1Marie — 12. 4. 2007 16:09

A teď vůbec nemám na mysli, proč dělají mně úplně nepochopitelný věci. Myslím tím řeč: tedy češtinu v jejich podání. Zjišťuju, že jim vůbec ale vůbec nerozumím. Nemyslím  ani slang, ale prostě to jejich rychlé drmolení. Tuhle jsem stála na krok od  dcery, mluvila do telefonu a já se snažila z té změti, která vycházela z jejich úst pochopit aspoň jedno jediné slovíčko. Marně. Vůbec nevím, o čem mluvila. Takhle mluví i s námi(tedy občas, když vůbec mluví) - dokud jí nedojde, že její stará a jistě již lehce dementní matka není schopna tu kulometnou palbu přeložit do jazyka. Kde jsou ty hodiny a hodiny říkanek, zpívání a přečtených pohádek? Tohle je výsledek mého snažení? Zachraňte mě a řekněte, že to máte doma taky! A hlavně - že z toho vyroste!

lueta — 12. 4. 2007 16:38

Marie, máme, máme. Starší dcera pubertu skoro neměla, zato s tou mladší si to "užívám". Jen nevím, jestli to přežiju ve zdraví. Nejen, že neustále drmolí, ale neustále "jakože" zpívá. Co zpívá, řve jak tur. Chudáci sousedi :rolleyes:
Ale věřím, že z toho opravdu vyroste. Ale pak dám na modlení. Fakt!

Eva36 — 12. 4. 2007 16:43

Hm? :co: ... tak moje holka zatím mluví srozumitelně....teda slova jako "vopruz" z ní padaj´, ale ještě jsem asi duševně svěží a zvládám si to překládat.... no, je jí teprv 13, takže to asi přijde později :)

Wiki — 12. 4. 2007 16:50

Marie rozumím. Bohužel. Věty typu : "jééžíšmááárjáá nech mě bejt!!! " " nepruď matko", "a néé asi"(v překladu "ano")   nemohu přehlédnout. Opakuji bohužel.

Jarča — 12. 4. 2007 17:42

A co takhle - no to je FAKT HUSTÝÝÝÝ,kolikrát denně to slyšíte?

cilka — 12. 4. 2007 18:30

asi pětkrát za hodinu :)

romina — 12. 4. 2007 18:54

Vím co myslíš,náš puberťák místo mluvení repuje a ještě si k tomu pomáhá rukou.

mashanka — 12. 4. 2007 21:49

Já už jsem došla tak daleko, že některé jejich výrazy jsem převzala - jsou docela pěkné. Třeba to "hustý" prudit, neví, která bije,..... nebo "vopruz" - to používám dost často v práci :-)
Ovšem zjistila jsem že když mluvím se synem jeho jazykem, funguje to - rozumí mi.
Třeba - Martine, tak to je hudtý, co máš v tom pokoji. Koukej to uklidit a neser - fakt, neser.... :)
Ale je fakt, že oni skutečně mluví nesrozumitelně. Říkám synovi, když se mnou hovoří - prosímtě, artikuluj. Vyvrátí oční bulvy k nebi. A artikuluje, jak když mluví s hluchoněmým :)

Jay — 12. 4. 2007 22:48

Tohle tema nema chybu...moje pubertacka mluvi jazykem holandskym a me nazyva cizinkou....

cilka — 13. 4. 2007 7:23

v poslední době často zdůraznuji, že za mého dětství už opravdu bylo rádio, jezdil autobus a dokonce existovala žárovka :)
to je vypich...... umí mi někdo říct, čeho se to týká? (tedy nevím jak se to píše ale tak nějak to zní)

Vlaďka — 13. 4. 2007 7:46

To jsem ráda, že nejsem sama dementní stará matka (37). Náš synáček mluví naprosto nesrozumitelně. Myslela jsem, že to jenom on. Vůbec neotvírá pusu a když se potřetí ptám"co?", víte všichni jaké odpovědi se mi dostane a nedozvím se stejně nic.

