Damila — 13. 7. 2007 21:40

Náš syn trpí různými tiky. V poslední době se to hodně zhoršilo. Jsou to různé zvukové efekty, které bezděčně ze sebe vyráží. Dříve se léčil u psychiatra, který nás poslal na neurologické cvičení, v té době se to trochu zklidnilo. možná náhodou. Nevím.
Od té doby má různé období lepší a horší, ovšem, co se děje teď, to je hrůza. Kluk to dělá celé dny, je obtížné u něj setrvávat v blízkosti, šíleně to znervózňuje. nedělá to jen když spí.

Chtěla bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s podobnými projevy (u sebe nebo dětí) a jak jste to řešili.
Velice bych se chtěla vyhnout psychiatrickým lékům, které mu byly nabízeny. Ale vlastně nevím, jak jinak to řešit. (Homeopatie nepomohla.) Takhle nemůže existovat, je to děs. Jsme z toho všichni nervózní...

Májajája — 14. 7. 2007 20:33

co na to říkají doktoři?
jakého druhu jsou ty zvukové efekty? Pokašlává, píská, mlaská?

Damila — 14. 7. 2007 20:48

Projevy se mění. Často je to kašel. Byli jsme na alergologii, zjistili mu astma, bere léky (kortikoidy:butter:, fuj), ale  to nezabírá.
Krom kašle ale i heká (takové hm hm hm, absolutně to nejde ovládnout), popotahuje (jakoby měl rýmu), a to vše je schopen vystřídat několikrát během minuty.

Poprvé jsme u psychiatra byli před nástupem do školy. Psychiatra (je to žena) byla super a prášky nám nenutila, doporučila sadu desíti sezení u neuroložky, takové cvičení spojené s jógou, to bylo fajn.
Nějak se to v té době urovnalo (ale nemůžu říct, že to bylo tím cvičením, každopádně neuškodilo, kluk má i pomalejší hrubou motoriku).
Teď byl několik let pokoj, jen občas se to objevilo. Pár dnů, týdnů...a byl klid.
Ovšem co dělá teď, to je šílené. nejhorší je, že ty čekací doby jsou všude několik měsíců, a kluk se mi uheká k smrti. Fakt to nejde poslouchat. I jemu samotnému to vadí, o to hůř, že neví ce se s ním děje.

Damila — 14. 7. 2007 20:51

Asi bych měla doplnit, že kluk má LMD a dyslexii , je nervově dost labilní, bázlivý, pro jeho úzkostnost jsme v péči psychologa (tenkrát ještě ne psychiatra) od jeho 3 let.

Damila — 19. 12. 2007 21:42

Tak už konečně víme, co klukovi je. Má Tourettův syndrom.
Tak nějak skoro jako by se mi ulevilo, když jsem si o tom více přečetla, a zjistila, že by to mohlo být ještě mnohem horší.:)

Lenka1 — 31. 1. 2010 8:58

Chtěla bych se zeptat, jestli někde probíhá setkání rodičů a dětí postižených Tourettovým syndromem. Děkuji za odpovědi.

Damila — 31. 1. 2010 11:03

Lenka1 napsal(a):

Chtěla bych se zeptat, jestli někde probíhá setkání rodičů a dětí postižených Tourettovým syndromem. Děkuji za odpovědi.

ATOS pořádá pravidelná setkání.
Stačí kouknout na jejich stránky, mělo by to tam být. www.atos-os.cz
Jinak se rodiče scházejí mezi sebou jak se domluví. :)

rejka — 31. 1. 2010 20:07

Damila napsal(a):

Tak už konečně víme, co klukovi je. Má Tourettův syndrom.
Tak nějak skoro jako by se mi ulevilo, když jsem si o tom více přečetla, a zjistila, že by to mohlo být ještě mnohem horší.:)

Damilo, kdo tvému synovi určil diagnózu? V kolika letech začal mít první potíže-tiky? A kolik mu je dnes? Díky.

Damila — 1. 2. 2010 7:21

Rejko,
potíže začaly v předškolním věku, kolem 5 let, to je velmi obvyklé, většina těchto tiků je přechodných.
První tiky byly motorické, drobné, ale obtěžující.
Pokud příznaky nevymizí déle než rok, a přidruží se vokální tiky, je možno uvažovat o TS.
Pět let nám trvalo, než mu potvrdili dg. Na neurologii.
Do té doby ale prošel celou řadou různých doktorů, vč. psychiatra, nikdo o TS nevěděl. Obávám se, že poouze mně bylo jasné o co jde. :usch: Jenže matky jsou hysterické a doktoři je neposlouchají, že.
Takže dg. mu určili někdy v 10 letech, dnes je klukovi 13, a v pubertě se hodně spravil. Je jedním z 30 %, kterým příznaky v pubertě zeslábnou.

rejka — 1. 2. 2010 15:09

Damilo,poslala jsem ti SZ. :D

Lenka1 — 1. 2. 2010 19:33

Děkuji za odpověď. Nevíte kdy a kde je nějaké setkání? Máme devítiletého syna, který má Tourettův syndrom. Hledáme cokoli by mohlo pomoci. Jestliže máte nějakou radu, budu vděčná.

Damila — 1. 2. 2010 19:40

http://eseznam.cz/smf/index.php/topic,916.0.html

Tady je poměrně rozsáhlá diskuze rodičů turetových dětí.