s ní a tak jsem nechápala, proč jí lidi říkají, ať přijde až po patnáctém, když věděli, že vybírat se chodí vždy desátého. Říkala jsem si, že přece musí z vyplaty odložit a na to už nesáhnout. Sama jsem se tak zařídila (dokud jsem nepřešla na sporožiro).
Dnes hospodařím také tak, že si vyberu určenou částku na živobytí najednou, dám doma do obálky a postupně doplňuji peněženku. Pravda - občas v marketu použiji kartu - tak to je trochu úbytek mimo. I přes placení stavebka, penzijka a životka se mi podaří v průměru ušetřit kolem 5 - 6 tisíc měsíčně.
Samoživitelka - 2 pubertální děti - veškeré příjmy kolem 21 - 22 tis. měsíčně. Žádné dluhy (před nedávnem koupený byt do osobního vlastnictví), každý rok s dětmi u moře (třeba jen stan a vlastní vaření).
Jo a čerstvě jsem si založila účet u M-banky. Těším se na internetové bankovnictví, lepší přehled o penězích, spořící podúčet a hlavně - žádné poplatky!

P.S. Dnes jsem si koupila kostýmek :)

Tia — 26. 1. 2008 21:59

Holčička napsal(a):

yellow, já Ti rozumím, jen to chce se to naučit, ale to přijde prozatím jsem si otevřela spořící účet, a vzhledem k tomu, že jsem dostala přidáno, budu si tam posílat to, co je navíc :) Protože teoreticky, žila jsem před tím, budu žít i bez toho.

Holcicko, skvely pristup :supr:
My jsme si taky akorat otevreli spolecny sporici ucet a budeme tam pravidelne kazdy mesic oba posilat urcitou castku....a pak mame kazdy svuj ucet na provoz :jojo:
To co pise Petr ma take neco do sebe.

Tercila — 26. 1. 2008 22:11

Májajája: "Svého času jsem to dělala taky, když jsme museli hodně šetřit.
Teď když vidím že jsme vyžili z 80Kč na den, tak jdu do mrákot. A taky se mi to hodilo, když manžel kdysi v žertu řekl , že se mu nevyplatím. Sedla jsem k bloku a tak jsem mu to spočítala! .D že ne nestačil divit, jaký jsem přínos do rodiny  :dumbom:
Tenkrát jsem to členila na domácnost, drogerii, jídlo, sebe, muže, syna a auto, ročně to sčítala, meziročně porovnávala........
a teĎ nejsem schopná nic zapsat  a hlavně si nepamatuju co bylo včera :D "


To je hezké!!! :supr:
Jinak to, co napsal Petr, prohlašuje i můj manžel a má svatou pravdu. Když člověk nevydělá, neušetří. Mě teda šetření někdy docela baví :D, zapisuji výdaje a ráda kouknu na svůj internetbanking účet, ale stejně obdivuji Steličku, jak může s tímhle vyjít a ještě ušetřit, protože částka přes dvacku s mým jedním dítětem by mi tedy k úsporám nestačila. Je fakt, že dám měsíčně asi 4-5 táců za benzín a 4 za školné a internát, 7 tisíc za bydlení, atd., ale že bych si dovolila být při tomhle příjmu a našich výdajích na hezké oblečení a zákusečky a knížky a pobyty na horách a u moře samoživitelkou, to určitě ne :). Ale Steličko, jsi mi "finanční inspirací", zkusím si přitáhnout opasek :D. Kam jsem sakryš dala ty olivy s mandlema??? :D

Martinka1 — 27. 1. 2008 17:51

Yellow108: Máš zajímavé názory :-) Můžeš prosím prozradit, kolik asi měsíčně utratíš jako "kapesné"? Tzn. po odečtení všech plateb na byt, spoření, internet, telefon, jízdenku MHD... - kolik za měsíc teda na jídlo, oblečení, kulturu, sport, výlety, a tak? Kolem 4 tisíc stačí? Nebo je to málo?

Holčička — 28. 1. 2008 13:02

To chce asi vypozorovat, každý má jiné cíle, kde utrácí... Zkusila bych to měsíc sledovat, psát si co a kde jsem utratila, a pak z toho vyvodit nějaký závěr - a nebo to prostě zkusit a buď to vyjde, nebo to nevyjde.... Osobně si myslím, že dám 4000,- za nás -dva dospěláky na jídlo a pití (počítám-li občasnou návštěvu hospy a restaurace...)

spunt — 28. 1. 2008 14:19

Tož šetření je dobré téma. Zvlášť když jsem letos nechala už 250,- Kč za děti za poplatky u lékaře a k tomu nějakou stovečku za léky :( .

Májojájo, já si myslím, že pokud máte "dostatečný" příjem, že na dovolenou u moře zvládneš našetřit. Jak píšou holky, dej si cíl že ho opravdu chceš. Dostatečný píšu, protože někdo splácí hypotéky, nebo také poplatky za bydlení se dost liší, někomu nakoupí pro děti oblečení babičky atd atd...
Najdi si způsob šetření, který Ti vyhovuje.
Já si zpočátku škatulkovala doma do obálek peníze na poplatky, na jídlo a drogerii (jak psaly holky na to co prostě musíš koupit ať chceš nebo ne) a zbytek.  Z peněz na jídlo jsem postupně ubírala a věděla kolik ještě mám. Někdy jsem udělala větší nákup potravin v akci, jindy jsem kupovala minimum. Do toho co byl zbytek, jsem někdy sáhla na výhodnější nákup potravin ( pak jsem další měsíc utratila méně) a někdy na nákup něčeho potřebného. Snažila jsem se co nejvíc uložit.

Momentálně žijeme opravdu z ruky do huby. Neušetřím nic. Nákupy v akcích jsou samozřejmá nutnost. Jsem šťastná, že když to šlo, snažila jsem se našetřit, když se nám rozbila baterie v koupelně, sáhla jsem do železných zásob.

Májajája — 28. 1. 2008 14:28

Petr100 napsal(a):

Nehledejte jak ušetřit, ale jak VYDĚLAT!

Petře, určitým způsobem máš pravdu, ale z mého pohledu je lepší se uskrovnit než vyhazovat . Já se svým vzděláním vím že víc už vydělám těžko, mám vyšší plat než všechny mé kamarádky s obdobným vzděláním a muž vydělá taky slušně a na svou kvalifikaci opravdu hodně. O studiu uvažuju jen já , on je prostě pracovní typ. A hlavně, nechceme podnikat, oba jsme svým způsobem workoholici a jsem si jistá, že by jsme podnikáním žili :/ , snad až nám bude čtyřicet a třeba nás to spolu nebude bavit, tak to znovu zvážíme, ale já chci prostě a klidně žít, nepotřebuju jezdit na dovolené na Malorcu , nepotřebuju poznávat Karibik a pokud auto jede, topí a nevře jsem spokojená  :dumbom: , já chci partnera doma, takového, o kterého se můžu opřít a ne kterého můžu ždímat z peněz :D

spunt — 28. 1. 2008 14:32

Jo a hlavně jsi na dobré cestě že máš zájem šetřit. Spoustě lidí je to šumák :D

Nebo si zkus jeden měsíc rozpomenout jaké to bylo hodně šetřit a zkusit všemu navíc přitáhnout tipec. Uvidíš kolik jsi schopná ušetřit a zda by to za nějakou dobu dalo na dovču :D

Jessie — 28. 1. 2008 17:08

Mě začalo šetření jít hned po tom co jsem dostala motivaci - chtěla bych se odstěhovat od rodičů. Těžko se mi dostane luxuxu naprosto komplet zařízeného bytu, takže budu muset spoustu věcí pořídit, zřejmě skládat nějaké poplatky či kauce atd.

Ale jinak - mě by zajímalo jak vydělat. Nemám zrovna dobře placenou práci počítá se s tím, že si plat doplním různými provizemi či spropitným, ale to je teď v mimosezóně hodně špatný. Občas jdu na brigádu - bohužel toho moc nestíhám - nevychází mi na to čas - pomáhám sestře s hlídáním mimina. Takže hledám novou práci jenže o dvacetiletou holku s minimální praxí nikdo nestojí....

twinha — 7. 2. 2008 20:21

Tak tohle je pro mě momentálně taky velmi zajímavé téma. Jsem na MD, doma tři děti, 16ti leté dcery-dvojčata a 10ti měsíční prcek. Manžel zaměstnanec s průměrným pražským příjmem. Další příjmy holky alimenty, pronájem garáže a sem tam pár tisícovek za manželův vedlejšák. Byt obecní  , já 7600 mateřská. Jednoměsíční nákup v Tesku jídlo, hygoška, plenky, mlíka mladýmu 4-5tisíc. Nájem s poplatkama 11tis......dál nemá smysl pokračovat. Z ruky do huby, od výplaty k výplatě. Spousta pojistek, stavebka, penzijka, povinný ručení na auto, sem tam nějaká investice do něj...... tak tohle určitě moc z Vás, maminy, zná velmi dobře. Musím říct, že finance u nás víceméně drží v rukou manžel a jsem velmi ráda. Umí to, podrží mi sem tam ruku a optá se je-li to nutné, já uznám, že ne a je to dobře. Jelikož po mém návratu do procesu uvažujeme o vlastním bydlením a je třeba přitlačit na stavebkách, rozhodla jsem se, že musím některý výdaje taky zredukovat. Takže změna pojišťovny na povinný ručení, minimalizace životní a úrazové pojistky pro mě (to teď fakt není nutný, jediný úraz, který mi teď hrozí je, že mě klepne pepka z prcka), zrušení paušálu na mobilu pro mě, vybírám levnější připojení na internet a když nemluvím o takových hloupostech jako jsou spořící žárovky a pod., tak hodlám z železné rezervy koupit nový el. sporák, neb mám pocit, že ten starý moc žere.... :usch:. Tak takhle já. Určitě by pro víc penízků šlo dělat víc, tak vás budu chodit pročítat pro Vaše dobré myšlenky.... :gloria:

Jitka8 — 8. 2. 2008 8:14

Petr100 napsal(a):

Nehledejte jak ušetřit, ale jak VYDĚLAT!

to ale souvisí spolu ať chceš nebo ne

ivanka05 — 12. 2. 2008 10:40

Holčičko - 4 tisice za dva za mesic? jen jidlo a piti bez drogerky???? no i tak bych se do takove castky nedostala - leda nejist ovoce, zeleninu, a drzet prisnou dietu....

Holčička — 12. 2. 2008 11:56

No jo, si myslím, že jo. Je fakt, že kupujem "Tesco věci" - teda většinou. Vím, že to asi nebude zdravé a kvalitní, ale jíst se to dá. Nekupuji vajíčka a jablka - těch je spousta od příbuzných. A navíc jsme oba zaměstnaní a obědváme v práci - což je tak dvacka na každého za den, které jsem nepočítala.... To je fakt.

ivanka05 — 12. 2. 2008 13:15

No je pravda, ze ja jsem na materske doma ted a jsem tehule tak kupuju kvalitni a cerstve veci, zdrave i nezdrave(spis podle chuti), jim i obedy doma... , no a pritel ten obedy ma mimo,ale snidane a vecere doma... ale rozhodne nema obed za "dvacku", nema tu moznost....

Holčička — 12. 2. 2008 14:00

Jojo, my se dost odbýváme - teplé večeře dělám tak dvě/tři do týdne..

ivanka05 — 12. 2. 2008 15:33

to ja taky nevarim kazdy den teple jidlo k veceri.. ja vzhledem k tomu, ze mam teply obed, tak k veceri jim ovoce, rohlik nebo tak neco, jogurt...

Wiki — 12. 2. 2008 15:51

Petr100 napsal(a):

Nehledejte jak ušetřit, ale jak VYDĚLAT!

Jednoznačně souhlas. To je přesná odpověď se kterou se ztotožňuju.

Holčička — 13. 2. 2008 11:25

Wiki napsal(a):

Petr100 napsal(a):

Nehledejte jak ušetřit, ale jak VYDĚLAT!

Jednoznačně souhlas. To je přesná odpověď se kterou se ztotožňuju.

To já bych se s tím taky ztotožnila.... Ale není to tak jednoduché :rolleyes:

host5522 — 13. 2. 2008 12:02

Holčička napsal(a):

Wiki napsal(a):

Petr100 napsal(a):

Nehledejte jak ušetřit, ale jak VYDĚLAT!

Jednoznačně souhlas. To je přesná odpověď se kterou se ztotožňuju.

To já bych se s tím taky ztotožnila.... Ale není to tak jednoduché :rolleyes:

No jak se to vezme.... Člověk může více vydělat, ale i tu vyšší výplatu pak rozhází za blbosti, že mu to stejně nestačí.... :)
Dovedu si představit, že beze zbytku utratím (a ještě mi bude chybět), pět tisíc měsíčně, třicet tisíc měsíčně, ale i stopadesát tisíc měsíčně... Pokud podle mě člověk neumí aspoň trochu rozumně hospodařit a trochu šetřit, jeho výplata mu NIKDY stačit nebude :)

Holčička — 13. 2. 2008 16:11

Tak to máš pravdu - s jídlem roste chuť :jojo:

Májajája — 5. 3. 2008 6:30

Tak pokračuju stříddavě oblačno, asi ze 70% se mi daří výdaje zapisovat, což neznamená kontrolovat :D
Na dovolenou ušetříme jak nám vrátí peníze za plyn .D

Barusja — 5. 3. 2008 9:09

Ahoj holky,
jsem čerstvě rozvedená mamnina s 5 letým klukem. Nevydělávám zrovna nejvíc, protože jsem za své místo vdečná, když jsme s malým nemocný, nidko na mě nedělá tytyty. Prosím poraďte jak ušetřit, co se dá ožulit a co ne. Obdivuju Stellinku, ať dá nějaký užitečný tip:)

eremuruss — 5. 3. 2008 23:25

Stelička napsal(a):

Ono je to asi hodně v nátuře. Už v dětství jsem z balíčku od Míkuláše uďobávala tak pomaličku, že jsem v únoru, březnu dojídala ztvrdlé perníky :D.
Moje mamka byla listonoška a chodila po bytech vybírat "inkaso". Musela jsem občas chodit s ní a tak jsem nechápala, proč jí lidi říkají, ať přijde až po patnáctém, když věděli, že vybírat se chodí vždy desátého. Říkala jsem si, že přece musí z vyplaty odložit a na to už nesáhnout. Sama jsem se tak zařídila (dokud jsem nepřešla na sporožiro).
Dnes hospodařím také tak, že si vyberu určenou částku na živobytí najednou, dám doma do obálky a postupně doplňuji peněženku. Pravda - občas v marketu použiji kartu - tak to je trochu úbytek mimo. I přes placení stavebka, penzijka a životka se mi podaří v průměru ušetřit kolem 5 - 6 tisíc měsíčně.
Samoživitelka - 2 pubertální děti - veškeré příjmy kolem 21 - 22 tis. měsíčně. Žádné dluhy (před nedávnem koupený byt do osobního vlastnictví), každý rok s dětmi u moře (třeba jen stan a vlastní vaření).
Jo a čerstvě jsem si založila účet u M-banky. Těším se na internetové bankovnictví, lepší přehled o penězích, spořící podúčet a hlavně - žádné poplatky!

P.S. Dnes jsem si koupila kostýmek :)

Stelicko to ani neni mozne,ze tolik usetris,kdyz me byvali platil alimenty dali jsme dohromady20 tisic. 7000 me stoji poplatky za byt.2200 syn projede.300 dostava na zabavu.400 kapesny dcera.7000 jidlo a 1000 drogerka.Za zbytek si koupime obleceni ja v sekaci a deticky v normalnim obchode.usetrit se neda nic.

