hanina — 26. 10. 2007 20:21

Kuchařky a kuchaři, jak připravujete špenát jako přílohu? Já jsem ho začala dělat až teď jako vdaná, takže s tím moc zkušeností ještě nemám. Dělám ho tak, že zmrazený špenát nechám rozehřát, osolím, dám česnek a vajíčko. Když si dám někde něco se špenátem, tak to chutná jinak-líp. Poraďte prosím

Bety — 26. 10. 2007 20:26

Špenát nerozmrazuju, ale nechám jen mírně povolit a rozsekám nožem na menší kousky.
Na trošce tuku osmažím cibulku do růžova, udělám světlou jíšku, zaliju troškou studené vody a vhodím do toho špenát, míchám aby se rozpustil. Osolím, přidám drcený česnek (možno vynechat) přidám vejce, možno i trošku mléka či smetany na zjemnění. Provařit.
Bez jíšky bych to nepolkla, to nemám ráda, ta cibulka a jíška tomu dodá chuť.

Bety — 26. 10. 2007 20:27

Jo a pozor - té vody do jíšky jen málo, špenát taky pustí vodu, když se mi zdá že špenát pouští vody moc tak do jíšky nedávám ani tu studenou vodu ale vhodím do toho hned ten rozsekaný špenát a míchám!!!

hanina — 26. 10. 2007 20:39

Bety napsal(a):

Špenát nerozmrazuju, ale nechám jen mírně povolit a rozsekám nožem na menší kousky.
Na trošce tuku osmažím cibulku do růžova, udělám světlou jíšku, zaliju troškou studené vody a vhodím do toho špenát, míchám aby se rozpustil. Osolím, přidám drcený česnek (možno vynechat) přidám vejce, možno i trošku mléka či smetany na zjemnění. Provařit.
Bez jíšky bych to nepolkla, to nemám ráda, ta cibulka a jíška tomu dodá chuť.

Takže si osmažím cibulku, do toho dám mouku-trochu opražím a zaleju troškou té vody? Já se radši pořádně zeptám. Já dělám jíšku bez cibulky, takže nevím.

Bety — 26. 10. 2007 20:40

Ano, udělej to takhle s cibulkou, ona tomu špenátu opravdu dodá dobrou chuť.

Bety — 26. 10. 2007 20:41

:gloria: já to dělám na sádle...

lindaB — 26. 10. 2007 21:13

Bety napsal(a):

Jo a pozor - té vody do jíšky jen málo, špenát taky pustí vodu, když se mi zdá že špenát pouští vody moc tak do jíšky nedávám ani tu studenou vodu ale vhodím do toho hned ten rozsekaný špenát a míchám!!!

Bety jak děláš jíšku, že tam dáváš vodu?

markéta — 26. 10. 2007 21:20

Lindo jíška je mouka osmažená na tuku...v tomhle případě s opečenou cibulkou. Já jíšku ve špenátu neředím vůbec, opražím mouku, na to dám špenát a pak se vidí, jestli to potřebuje rozředit, když ano, ředím mlékem. Jo a dávám vajíčko, sůl, pepř a česnek...hodně :) Jo a dělám na másle.

Aneri — 26. 10. 2007 21:20

Tak já ho dělám asi jako Bety, jen tu vodu do jíšky nedávám. Sádlo, cibulku, do sklovata, přidat trochu rozpuštěný špenát, já pak dle hustoty přidávám mléko a na závěr, až je vybublaný/prská !/, tak zamíchám ještě vajíčko a nechám probublat. Hodně česneku, pepře, sůl, koření dle chuti a baští ho i na chleba...

hanina — 26. 10. 2007 21:33

Aneri napsal(a):

Tak já ho dělám asi jako Bety, jen tu vodu do jíšky nedávám. Sádlo, cibulku, do sklovata, přidat trochu rozpuštěný špenát, já pak dle hustoty přidávám mléko a na závěr, až je vybublaný/prská !/, tak zamíchám ještě vajíčko a nechám probublat. Hodně česneku, pepře, sůl, koření dle chuti a baští ho i na chleba...

