Petuna — 27. 4. 2007 19:31

Máte zkušenosti s vitiligem u 4 letého dítěte?

maharata — 28. 4. 2007 22:14

Pěkný den Petuno.Vitiligo je záležitost jaterní.Pokud pročistíte játra,stav se zlepší.
Kdyby jsi chtěla poradit více,co užívat (jsem terapeutka),ozvi se na  maharata@atlas.cz 
Poradnu mám na stránkách.Přeji krásný večer a držím pěsti s prckem,pokud nebudeš mít zájem,taky mám takového špuntíka.Marta

Leila — 28. 4. 2007 22:29

Hezký večer, moje dcera měla vitiligo od štítné žlázy- snížené činnosti- hypofunkci.
Je potřeba nabrat všechny laboratoře- krve.
Držím palce.

markéta — 6. 6. 2007 14:36

Zkopírováno z : Ordinace.cz
Název vitiligo pochází z latiny (vitium = vada, vitelis = bílý). Vitiligo není infekční. Není tedy přenosné ani alergické. Je to kožní choroba projevující se výpadky pigmentu. Dochází k zániku buněk tvořících pigment - melanocytů. Výsledkem jsou mléčně bílá ložiska na kůži a ve kštici svazečky bílých vlasů.

Vitiligo není vzácné. Trpí na něj asi 1 až 4 procenta obyvatelstva. Může sice vzniknout v jakémkoliv věku, ale nejčastěji to bývá v mládí. U 50 procent se objevuje do 20 roku. Vyskytuje se u všech ras stejně často u žen i mužů.
¨
Přesná příčina není dosud jednoznačně objasněna

Váš imunitní systém vytváří protilátky proti vlastním pigmentotvorným buňkám. Je to obdobné jako u infekce, kdy tvoří protilátky proti cizorodým baktériím. Protilátky a bílé krvinky napadají pigmentovou buňku, zničí ji a s ní zaniká i pigmentace. Současně s vitiligem se často vyskytují také jiné autoimunitní choroby (především nemoci štítné žlázy, dále pak cukrovka, revmatoidní artritida, chudokrevnost, aj.).

Svou roli hraje i dědičnost. Až 40% pacientů má někoho v příbuzenstvu s těmito pigmentovými problémy. Často spojené s chorobami štítné žlázy. Dále zde působí nervové vlivy. často předchází tzv. provokační faktory. Nejsou vlastní příčinou vitiliga, ale "probudí" ho takříkajíc ze spícího stádia. Mezi nejčastější patří stres, operace, úrazy a poranění, spálení na sluníčku, infekce, těhotenství a hormonální vlivy a vnitřní choroby. Někdy se však vitiligo objeví bez zjistitelného vyvolávajícího momentu.


První pomoc
Jedná-li se skutečně o vitiligo, můžete díky nejnovějším výsledkům výzkumu sami začít s podpůrnou léčbou. Léky ve formě gelu, který obsahuje výše zmíněné potřebné enzymy, snižují množství peroxidu vodíku a dalších látek. Gel upravuje přirozené poměry v kůži a brzdí proces zániku pigmentových buněk.

Gel je volně prodejný v lékárnách. Aplikuje se 2x denně na teplou kůži. Do kůže je třeba ho řádně vetřít, až vymizí pocit krupičky. Enzymy jsou totiž kvůli zachování účinnosti uzavřeny v malých částicích, mikrosférách, a ty je třeba při vtírání rozrušit, aby se enzymy mohly uvolnit a do kůže vstřebat. Gel uchovávejte mimo ledničku, chlad ho poškozuje.

Díle Vám doporučuji slunění anebo abyste po lékařském vyšetření a posouzení docházeli na světloléčbu. Léčba je dlouhodobá a provádí se minimálně po 3 měsíce, nejlépe po 6-12 měsíců. Pokud se repigmentace neobjeví do 6 měsíce, nemá smysl pokračovat.

Pokud slunění nesnášíte a spalujte se do červena s puchýři, nepřipadá tato léčba v úvahu. Používejte krémy s ochranným faktorem proti ultrafialovému záření (UV). Minimálně s faktorem SPF 20 či vyšším. Chraňte svou kůži též oděvem, klobouky, vyhýbejte se přímému pobytu na slunci, zejména v období mezi 11-14 hodinou.

Ke kosmetickému krytí můžete použít vhodný makeup nebo samoopalovací krémy. Mikropigmentace ložisek pomocí

tetováže

je poněkud riskantní, neboť se nemusí přesně zdařit barevný tón, zabarvení je nevratné a vitiligo se může tímto zákrokem i aktivovat.

Ariela.a — 29. 9. 2011 23:03

Dobrý den, na krku se mi cca před půl rokem udělal velký bílý flek a dnes jsem objevila spoustu malých po ramenou a zádech. Příznaky to odpovídá vitiligu, ale já pořád doufám, že by to mohlo být i něco jiného. Ke kožní se dostanu až tak 14 dní. Má plno. Léčím se od 12 se štítnou žlázou (měla jsem silný zánět), nyní je mi 21  a štítnou žlázu mám již několik let plně stabilizovanou. Mohlo by to být i něco jiného než vitiligo?