Barusja — 6. 3. 2008 8:28

Já jsem taky zapisovala, ale vzdala jsem to. Byla jsem 3 týdny s malým doma a jak jsem pořád vařila, tak jsem nakupovala a ubývaly penízky. Já mám tak 12 i s alimentama. Ondra školka 1.000 nájem 6.000, tak kde ušetřit? koupila jsem si zimní boty u vietnamců, ale byla v nich zima a za pár měsíců se rozpadly. Sekáče nejsou, to co bývaly:)

Divous — 6. 3. 2008 8:31

yellow108 napsal(a):

Holčička napsal(a):

Wiki napsal(a):

Jednoznačně souhlas. To je přesná odpověď se kterou se ztotožňuju.

To já bych se s tím taky ztotožnila.... Ale není to tak jednoduché :rolleyes:

No jak se to vezme.... Člověk může více vydělat, ale i tu vyšší výplatu pak rozhází za blbosti, že mu to stejně nestačí.... :)
Dovedu si představit, že beze zbytku utratím (a ještě mi bude chybět), pět tisíc měsíčně, třicet tisíc měsíčně, ale i stopadesát tisíc měsíčně... Pokud podle mě člověk neumí aspoň trochu rozumně hospodařit a trochu šetřit, jeho výplata mu NIKDY stačit nebude :)

Souhlasím. Ono se říká, že manželka dokáže utratit 110% toho co muž vydělá, bez ohledu kolik vydělá.
Já bych toto tvrzení rozšířil: -pravidlo platí i pro muže, rodiny i jiné skupiny
                                         -utratit se dá částka v jakékoliv výši bez ohledu na výši příjmu
Sám jsem to zjistil na vlastní kůži a šetřit jsem se musel naučit.
Byl jsem pracující muž, žena s dvěmi dětmi na rodičovské, hypotéka na krku :kapitulation::kapitulation:
  ... prostě a jednoduše se naše rezervy hroutily do mínusu.
Když jsem si to pak uvědomil, tak jsem začal jednat:
1) poslal jsem manželku do práce :gloria: (vydělává o 5000 více jak já)
2) začal jsem si vést domácí účetníctví !!!
3) začal jsem plánovat výdaje a spoření do stavebka a do Podílových fondů

Popravdě bych se bez toho prvního kroku obešel, ale ze začátku mi těch 5000 navíc velmi pomohlo.
Dnes již můžu říci, že měsíčně utratíme 10000kč a přitom víme, že si dovolujeme rozhazovat.
Můžu také říci, že v případě nouze mohu výdaje krouhnout na 7000 a krátkodobě (1-2 měsíce) až na 5000kč.
A přito stále ještě splácím hypotéku , spořím , a splácím jiné pohledávky (pojistky...).

Z vlastní zkušenosti musím říci, že vše je pouze o plánování, resp. donucení se k tomuto nepopulárnímu kroku
a hlavně vydržet. :styrka:

Stelička — 6. 3. 2008 12:09

Já dám za byt s poplatky asi 4 900 Kč (v osobním vlastnictví, splácíme revitalizaci), mám jen 2-pokojový. Penzijko, pojištění já i děti - 1 000Kč. 7 - 8 tisíc vybírám na provoz domácnosti (obědy ŠJ, potraviny, drogérie, běžné oblečení). Stavebko posílám až na konci roku. Z účtu platím ještě internet (500Kč) a mám tam předplacený i internetový telefon (za připojení 3 000 Kč, ale současně je to předplacený kredit - takže teď se mi to jen odečítá).
Dále z něho platím mobily - paušály všem - Vodafone - Odepiš. Měsíčně to dělá asi 200 Kč - všem. Když holka přežene smskování, hradí si to z kapesného. Měsíční kapesné mají děti ve výši desetinásobku věku, uvažuji o lehkém zvýšení. Holka má měsíčník za 85 Kč, já většinou (3 km) jezdím na kole nebo ráno autobusem, zpět pěšky (svižná procházka v rámci buť fit). Kluk má školu blízko. Chodí do florballu - 3000 ročně, letos tatínek 1000 zaplatil.
Občas něco zaplatím kartou, mám auto, ale teď už skoro nepojízdný vrak - ale musím platit pojistku. Chystám se na nové.
Musím ale říci, že veškeré módní nezbytné potřeby mých dětí (mobily, playstacion, dig. foťák, MP3 atd.) jsou drahými dárky od otce. On na to má a je pro něj jednodušší koupit jeden dražší (i když třeba až tak nepotřebný) dárek, než přemýšlet, co potřebného koupit. Občas si přinesou nějaké nové "hadry" nebo boty.
Já mám třeba mobil starou plečku - Siemens M50, ale pokud jede, nemám potřebu mít nějaký luxusnější dražší. Mé děti by s ním nešly ani do sklepa. :D Ale už chudinka stávkuje, takže musím něco vybrat.

K nakupování:
Opravdu hodně využívám různých slev. Někdy se mi sice stane, že koupím i blbost :dumbom:, ale většinou jsou to fakt dobré věci.
Koncem ledna jsem si třeba koupila v OP Prostějov hezký, dlouhý flaušový kabát - za 1000 Kč, původně přes 4 tis. V Prioru jsem koupila kozačky za 400, 200 a 100 Kč. A nejsou to žádné hrozné šunty. Jen být ve správnou dobu na správném místě.
Po Vánocích jsem nakoupila vánoční papíry a ozdoby na příští rok. Děcka už nechcou modrý stromeček, tak bude růžový - včetně světýlek, baněk a řetězů to vyšlo na 200 Kč. Před Vánoci to jako když najdu. Balení dárků jsem vyřešila už hodně dávno tím, že jsem si nakoupila různé látky s vánočním motivem, ušila pytlíky v různých velikostech a tak ušetřím čas i peníze při balení. Vypadá to hezky. Takže papíry potřebuji jen na větší krabice.
Mno a jak jsem tak procházela ty vánoční slevy, narazila jsem na regál s vánočními balíčky kosmetiky - za 1/4 cenu. Takže kazetu na holení Gillette Venus Divine mám za 96 Kč pro sebe i pro holku k březnovým narozeninám. To víte, že ji nebudu vykládat, jak levně jsem ji koupila a ona ocení hodnotný dárek. :) Zrovna tak jsem koupila nějaké balíčky s deodoranty - pro naši potřebu i jako dárek pro mamku k svátku. Atd..... Např. Interspar měl 29. 2. slevový kupón na 29% na jakýkoliv výrobek. Mamka si tam koupila parní žehličku (super!!! žehlení) a ušetřila 500 Kč.
Prostě mám výhodu v tom, že nikdy nejedu s penězi na doraz a tak si můžu dovolit koupit něco výhodně dopředu. Ono se to pak nenápadně vrátí.

P.S. Teď jsem na nemocenské  :grater: , ve výplatě to poznám, ale určitě nás to nepoloží.

adra — 14. 3. 2008 8:20

Steličko :godlike: :godlike: :godlike:
vloni po Vánocích jsem taky nakouopilka - vánoční ubrousky, paúpíry, nějaký cukrovinky který měly datum spotřeby ted duben 2008 - a spoustu dalších blbostí ve slevách.......a jak se to hodilo ted před Vánoci....:P

letost mám už první dárek na Vánoce:-)))))

han — 14. 3. 2008 17:39

:supr:Stelička je:supr:
Máš můj obdiv,jak to všechno zvládáš!!!

Stelička — 15. 3. 2008 16:57

Holky, nerada bych tady byla považována za "Skrblíka", který si nechá pro korunu koleno vrtat. Žijeme normálně, jíme normálně, mlsáme, ... atd.
Ale musím se pochlubit se svým dnešním nákupem: v Tescu zaplaveném velikonočními sladkostmi jsem narazila při zemi na nenápadný regál s výprodejem Valentýnských cukrovinek. Měli tam bonboniéru Geishu - 125 g ve tvaru srdíčka za 27,90 Kč. Záruka až do srpna. Rychle jsem si spočítala, kolikrát v nejbližších měsících půjdu někam přát - hlavně pro takový Svátek matek je to jak dělané - a nakoupila 7 kousků. A mám vystaráno. ;) Myslím, že Geishu mají všichni z okolí rádi a že je potěší.
Stejná bonboniéra s obrázkem zajíčka ve stejné gramáži tam stála 79,90 Kč.

Iveta X — 15. 3. 2008 20:01

Steličko a to tom to právě je - ta radost, když se podaří nějaký nečekaný úlovek, navíc pořádná věc za pár korun. Já tedy mám taky na tohle štěstí nebo nos, nevím jak to nazvat. Jsme hodně rozvětvená rodina, naštěstí držíme jen Vánoce, ale i tak dá práci sehnat slušný věci za pár korun a obdarovat tak, aby obdarovaný nepoznal, že byl "odbytý" celkem levně.

Jessie — 16. 3. 2008 11:20

Doufám, že toto nebude bráno jako reklama, ale nám daří dost ušetřit s DM. Než se sestře narodilo mimčo, přihlásila se do jejich Baby bonusu - dostala slevovou knížku s věcmi pro dětičky a prakticky celou ji využila. Za každou utracenou stovku máme bodíky a ty pak využijeme na slevu. Teď se nám vyplatilo využít slevu z bodíků a jejich týdenní akci - slevu na dekorativku. Pořídili jsme si, co jsme si přáli a celkem s čtvrtinovou slevou.

eremuruss — 16. 3. 2008 13:02

Jessie napsal(a):

Doufám, že toto nebude bráno jako reklama, ale nám daří dost ušetřit s DM. Než se sestře narodilo mimčo, přihlásila se do jejich Baby bonusu - dostala slevovou knížku s věcmi pro dětičky a prakticky celou ji využila. Za každou utracenou stovku máme bodíky a ty pak využijeme na slevu. Teď se nám vyplatilo využít slevu z bodíků a jejich týdenní akci - slevu na dekorativku. Pořídili jsme si, co jsme si přáli a celkem s čtvrtinovou slevou.

Ja teda nevim,ale DM jsem byla parkrat a nic nekoupila je to sice asi zpet pred 3 roky.ted,uz tam nechodim,protoze to zbozi bylo predrazene.Drogerii nakupuji v TETE,ale vetsinou jenom to co je v akci.Vzdy toho koupim vice,do zasoby za levno,jako jsou sampony,prasky na prani,tampony.....

Jessie — 16. 3. 2008 15:29

Eremuruss - asi záleží na městě. U nás na Kladně máme tři drogerky skoro vedle sebe - Dm, Schlecker a Rosmann, takže ceny drží úplně stejné. TETU máme taky, ale tam nemají převážnou většinu toho, co používám. Do DM chodíme také z toho důvodů, že sestře pro mimčo vyhovuje jejich značka Babylove a teď zkoušíme Alverde, což je také značka, která se jinde neprodává. Je důležité využít akcí - v únoru si i za malý nákup dostala kuponek 15% slevu na další nákup (naše prodavačky byly fajn a daly třeba víc kuponků nebo když jsi ho neměla, tak vzaly jeden ze zásoby a dostala jsi slevu i tak)

eremuruss — 16. 3. 2008 20:08

No o kuponkach nic nevim,protoze DM neni v nasem meste,ale kdyz jsem jezdila na nakup do Strakonic tak jsem tam drive zasla spise ze zvedavosti,ale pred temi 3 lety to tam fakt bylo predrazene.Mame tu jen drogerii TETU.V Rosmannu jsem byla v Pisku a docela se me to tam zamlouvalo,ale je to daleko od nas.

Jessie — 16. 3. 2008 21:59

Někdy se mrkni na jejich stránky - pak uvidíš, že když to máme takhle vedle sebe, tak je nejvýhodnější zajít do DM. Je fakt, že v Rosmannovi mají jejich kosmetiku Essence - je levné, sice ne moc kvalitní, ale něco ano. Koupila jsem si např. výživný lak na nehty a je super.

REŇAS — 23. 4. 2009 20:31

Ahojky Babinetky,určitě,jak jsem vás tu četla jste holky šikovné a nápadité hospodyňky. :)
Chtěla bych trošku obnovit tohle téma pro ty,které se třeba nějakým způsobem dotkla ta tolik omílaná finanční krize..nebo prostě pro všechny co z nějakého důvodu musí nyní obracet každou korunu.. :(
Naší rodiny(manžel,já,2 školní děti) se to také momentálně bude týkat(od příštího měsíce)manžel půjde po úpravách finančních a po úpravě pracovní doby v jejich firmě s platem dosti podstatně dolů a to jako dělník,takže si to dovedete představit(cca na běžné výdaje,potraviny,jízdné BUS,drogérii,oblečení,obuv by nám mělo zůstat 9000,- po zaplacení nájmu atd.)  Já zatím hledám marně práci,chodím,jen na brigádu tj.500-1000,-Kč za měsíc)..no a i tam se,už projevuje to,že zrovna není posvícení..  Takže bychom to tady mohli znova trochu rozvinout pro rodiny,matky-samoživitelky nebo i jednotlivce.. ;)

Prosím napište,jak se potýkáte s momentální situací,zda vás to hodně zasáhlo,poraďte nějaké nové nápady, :jojo: ohledně nakupování,potravin,drogérie,kosmetiky.. Kde se oblékáte,obouváte vy,děti..  co potřeby dětí do školy,krožků.. Napište,jak řešíte vaření,jídlo,snídaně,svačiny dětem,obědy,večeře..nějaké levné nápady a klidně napište nápady,při úklidu,zda třeba používáte plno přípravků nebo jen octovou vodu (nadsázka ;) ) Prostě napište,vše,co vás napadá nového, nebo ty co tu psali,jak dál pokračují ze svou spořivostí..  No a připište,jak si i občas dopřejete nějakou radost ve formě svých zálib,třeba výlet,kino,muzika,pěkná knížka,sport,to,abychom se z toho počítání úplně nezbláznili.. :dumbom:

PS:prosím nepište,že nato je řešení jedině vydělávat,je pravda,že práce=peníze. Přesto i v tomto případě neznamená,že to není momentálně v mnoha profesích,hlavně dělnických,ať,už z jakýchkoliv důvodů spíš almužna.. Také práce nemusí vždy přijít hned,není to vždy jednoduché..

Tak,prosím,pište vy,co se momentálně potýkáte s touhle situací nebo podobnou a chcete něco napsat,co by mohlo pomoci..všem..,nápady,rady,tipy.. :rodna:

Kuty — 23. 4. 2009 22:10

Reňas,pokusím se tuhle tvoji rovnici: práce=peníze poopravit z jiného úhlu pohledu takto:hlava=peníze.Říká se,že v montérkách ještě nikdo nezbohatl,a je to také holá pravda;jednou jsem četla článek o českém miliardáři (?) Petru Kellnerovi a ptali se ho tam,jak vlastně pracuje a říkal:".....přemýšlím". A o tom to je.A mohu potvrdit z vl.skuženosti že pracovat i myslet hlavou víc než ost.se skutečně mnohonásobně vyplácí,ale je to takové nepohodlné oproti všeobecnému tlachání u kávy se sousedkama,ale zas ty výsledky stojí za to.

REŇAS — 24. 4. 2009 7:55

Kuty napsal(a):

Reňas,pokusím se tuhle tvoji rovnici: práce=peníze poopravit z jiného úhlu pohledu takto:hlava=peníze.Říká se,že v montérkách ještě nikdo nezbohatl,a je to také holá pravda;jednou jsem četla článek o českém miliardáři (?) Petru Kellnerovi a ptali se ho tam,jak vlastně pracuje a říkal:".....přemýšlím". A o tom to je.A mohu potvrdit z vl.skuženosti že pracovat i myslet hlavou víc než ost.se skutečně mnohonásobně vyplácí,ale je to takové nepohodlné oproti všeobecnému tlachání u kávy se sousedkama,ale zas ty výsledky stojí za to.

