» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Zelenina https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=218 » jak děláte špenát? https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=24832 |
hanina — 26. 10. 2007 20:21 |
Kuchařky a kuchaři, jak připravujete špenát jako přílohu? Já jsem ho začala dělat až teď jako vdaná, takže s tím moc zkušeností ještě nemám. Dělám ho tak, že zmrazený špenát nechám rozehřát, osolím, dám česnek a vajíčko. Když si dám někde něco se špenátem, tak to chutná jinak-líp. Poraďte prosím |
Bety — 26. 10. 2007 20:26 |
Špenát nerozmrazuju, ale nechám jen mírně povolit a rozsekám nožem na menší kousky. |
Bety — 26. 10. 2007 20:27 |
Jo a pozor - té vody do jíšky jen málo, špenát taky pustí vodu, když se mi zdá že špenát pouští vody moc tak do jíšky nedávám ani tu studenou vodu ale vhodím do toho hned ten rozsekaný špenát a míchám!!! |
hanina — 26. 10. 2007 20:39 |
Takže si osmažím cibulku, do toho dám mouku-trochu opražím a zaleju troškou té vody? Já se radši pořádně zeptám. Já dělám jíšku bez cibulky, takže nevím. |
Bety — 26. 10. 2007 20:40 |
Ano, udělej to takhle s cibulkou, ona tomu špenátu opravdu dodá dobrou chuť. |
Bety — 26. 10. 2007 20:41 |
:gloria: já to dělám na sádle... |
lindaB — 26. 10. 2007 21:13 |
Bety jak děláš jíšku, že tam dáváš vodu? |
markéta — 26. 10. 2007 21:20 |
Lindo jíška je mouka osmažená na tuku...v tomhle případě s opečenou cibulkou. Já jíšku ve špenátu neředím vůbec, opražím mouku, na to dám špenát a pak se vidí, jestli to potřebuje rozředit, když ano, ředím mlékem. Jo a dávám vajíčko, sůl, pepř a česnek...hodně :) Jo a dělám na másle. |
Aneri — 26. 10. 2007 21:20 |
Tak já ho dělám asi jako Bety, jen tu vodu do jíšky nedávám. Sádlo, cibulku, do sklovata, přidat trochu rozpuštěný špenát, já pak dle hustoty přidávám mléko a na závěr, až je vybublaný/prská !/, tak zamíchám ještě vajíčko a nechám probublat. Hodně česneku, pepře, sůl, koření dle chuti a baští ho i na chleba... |
hanina — 26. 10. 2007 21:33 |
No už se na něj moc těším. Taky mám ráda hodně česneku :supr: |
Lucka 1 — 26. 10. 2007 21:36 |
Hani,tak já ho dělám jako Markétka :) |
hanina — 26. 10. 2007 21:41 |
Já mám právě taky radši ten řidčí, ale vždycky ho takovej nemám. No zítra uvidíme, tak cibulka tomu dá určitě tu výbornou chuť a mlíčko dám trošku taky. :jojo: |
ita — 28. 10. 2007 23:07 |
Máme raději řidší, takže cibulovou jíšku povařím v mléku, pak přidám špenát, špetku pepře, soli, pří. vegety, česnek, krátce povařím a nakonec přidám kousek másla. Jedna známá dávala místo jíšky zakysanou smetanu, asi to bylo zdravější a také dobré. |
Ladie — 29. 10. 2007 13:26 |
Špenát nechám rozmrazit, přidám k němu jíšku rozmíchanou s mlékem a vejce. Dochutím solí, pepřem a česnekem. Jé, já jsem na něj dostala hroznou chuť! |
lada-kuchtík — 29. 10. 2007 16:40 |
Nakrájím slaninu na malé kousky,roztavím,přdám cibuli,orestujia přidám špenát,provařím a zahustím dle potřeby záklechtkou(voda+hl.mouka). osolím,opepřím a dám česnek. Má úpně jinou chut než,když ho dělá žena na máslové jížce. |
Nefrit — 30. 10. 2007 15:32 |
U nás ho máme rádi tak,že osmahnu cibulku v oleji,přidám mouku a udělám jíšku.Špenát částečně rozmrazím ,nakouskuju :) a hodím na jíšku a hned přileju trochu vody a míchám,případně doleju vody aby vznikla hustší omáčka.Dám česnek,pepř ,sůl a nechám provařit. Nakonec přidám smetanu nebo mléko ,aby vznikla řidší omáčka a dosolím,podle chuti.Nepřidávám vůbec vejce.To přidám jako volské oko ke špenátu. |
ivca — 30. 10. 2007 17:18 |