No už se na něj moc těším. Taky mám ráda hodně česneku :supr:

Lucka 1 — 26. 10. 2007 21:36

Hani,tak já ho dělám jako Markétka :)
na másle osmahnu cibulku dám trochu mouky,potom přidám špenát,sůl,pepř,česnek a nakonec jedno, dvě vajíčka a trochu mlíka.Máme rádi takovej ten řidčí a světlejší.
Taková ta zelená hustá k.... by nám nechutnala :dumbom:

hanina — 26. 10. 2007 21:41

Lucka 1 napsal(a):

Hani,tak já ho dělám jako Markétka :)
na másle osmahnu cibulku dám trochu mouky,potom přidám špenát,sůl,pepř,česnek a nakonec jedno, dvě vajíčka a trochu mlíka.Máme rádi takovej ten řidčí a světlejší.
Taková ta zelená hustá k.... by nám nechutnala :dumbom:

Já mám právě taky radši ten řidčí, ale vždycky ho takovej nemám. No zítra uvidíme, tak cibulka tomu dá určitě tu výbornou chuť a mlíčko dám trošku taky. :jojo:

ita — 28. 10. 2007 23:07

Máme raději řidší, takže cibulovou jíšku povařím v mléku, pak přidám špenát, špetku pepře, soli,  pří. vegety, česnek, krátce povařím a nakonec přidám kousek másla. Jedna známá dávala místo jíšky zakysanou smetanu, asi to bylo zdravější a také dobré.

Ladie — 29. 10. 2007 13:26

Špenát nechám rozmrazit, přidám k němu jíšku rozmíchanou s mlékem a vejce. Dochutím solí, pepřem a česnekem. Jé, já jsem na něj dostala hroznou chuť!

lada-kuchtík — 29. 10. 2007 16:40

Nakrájím slaninu na malé kousky,roztavím,přdám cibuli,orestujia přidám špenát,provařím a zahustím dle potřeby záklechtkou(voda+hl.mouka). osolím,opepřím a dám česnek. Má úpně jinou chut než,když ho dělá žena na máslové jížce.

Nefrit — 30. 10. 2007 15:32

U nás ho máme rádi tak,že osmahnu cibulku v oleji,přidám mouku a udělám jíšku.Špenát částečně rozmrazím ,nakouskuju :) a hodím na jíšku a hned přileju trochu vody a míchám,případně doleju vody aby vznikla hustší omáčka.Dám česnek,pepř ,sůl a nechám provařit. Nakonec přidám smetanu nebo mléko ,aby vznikla řidší omáčka a dosolím,podle chuti.Nepřidávám vůbec vejce.To přidám jako volské oko ke špenátu.

ivca — 30. 10. 2007 17:18

a když ho chceš přidávat do těstovin tak je to úplně super, jen ho necháš rozmrznout a šoupneš ho tam jak je ...

ivanka05 — 13. 1. 2008 15:32

zmrzlý špenat dam do kastrulku(nebo trochu necham rozmrazit), prideam trosku mlika, rozmrzne(varenim), osolim, opeprim, česnek, zamicham rozkvedlane vajicko, a podle potreby zredim mlekem, nebo zahustim bud moukou nebo obcas tam svihnu instantni jisku... a je dobry.

Zuzule — 4. 4. 2008 23:44

Důležité taky je, jestli děláš špenát z protlaku nebo např. z kousků - jednou jsem dělala špenát ze špenátového protlaku a bylo to nechutné, i když jsem použila normální recept (rozmrazit, zahustit jíškou s mlékem, přidat česnek, povařit, přidat vejce, osolit)

666salome — 5. 4. 2008 9:28

:D a mě se ani neptej :P já dělám špenát jen pro sebe a to tak, že dám orestovat kousíčky kuřecích prs ty ochutím kořením a česnekem a pak když už jsou skoro hotové, tak přidám špenát, podusím a nechám v něm rozpustit sýr lučinu :P mňam mňam tak ho jím a bez přílohy já :jojo: ale kolik lidí tolik chutí :supr:

Nick3594 — 6. 4. 2008 12:55

Já ho dělám stejně jako Kamchinka ;).

Nharte — 6. 4. 2008 13:31

Zkus taky listový- čerstvý. Je zdravý a děsne, děsne! dobrý.To se nedá se zmraženým srovnat.
Ten dělám takhle: Listů musí být hodně (běžná mísa na salát plná, protože se spaří objem).
0. Listy propláchneš ve studené vodě (vyndáš zvadlé, pokdu jsou)
1. Listy dáš do velkého cedníku/nejlépe cedidlo na špagety a přeleješ hrncem vařící vody. Necháš okapat.
2. Malou lžičku másla rozhřát do hrnce- do té rozsekat 1-2 stroužky česneku (na čerstvý špenát dávám méně, protože sám má skvělou chuť), přelít smetanou (na šlehání nejlepší, na špenát si vždy dopřeju) a nechat smetanu trochu povařit.
3. Vhodím do smetany špenát  a v ní ho max. 2-3 minuty povařím. Osolit, lze i lehce opepřit, nebo dát muškátový květ (také jen tak dvě-tři špičky nože).
4. Vypnout sporák a nechat chvíli ustát nejlépe na vedlejší studené plotýnce, lze i nechat vychladnout a pak lehce přihřát (udělá se tužší omáčka).
Geniální s těstovinami, ale i jenom s bramborem (ši zapečeným bramborem), posypat lehce parmezánem, či jako příloha.