Kuty,možná máš i pravdu,jenže i ty montérky jsou potřeba a hold někdo má spíš šikovné ručičky než tu myslící hlavu.  A taky kdyby všichni jen pracovali a mysleli hlavou,tak by to v reálu,taky nešlo,kdo by dělal ty dělnické profese?  To je prostě pořád dokola,zde omílané téma,o těch co pracují hlavou a o těch,co to spíš umí s těma rukama. A ještě by někdo mohl oponovat,že pak je třeba vymyslet něco,kde by člověk mohl vydělávat sám na sebe třeba těmi svýma rukama,ale to zas není tak jednoduché a bez základního kapitálu docela hazard v dnešní době a kdy ten jeden je hlavní živitel a tahoun rodiny,už z toho důvodu,třeba že jeho manželka má nějaké zdravotní omezení,děti co měsíc marod,tak práci má a pak zase nějakou  dobu né. A s dluhy se nekamarádíme,se sociálkami,taky né,to právě raději za chvíli "letím"na tu brigádu.
Takže,než se doufám situace zlepší, než já něco najdu a manžel uvidí,jak to bude dál,než něco vyřešíme,pár nápadů bych pro sebe tady i ostatní,kdo jsou zrovna v podobné situaci,uvítala...tak,prosím,držme se tématu o šetření..a všeho ohledně domácnosti.. :jojo:
Přeji všem,pěkný den,já letím... ;)

Martinka1 — 24. 4. 2009 10:14

REŇAS napsal(a):

tak,prosím,držme se tématu o šetření..a všeho ohledně domácnosti.. :jojo:

Reni, na šetření se toho asi moc vymyslet nedá... pamatuju, ještě u našich, že jsme jedli většinou chleba s máslem... Na jídle se asi ušetřit dá - otázka je, jak moc to pak bude zdravý...

Co se týká úklid. prostředků, mám věci od Amway - ne že bych chtěla dělat reklamu a navíc, jednorázově to něco stojí. Jenže pak prášek na praní kupuju třeba 1x za půl roku... protože toho dáváš strašně málo... je to koncentrát... a koncentrát na mytí (podlahy, čehokoli - LOC) mám třeba rok... na nádobí je taky koncentrát - máma ho má, myje v ruce a taky vydrží strašně dlouho... rok... (my už teď máme myčku)...

Šetřit vodou... elektrikou... nekoupat se ale sprchovat...

Asi bych se podívala na výpis z účtu... a koukla, jaké položky tam máš, které nejsou nezbytně nutné. Např. jsem teď zrušila penzijko - Kuty se bude asi strašně divit... ale posílat měsíčně 500 Kč dalších 30 let a nevědět, jestli z toho něco bude... tak jsem ho zrušila.

Jestli máte předplatné novin, časopisů atd. - zrušit, omezit... (takhle jsem kdysi radila našim, když na tom byli fin. hůř... předplatné z celého týdne zredukovali jenom tuším na páteční + sobotní vydání)...

Místo kupování knížek chodit do knihovny... pít vodu z vodovodu místo kupovanou atd.

No a co bude fungovat asi nejlíp - nějakou dobu si piš výdaje, každou korunu - třeba 14 dní nebo měsíc... a uvidíš, co máš za výdaje...

Ale... zase to šetření nejde dělat donekonečna... V tom má Kuty pravdu - není to jenom o cestě ŠETŘIT ale taky snažit se víc VYDĚLAT... - a sociálky bych se taky nebála, pokud žijete všichni 4 z jednoho platu, možná byste na nějaké dávky nárok měli! :-)

Napadlo mě ještě... co sousedská výpomoc? Služby, které bys jinak nakupovala - vyměnit se sousedkou za něco, co umíš Ty... např. sousedka je kadeřnice, udělá Ti vlasy... Ty umíš třeba umělé nehty, tak je uděláš jí (příklad).

Jednorázově... pokud máte doma nějaké věci, které nepoužíváte a jsou v dobrém stavu... prodat na aukru... (my takhle prodáváme např. staré počítače)...

Jinak 9 tis. na 4 lidi na měsíc mi přijde fakt málo...

amely — 24. 4. 2009 10:30

Reňas, určitě budete mít víc než těch 9000.  Jestli neberete ty dávky, tak si je vyřiď.
Ty jsi na tom ještě dobře, manžel Ti přinese aspoň těch 9000, jsou tu matky, co od bývalého neviděly ani korunu, třeba já už 11 let.

Jinak, neber to jako srandu, mluvila jsem s kamarádkou, co se zajímá o bylinky a ona teď celou rodinu krmí špenátem z kopřiv. Dále dělá řízky z květů bezu černého a od jara trhá bylinky na čaj. Možná by Tě to mohlo inspirovat. Nejléčivější jsou prý bylinky natrhané na svatého Jana.

Píšu to proto, že to ještě nikdo jiný nenapsal, nechci psát rady, co se opakují.

REŇAS — 24. 4. 2009 16:07

Holky,díky,beru každou radu. :) Snad se to bude hodit i pro jiné..co takhle momentálně zápasí s financemi. My vždycky neměli úplně na vyskakování,ale vyžít se dalo. Když jsem ještě pracovala za 5000,-,tak to zas bylo ještě o něco lepší. :jojo: Teď díky krizi,prostě se mění pracovní doba u manžela,také platy půjdou dolů a veškeré příspěvky(vánoce,léto) úplně zrušily,netýká se to samozřejmě jen ho,jen říkal,že u spolupracovníků,když dělá i manželka nebo,už nejsou děti,nebo kdo je solo,tak to nevidí,až za velký problém a ještě i přivítají víc odpočinku,kdo je na tom podobně jako my,s dětma,o jednom platu,bude nutně muset přejít na úpo*nější režim,než se to třeba zase zlepší,co se týká práce.  :(

Takže,když to člověk trochu zkalkuloval,tak těch 9000,--max.+-10000,- nám ZBYDE na jídlo,obědy děti ve škole+družina mladší dcera,oblečení,obuv,drogérii,manželovi na jízdné,já málokdy jezdím busem,spíš chodím pěšky...., po zaplacení nájmu,inkasa a PC/ internet 500,-
  Ještě bychom mohli zrušit ten internet,jenže my si ho právě i pořídili,protože dnes je základ si hledat práci,právě přes net,člověk komunikuje přes mail atd..člověk je denně v obraze. Nehledě nato,že i syn třeba v pátek příjde s úkolem,který si má vyhledat na netu..do pondělí,těžko bude někde pořád někoho obtěžovat,zda bude doma a zda by si u něj nemohl udělat úkol z netu. Do knihovny jsem chodila na net,jenže 1/2hodina zdarma z ÚP a pak se,už platilo a člověk toho moc nestihl prohlídnout,protože,už zas byli ve frontě další zájemci a to jsem se objednávala. Takže ten internet mi připadá,už skoro nutnost.
Jinak nic víc neplatíme ani auto nemáme. :rolleyes: Akorát co možná bude trochu problém tak 2 krát ročně zaplatit dceřinou lidovku,2 obory,od toho nechci upustit,vidím v tom možná její budoucnost,ještě,když říkají,že má talent a získala,už i nějaké to umístění..to sama raději budu jíst suché rohlíky.. :vissla:

Marti,sousedská výpomoc,u nás nehrozí,všichni jsou soběstační a v produktivním věku.. Spíš se teda snažím,aspoň na té brigádě.
Předplatné žádné nemáme,manžel si pro svůj a synův oblíbený časopis chodí na nádraží a tam to za pěkný úsměv fandům železnice dávají zadarmo. :) Do knihovny chodím,knížky jsou má další záliba..Tam si půjčuji i časopisy. Já si pro radost,už kupuji jen dva a to mě měsíčně výjde na 74,-,no tak jedině to bych mohla utnout,ale bude po mé malé radosti.. Jinak na některé jiné koukám(čtu) na netu.
Aukro,to znám,manžel tam hltá vláčky a k narozeninám si občas tam něco dopřeje,ale my nemáme,co prodávat :( ,teda snad bych mohla pár věciček zkusit někde po 12 letém synovi,no,ale na značky si moc nepotrpíme,akorát občas jsem mu koupila něco v Cherokee a v Takku. Naposledy jsem po něm dala zadarmo věci jedné známé. Jsem si říkala,že se to jejímu klukovi ještě bude hodit,tak byla ráda. ;)

No jinak s těmi dávkami,nevím,musela bych se jít nato zeptat,teda,až opravdu uvidím,jak to v reálu bude vypadat s jeho výplatou. My jsme,ale fakt nikdy o dávky nežádali,teda akorát o přídavky na děti,vždy šel raději manžel,pokud mu bylo umožněno, navíc do práce o svém volnu nebo já jsem si obstarala tu brigádu,aspoň zatím. ;)

Amely,takové rady,to fakt tady ještě nikdo nenapsal,to je spíš obdivuhodné,že se najde ještě takový člověk,já se přiznám,že na tohle jsem líná.. :sova:,ale je fakt,že o medu z natrhaných pampelišek,jsme uvažovali,protože ho kdysi dělávala výborný,manželova máma,když ještě žila. :rodna:

Ouška74 — 24. 4. 2009 17:56

Ahoj,

my zase nekupujeme žádné čaje - kromě černého, protože bez toho já nemůžu být - sbíráme byliny, sušíme a děláme si směsi, např. černý bez, šípky, jitrocel, mateřídouška, listy maliníku atd. je toho spoustu a zadarmo.

Nebo je děláme třeba z jablkových slupek. Moc hezky voní.

Místo džusů si děláme doma šťávy, třeba i z borůvek co nasbíráme nebo jsme klidně otrhali planou višeň o kterou stejně dneska nemá nikdo zájem a bylo hodně a hodně skleniček.
Stejně tak si děláme doma víno a taky marmelády.

Váš rozpočet 9 tis. je teda hodně napjatý. Nezbývá ti nic jiného než ušetřit na jídle. Hlavně vařit. Polévky, pokud máte rádi. Z balíčku těstovin za 6 Kč bys samozřejmě s dalšími věcmi mohla udělat dobrou večeři. Péct hodně kynuté buchty.

Na praní bych si vyrobila sliz - návody tu určitě jsou. Nekupovala bych žádné čistící prostředky ale používala opravdu ten ocet.

Ouška74 — 24. 4. 2009 18:01

Když si koupíš u řezníka třeba uzená žebra - jako my dneska :P - uděláš z nich kotel polévky a pak je obereš a dáš třeba k hrachové kaši

Ouška74 — 24. 4. 2009 18:39

:) ještě budu otravovat
ptala ses na snídaně

udělej domácí müsli - vločky, rozinky a čokoláda na vaření jsou levné a je z toho plná mísa, s mlíkem nebo jogurtem rychlá snídaně

my to máme ze dvou balíčků vloček aspon na 2 týdny




zkus si udělat z něčeho pokladničku a každý den si tam odlož 5  - 10 kč, za půl roku tam budeš mít na hudebku

estelle — 24. 4. 2009 18:43

REŇAS napsal(a):

PS:prosím nepište,že nato je řešení jedině vydělávat,je pravda,že práce=peníze. Přesto i v tomto případě neznamená,že to není momentálně v mnoha profesích,hlavně dělnických,ať,už z jakýchkoliv důvodů spíš almužna.. Také práce nemusí vždy přijít hned,není to vždy jednoduché..

Tohleto asi nikdy nepochopim. :vissla:

Ouška74 — 24. 4. 2009 19:02

Co je na tom k nepochopení??

na všech místech republiky není práce za desítky tisíc a každý nemůže dělat všechno

REŇAS — 24. 4. 2009 19:48

estelle napsal(a):

REŇAS napsal(a):

PS:prosím nepište,že nato je řešení jedině vydělávat,je pravda,že práce=peníze. Přesto i v tomto případě neznamená,že to není momentálně v mnoha profesích,hlavně dělnických,ať,už z jakýchkoliv důvodů spíš almužna.. Také práce nemusí vždy přijít hned,není to vždy jednoduché..

Tohleto asi nikdy nepochopim. :vissla:

Estell,nemusíš chápat. Je to tvůj názor.  Až budeš žít na Karvinsku,budeš mít k tomu ZPS-tj.změněná pracovní schopnost ze zdravotních důvodů a k tomu budeš mít doma 2 astmatické-alergické děti,které by neměli zůstavat sami natož,když mají zrovna zdravotní akutní problémy,tak možná bys více chápala. Jinak,co se tady týká platového ohodnocení u různých profesích,je to mnohdy k smíchu nebo spíš k pláči? To,ale určitě bude i v jiných oblastech než jen KI. A dál se k tomu nemíním vyjadřovat. Není to,až tak moc k tématu.

REŇAS — 24. 4. 2009 20:29

Ouška74 napsal(a):

:) ještě budu otravovat
ptala ses na snídaně

udělej domácí müsli - vločky, rozinky a čokoláda na vaření jsou levné a je z toho plná mísa, s mlíkem nebo jogurtem rychlá snídaně

my to máme ze dvou balíčků vloček aspon na 2 týdny




zkus si udělat z něčeho pokladničku a každý den si tam odlož 5  - 10 kč, za půl roku tam budeš mít na hudebku

ouško,ty jsi sluníčko :),vůbec neotravuješ. Díky za každou radu a pochopení,že někdy není každý den posvícení. 
S tím vařením,už to zhruba kolikrát děláme,tak,jak popisuješ i ty polévky máme rádi.  Jen akorát manžel celkem fyzicky dělá, :styrka: tak,potřebuje občas nějakou tu energii,takže je potřeba sem tam i to maso,akorát zas mu stačí kousek ale kopec rýže a šťávy k tomu. Svačiny nosí taky vydatné,protože to,co jim tam dávají to,už je skoro k nejídlu a ty porce i náš synátor,by to zblajznul jak malinu. Je fakt,že přes týden momentálně jíme doma jen já a manžel,děti  jí ve škole,dcera chodí do družiny,protože jsem někdy já na brigádě,manžel v práci,tak jsem si jistější,když dceru já vyzvednu nebo syn..jinak by chodila sama domů,děti ze třídy bývají v družině,co bydlí kolem nás..a nikdo by ani nebyl doma..,kdo by ji vyhlížel.
Jinak vařím denně,už cca 14 let,tak,už je to někdy na...:dumbom:
Spíš,co má člověk celé rodině vymýšlet na snídaně,svačiny,večeře..tak,aby ještě ušetřil..,nejhorší je,že já s dětma jíme v podstatě to stejné,ale manžel,některé věci nerad,ale je fakt,že je skromný klidně se pak odbyde pár  topinkami s česnekem. Svačiny taky děti nosí většinou z domu,prostě rohlík,chleba s něčím,ovoce,zelenina. Kupují si tak max.1-2 týdně nějaký šáteček,koblih..tak a už jsme u těch buchet,to by možná se vyplatila ta levnější buchta,že prvně k snídani a pak na svačinku dopoledne,odpoledne a je po buchtě.. :)
Šťávy ty teda neumím ani marmelády,já se přiznám,že nato moc nejsem.
Čaj kupujem většinou černý a pijem levné šťávy..co mají samé ečka,teď jsme se to zrovna někde dočetli,nějaký test. Minerálky,džusy,nic takového nekupujem.
Na praní používám levný prášek,na ten sliz se kouknu,až to najdu.. Sliz,to zní,tak hrozně.. :D Nedávno si dcera jeden koupila a tu hmotu v ruce a všude všelijak převalovala a natahovala v ruce..ještě,že to bylo aspoń hezky růžové.

Brrr,no doufám,že ta doba takového extremního šetření bude jen dočasná a že snad taky se na mně usměje štěstí co se týká práce,jen to nebude snadné skloubit,už kvůli časté nemocností dcery a do toho se sní střídá syn. Je to prakticky na podzim a v zimě,každý měsíc, na jaře a k létu je to trochu lepší.. :sjuk:

Tak,pište,jak to zvládáte vy ostatní,co to máte taky napjaté a každý nový nápad vítám.. :supr:

aprill — 24. 4. 2009 20:45

REŇAS napsal(a):

Na praní používám levný prášek,na ten sliz se kouknu,až to najdu..

