step — 14. 6. 2007 9:55

Potřebovala bych poradit s naším samečkem morčete....
je starý 2 roky, již jednou , díky tomu že jsme používali piliny přímo od stoláře (to nám řekl veterinář)a ne z obchodu se u něj vyskytly v kožíšku paraziti (které jsem sama viděla). Po návštěvě veterináře, jsem u něj zakoupila přípravek na hubení těchto parazitů název Kill cosi.... Zbavili jsme se toho, nyní ho začali opět trápit asi paraziti, žádného jsem ale neviděla a to v takové míře , že se sám postupně  zbavil veškerého ochlupení na zadečku a bocích, nemá škrábance pouze vypadá jako vyholen a nová srst mu neroste. Stříkáme ho přípravkem proti parazitům, ale přijde mi, že to nepomáhá. Viděla jsem ho škrábat, ale žádného parazita jsem neviděla. nevím co mám ještě zkusit. Přiznám se , že vzhledem k tomu jak teď vypadá se bojím jít s ním k veterináři. Piliny v kotci mu měníme za nové každý týden, začala jsem to i desinfikovat savem (pak to řádně vypláchnu několikrát vodou). Piliny jsou z obchodu, seno rovněž z obchodu i suché krmivo, doplňujeme každý den zeleninou či ovocem.

Můžete mi prosím poradit?

děkuji

aprill — 14. 6. 2007 10:01

Já to vidím na alergii na saponáty: Nenapadlo by mě čistit kotec čistit tak agresivními prostředky :dumbom:.  Popadni zvíře a utíkej k lékaři :kapitulation: .

křepelka — 14. 6. 2007 10:54

Může to být alergie na ty saponáty ale také nějaký problém uvnitř tělíčka. Vem ho určitě k veterináři nebo ti může třeba zemřít a to by byla škoda. Lékař ti poradí.

cilka — 14. 6. 2007 11:23

jdi s ním k veterináři!!!!

dotaz: kůže ho tedy nesvědí? lysá místa měla zprvu nějaký tvar?

step — 14. 6. 2007 11:43

Saponát jsem použila až když jsem viděla, že normální čištění nepomáhá a to až potom, co jsem si o tom přečetla v knížce o morčatech, že by se jednou za čas mělo desinfikovat. Po saponátu jsem několikrát propláchla, ručím za to že nezůstal v kotci žádný zbytek saponátu, na to jsem si dala pozor.

Cilko, nevím co ho svědí, neměl lysá místa, začaly mu chloupky odpadávat tak nějak postupně, nejprve řídnutí.

cilka — 14. 6. 2007 12:07

s tím čitěním je to ok, pokud jsi si 100% jistá, že mu pořádně oplachuješ, ono se to jednou za x musí

svědění poznáš tak, že se škrábe
chlupy mu vypadávaly místně, jako že se udělala nejprve řidší místa? z toho pak najednou holá místa? nebo prostě půl těla naráz - prořídlo až vylysalo?
z toho o píšeš, usuzuju na endokrinní problém. nějAKá drastická změna stravyy nebyla?

ještě se zeptám - kolem uší to nemá? Jen tělo? boky, zadek? a tenkrát, když jsi u veta byla, to měl kolem uší?

step — 14. 6. 2007 12:17

Cilko, vím, že saponát je nebezpečný, takže opravdu celý kotec pod sprchu a několikrát jsem ho sprchovala a nastavila i jiné trysky, prostě vymyla, nebylo to cítit nic, nosánkem nefrkala.....

- škrábe se a piští u toho
- chlupy prořídly až vylisaly začalo to od zadečku a skončilo za krkem a ušima, tam má chloupky normální
- několikrát jsem ho prohlížela lysinu i kožíšek parazity jsem neobjevila
- tehdy když jsem byla u veterináře neměl vůbec lysá místa poznala jsem to jen tak že měl kolem krčku krvavé oděrky jak se škrábal
- dávám mu stále stejné jídlo, nic jsme neměnila

Co je to endokrinní?

cilka — 14. 6. 2007 12:38

žlázy s vnitřním vyměšováním
paraziti nejsou všichni vidět, někteří jsou mikroskopičtí...