Obycejna — 2. 5. 2008 23:00

Já kupuji protlak, který většinou vařím jak už tady bylo: česnek, sůl, jíška nebo mi manžel jednou místo kapusty koupil v krabičce sekaný bonduelle, ale musím říct, že od té doby ho kupuju taky. Není sice úplně levný, ale výhoda je, že v krabičce je rozdělený a zmrazený do takových hromádek, my tomu říkáme koks (jako uhlí). Pak si můžeš vždycky odsypat kolik zrovna chceš, třeba pár koksu na polívku: rozehřeješ na másle (nebo oliv. oleji), posolíš, chvíli dusíš, zaleješ mlékem, osolíš, opepříš, trochu kmínu, na závěr zavaříš rozšlehané vajíčko s moukou a dobrá jemná špenátová polévka je hotová. Dál je tenhle vynikající s míchanými vajíčky a jarní cibulkou,hotové zamícháš do širokých nudlí.
Dál pár tipů:
klasický špenát je jemnější se smetanou
pokud chcete mít lehce stravitelný a rychle zahuštěný špenát, použijte některou z instantních kaší (kukuřično-pohanková, rýžovo-pohanková), koupíte ve zdravé výživě a zároveň pozor na jíšku, aby se tuk nepřepálil, může pak pálit žáha
taky sem zkusila špenát a k němu poněkud nezvyklou kombinaci cibuli orestovanou na oleji s kari kořením, případně s kuřecími prsíčky
taky záleží na výrobci, pokud špenát nechutná, zkusit jinou značku
potom jsem díky malé dcerce vyzkoušela špenát s rýží: špenát. protlak rozmrazíme, podusíme, přidáme jenom menší množství vody, pórek nebo jarní cibulku, pár kapek oleje (slunečnic. nebo oliv.), sůl, uvaříme rýži ve varných sáčcích a vše pak smícháme, případně ještě dochutíme dalším kořením nebo česnekem, podáváme s masem

ancia — 3. 5. 2008 17:02

koupím protlak - v papírovém obalu dobrý farmář nebo tak nějak se jmenuje -nekupuji v diskontech -jednou jsem to udělala - nebyl dobrý a navíc v něm byly takový jakoby zelený tuhý "vlasy" fuj asi ta nejhorší sorta...takže si myslím, že vše začíná už tím, jaký koupíš..Dám do kastrolu rozmrazit -posolím -sůl pomůže..jde to rychleji. Nedávám cibuli ve špenátu mi nechutná, jen třený česnek, pak na oleji nechám 1 stroužek prolisovaný jen "zavonět" pozor, ať nespálíš a na něm udělám jíšku. Vmíchám do již povoleného špenátu, chvilku povařím a pak rozředím mlékem. Nic víc a na TOPINCE s volským okem a vychlazeným pivkem pohádka!

kety — 4. 5. 2008 10:37

Nejdřív na hlubší pánvi orestuji na oleji cibuli, potom přidám zmrazený špenát a když povolí, vmíchám vejce, česnek a dochutím solí a pepřem.
Žádnou jíšku nedávám a tak nám chutná.

Honza Brodský — 28. 6. 2010 2:13

hanina napsal(a):

Kuchařky a kuchaři, jak připravujete špenát jako přílohu? Já jsem ho začala dělat až teď jako vdaná, takže s tím moc zkušeností ještě nemám. Dělám ho tak, že zmrazený špenát nechám rozehřát, osolím, dám česnek a vajíčko. Když si dám někde něco se špenátem, tak to chutná jinak-líp. Poraďte prosím

Dovolím si navrhnout jedno netradiční využítí špenátu. Jak možná víte, jeho nutriční hodnota se tepelnou úpravou snižuje, a proto doporučuji vyzkoušet čerstvé špenátové listy ve svěžím banánovém koktejlu. Jak na to?

V mixéru řadně rozmíchejte 250ml vody, 3 banány a plnou hrst nebo dvě;) špenátových listů.

Jednoduché, ale přitom taaaaak lahodné!:) Zatím jsem se nesetkal s nikým, komu by tahle kombinace nešmakovala!

Bára — 28. 2. 2012 8:55

Jelikož pytlíkový zmrazený špenát má v sobě dost vody, nechám jej rozehřát v kastrolu a chvíli dusím bez poklice, aby se přebytečná voda odpařila. Chceme přece špenát a ne zelenou vodu, že? Posolit, opepřit, dát hooodně česneku a zahušťuji mlékem se lžící mouky. No, samozřejmě to chce plátek másla nebo kapku oleje, aby byla omáčka krásně hladká. Vejce nedávám, je mi to divné, jak tam jsou pak ty sražené smrkance.