Co  to je levný  prášek? Já když se ulakomím a koupím něco levného, tak vždycky prohloupím, protože to buď nepere, nemyje, nefunguje nebo se to brzy rozbije a proto se řídím heslem - nejsem tak bohatá, abych kupovala levné věci.
A raději čaj neoslazený nebo jen s cukrem a citronem než s levnou šťávou plnou Eček.

REŇAS — 24. 4. 2009 20:55

aprill napsal(a):

REŇAS napsal(a):

Na praní používám levný prášek,na ten sliz se kouknu,až to najdu..

Co  to je levný  prášek? Já když se ulakomím a koupím něco levného, tak vždycky prohloupím, protože to buď nepere, nemyje, nefunguje nebo se to brzy rozbije a proto se řídím heslem - nejsem tak bohatá, abych kupovala levné věci.
A raději čaj neoslazený nebo jen s cukrem a citronem než s levnou šťávou plnou Eček.

No,myslela jsem,že nekupuji žádný za 600,- nebo tak,možná by se to vyplatilo,co se týká kil v balení,ale kdo to má tahat,že.. Teď mám doma Merkur..jindy třeba Tix..

No a kde a v čem dnes nejsou éčka,jinak konkrétně to bylo jen na jednu šťávu,nevím aprill co pijou Tví kluci,ale mé dítka ty š´távy radši než jen čaj s cukrem..
A hele aprill,nechceš zase rýpat,abys měla navrch,natyhle skvělé ženské vlastnůstky,fakt nemám náladu..ale z tebe mám občas pocit,že Tě to zjevně baví. Tak se  klidně bav..ale beze mně. :)

aprill — 24. 4. 2009 20:58

REŇAS napsal(a):

aprill napsal(a):

REŇAS napsal(a):

Na praní používám levný prášek,na ten sliz se kouknu,až to najdu..

Co  to je levný  prášek? Já když se ulakomím a koupím něco levného, tak vždycky prohloupím, protože to buď nepere, nemyje, nefunguje nebo se to brzy rozbije a proto se řídím heslem - nejsem tak bohatá, abych kupovala levné věci.
A raději čaj neoslazený nebo jen s cukrem a citronem než s levnou šťávou plnou Eček.

No,myslela jsem,že nekupuji žádný za 600,- nebo tak,možná by se to vyplatilo,co se týká kil v balení,ale kdo to má tahat,že.. Teď mám doma Merkur..jindy třeba Tix..

No a kde a v čem dnes nejsou éčka,jinak konkrétněto bylojen na jednu konkrétní šťávu,nevím aprill co pijou Tví kluci,ale mé dítka ty š´távy radši než jen čaj s cukrem..
A hele aprill,nechceš zase rýpat,abys měla navrch,natyhle skvělé ženské vlastnůstky,fakt nemám náladu..ale tebe to zjevně baví. Tak se bav..ale beze mně. :)

Nějaká podrážděná :dumbom: . Nikdo nerýpe .

estelle — 25. 4. 2009 12:58

REŇAS napsal(a):

estelle napsal(a):

REŇAS napsal(a):

PS:prosím nepište,že nato je řešení jedině vydělávat,je pravda,že práce=peníze. Přesto i v tomto případě neznamená,že to není momentálně v mnoha profesích,hlavně dělnických,ať,už z jakýchkoliv důvodů spíš almužna.. Také práce nemusí vždy přijít hned,není to vždy jednoduché..

Tohleto asi nikdy nepochopim. :vissla:

Estell,nemusíš chápat. Je to tvůj názor.  Až budeš žít na Karvinsku,budeš mít k tomu ZPS-tj.změněná pracovní schopnost ze zdravotních důvodů a k tomu budeš mít doma 2 astmatické-alergické děti,které by neměli zůstavat sami natož,když mají zrovna zdravotní akutní problémy,tak možná bys více chápala. Jinak,co se tady týká platového ohodnocení u různých profesích,je to mnohdy k smíchu nebo spíš k pláči? To,ale určitě bude i v jiných oblastech než jen KI. A dál se k tomu nemíním vyjadřovat. Není to,až tak moc k tématu.

Já bych spíš řekla, že celý ten tvůj příspěvek není moc k tématu. Smyslem tohoto vlákna je totiž dozvědět se, jak se konečně donutit přestat vyhazovat peníze za blbosti, které člověk k životu nepotřebuje a ne to, jak ušetřit na základních věcech potřebných pro život.

REŇAS — 25. 4. 2009 13:47

estelle napsal(a):

REŇAS napsal(a):

estelle napsal(a):


Tohleto asi nikdy nepochopim. :vissla:

Estell,nemusíš chápat. Je to tvůj názor.  Až budeš žít na Karvinsku,budeš mít k tomu ZPS-tj.změněná pracovní schopnost ze zdravotních důvodů a k tomu budeš mít doma 2 astmatické-alergické děti,které by neměli zůstavat sami natož,když mají zrovna zdravotní akutní problémy,tak možná bys více chápala. Jinak,co se tady týká platového ohodnocení u různých profesích,je to mnohdy k smíchu nebo spíš k pláči? To,ale určitě bude i v jiných oblastech než jen KI. A dál se k tomu nemíním vyjadřovat. Není to,až tak moc k tématu.

Já bych spíš řekla, že celý ten tvůj příspěvek není moc k tématu. Smyslem tohoto vlákna je totiž dozvědět se, jak se konečně donutit přestat vyhazovat peníze za blbosti, které člověk k životu nepotřebuje a ne to, jak ušetřit na základních věcech potřebných pro život.

No a já myslím,že je tady daleko víc témat,kde se úplně ujede mimo téma a to teď děláme i my,když se tu budem dohadovat od ničeho k ničemu.
Zase jenom ženské slovíčkaření o tom,kdo bude mít poslední slovo..a kdo má vlastně pravdu.   Můj názor,že pořád je tam to slovo,jak šetřit,nač tedy zakládat nové téma a zahlcovat dle mého v podstatě podobným. Ale takhle se můžem dohadovat donekonečna,ale tím já nemíním ztrácet čas. Jestli vás to baví a chcete si tím něco dokazovat,jen klidně dál. Všem kdo to pochopili a neřeší,zda je to více či méně k tématu,tak za jejich příspěvky moc děkuji. :jojo: Až tu zase pro mně napíše někdo,něco,co by mohlo pomoci zase se ozvu,jinak to tu pro mně nemá význam,to slovíčkaření.

Jinak,pro ty ostatní,co třeba přispěli, potěšila  mě dobrá zpráva manžela,že pro příští měsíc,zatím úprava pracovní doby se nekoná,co vymysleli na druhý den,zase,prozatím zrušili, díky propočtu a argumentům,vyjednávání, manželových nadřízených  a pak se uvidí..co dál. Příspěvky,ty teda opravdu jsou zrušené,plat půjde taky trochu dolů,přesčasové hodiny,nebudou,ale hlavně,že stejná směnnost,zatím zůstává. Takže stejně je pořád potřeba šetřit,takže klidně sem s nápady nebo,jak to děláte vy,ostatní v podobné situaci. No a já doufám,že,už i konečně nějakou tu práci najdu. :rock:

Ouška74 — 25. 4. 2009 17:06

estelle napsal(a):

REŇAS napsal(a):

estelle napsal(a):


Tohleto asi nikdy nepochopim. :vissla:

Estell,nemusíš chápat. Je to tvůj názor.  Až budeš žít na Karvinsku,budeš mít k tomu ZPS-tj.změněná pracovní schopnost ze zdravotních důvodů a k tomu budeš mít doma 2 astmatické-alergické děti,které by neměli zůstavat sami natož,když mají zrovna zdravotní akutní problémy,tak možná bys více chápala. Jinak,co se tady týká platového ohodnocení u různých profesích,je to mnohdy k smíchu nebo spíš k pláči? To,ale určitě bude i v jiných oblastech než jen KI. A dál se k tomu nemíním vyjadřovat. Není to,až tak moc k tématu.

Já bych spíš řekla, že celý ten tvůj příspěvek není moc k tématu. Smyslem tohoto vlákna je totiž dozvědět se, jak se konečně donutit přestat vyhazovat peníze za blbosti, které člověk k životu nepotřebuje a ne to, jak ušetřit na základních věcech potřebných pro život.

Sorry estelle ale při 9000 pro 4 lidi na jídlo, jízdné, a oblečení asi na blbosti nezbývá

nevím jak nakupuješ ty, ale my jsme taky 4 a když chci aby děti jedly zdravě tak prostě za týden utratím JENOM za jídlo tak 1.500.

REŇAS — 25. 4. 2009 18:38

Ouška74 napsal(a):

estelle napsal(a):

REŇAS napsal(a):


Estell,nemusíš chápat. Je to tvůj názor.  Až budeš žít na Karvinsku,budeš mít k tomu ZPS-tj.změněná pracovní schopnost ze zdravotních důvodů a k tomu budeš mít doma 2 astmatické-alergické děti,které by neměli zůstavat sami natož,když mají zrovna zdravotní akutní problémy,tak možná bys více chápala. Jinak,co se tady týká platového ohodnocení u různých profesích,je to mnohdy k smíchu nebo spíš k pláči? To,ale určitě bude i v jiných oblastech než jen KI. A dál se k tomu nemíním vyjadřovat. Není to,až tak moc k tématu.

Já bych spíš řekla, že celý ten tvůj příspěvek není moc k tématu. Smyslem tohoto vlákna je totiž dozvědět se, jak se konečně donutit přestat vyhazovat peníze za blbosti, které člověk k životu nepotřebuje a ne to, jak ušetřit na základních věcech potřebných pro život.

Sorry estelle ale při 9000 pro 4 lidi na jídlo, jízdné, a oblečení asi na blbosti nezbývá

nevím jak nakupuješ ty, ale my jsme taky 4 a když chci aby děti jedly zdravě tak prostě za týden utratím JENOM za jídlo tak 1.500.

ouško,nerozčiluj se,je to zbytečné a  také děkuji za pochopení. ;)
Víš estelle,určitě ví,že v takovém případě není na blbosti,ale ona prostě nemůže pochopit,že se nějaký člověk (rodina) vůbec může do takovéto situace dostat,v tom to asi bude.  Podle  ní každý musí asi práci mít,nejlépe,okamžitě a taky adekvátně zaplacenou. Když né,je zásadně neschopný. A ani ji nenapadne se nato podívat jinak. Nevíme kolik ji je,odkud je,jaké má vzdělání,zda má manžela nebo žije zatím solo,zda,už má děti,zdravé či nemocné,zda sama je zdráva,pak by nám její pohled byl jasnější.

To je fakt zbytečná diskuze,ten,člověk je přesvědčený o tom,že to vše musí být tak jak si myslí. Prostě lehčí je zkritizovat než zkusit pochopit. Zamyslet se,že není vše jen černobílé. A navíc jsem si prý spletla diskuzi,co na tom,že je o šetření,je přece o tom,jak se naučit šetřit,né  o šetření z nutností. Fakt se to hodně liší,tak snad,abych to zahltila novým tématem,což o to,že v celku podobným. ;)

REŇAS — 25. 4. 2009 19:06

No a ať se vrátíme k tématu,tak to jídlo nás doposud stálo,taky pro 4 těch 1500,-no,ale někdy i 2000,-,no ale v tom případě,žádné doma fakt zásoby, proto jsem nadhodila i to jídlo,protože v takové situaci,co nás možná čeká,bychom trochu museli ubrat.
Teď jsem třeba dělala pomazánku,co Reňas našel,tak to je hned pomaz.máslo,cibulka,ster.okurek,vajíčko,salám,tvrdý sýr. I když to je od všeho trošku. No a pak mám,já s dětma ráda různé saláty a to je zas to a ono a půl kila je pro nás sotva...to ještě cpem k tomu pečivo,pokud to není těstovinový,já jsem takový štíhlý - žrout,dcera,už taky se pořád cpe a kam to dává nevím,syn ve vývinu,vytáhlý,tak si taky pochutná a já "žeru" s prominutím a nepřiberu. Kéž bych přibírala i z vody,to by se hned šetřilo na jídle..tak to jen na odlehčení. :D ,aby tu bylo trošku veseleji. ;)

PS:samozřejmě ty kč jsou myšleny na cca týden .

PetrV — 27. 4. 2009 9:57

REŇAS: asi nejsem v situaci, kdy bych mohl radit, protože sám nevím, za co utrácím a kde by se dalo ušetřit (i když šetřit nemusím). Ale zaměř se hlavně na dvě věcí. Za prvé určitě zkus to aukro, tam se dá prodat spousta věcí, třeba staré hračky apod. Za druhé si neodpírej různé radosti, které stojí pár desetikorun. Musíš si zachovat koníčky a určitou důstojnost. Sepsat si výdaje přesně do koruny můžeš, ale nevím, jestli tam objevíš nějaké úspory. Leda oblečení - nevím jak vy, ale já si oblečení kupuju sotva jednou do roka a to spíš za symbolické částky. Džíny a dvě trička a mám na další rok pokoj :)

Kuty mimochochodem správně říkala, že v montérkách ještě nikdo nikdy nezbohatnul a má pravdu. S montérkami se dá přežít, ale nikdy nebudeš bez starostí. Dobré peníze vydělají jen nápady, ne otrocká práce. Ale to bylo jen tak na okraj, já vím, že to ve své situaci a zřejmě i vzhledem ke svému bydlišti máš dost ztížené.

Modroočka — 27. 4. 2009 21:10

Já bych šetřit měla, ale neumím to. Koneckonců, žiju jen jednou, tak co bych si neužila, že jo. Co budu mít ze života, když budu jen škudlit. Ale jasně, pokud se ocitnu v situaci, že budu muset obracet každou kourunu, pak budu šetřit. Jen doufám, že se do takové situace nedostanu, ale kdoví, co nás koho může potkat.

REŇAS — 28. 4. 2009 9:31

PetrV napsal(a):

REŇAS: asi nejsem v situaci, kdy bych mohl radit, protože sám nevím, za co utrácím a kde by se dalo ušetřit (i když šetřit nemusím). Ale zaměř se hlavně na dvě věcí. Za prvé určitě zkus to aukro, tam se dá prodat spousta věcí, třeba staré hračky apod. Za druhé si neodpírej různé radosti, které stojí pár desetikorun. Musíš si zachovat koníčky a určitou důstojnost. Sepsat si výdaje přesně do koruny můžeš, ale nevím, jestli tam objevíš nějaké úspory. Leda oblečení - nevím jak vy, ale já si oblečení kupuju sotva jednou do roka a to spíš za symbolické částky. Džíny a dvě trička a mám na další rok pokoj :)

Kuty mimochochodem správně říkala, že v montérkách ještě nikdo nikdy nezbohatnul a má pravdu. S montérkami se dá přežít, ale nikdy nebudeš bez starostí. Dobré peníze vydělají jen nápady, ne otrocká práce. Ale to bylo jen tak na okraj, já vím, že to ve své situaci a zřejmě i vzhledem ke svému bydlišti máš dost ztížené.