jdi k veterináři, on pochopí, když mu řekneš, že jsi vzhledem k předcházejícímu stavu po cizopasnících usoudila, že jde o to samé. a i kdyby ti vynadal, přeci nenecháš morčátko utrápit. On ho prohlédne, zeptá se tě na krmivo, pdestýlku na odčervování.... neboj na něco přijde, ale měla by jsi také vědět, že i na morčata mohou přenážet nemoce na člověka, pořádně se myJ!
tohle už domácí péče nespraví, potřebuje léky.

step — 14. 6. 2007 12:43

Děkuji Cilko, já vím, jen doufám, že to neohrozí ani můj nynější stav....to by mě to morče přišlo hodně draho. Chtěla jsem ho dát pryč hned jak jsem se dozvěděla, že jsem těhotná, ale nikdo ho nechtěl, tak zůstalo, popravdě, chci ho dát pořád pryč, bojím se až se to narodí, přece jen není to bezpečné, ale nevím komu. Teď si ho nikdo nevezme.....

cilka — 14. 6. 2007 13:39

jak jen ti odpovědět.... moje dcera měla morčata co pamatuju, posledního syna jsem čekala při stále ještě morčecí expanzi, když lezl, chytala jsem morčata buď aby jim neublížil nebo aby je neoslintal....
to bude dobrý, neboj ale je to hlavně tvé rozhodnutí, co bude.... můžeš ho nechat i uspat.

step — 14. 6. 2007 13:54

Dneska zajdu k veterináři. Nedokázala bych ho nechat uspat. Už jsem takto musela nechat uspat křečka, protože umíral, a obřečela jsem to. A morče mi přijde přece jen víc jako pejsek nebo kočička než křeček. Děkuji ti Cilko, moc jsi mi pomohla. Dám vědět jak jsem dopadla.

cilka — 14. 6. 2007 13:58

budu moc ráda, uvidíš bude to dobré
hodně zdraví miminku :)

step — 14. 6. 2007 18:54

Tak píšu, jak jsem dopadla u veterináře.... ten náš morčičí kluk byl moc statečný, dostal injekci, a šampon, každý den ho musím umývat, u té příležitosti mu pan doktor ostříhal i pazourky. Prohlížel ho, konstatoval, že by to mohl být svrab....za týden máme přijít na kontrolu, pokud se to nezlepší dá mu injekci antibiotik. No neřekl mi úplně přesně, co mu je. Místo pilin má teď podestýlku papír, a karton. Bude zajímavé každodenní koupání..... a šampónování.

Děkuji Cilko ještě jednou:-)

cilka — 15. 6. 2007 8:07

nemáš za co
jako podestýlka se taky dávají kukuřičné granule se šustí, je to dražší než piliny ale dobrý
na svrab jsem taky myslela, jenže bývá od uší dál, nebo asi spíš býval a nic si z toho nedělej, to se chytne jedna dvě
jako noviny nedávej barevný listy z toho tuhého papíru, jen obyčejný novinový.
hlavně ať jste oba v pořádku!

křepelka — 15. 6. 2007 10:36

Step máš můj velký obdiv, že jsi morčátko neutratila a snažíš se mu pomoci, sklaním:-))Snad se uzdraví a bude ti dělat radost. Když si po manipulaci s ním budeš pořádně mýt ruce tak by to snad mělo být v pohodě. Možná by přece jenom bylo lepší kdyby to morčátko koupal přítel, ten šampon asi není nebezpečný ale přece jenom když jsi těhotná tak bych to přenechala někomu jinému. Hodně štěstí oběma

Jdhehajnx — 15. 6. 2007 11:50

Ahoj step,hlavně ho po koupání pořádně osuš.Mám dojem,že můj morčecí chlapec "dojel" na prochladnutí. Bylo to šílený. V létě jsem ho vykoupala,pořádně usušila,za týden se začal najednou ztrácet před očima,vzala jsem ho k doktorovi,ten mu naměřil asi 35,5.Napral do něj tři injekce-adrenalin,antibiotika,něco na zavodnění,řekl že máme přijít další den,ale to už jsem nesla jen tělíčko. Dodnes mám výčitky,že jsem ho možná neměla koupat.Ale venku bylo třicet stupňů a on se mi vyčural na podlahu a pak byl celej mokrej a nevoněl.
Držim Vám palečky.

step — 18. 6. 2007 12:49

Holky, jediný kdo o to morče zatím bojuje jsem já a můj syn. Když jsem doma a příteli řekla že má asi svrab tak mě začali skoro nadávat, abych se ho zbavila.... jasně , že mám strach.... pro mě je důležité zdraví miminka, ale já ho prostě nevyhodím.... strašně ráda bych ho svěřila někomu, kdo by o něj stál, ale nikdo takový není. takže ho koupu. Koupat ho musím a suším ho, bohužel když ho namydlím, tak musím počkat dvacet minut než ho zase spláchnu. Vypadá to, že to nepomáhá, je v poho až na to, že se škrábe. Včera jsem ještě zjistila, že se nu nad zadečkem udělal jakoby podkožní nádorek, není tvrdý je na omak měkký tak fakt nevím coto zase je, k veterináři s ním raději půjdu dřív. každý den mu teď měním i podestýlku...jen papíry bez pilin....