a když ho chceš přidávat do těstovin tak je to úplně super, jen ho necháš rozmrznout a šoupneš ho tam jak je ... |
ivanka05 — 13. 1. 2008 15:32 |
zmrzlý špenat dam do kastrulku(nebo trochu necham rozmrazit), prideam trosku mlika, rozmrzne(varenim), osolim, opeprim, česnek, zamicham rozkvedlane vajicko, a podle potreby zredim mlekem, nebo zahustim bud moukou nebo obcas tam svihnu instantni jisku... a je dobry. |
Zuzule — 4. 4. 2008 23:44 |
Důležité taky je, jestli děláš špenát z protlaku nebo např. z kousků - jednou jsem dělala špenát ze špenátového protlaku a bylo to nechutné, i když jsem použila normální recept (rozmrazit, zahustit jíškou s mlékem, přidat česnek, povařit, přidat vejce, osolit) |
666salome — 5. 4. 2008 9:28 |
:D a mě se ani neptej :P já dělám špenát jen pro sebe a to tak, že dám orestovat kousíčky kuřecích prs ty ochutím kořením a česnekem a pak když už jsou skoro hotové, tak přidám špenát, podusím a nechám v něm rozpustit sýr lučinu :P mňam mňam tak ho jím a bez přílohy já :jojo: ale kolik lidí tolik chutí :supr: |
Nick3594 — 6. 4. 2008 12:55 |
Já ho dělám stejně jako Kamchinka ;). |
Nharte — 6. 4. 2008 13:31 |
Zkus taky listový- čerstvý. Je zdravý a děsne, děsne! dobrý.To se nedá se zmraženým srovnat. |
Obycejna — 2. 5. 2008 23:00 |
Já kupuji protlak, který většinou vařím jak už tady bylo: česnek, sůl, jíška nebo mi manžel jednou místo kapusty koupil v krabičce sekaný bonduelle, ale musím říct, že od té doby ho kupuju taky. Není sice úplně levný, ale výhoda je, že v krabičce je rozdělený a zmrazený do takových hromádek, my tomu říkáme koks (jako uhlí). Pak si můžeš vždycky odsypat kolik zrovna chceš, třeba pár koksu na polívku: rozehřeješ na másle (nebo oliv. oleji), posolíš, chvíli dusíš, zaleješ mlékem, osolíš, opepříš, trochu kmínu, na závěr zavaříš rozšlehané vajíčko s moukou a dobrá jemná špenátová polévka je hotová. Dál je tenhle vynikající s míchanými vajíčky a jarní cibulkou,hotové zamícháš do širokých nudlí. |
ancia — 3. 5. 2008 17:02 |
koupím protlak - v papírovém obalu dobrý farmář nebo tak nějak se jmenuje -nekupuji v diskontech -jednou jsem to udělala - nebyl dobrý a navíc v něm byly takový jakoby zelený tuhý "vlasy" fuj asi ta nejhorší sorta...takže si myslím, že vše začíná už tím, jaký koupíš..Dám do kastrolu rozmrazit -posolím -sůl pomůže..jde to rychleji. Nedávám cibuli ve špenátu mi nechutná, jen třený česnek, pak na oleji nechám 1 stroužek prolisovaný jen "zavonět" pozor, ať nespálíš a na něm udělám jíšku. Vmíchám do již povoleného špenátu, chvilku povařím a pak rozředím mlékem. Nic víc a na TOPINCE s volským okem a vychlazeným pivkem pohádka! |
kety — 4. 5. 2008 10:37 |
Nejdřív na hlubší pánvi orestuji na oleji cibuli, potom přidám zmrazený špenát a když povolí, vmíchám vejce, česnek a dochutím solí a pepřem. |
Honza Brodský — 28. 6. 2010 2:13 |
Dovolím si navrhnout jedno netradiční využítí špenátu. Jak možná víte, jeho nutriční hodnota se tepelnou úpravou snižuje, a proto doporučuji vyzkoušet čerstvé špenátové listy ve svěžím banánovém koktejlu. Jak na to? |
Bára — 28. 2. 2012 8:55 |
Jelikož pytlíkový zmrazený špenát má v sobě dost vody, nechám jej rozehřát v kastrolu a chvíli dusím bez poklice, aby se přebytečná voda odpařila. Chceme přece špenát a ne zelenou vodu, že? Posolit, opepřit, dát hooodně česneku a zahušťuji mlékem se lžící mouky. No, samozřejmě to chce plátek másla nebo kapku oleje, aby byla omáčka krásně hladká. Vejce nedávám, je mi to divné, jak tam jsou pak ty sražené smrkance. |