PéťoV.,myslím,že jsi to napsal,přesně. Jsem ráda,že ty který nejsi v téhle situaci a nemusíš řešit,takové problémy se na to dokážeš podívat i z druhé strany,že vidíš,že není vše jen černobílé.(Taky jde vidět,že jsi mě,už párkrát četl..;) ) Máš pravdu,člověk by si měl zachovat určitou důstojnost,nevzdávat se koníčků,přesně,proto se taky stále snažím najít práci,že. No na brigádě,jsem,už slyšela od mé šéfky,nějakou tu pochvalu,,jedna třeba odejde,nikdy nevíš.. Navíc u manžela zatím nějaké změny jsou,ale prozatím upustili od té zásadní,která by se velmi projevila platově,takže zatím je to ještě O.K. Stejně,už uvažoval,kam by se pak zašel ptát po druhé práci,třeba brigádě,to zas zodpovědný,on zase je. :jojo:
S tím odpíráním,přesně,vzdát se malých radostí nechci,to,už člověk nežije,ale doslova živoří. :|
Jinak my nemáme,fakt,co prodávat ani děti nejsou zahlcovány hračkama. No a to oblečení,tam by jsme ubrat museli,určitě,ale manžel je jako ty,dvoje rifle a nějaké to tričko a stačí mu to. No,ale s náma ženskýma je to horší,navíc já mám velikost tak S-M,tak na mě ty krásné oblečky číhají ze všech stran a řvou na mě,kup si mě,jsem akorát na tebe...:D,tak raději po obchodech moc nechodím,no navíc to ani není mé hobby,strávit čas po obchoďákách,to fakt jednou za čas..nebo,když dítka něco potřebují. Horší je to obléct děti,my opravdu po nikom žádné oblečení nedědíme,ale,už jsem slyšela,že chodí oblékaní dobře,moderně,dceři občas objednám něco z netu i ty sekáče mají,už věci ve výborném stavu a ještě to je značka,což není důležité,aspoň pro mně,ale mělo by to svědčit aspoň o nějaké kvalitě,no občas odchytnu akce,Takko,Cherokee má občas  na ně (nejen) trička,které vypadají,vydrží,ceny u některých věcí nejsou taky žádná hrůza to,už nemá cenu ani chodit k Vietnamcům.

No a jinak,já moc dobře vím,že máš s těma montérkama pravdu,přece to vidím u nás a kolem sebe. Jen prostě fakt jsou potřeba i ty montérky. Někdo má prostě hold zlaté ruce než tu hlavičku makovičku,nejsme všichni stejní. Jen je pak otázkou,že,když budu,už dělat to řemeslo,zda mám právě ten nějaký nápad,zda mám i nějaký  dle mého,aspoň základní kapitál a zda budu chtít dělat sám na sebe a nebo otročit pod někým. Jen mimochodem,vím o výjimce,kdy řemeslníci,jedná se o autodopravu jsou výborně placeni,včetně různých příspěvků,ještě mají i obědy,svačiny zadara,to je ale samozřejmě výjimka,taky si ty místa drží. Samozřejmě,že se to nebude dát srovnávat s majitelem firmy,určitě natom bude líp. Ale i tak je to jeden z mála,který své zaměstnance dokáže ocenit. ;)

No a právě proto své děti se snažím vést jiným směrem než k těm montérkám a k nějakým cílům,už i z těch důvodů ,že zřejmě budou mít nějaké zdravotní omezení,co se týká jejich astmatu a alergií.  No teď,už je to jen na nich,aby to dotáhli do konce,tak jak jim to zatím jde. I když u dcery je to zatím v nedohlednu,přece jen má 8 roků,u syna,už se to pomaličku blíží má 12, je v 6.třídě,ale je celkem dost cílevědomý. Kéž by mu to vydrželo. Dnes jsem sním měla rozhovor,nějak se trochu pohoršil ve škole,tak mezi 6.třídami je v matematické olympiádě na 1.místě,v hodnocení mezi 6.a 7,třídami je na 3.místě a pak mu vychází z matiky asi dvojka a vůbec těch dvojek mu bude asi vycházet nějak víc(dnes je třídní schůzka),tak nastolím,určité opatření..:| Ale říkal,že si to opraví,tak jsem zvědavá. Já jsem mu říkala,chceš skončit jako my? :co: :D

Soleil — 3. 5. 2009 21:30

Dost peněz se dá ušetřit myčkou na nádobí. Samozřejmě je nutná počáteční investice...Nám za 1. rok používání myčky ted´vracejí 5 tis. za vodu, a to je celkem dost, si myslím...

brenda9 — 7. 5. 2009 13:14

Reňas, já malému nakupuju na Mimibazaru v CA nebo v Tescu to Cherokee ( minulý rok jsem mu tam nakoupila všechny letní věci) a i v CA měli kraťasy za 100.  U nás je i obchod Velryba s oblečením pro děti i dospělé, nevím odkud to mají, ale je to celkem levné a vydrží to. Minulý týden měli akci na tepláky asi za 50 Kč a o prázdninách několikrát slevu 50% tak se koukni, jestli také něco takového v okolí nemáte. Boty mu kupuju normálně v krámu. Do drogerie chodím všude možně, u nás v Plzni je Lacina a opravdu to tam je o hodně levnější než v drogerii. Na podzim jsem tam kupovala Ariel kg 2+1 zdarma a vyšlo to opravdu levně. Prodavačka mi to dokonce namíchala, tak jsem měla každý jinak voňavý. U mého bydliště je Norma a mají tam super aviváž asi za 39 Kč a krásně voní, mnohem lépe než nějaký Silan, ikdyž se přiznám, že občas také ujedu, ale mají tam i levné sprchové gely a spoustu jiných věcí. Jinak se snažím sebe odbýt, k večeři mi stačí rýže se sýrem, nebo brambory s tvrdým tvarohem, raději koupím něco malému, ten je ve vývinu. Šťávu máme Hello z Normy asi za 18 kč, ale pije ji jenom občas. Koupila jsem takový ten granulovaný čaj a ten mu jede a dá se pít i za studena.
Snad jsem trochu pomohla.

REŇAS — 7. 5. 2009 20:35

brenda9 napsal(a):

Reňas, já malému nakupuju na Mimibazaru v CA nebo v Tescu to Cherokee ( minulý rok jsem mu tam nakoupila všechny letní věci) a i v CA měli kraťasy za 100.  U nás je i obchod Velryba s oblečením pro děti i dospělé, nevím odkud to mají, ale je to celkem levné a vydrží to. Minulý týden měli akci na tepláky asi za 50 Kč a o prázdninách několikrát slevu 50% tak se koukni, jestli také něco takového v okolí nemáte. Boty mu kupuju normálně v krámu. Do drogerie chodím všude možně, u nás v Plzni je Lacina a opravdu to tam je o hodně levnější než v drogerii. Na podzim jsem tam kupovala Ariel kg 2+1 zdarma a vyšlo to opravdu levně. Prodavačka mi to dokonce namíchala, tak jsem měla každý jinak voňavý. U mého bydliště je Norma a mají tam super aviváž asi za 39 Kč a krásně voní, mnohem lépe než nějaký Silan, ikdyž se přiznám, že občas také ujedu, ale mají tam i levné sprchové gely a spoustu jiných věcí. Jinak se snažím sebe odbýt, k večeři mi stačí rýže se sýrem, nebo brambory s tvrdým tvarohem, raději koupím něco malému, ten je ve vývinu. Šťávu máme Hello z Normy asi za 18 kč, ale pije ji jenom občas. Koupila jsem takový ten granulovaný čaj a ten mu jede a dá se pít i za studena.
Snad jsem trochu pomohla.

Děkuji brendi,určitě pomohla,každá rada a vlastní zkušenost se hodí. :jojo: I tobě Soleil,jen tu myčku nemáme a starou hroznou linku,kde by to nešlo ani zapojit to by se celé muselo rozmontovat a to myslím,že by se to rovnou zřítilo..tak snad jednou s novou kuchyní,myčku bych chtěla. ;)

Selima — 14. 5. 2009 13:45

Májajája napsal(a):

Vím, že příspěvků o tom, kde je možné šetřit, je tu hodně.
Já nějakou dobu už nejsem nucená šetřit, ale tím jak se mi uvolnili ruce jsem přestala počítat, žije se nám dobře, ale neumím ušetřit, prostě proto že to neumím. Máte nějaký návod - posílat peníze na jiný účet, nebo tak něco - abych neutrácela víc než je nutné?
Například třeba na dovolenou u moře asi schopná ušetřit nejsem, ale máme kvanta pojistek, stavebních a důchodových pojištění, kde peníze šetříme na někdy, ale já chci někam jezdit i teď :D

Mne kedysi, pred 5 orkmi, ponúkli dovolenku na splátky za celkom výhodných podmienok. Inak, kamarátka si robí nejaký kurz či čo na finančného poradcu a bduem jej robiť pokusného králika. Sľúbila, že mi pomôže nájsť trhlinky v mojom rozpočte a lepšie hospodáriť. Potom sa prípadne podelím o skúsenosti a dojmy.

Selima — 14. 5. 2009 14:05

Kuty napsal(a):

Reňas,pokusím se tuhle tvoji rovnici: práce=peníze poopravit z jiného úhlu pohledu takto:hlava=peníze.Říká se,že v montérkách ještě nikdo nezbohatl,a je to také holá pravda;jednou jsem četla článek o českém miliardáři (?) Petru Kellnerovi a ptali se ho tam,jak vlastně pracuje a říkal:".....přemýšlím". A o tom to je.A mohu potvrdit z vl.skuženosti že pracovat i myslet hlavou víc než ost.se skutečně mnohonásobně vyplácí,ale je to takové nepohodlné oproti všeobecnému tlachání u kávy se sousedkama,ale zas ty výsledky stojí za to.

No, keď si vezmem platy niektorých skutočných intelektuálov okolo seba, učiteľov, ba aj lekárov, začínam o tvojej pravde pochybovať. Neudělali soudruzi z NDR někde chybu?

Fidorka — 23. 5. 2009 0:42

Soleil napsal(a):

Dost peněz se dá ušetřit myčkou na nádobí. Samozřejmě je nutná počáteční investice...Nám za 1. rok používání myčky ted´vracejí 5 tis. za vodu, a to je celkem dost, si myslím...

Já to říkám furt a moje máma to furt odmítá a dál myje nádobí ručně, ještě ke všemu pod tekoucí vodou, aby to prej bylo pořádně. Teď si nechali udělat novou kuchyni a samozřejmě opět bez myčky....ani místo na ni neudělali, takže pořídit ji do budoucna bude znamenat hrábnout do té nvoé kuchyně :(

Dám jí tohle přečíst, až jim přijde vyúčtování, aby to mělo efekt...

Fidorka — 23. 5. 2009 0:49

REŇAS napsal(a):

..nějaké levné nápady a klidně napište nápady,při úklidu,zda třeba používáte plno přípravků nebo jen octovou vodu (nadsázka ;) )

No tak bez nadsázky octovou vodou se uklízí v domácnosti jedněch dost bohatých známých v New Yorku. Mají byt 300m2 a uklízečka používá běžnou chemii minimálně.
A paní domu nepije Evian nebo Vittel, ale pěkně než jde do města, tak si natočí vodu z kohoutku do láhve. A jednou mě vláčela X bloků pěšky, prý abychom se prošly, ale já vím, že ten ušetřený dolar padesát za jízdu metrem jí za to stál :D

MoonlightShadow — 23. 5. 2009 9:05

Já z dob kdy jsme vycházeli s odřenýma ušima a šetřili a šetřili mám taky pár rad - nekupovat balené vody, natož nějaké sladké balené hrůzy; naučit se vařit 2-3 týdně LUSTENINY; hodně se na ně zapomíná, jsou zdravé, levné... péct doma, ručně nebo v pekárně. A já jsem hodně vařila polévky a k tomu manželovi zapékala bagetky se sýrem na večeře - k obědu míval v práci maso, takže jsem to přes týden nemusela moc řešit.
Ušetřili jsme tím docela dost, hlavně ty luštěniny - jsem ráda, že jsme se je naučili jíst, nebo spíš na ně nezapomínat.

Držím pěsti :supr::) At je brzo zase finančně líp, pro čtyři za 9 tisíc bych to nezvládla.

Jo a ještě  - Petr má pravdu.
v našich "nejchudších" dobách jsem začala prodávat oblečení po dítku a tak tisícovku jsem měsíčně vydělala.
Byly to malé položky - tři tílečka za 40,-- k tomu si paní vzala třeba dvoje tepláčky za 20,-- .. ale bylo to skoro každý den a na konci měsíce jsem zírala kolik jsem "přivydělala".
A viz ceny - byly to věci na donošení.

REŇAS — 23. 5. 2009 12:35

Děkuji všem za další tipy a nápady. :supr:  A pobavila mě Fidorka,tak vidíte není nad octovou vodu..:D ,což teda se přiznám,že já koupím raději nějaký ten  levnější přípravek. No kdybych měla mít novou kuchyň,taky bych uvažovala o myčce,možná,že ta jiná generace našich rodičů to vidí jinak. Ma máma má 69 let a taky by v myčce nemyla,ani za nic,ta pomalu ani autom.pračku,vždy nevyužije. Tož tak. ;) Jak,už jsem,ale psala,naštěstí se ten plat prozatím manželovi tak nesnížil,změny sice nějaké proběhly ,co se týká úpravy prac.doby,vzali jim všechny výhody(prozatím),tj.odměny,letní a vánoční příspěvky a platově to  hodlají  teprve ještě utáhnout v práci u manžela,takže ,už nyní je to trochu poznat,ale ještě se dá. Nevíme,ale co může být třeba,už za měsíc. Takže te´d jsme na nějakých 13-13,5 tis.+ má brigáda od 500,- -1300,-+-(jak který měsíc)na jídlo,drogérii,oblečení,jízdné,obědy dětí,družina,léky pro děti a popř.zájmy dětí,škola(syn jeden kroužek,dcera 2 obory lidovka,to je,ale nárazové placení).
S tím dětským oblečením to je pravda akorát,že po dceři dávám oblečení nej kamarádce,no a te´d jsem se přihlásila na MMB,tak časem bych po  st. synovi se mohla pokusit něco prodat.
Luštěniny máme rádi a vařím je,zrovna dnes máme fazolačku s uzeným z kostí..:)
Bal.vody ani žádné jiné pití nekupujem,výjmečně jen třeba 2 ks za měsíc dětem do školy,jinak u nás se pije š´táva a čaj.
Jinak,jsem si te´d ty výdaje začala psát,aspoň nějakou dobu a uvidíme zda najdu nějakou rezervu.
A děkuji Ti Montlight....doufám,že zas bude líp,však nikdy není tak zle,aby nemohlo být ještě hůř,že.. :styrka: Taky je tu nějaká náděj,že v té práci,kam chodím  možná uvažuje jedna kolegyně o odchodu  v polovině roku nebo spíš ke konci roku,tak mi řekla šéfka,že bychom se vyměnili,že by si mě tam nechala,já na normální smlouvu a ta odcházející kolegyně na výpomoc. Ale to je zatím,jen kdyby a možná.. :vissla:
Tobě Moonlight,taky přeji,ať najdeš tu finanční rezervu,ať najdete ty skulinky kam ty penízky dávat a kam byste tolik nemuseli,abyste nežili nadoraz a z těch penízek si i více užili.(viz.tvé založené vlákno) ;)

Modroočka — 23. 5. 2009 13:01

Reňas, tak to já teda tě obdivuju, klobouk dolů před tebou. My máme ve třech lidech cca 28-30 tisíc na měsíc a vycházím tak, tak, spíš nevycházím, někdy s tím taky pěkně vyběhnu.
Jak to děláš, že vyjdeš? Ale vážně, potřebuju se naučit šetři, neumím to. Někdo by z toho dokázal našetřit a já ani omylem. Nevím, jak to dělám, fakt, nevím.

REŇAS — 23. 5. 2009 13:50

Modroočka napsal(a):

Reňas, tak to já teda tě obdivuju, klobouk dolů před tebou. My máme ve třech lidech cca 28-30 tisíc na měsíc a vycházím tak, tak, spíš nevycházím, někdy s tím taky pěkně vyběhnu.
Jak to děláš, že vyjdeš? Ale vážně, potřebuju se naučit šetři, neumím to. Někdo by z toho dokázal našetřit a já ani omylem. Nevím, jak to dělám, fakt, nevím.