Máme se stěhovat, přítel koupil byt, ale morče tam nechce já fakt nevím , co s ním..... kde najdu dobrou a hodnou dušičku....

Zuzi79 — 10. 10. 2007 11:37

Sice trochu se zpožděním, ale nedá mi to, abych nereagovala.

Svrab není přenosný na člověka! Není to ani důvod zbavovat se morčete. :usch: Stačí 3 injekce Ivomecu v průběhu 3 týdnů a morče je opět zdravé.

Je trochu smutné nejít k veterináři, když se morče zdá nemocné, protože vypadá "divně". veterináři tu jsou snad od toho, aby pomáhali, ne??

Slvinka — 24. 12. 2007 11:27

Tak asi mam taky takovy problem... Dnes jsem na tom mym bobeckovi objevila takovej vypelichanej flek, ma tam cerveny stroupky... Je to jen na boku... Bulim tady, musim to najit zrovna pres svatky, kdyz nikde zadnej veterinar :(!

cilka — 24. 12. 2007 11:58

Domnívám se, že tvé morče má Kožní roztoče (svrab):

Roztoči jsou drobní cizopasníci, kteří žijí v kůži hostitele, vytvářejí v ní chodbičky a během krátké doby jsou schopni napáchat velkou škodu. Jejich přítomnost zpozorujete nejprve jako řídce osrstěná nebo zcela holá místa, většinou na zadní části těla morčete. Během několika týdnů může být zasažena celá plocha kůže, tak daleko to však rozhodně nesmíte nechat dojít. Svrab je nakažlivý, nicméně postihuje zpravidla pouze méně odolné jedince. Tuto nemoc lze léčit pomocí zpeciálně vyvinutých účinných prostředků, které Vám samozřejmě předepíše zvěrolékařka.

Jsi ze středních čech, když budeš chtít, najdeš ve středních čechách několik veterinárních nemocnic, které mají otevřeno nonstop.
Pokud si pamatuju, v Praze jsou alespoň dvě, pak snad Říčany, prostě jsou, hledej, ono za pár dnů bude holé ...
Neboj, to nic není, až bude mít děti, také vždy budou nemoci v pátek odpoledne a víkendy a svátky.

Slvinka — 1. 1. 2008 21:25

Dekuji Cilko, pak jsem se uz nedostala na net... No svrab to pry neni, zatim jsme dostali kapky a nejake mazani... Zitra jdeme na kontrolu, tak uvidime...

cilka — 1. 1. 2008 21:41

neboj, bude to dobrý :)

Slvinka — 6. 1. 2008 13:23

Cilko, stane se neco, kdyz pouziju Kadox? Prijde mi, ze ten veterinar na to kasle....

cilka — 9. 1. 2008 22:08

Kadox je antiparazitikum určené pro teplokrevné živočichy, neublíží, používej dle návodu.

Kadox spray
Insekticidní látkou je chlorpyrifos, uzavřený v mikropouzdrech z umělé hmoty. Pouzdra za přítomnosti vody zůstávají neporušena, při odpaření vody se naruší a chlorpyrifos difunduje po povrchu těla. Druhou složkou preparátu je fenoxycarb, růstový inhibitor, který zastavuje vývoj vajíček, larev a kukel parazitů. Velmi důležitá je neškodnost přípravku pro zvířata, složky přípravku jsou nejedovaté, nedráždí dýchací aparát, nepoškozují oči ani kůži. Teplokrevným živočichům procházejí mikrokapsle s insekticidem zažívacím traktem neporušeny. LD50 u zapouzdřeného chlorpyrifosu při orálním podání je 25 800 mg/kg živé hmotnosti krysy, pro fenoxycarb 10 000 mg/kg ž.m. Zřejmá je tedy skutečná bezpečnost přípravku.