Modroočko,já ani nevím,jak to dělám...:vissla: Jíme celkem normálně,oblékáme se taky a vše daší,co jsem tady vypsala. Prostě je to asi o tom,že musím mít přehled,zaco a kolik utratím. Musím si to otravně hlídat,někdy je to o hubu.. :( A právě,že téměř neušetřím,nic a to je ten problém.
No,ale,jak bych to dělala kdybychom fakt skončili na těch 9000,-tis.to nevím,samozřejmě situace by se zlepšila, když bych si konečně i já třeba našla práci stou mou ZPS,ještě k tomu takovou práci,abychom se mohli s manžou u dvou astmatických,věčně marod dětí,střídat.
Jinak Modroočko,chce si to hlídat výdaje a příjmy,zhruba vědět kolik dám za bydlení  a jiné nutné platby,kolik zhruba projíme,asi nešáhnout po všem co v obchodě vidím,koupit drogérii co potřebujeme,taky možná trochu utáhnout finance za oblečení a jiné blbůstky,no a ten zbytek si odložit. Nebo taky fin.poradci doporučují,že by měl člověk odložit ze svého platu 10-20%. Ale zase by se to nemělo přehánět,aby pak člověk měl pocit,že jen škudlí,člověk,když ty penízky jsou a  i když  zrovna u někoho nejsou si  má občas dopřat někdy i nějakou tu radost né? Akorát,bude rozdíl mezi tím,co kdo si z těch dvou příkladů dopřeje a jak často.  Peníze si do hrobu nevezmem. ;)

Modroočka — 24. 5. 2009 8:10

Reni, já nemám přehled, jen vím, že utrácím moc a zbytečně. Ale tentokrát jsem třeba na víkend neudělala žáden nákup a ono to jde, jí se to, co zbylo v lednici za celej týden. No, ono toho moc není, ale stačí to. Chybí mi takový umění "uplést z ho..a bič", neboli z nouze ctnost, ale učím se to.  Včera jsem uvařila vepřový koleno, z vývaru polívka s bramborama, uvařený maso jsem obrala, dopekla s bramborama a česnekem. Je to i na dnešek. Z prošlýho jogurtu jsem upekla rychlou kakaovopu buchtu a šlus. Večer koupím akorát rohlíky a dostane je mladej zítra na sváču namazaný sýrem, na oběd si zejtra dá tu polívku a špagety se sýrem a kečupem a hotofson. A budeme šetřit.
Jinak taky žiju podle toho, že peníze si do hrobu nevezmu a co si neužiju za života, po smti nedoženu.

kalupinka — 24. 5. 2009 10:34

Nemám čas číst příspěvky, je jich hodně. Slovo šetření je pro mě momentálně hodně frekventovaným a aktuálním.
Korunky každý měsíc rozdělím na tři díly:

Na ty, které potřebuji k přežití sama pro sebe
Na ty, které musím poslat - bydlení+budoucí vlastní bydlení
Na ty, kterými mohu udělat radost blízkým či je mohu ušetřit

Abych mohla v resortu číslo tři mít nějakou tu rezervičku, odpracovávám více hodin, než lidi kolem mě. Oni mají na rozdíl ode mě bod číslo 2 vyřešený. Momentálně. protože jeden nikdy neví, co přijde.

Malá poznámka: čím více lidí žije v jedné domácnosti, tím hůře se šetří a hospodaří. Nejlépe se šetří, bydlí-li člověk sám.

Modroočka — 24. 5. 2009 13:04

JJ, Kalup, já bydlení neřeším, sice mám byt v paneláku, ale po rekonstrukci a vzhledem k tomu, že jsem skoro sama, kluci za nedlouho stejně odejdou z domu, tak nemá smysl uvažovat nad jiným bydlením. Barák bych sama neutáhla, ale svůj 3+1 taky nemám v úmyslu měnit za menší. Říkám si, že až budu sama, moc neutratí, v jídle jsm skromná a sem tam úlet ve formě dražšího vínka sýra a tak podobně, to mě neporazí. Jinak si myslí, že mám spotřebu běžnou a na radůstky mi taky zbude. Takže co bude navíc, zašetřím. S klukama zatím nic moc, mají spotřebu jako tryskovej motor, oba.

Kuty — 25. 5. 2009 9:52

Selima napsal(a):

Kuty napsal(a):

Reňas,pokusím se tuhle tvoji rovnici: práce=peníze poopravit z jiného úhlu pohledu takto:hlava=peníze.Říká se,že v montérkách ještě nikdo nezbohatl,a je to také holá pravda;jednou jsem četla článek o českém miliardáři (?) Petru Kellnerovi a ptali se ho tam,jak vlastně pracuje a říkal:".....přemýšlím". A o tom to je.A mohu potvrdit z vl.skuženosti že pracovat i myslet hlavou víc než ost.se skutečně mnohonásobně vyplácí,ale je to takové nepohodlné oproti všeobecnému tlachání u kávy se sousedkama,ale zas ty výsledky stojí za to.

No, keď si vezmem platy niektorých skutočných intelektuálov okolo seba, učiteľov, ba aj lekárov, začínam o tvojej pravde pochybovať. Neudělali soudruzi z NDR někde chybu?

Selimo,mnou uváděný příklad ala Petr kelner není ani učitel ani lékař.A o těchto profesích jsem se ani nezmiňovala,mám na mysli lidi,kteří se živí sami a tou hlavou především.A jejich plat se pak nedá srovnávat po zásluze s tím např.učitelským.Doktorů je mi po této stránce líto a je to podle mě nekonečná hloupost státu,který jejich práci takto podhodnocuje.

Klubko — 25. 5. 2009 9:58

Já bych ještě ten Kutin výrok upravila.
Hlava = peníze,ale zároveň dobrý nápad, umět jej prodat a mít štěstí.
prostě může být sebechytřejší vědec,ale pokud nebude umět nápad a vynález využít je to na prd.

Jinak bych též s těmi montérkami jen tak neopovrhovala.
Mám dva známé. Mladý lékař po druhé atestaci. Plat ve FN 28,000 hrubého, 3+1 v paneláku, hypotéka, žena učitelka na univerzitě žádné vyskakování.
Druhý, vyučený zedník ,který má půjčovnu pracovních strojů (bagříky, jeřáby atd.). Postavený splacený barák, zahraniční dovolené, hezké auto, manželka v domácnosti. Pro někoho jen "solvina",ale ten kluk věděl v čem je na trhu volné místo, měl štěstí.
Takže takové zevšeobecňování nemám moc ráda.

Kuty — 25. 5. 2009 10:07

Přesně tak Klubko,nejsou montérky jako montérky,ale je to především o nápadu a ten jak známo vychází z té hlavy a pak z ní ještě vychází schopnost být sám sobě dobrým manažerem,tak jako je tvůj známý zedník.A presně jak píšeš,na druhé straně vědec-zaměstnaný na nějaké Akademii či Univerzitě u nás a bude to u něj z rukydo huby.
S těmi montérkami jsem měla namysli především zaměstnance - mechaniky,pracovníkiy soukr.firem,apod.

Klubko — 25. 5. 2009 10:47

Ještě k těm věcem na děti. Mám kamarádky,které mají malé děti. A vím, že dělají tak 1x za dva měsíce své burzy. Sejde se třeba pět kámošek od děti u jedné, pokecají, dají kafe a zároveň si vymění oblečení a hračky, které jsou jejich drobátku malé, nebo si už nehrají s dotyčnými hračkami.
A znáš to, neokukaná (i když použitá) hračka se hned libí a je zajímavá.
Většina maminka už dnes má hezké věci, nepoškozené, takže ta výměna je zajímavá.

Jinak tady souhalsím s tím názorem na balenou vodu. Taky nekupuji, piji z kohoutku a je to stejné. Máme dobrou.A já sama jsem velbloud, vypiji 3 l vody denně s přehledem, takže mě  by se ty balíky pronesly a prodražily.

Jinak taky je dobré si říci, zda neutrácím za časopisy. Moje kamarádka utrati skoro 300 kč měsíčně za "Super časáky pro moderní ženy", kde se stejně nic nedozvíš, furt na jedno brdo a není to malá položka. Já odebírám předplatné REFLEXU a beru to jako radost 1x za 14 dní.

A jak píše PetrV, je dobré se "odměňovat". Jednou za čas si třeba koupit lepšího nanuka, lepší čokoládu nebo nějakou drobnost, abys nezapomněla jen na sebe. Ty jsi důležitá.

helena — 25. 5. 2009 13:26

mám na mysli lidi,kteří se živí sami a tou hlavou především.A jejich plat se pak nedá srovnávat po zásluze s tím např.učitelským
Nojo, děvče - ale ty děti taky někdo musí učit, nemyslíš? Aby si aspoň dovedly spočítat, kolik jim to hodí http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png

Modroočka — 25. 5. 2009 16:21

No, já montérkáře neberu jako podřadnou sortu, protože k čemu jsou ti dvě vyský školy, když si nepřitlučeš ani hřebík. A dobrej řemeslník je dneska taky vzácnej, tak proč ho dobře nezaplatit, za dobře odvedenou práci. Totiž, vážení, bez těch dělnických profesí, bysme byli všichni víte jkde... v pr.de.li. Kdo umí udělat to, co dělá ta "dělnická lůza", no? Takž nějakej zámečník, v umaštěných montérkách, ketrej postaví stroj na výrobu čehokoliv, elektrikář, co ho zapojí a i ten dělňas, co ten stroj pak obsluhuje, nebo pekař, řezník a tak dál a tak dál, tak i ti jsou potřeba, takže se nad nima tady někteří moc neofrňujte, protože kdyny vám "blbej" zedník nepostavil barák, instalatér nezapojil vodu a elektrikář elektriku, jste v háji. Já nejsem sice montéřkář, ale jsem na tyhle řeči alergická. I ten kopáč je potřeba, aby vám natáh vodu do baráku. Takže i on si zaslouží slušný ocenění.

Selima — 25. 5. 2009 16:48

kalupinka napsal(a):

Nemám čas číst příspěvky, je jich hodně. Slovo šetření je pro mě momentálně hodně frekventovaným a aktuálním.
Korunky každý měsíc rozdělím na tři díly:

Na ty, které potřebuji k přežití sama pro sebe
Na ty, které musím poslat - bydlení+budoucí vlastní bydlení
Na ty, kterými mohu udělat radost blízkým či je mohu ušetřit

Abych mohla v resortu číslo tři mít nějakou tu rezervičku, odpracovávám více hodin, než lidi kolem mě. Oni mají na rozdíl ode mě bod číslo 2 vyřešený. Momentálně. protože jeden nikdy neví, co přijde.

Malá poznámka: čím více lidí žije v jedné domácnosti, tím hůře se šetří a hospodaří. Nejlépe se šetří, bydlí-li člověk sám.

Dovolím si oponovať.... bývala som s rodičmi a teraz bývam sama a je rozdiel, či náhle nedoplatky alebo aj nájomné platí jeden alebo sa to rozdelí medzi troch. Ono je to ale aj o tom, kto je aký jedlík(my sme neboli veľmi ani jeden), kto je nakoľko márnotratný alebo šetrivý.

Selima — 25. 5. 2009 16:52

Ja si teda myslím, že naozaj spoločnosť potrebuje aj učiteľov, aj lekárov, aj kopáčov, aj pekárov. Keď nie sú zaplatení, vyzerá to potom tak, ako to vyzerá. A tristné je, že každý mlaďas po absolvovaní rýchlokurzu "managementu" sa cíti ako riaditeľ zemegule a tak sa aj správa k ľuďom. Chýba mi všeobecne úcta k ľuďom a k ich práci(hoci je to len rovno postavený múr...).

Kuty — 25. 5. 2009 19:20

Modroočka napsal(a):

No, já montérkáře neberu jako podřadnou sortu, protože k čemu jsou ti dvě vyský školy, když si nepřitlučeš ani hřebík. A dobrej řemeslník je dneska taky vzácnej, tak proč ho dobře nezaplatit, za dobře odvedenou práci. Totiž, vážení, bez těch dělnických profesí, bysme byli všichni víte jkde... v pr.de.li. Kdo umí udělat to, co dělá ta "dělnická lůza", no? Takž nějakej zámečník, v umaštěných montérkách, ketrej postaví stroj na výrobu čehokoliv, elektrikář, co ho zapojí a i ten dělňas, co ten stroj pak obsluhuje, nebo pekař, řezník a tak dál a tak dál, tak i ti jsou potřeba, takže se nad nima tady někteří moc neofrňujte, protože kdyny vám "blbej" zedník nepostavil barák, instalatér nezapojil vodu a elektrikář elektriku, jste v háji. Já nejsem sice montéřkář, ale jsem na tyhle řeči alergická. I ten kopáč je potřeba, aby vám natáh vodu do baráku. Takže i on si zaslouží slušný ocenění.

Chjo,tak polopaticky: např.kopáč,pokud je zaměstnanec,tak většinou nic moc plat,pokud je to ovšem zároveň i svůj šéf a dokonce stačí kaučovat i další,tak je to už i pan podnikatel a tam už je to o jiných penězích.Prostě a bohužel,není tu řeč vůbec o tom,jaká profese je či není třeba,ale pokud je člověk stádní typ - ať už kopáč či učitel,nemůže čekat nikdy že nějak zbohatne.Bude jen žít od výplaty k výplatě a těšit se,že třeba jednou vyhraje ve Sportce.Aby byl jiný než to stádečko oveček,tudíž když chce mít i jiný a lepší příjem,musí mít k "práci" hodně jiný přístup,ale není to o tom,že bude makat třeba 24hodin denně.Kapišto?

Modroočka — 25. 5. 2009 21:44

Kuty, tys ale nepochopila to, co jsem napsala

eva4444 — 25. 5. 2009 22:07

To s tou octovou vodou: zrovna vcera jsem koupila ocet na uklid a umyla umyvadlo a 2 okna - octovou vodou. Na umyvadlo to nestacilo. Musim do Ruska propasovat Fixinelu, nebot nebudu utracet za jejich prostredky, nez najdu ten spravny. Fixinela je nejlepsi na rez a vodni kamen a levna.
No a jini manageri na me urovni si plati pani na uklid a ja si zatim vystacim s octem a vlastnima rukama :-)

Selima — 27. 5. 2009 9:29

Kuty napsal(a):

Selima napsal(a):

Kuty napsal(a):

Reňas,pokusím se tuhle tvoji rovnici: práce=peníze poopravit z jiného úhlu pohledu takto:hlava=peníze.Říká se,že v montérkách ještě nikdo nezbohatl,a je to také holá pravda;jednou jsem četla článek o českém miliardáři (?) Petru Kellnerovi a ptali se ho tam,jak vlastně pracuje a říkal:".....přemýšlím". A o tom to je.A mohu potvrdit z vl.skuženosti že pracovat i myslet hlavou víc než ost.se skutečně mnohonásobně vyplácí,ale je to takové nepohodlné oproti všeobecnému tlachání u kávy se sousedkama,ale zas ty výsledky stojí za to.

No, keď si vezmem platy niektorých skutočných intelektuálov okolo seba, učiteľov, ba aj lekárov, začínam o tvojej pravde pochybovať. Neudělali soudruzi z NDR někde chybu?

Selimo,mnou uváděný příklad ala Petr kelner není ani učitel ani lékař.A o těchto profesích jsem se ani nezmiňovala,mám na mysli lidi,kteří se živí sami a tou hlavou především.A jejich plat se pak nedá srovnávat po zásluze s tím např.učitelským.Doktorů je mi po této stránce líto a je to podle mě nekonečná hloupost státu,který jejich práci takto podhodnocuje.

Mne je ľúto aj doktorov, aj učiteľov(lebo ajk tí dobrí si vo voľnom čase radšej privyrábajú, než aby sa trebárs ďalej vzdelávlai, ksúmali nové netradičné metódy...) a aj nášho národa, lebo napr. z Bratislavy už najlepší lekári, ktorých som poznala, odišli do zahraničia(vrátane napr. primára psychiatrie, zástupkyne primára na gynekológii, apod.) a učitelia majú iné džoby a učia ľudia s nedostatočnou kvlaifikáciou. Aj u vedcov je to podobné... mám známeho, fyzika zaoberjaúceho sa kvázikryštálmi, ktorý pracuje celý život v zahraničí, lebo ho nelákala vyhliadka zarábať pár šupov v Akadémii vied a čakať, kým tí služobne starší vedci vymrú. :rolleyes: Potom to tak v národe vyzerá.
Ty si asi presvedčená, že intelekt, veda, medicína a vzdelávanie sú  zbytočné luxusy, takže viesť debatu tuná bude asi márne. Ale môj názor je, že s týmto prístupom si pripravujeme tristnú budúcnosť. Potrebné sú všetky zložky a všetky by mali byť v rovnováhe(a úmerne zaplatené; čo bohužiaľ nie sú). O štáte, ktorý radšej kúpi nové autá vláde a postaví monštrózne mediálne centrum, než aby zaplatil výskum alebo dobrých učiteľov, si myslím svoje.

Selima — 27. 5. 2009 9:31

Klubko napsal(a):

Ještě k těm věcem na děti. Mám kamarádky,které mají malé děti. A vím, že dělají tak 1x za dva měsíce své burzy. Sejde se třeba pět kámošek od děti u jedné, pokecají, dají kafe a zároveň si vymění oblečení a hračky, které jsou jejich drobátku malé, nebo si už nehrají s dotyčnými hračkami.
A znáš to, neokukaná (i když použitá) hračka se hned libí a je zajímavá.
Většina maminka už dnes má hezké věci, nepoškozené, takže ta výměna je zajímavá.

Jinak tady souhalsím s tím názorem na balenou vodu. Taky nekupuji, piji z kohoutku a je to stejné. Máme dobrou.A já sama jsem velbloud, vypiji 3 l vody denně s přehledem, takže mě  by se ty balíky pronesly a prodražily.

Jinak taky je dobré si říci, zda neutrácím za časopisy. Moje kamarádka utrati skoro 300 kč měsíčně za "Super časáky pro moderní ženy", kde se stejně nic nedozvíš, furt na jedno brdo a není to malá položka. Já odebírám předplatné REFLEXU a beru to jako radost 1x za 14 dní.

A jak píše PetrV, je dobré se "odměňovat". Jednou za čas si třeba koupit lepšího nanuka, lepší čokoládu nebo nějakou drobnost, abys nezapomněla jen na sebe. Ty jsi důležitá.

Ja sa odmeňujem časopismi... :rodna:

Selima — 27. 5. 2009 9:36

Kuty napsal(a):

Modroočka napsal(a):

No, já montérkáře neberu jako podřadnou sortu, protože k čemu jsou ti dvě vyský školy, když si nepřitlučeš ani hřebík. A dobrej řemeslník je dneska taky vzácnej, tak proč ho dobře nezaplatit, za dobře odvedenou práci. Totiž, vážení, bez těch dělnických profesí, bysme byli všichni víte jkde... v pr.de.li. Kdo umí udělat to, co dělá ta "dělnická lůza", no? Takž nějakej zámečník, v umaštěných montérkách, ketrej postaví stroj na výrobu čehokoliv, elektrikář, co ho zapojí a i ten dělňas, co ten stroj pak obsluhuje, nebo pekař, řezník a tak dál a tak dál, tak i ti jsou potřeba, takže se nad nima tady někteří moc neofrňujte, protože kdyny vám "blbej" zedník nepostavil barák, instalatér nezapojil vodu a elektrikář elektriku, jste v háji. Já nejsem sice montéřkář, ale jsem na tyhle řeči alergická. I ten kopáč je potřeba, aby vám natáh vodu do baráku. Takže i on si zaslouží slušný ocenění.

Chjo,tak polopaticky: např.kopáč,pokud je zaměstnanec,tak většinou nic moc plat,pokud je to ovšem zároveň i svůj šéf a dokonce stačí kaučovat i další,tak je to už i pan podnikatel a tam už je to o jiných penězích.Prostě a bohužel,není tu řeč vůbec o tom,jaká profese je či není třeba,ale pokud je člověk stádní typ - ať už kopáč či učitel,nemůže čekat nikdy že nějak zbohatne.Bude jen žít od výplaty k výplatě a těšit se,že třeba jednou vyhraje ve Sportce.Aby byl jiný než to stádečko oveček,tudíž když chce mít i jiný a lepší příjem,musí mít k "práci" hodně jiný přístup,ale není to o tom,že bude makat třeba 24hodin denně.Kapišto?

Ja som rada, že dom, v ktorom mám byt, postavilo stádo kopáčov. Keby to bolo X individualistov, tak by ho zrejme nikdy nedlai dokopy. Je jasné, že húf kopáčov bol zaplatený inak ako keby to boli individualistickí podnikatleia- to by som si práve ten byt ani nemohla dovoliť.... ale ide o primárnu úctu k ľudskej práci ako takej. Aj menej platené profesie sú potrebné, niekedy ako soľ(ja si to uvedomím vždy pred zatovrenými verejnými záchodmi).
A mňa práve vytáča to, že nestádni vedci, lekári či učitelia(lekári majú aspoň tie úplatky, hoci u nás už sa to začína riešiť) sú platení skoro ako tí stádni kopáči. :o

kaiska — 3. 6. 2009 9:41

Máme účet u mBank, který je úplně zdarma. Děti chtějí jet pořád na dovolenou k moři a proto jsme si zřídili u mBank další spořící účet. Když máme na běžném účtě nějaké volné peníze, tak je hned pošleme na ten druhý, kam normálně nemůžeme, protože k němu není karta. A navíc se tam ty peníze trochu úročí. Až budou prázdniny, tak peníze převedeme zpět na běžný účet a hurá na dovolenou. je možnost si zřídit víc spořících účtů a šetřit tam peníze na různé věci.:)

brenda9 — 1. 3. 2010 9:48

Ahoj,
bojuju s financeme, jsem sama s klukem, který začal chodit do 1 třídy. V poslední době to nějak nezvládám, nemám sice dluhy, ale s výplatou vycházím taktak. Prosím poraďte mi, jak to máte vy. Váhám jestli mám každý týden naplnit ledničku, abychom v týdnu třeba kupovali jenom pečivo nebo třeba každý den nákup pouze večeře případně svačina pro malého do školy. Díky za rady

aprill — 2. 3. 2010 15:18

brenda9 napsal(a):

Ahoj,
bojuju s financeme, jsem sama s klukem, který začal chodit do 1 třídy. V poslední době to nějak nezvládám, nemám sice dluhy, ale s výplatou vycházím taktak. Prosím poraďte mi, jak to máte vy. Váhám jestli mám každý týden naplnit ledničku, abychom v týdnu třeba kupovali jenom pečivo nebo třeba každý den nákup pouze večeře případně svačina pro malého do školy. Díky za rady

Brendo, to musíš vyzkoušet sama co se ti osvědčí, jestli jednou za čas velký nákup nebo každý den malý nákup.

brenda9 — 3. 3. 2010 11:17

Díky Aprill, mám v plánu zatím udělat velký nákup a dokupovat denně jenom pečivo, snad se to osvědčí:)

Kuty — 3. 3. 2010 15:27

No já bych to na velké nákupy,zvlášť pokud seš jen ty s malým dítětem až tak neviděla.V rámci zachování spotř.lhůt a čerstvosti potravin.

brenda9 — 5. 3. 2010 10:11

Kuty díky za postřeh, já myslela tak mléko, máslo a sýry, zbytek bych dokupovala. Třeba šunku na svačinu a jogurty. Kolikrát právě nakoupím jogurty v akci, a pak mi zůstanou v lednici, protože je nesníme:(

Kuty — 5. 3. 2010 19:52

brenda9 napsal(a):

Kuty díky za postřeh, já myslela tak mléko, máslo a sýry, zbytek bych dokupovala. Třeba šunku na svačinu a jogurty. Kolikrát právě nakoupím jogurty v akci, a pak mi zůstanou v lednici, protože je nesníme:(

Taky mám tendenci nakupovat více jogurtů,když jsou v akci,ale já mám doma krom manžela ještě 2 studenty vš,tak se to vždy nějak vstřebá ale někdy jim musím vysvětlovat těžce,že jogurt je ok i když je pár dnů po lhůtě.A pak si nadávám,že už jich tolik příště nekoupím.:skurt:

brenda9 — 8. 3. 2010 9:43

:) já jsem taky nedávno přišla na to, že ty jogurty se ještě dají sníst, ikdyž jsou prošlé, ale jak které

Františka Škutová — 30. 8. 2011 15:20

V prvé řadě nekupovat hovadiny. U nás v rodině je to nadbytečné jídlo. Občas to neukočíruji a na konci měsíce vyhazujeme salámy atd.

Pokud Vám nejde šetření, musíte začít vydělávat více. Jinak přemýšlet o životě, hledat příležitosti. Dost mi oči otevřely přednášky http://peneznitrh.cz/robert-kiyosaki-bo … hudy-tata/ Roberta. Někdo ho nemá rád, ale pokud se zamyslíte, má něco do sebe.

petra vahalová — 27. 2. 2012 16:05

Holky,

vůbec nevím na koho se obrátit, s tím mým sháníme byt. On vůbec nevěří realitkám, že prej to je hrozně drahý a že jim nechce dát zbytečně peníze na víc. Nevíte jaký stránky jsou na tohle dobrý? Já sem koukala na http://bydlete-v-novem.cz/ atd. Nemáte s tou stránkou někdo zkušenosti? Už je to trochu akutní:) Díky moc! Petra

Jaku — 27. 2. 2012 22:32

koukni sem:bezrealitky.cz,avizo.cz - sem všude dávají inzeráty také samotní prodejci.Potom jsou to místní noviny s inzercí - doporučuji jak sledovat,tak si dát inzerát sami;nebo nalepit inzerát v domech a lokalitě,kde se vám líbí,že koupíte byt,atd - annonce...
S rk je to opravdu zbytečně moc drahé,pokud si ovšem vy ani prodávající netroufá na sepsání smluv,vklad na katastr,aatd.,tak to nechejte udělat právníkovi - pořád to bude o hodně levnější než s rk.Hlavně si před tím ale zjnistěte ceny,za kolik tyhle smlouvy kdo dělá.Zkontrolujte list vlastnictví kupované nemovitosti - at na ni nevázne žádný dluh či věcné břemeno,než vůbec někomu začnete platit či sepisovt smlouvu.

Úschova peněz se houfně a hloupě doporučuje co by notářská a přitom se pořádně prohneš;navíc není nikde zaručeno,že když tu človíček-notář dnes je,zítra být vůbec nemusí.Já tyto úschovy peněz (než se nemovitost na katastru přepíše na kupujícího)praktikuji v bankách-výběrem lze najít tu nejlevnější.A ta zaručeně za nějaký ten týden určitě nezmizí narozdíl od notářů,kteří si mohou v klidu za vaše prachy užívat někde v přímořským ráji.

petra vahalová — 21. 3. 2012 15:05

Kamarádka mi posílala tuhle stránku, že prý půjčují peníze...myslíte, že nám půjčí?
reklama

eremuruss — 21. 3. 2012 16:25

zajimave tema,jen dnes,uz zcela mrtve,ted se tu resi spise pujcovani penez,

majkafa — 21. 3. 2012 17:45

vahalová, dost průhledná reklama. :dumbom:

Bety — 21. 3. 2012 18:05

petra vahalová napsal(a):

myslíte, že nám půjčí?

:lol: :lol: :lol:  určitě, ale nekliknu a nekliknu! :godlike: dost trapné...

mnoya — 30. 7. 2012 10:05

Dobrá rada s plynem. Když budete chtít měnit, udělejte to sami. Najděte si nějaký srovnávač cen služeb jako www.topsrovnani.cz a všechno určitě sami jednoduše zvládnete. Když sem to zvládl já...

Sarinka78 — 23. 9. 2014 12:33

Podle me jak ušetřit je celkem jednoduché :) Když člověk hledá a nekupuje hned první věc co vidí tak se dá ušetřit spousty korunek :) Já třeba občas mrknu na http://eshop.levnepotraviny.cz a nakoupím o 50% levněji než v běžném krámu za úplně stejný nákup. Hodně lidí tomu asi nevěří jako já z počátku ale po přečtění recenzí na heureka ( http://obchody.heureka.cz/levnepotravin … p/recenze/ ) mi to nedalo a zkusila jsem a byla sem mile překvapena.

Tresii — 15. 2. 2015 21:37

Zdravim, používáte někdo spořiče vody? S mužem uvažujeme, že je koupíme do celého domu. Myslíte, že se to vyplatí? :)

Lamona — 25. 2. 2015 13:17

My je máme doma taky a nevim teda kolik ušetříme, ale myslim, že rozhodně neproděláváme :D

KatkaMi — 25. 2. 2015 19:13

Ahoj, my je máme v celém domě, muž se v tom docela orientuje, takže takovýmhle způsobem spoříme docela dost...

Tresii — 25. 2. 2015 21:26

A kde jste je kupovali? Jako v tomhle se faktz neorientuju, tak ani nevím kolik takouvá sada spořičů stojí. Tohle je pro mě dost španělská vesnice, takže za nějaký dobrý tip budu vděčná :)

KatkaMi — 26. 2. 2015 3:26

My jsme si tu sadu objednávali přes internet z modrausporam.cz, manžel tam s tím objednával ještě něco jiného, ale i cenu měli vělice dobrou...

Zitan — 26. 2. 2015 5:16

My jsme tam nekupovali sadu spořičů, takže nemůžu posoudit, ale kupovali jsme tam ecolis na petlahve a jsem s ním spokojená :)

sahleb — 26. 2. 2015 10:39

A co s temi lisovanymi lahvemi delate?

Marie90 — 20. 6. 2017 13:12

na potravinách se dá ušetřit, pokud si před nákupem připravíš seznam, pomůže ti i když sleduješ aktuální ceny v letácích, co s aoplatí a co ne např. zde

https://www.letakomat.cz/penny-market/a … 13#preview

helena — 21. 6. 2017 7:05

pomůže ti i když sleduješ aktuální ceny v letácích
To bych musela bejt v důchodu, abych stačila oběhnout všechny markety podle výhodnosti... :lol:

Judyna — 21. 6. 2017 11:23

Dočkáš se :gloria: ....(Au!)

eremuruss — 21. 6. 2017 17:00

Pokud si urcis denni limit penez na jidlo,tak se usetrit da.Ja to tak delam,uz hodne dlouho.Velke nakupy se me nikdy nevyplatili

helena — 21. 6. 2017 19:03

Dočkáš se....(Au!)
To už mě to pravděpodobně nebude zajímat... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png (ale kde se v tobě bere ten cynismus http://fora.babinet.cz/img/smilies/va.gif... nechápu http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png)


Velke nakupy se me nikdy nevyplatili
No nevím... když jsem tuhle potkala fazolky v akci za polovinu, tak se mi ten velkej nákup sakra vyplatil...

vrabčák — 21. 6. 2017 19:24

Helčo, jaký cynismus? :co: Vždyť Judyna tě tak mile škádlí. :P

helena — 21. 6. 2017 19:25

Judyna ví... https://www.poradte.cz/images/f_s10.gif viď, beruško?

vrabčák — 21. 6. 2017 19:27

:lol:

Judyna — 21. 6. 2017 20:06

Ne ne, nic nevím....Jsem takový list nepopsaný...:gloria:

eremuruss — 22. 6. 2017 6:35

helena napsal(a):

Dočkáš se....(Au!)
To už mě to pravděpodobně nebude zajímat... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png (ale kde se v tobě bere ten cynismus http://fora.babinet.cz/img/smilies/va.gif... nechápu http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png)


Velke nakupy se me nikdy nevyplatili
No nevím... když jsem tuhle potkala fazolky v akci za polovinu, tak se mi ten velkej nákup sakra vyplatil...

U velkych nakupu jsem vzdy nakoupila spoustu veci ktery jsem nepotrebovala a nebo nespotrebovala.Kdyz jsem koupila plato jogurtu tak za 2 dny byli jogurty fuc.

helena — 22. 6. 2017 7:51

Jsem takový list nepopsaný...
Abych tě nepopsala... opíco http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png

Kdyz jsem koupila plato jogurtu tak za 2 dny byli jogurty fuc.
Asi nerozumím... jednak plato jogurtů jsem nepovažovala za velkej nákup, když nás bylo doma pět, druhak se snad kupujou proto, aby se snědly, ne abych se na ně chodila do ledničky koukat.

Eva. — 22. 6. 2017 7:55

eremuruss napsal(a):

helena napsal(a):

Dočkáš se....(Au!)
To už mě to pravděpodobně nebude zajímat... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png (ale kde se v tobě bere ten cynismus http://fora.babinet.cz/img/smilies/va.gif... nechápu http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png)


Velke nakupy se me nikdy nevyplatili
No nevím... když jsem tuhle potkala fazolky v akci za polovinu, tak se mi ten velkej nákup sakra vyplatil...

U velkych nakupu jsem vzdy nakoupila spoustu veci ktery jsem nepotrebovala a nebo nespotrebovala.Kdyz jsem koupila plato jogurtu tak za 2 dny byli jogurty fuc.

Záleží na tom, co si kdo pod velkým nákupem představí.
My jsme velké nákupy dělali a nikdy jsme nekoupili plato jogurtů.
No a pokud se koupí plato jogurtů, záleží taky na disciplíně členů rodiny, že budu slušný a nesežeru za den 5 jogurtů.
Pod velkým nákupem si představuji něco jiného, než plato jogurtů.
Btw, kolik jogurtů to je, to plato? I plata jsou různých velikostí :)

Judyna — 22. 6. 2017 18:37

Abych tě nepopsala... opíco

Už vidím ty klikyháky....:D

Jinak mně se moc velké nákupy neosvědčily. Protože jsem většinou koupila zbytečné množství potravin. Takže já raděj spíš menší nákupy a jen to, co potřebuju. Kromě těch situací, kdy je větší sleva třeba na kafe, čaj nebo rum :) - to kupuju do zásoby. Drogerii kupuju taky v akcích - teda většinou.
Ale to má každý jinak. Já jsem si třeba nikdy denní limit na potraviny nedávala.
Co mě taky přimělo víc šetřit je doba, kdy jsem si zaznamenávala všechny výdaje, abych měla přehled. Vedlejším efektem bylo to, že jsem tak nějak sama od sebe začala nákupy omezovat, protože jak si to napíšeš, hned to vypadá jinak a nutí Tě to výdaje omezit.

helena — 22. 6. 2017 18:48

Už vidím ty klikyháky
To je ale ošklivé, dělat si legrací ze stáří... :grater:

Velký nákupy už, zaplaťpámbu, nedělám... ale přesně ty akce, jako výše uvedený fazolky, využiju - když je teda potkám. Cíleně po nich nejdu. Představa, že s RVHP kabelou objíždím město, mě děsí... :(

vrabčák — 22. 6. 2017 19:23

Judyno, když rum, tak i rozinky (hrozinky), ne?  ;)

helena — 22. 6. 2017 19:27

Huš! Budeš rumíček kazit vitamínama... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

vrabčák — 22. 6. 2017 19:43

To vysvětli Judyně. Ta dělá chemický pokusy! :D

helena — 22. 6. 2017 19:45

To vysvětli Judyně.
Jinej úkol bys neměla? Třeba přelejt Atlantik kávovou lžičkou do půllitru...

vrabčák — 22. 6. 2017 19:52

Judyna je evidentně vědychtivá, to ti nedá tolik práce jako přemísťování oceánu.  ;)

helena — 22. 6. 2017 19:54

Čehože to je chtivá???
(pevně doufám, že právě zapomněla heslo na Babi http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png)

vrabčák — 22. 6. 2017 20:05

No, je to taková novodobá alchymistka. :D
A s moc dobrou pamětí (určitě vlivem neustálých sportovních výkonů-masage mozkových závitů).  :D

Judyna — 22. 6. 2017 21:41

helena napsal(a):

Huš! Budeš rumíček kazit vitamínama... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

To musíš uchopit zcela obráceně! Vitamíny naložené v alkoholu ti dýl vydrží, i v těle, rozumíš. Jen tak lehce nevyprchají. Je to takové to postupné uvolňování. Na vzduchu totiž vitamíny ubývají, takzvaně oxidují, tak proto šup s něma do alkoholu! :cool:

Judyna — 22. 6. 2017 21:42

helena napsal(a):

To vysvětli Judyně.
Jinej úkol bys neměla? Třeba přelejt Atlantik kávovou lžičkou do půllitru...

Do půllitru leju něco jinýho než Atlantik :D
:storstark:

Judyna — 22. 6. 2017 21:47

helena napsal(a):

To vysvětli Judyně.
Jinej úkol bys neměla? Třeba přelejt Atlantik kávovou lžičkou do půllitru...

A vůbec - teď mně to došlo!!! To jako že je těžké mně něco vysvětlit? Jekože nejsem až tak chytrá? Jakože blbá? !!!
Pozor - lidé s nižší inteligencí mají moc dobrou paměť, např na hesla k Babinetu! :dumbom:
:D

Judyna — 22. 6. 2017 21:48

vrabčák napsal(a):

Judyna je evidentně vědychtivá, to ti nedá tolik práce jako přemísťování oceánu.  ;)

No, spíš lechtivá :)

helena — 23. 6. 2017 6:21

Do půllitru leju něco jinýho než Atlantik
My víme... rumíček... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png
A vůbec - teď mně to došlo!!!
Tak to máš ještě dobrej čas http://fora.babinet.cz/img/smilies/reta.gif
Pozor - lidé s nižší inteligencí mají moc dobrou paměť, např na hesla k Babinetu!
Jojo... to jsou ti, co si pamatujou akorát to heslo a monotónně ho opakujou jak modlicí mlejnek. Inteligentnější současně vykonávají kývavé pohyby, páč dovedou dvě věci naráz... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.pnghttp://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.pnghttp://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

Judyna — 23. 6. 2017 9:41

Já tušila, že to se mnou nebude až tak špatné :rodna:

eremuruss — 23. 6. 2017 17:14

Eva. napsal(a):

eremuruss napsal(a):

helena napsal(a):

Dočkáš se....(Au!)
To už mě to pravděpodobně nebude zajímat... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png (ale kde se v tobě bere ten cynismus http://fora.babinet.cz/img/smilies/va.gif... nechápu http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png)


Velke nakupy se me nikdy nevyplatili
No nevím... když jsem tuhle potkala fazolky v akci za polovinu, tak se mi ten velkej nákup sakra vyplatil...

U velkych nakupu jsem vzdy nakoupila spoustu veci ktery jsem nepotrebovala a nebo nespotrebovala.Kdyz jsem koupila plato jogurtu tak za 2 dny byli jogurty fuc.

Záleží na tom, co si kdo pod velkým nákupem představí.
My jsme velké nákupy dělali a nikdy jsme nekoupili plato jogurtů.
No a pokud se koupí plato jogurtů, záleží taky na disciplíně členů rodiny, že budu slušný a nesežeru za den 5 jogurtů.
Pod velkým nákupem si představuji něco jiného, než plato jogurtů.
Btw, kolik jogurtů to je, to plato? I plata jsou různých velikostí :)

Prave ,ze ty jogurty by se snedli na posezeni.Jinak kazde plato s jogurtama je jinak velke.Uzeninu treba kupuji denne cerstvou,jen to co se spotrebuje ,takze treba dva druhy po 5-10 dekach,vic se toho u na nesni.Syry nekupuji nabalene u krajeneho pultu,protoze je nespotrebujeme,kupuji jen ty original zabalene.Susenky kupuji minimalne,protoze je nejime.Bohuzel i tak se najde spousta veci co nam doma projde,co nespotrebujeme.Hlavne teda pecivo,protoze to ja musim mit denne cerstve.

Dorka — 23. 6. 2017 19:05

A sakra! Z prosleho peciva se da udelat strouhanka  ne?
Dokonce i do rohliku namicham chleba, koblizky, kroasanty ruzne sladkosti a slanosti... Staci jen vhodne namichat... Vysusim, a pak tridim. Jako odpad, no ni?
;)

helena — 23. 6. 2017 19:24

Já tušila, že to se mnou nebude až tak špatné
Dočkáš se... :lol::lol::lol:


Bohuzel i tak se najde spousta veci co nam doma projde,co nespotrebujeme.Hlavne teda pecivo,protoze to ja musim mit denne cerstve.
Topinky, strouhanka, chlebový placky, žemlovka, plněný rohlíky...

vrabčák — 23. 6. 2017 20:14

slaný chlebový dort či buchta :)

modrovous — 23. 6. 2017 20:17

Zbylé pečivo určitě není problém zpracovat, i když se přiznám, že představa sušené koblihy mě trochu vyděsila. :co:

helena — 24. 6. 2017 13:03

představa sušené koblihy mě trochu vyděsila
Šak dočkej času... tu bude hit příštích voleb... http://fora.babinet.cz/img/smilies/vissla.gif

Standas — 24. 6. 2017 13:25

Určitě je super šetřit, někdy je ale je potřeba třeba jen zalepit krátkodobý výdaj. Pokud nechcete sahat na rodinné rezervy nebo pokud je nemáte, tak se to i dá řešit pomocí půjčky. Pro to, abyste si udělali představu o tom, jaké máte možnosti půjček? To se velice snadno dozvíte na http://www.coolpujcky.cz je to jednoduchá možnost jak si udělat představu o tom, jak by pro vás půjčka vypadala. Není důvod se zbytečně pídit, když je to velice přehledně zpracováno. Půjčky někdy mohou být krátkodobým ulehčením.

eremuruss — 24. 6. 2017 14:25

Dorka napsal(a):

A sakra! Z prosleho peciva se da udelat strouhanka  ne?
Dokonce i do rohliku namicham chleba, koblizky, kroasanty ruzne sladkosti a slanosti... Staci jen vhodne namichat... Vysusim, a pak tridim. Jako odpad, no ni?
;)

co delas s mamichaneho peciva?Ja teda upotrebim nez rohliky ze kterych delam strouhanku
chleba skrmime slepicim

eremuruss — 24. 6. 2017 14:28

helena napsal(a):

Já tušila, že to se mnou nebude až tak špatné
Dočkáš se... :lol::lol::lol:


Bohuzel i tak se najde spousta veci co nam doma projde,co nespotrebujeme.Hlavne teda pecivo,protoze to ja musim mit denne cerstve.
Topinky, strouhanka, chlebový placky, žemlovka, plněný rohlíky...

Jo,toto vsechno jsem delala,kdyz jsem byla sama s detma.Ted to neni pro koho delat,protoze pritel neji ani topinky a pro sebe si to nedelam

eremuruss — 24. 6. 2017 14:29

Standas napsal(a):

Určitě je super šetřit, někdy je ale je potřeba třeba jen zalepit krátkodobý výdaj. Pokud nechcete sahat na rodinné rezervy nebo pokud je nemáte, tak se to i dá řešit pomocí půjčky. Pro to, abyste si udělali představu o tom, jaké máte možnosti půjček? To se velice snadno dozvíte na http://www.coolpujcky.cz je to jednoduchá možnost jak si udělat představu o tom, jak by pro vás půjčka vypadala. Není důvod se zbytečně pídit, když je to velice přehledně zpracováno. Půjčky někdy mohou být krátkodobým ulehčením.

Tak takovy blazen nejsem,abych si brala pujcky.NENI TREBA TVA REKLAMA

Judyna — 24. 6. 2017 14:54

Půjčky někdy mohou být krátkodobým ulehčením.

No to jistě :usch:
Krátkodobé ulehčení, dlouhodobý problém :usch:

Jdi někam. Tady s bavíme o tom, jak šetřit a ne vyhazovat peníze oknem.

helena — 24. 6. 2017 18:59

Pokud nechcete sahat na rodinné rezervy nebo pokud je nemáte, tak se to i dá řešit pomocí půjčky.
To je rada jak polib mi... jo, přesně to.
Vzít si půjčku, abych ušetřila... to je skoro jako "nechci slevu zadarmo" http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

vrabčák — 24. 6. 2017 22:22

vrabčák napsal(a):

slaný chlebový dort či buchta :)

velšský králík ;)

makynaaa — 11. 10. 2017 10:59

Zdravím, myslím, že asi není univerzální rada na to, jak ušetřit. Tento problém je individuální a samozřejmě záleží na tom, jaké má kdo příjmy a výdaje. Každopádně jsem se tímto problémem také zabývala a našla jsem dobré typy a rady včetně zajímavého e-booku na https://edufi.cz/am/jak-setrit/

helena — 11. 10. 2017 11:12

našla jsem dobré typy a rady
Tak jsem z čirý zvědavosti nahlídla, jestli se na starý kolínka něco nepřiučím... a ejhle! Hned na začítku na mě vybaflo:
    Směnka vlastní
    Předžalobní upomínka
    Postoupení pohledávky
    Uznání dluhu
    Smlouva o zápůjčce
    Zástavní smlouva

Jojo... dobrá rada nad zlato :lol:

IMraz — 24. 1. 2018 18:07

Ahoj, pokud jde o ty potraviny, tak my třeba pečivo moc nekupujeme a když už, tak jedině celozrnný chleba nebo takové ty krekry, a ty se tak rychle nekazí. Jinak děláme docela velké zásoby suchých potravin jako rýže, čočky, hrachu a tak podobně, když jsou někde v akci. Maso a mléčné výrobky nejíme, takže na tom taky celkem dost ušetříme, no a čerstvé kupujeme vlastně jen ovoce a zeleninu, a to u nás mizí celkem rychle. :)

zlatko145 — 5. 3. 2018 11:20

Ahojky, mrkni na magazín https://onlineuspory.cz/ dozvíš se tu různé rady a tipy. Já sem chodím pravidelně. Pěkně si tu člověk počte. Právě i jak ušetřit třeba na dovolenou, nebo za osvětlení v domácnosti.

helena — 5. 3. 2018 17:38

zlatko145 napsal(a):

Ahojky, mrkni na magazín xxx  dozvíš se tu různé rady a tipy. Já sem chodím pravidelně. Pěkně si tu člověk počte. Právě i jak ušetřit třeba na dovolenou, nebo za osvětlení v domácnosti.

To je rada jak polib mně v pr*el... :skurt:
Když si představím dovolenou s dětmi, tak
Začít třeba můžete nákupem nejlevnějších zájezdů u CK xxx pod názvem xxx. S hotovostí i platební kartou v kapse a batohem na zádech totiž přijedete na letiště a cestovka vám nabídne ten nejbližší zájezd. Během pár hodin můžete sedět v letadle a odlétat na svou vysněnou dovolenou.
Vyhledávejte místní speciality, které vás většinou vyjdou mnohem levněji, než menu v restauraci. Do restaurací choďte během happy hours, neboli šťastných hodin většinou od 2 do 4 odpoledne.

Na další rady jsem už neměla sílu :butter:... holt si pěkně nepočtu... :lol:

kami85 — 13. 6. 2018 13:48

taky to prozatím nedělám ale četla jsem, že nejlepší je obálková metoda - rozdělit si peníze do obálek, na začátku měsíce poslat čast na šetřící účet atd., plánuji to teď zkusit