vera1 — 13. 4. 2007 8:00

Koukám, že to je všude na chlup stejný:-).
Včera mi líčil synek(skoro 14), jak se jeho spolužačka ve škole s kámoškou opila flaškou rumu, atd....mluvil tak rychle, že jsem sotva stačila zachytit pointu, natož detaily:-))). Jelikož to ale byl jeden z mála monologů, které vedl déle, než 5 vteřin, vyslechla jsem ho s pro mě netypickou trpělivostí a pak teprve zkoumala detaily. To ale byl další kámen úrazu. V okamžiku, kdy na mě vyplivnul sled událostí ze školy, vypnul mozek a čučel kamsi a na moje "doplňující" otázky odpovídal: "Co?".
No sranda....:-)))).
Moje dcerunka je přesně ten typ, jak popisuje Lueta - taky pořád "jakože" zpívá- trefně napsaný. Bohužel po mém příchodu z práce(dělám hlavou) její zpěv-krákorání-hulákání nabírá na obrátkách a tak jí důrazně¨prosím, aby si vymezila čas na svoje pazvuky v době DO 16hod.
Žiju s přítelem, který má dvě menší děti (7a 10 let) a ten pořád donedávna kroutil hlavou nad pubertálními záchvaty smíchu mé dcery, nesrozumitelnou artikulací mého syna...do té doby, než asi před měsícem zažil začátek puberty u svého staršího synka.
Tak trošku škodolibě jsem pronesla: "jojo, to je ale teprve začátek, TATI, bude hůř, daleko hůř...":-)))))
Držte se, matky:-)))

romina — 13. 4. 2007 8:51

vero1 záchvaty smíchu dostávám se svým pubošem občas také,krásně to vyčistí hlavu:supr:.

BB — 13. 4. 2007 9:02

cilka napsal(a):

v poslední době často zdůraznuji, že za mého dětství už opravdu bylo rádio, jezdil autobus a dokonce existovala žárovka :)
to je vypich...... umí mi někdo říct, čeho se to týká? (tedy nevím jak se to píše ale tak nějak to zní)

Naši hoši jsou k nám celkem hodní, občas na nás shlížejí jak na senilní staříky ( měla jsem prvního v 18   :gloria:  , tak ten věkový rozdíl není taaaak dramatický ...) a občas z nich vypadne udivený dotaz typu : a za vás už byly diskotéky? a za vás už byly taneční ....  Cilko, opravdu jsem taky čekala dotaz , pamatuju-li si elektrifikaci, první koňskou tramvaj  a mamuta  :dumbom:

savéla — 13. 4. 2007 9:19

Je to už dávno ....
ale při snaze poradit něco z matematiky svému druháčkovi ZŠ mi bylo sděleno:
mami ty si myslíš, že se učíme takové blbosti, jaké jste se učili vy .........?   :dumbom::dumbom::dumbom:

Jarča — 13. 4. 2007 9:36

Hm, to moje dcera se mi jednou zeptala - ale to byla tak ve 3 třídě - Mami a když byla ta první válka, to už jsi byla na světě?

helena — 13. 4. 2007 9:37

Taky jsem si "užívala" od svých tehdy puberťáků nemluvení, mluvení ažaž, nesrozumitelné vrčení, VELMI srozumitelné věty, pokud něco "nutně potřebovali", oblékání oscilující od stylu popelnice po moje parádní hadýrky (zmuchlané, špinavé a občas poškozené jsem je nacházela kdekoli po bytě včetně pečlivého uložení zpátky do mé skříně), přezíravé pohledy typu "co nám chceš vyprávět, stařenko nemožná", oči v sloup vyjadřující všechna ta slova, která si (přece jenom) netroufli vyslovit... a mohla bych pokračovat do nekonečna http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png
Dneska jsou miláčkové dospělí nejen věkem, ale i chováním a já si konečně užívám "plodů výchovy" (někdy i pohlavků, přiznávám sebekriticky). Domov navštěvují osoby, které jsou komunikativní, přátelské a usmívající se, občas i pomoc nabízející (holt ta nemožná stařenka v nich někde přetrvává http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png).
Takže nezoufejte - jednak dorostou, jednak si časem pořídí vlastní sladká dítka, která se jim nenápadně změní v puberťáky druhé generace a V3ECHNO JIM TO VRÁTÍ http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png!!!

BB — 13. 4. 2007 9:48

Znáte od B.Mac Donaldové Co život dal a vzal  a " posílám k vám Imogenu, přijedu si pro ni, až jí bude 30 "   ????

cilka — 13. 4. 2007 9:50

helena napsal(a):

Takže nezoufejte - jednak dorostou, jednak si časem pořídí vlastní sladká dítka, která se jim nenápadně změní v puberťáky druhé generace a V3ECHNO JIM TO VRÁTÍ http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png!!!

to je tky to jediné, co mne drží nad vodou!!! Jak já se na to těším, jak já jim to přeju.....

helena — 13. 4. 2007 10:08

BB napsal(a):

Znáte od B.Mac Donaldové Co život dal a vzal  a " posílám k vám Imogenu, přijedu si pro ni, až jí bude 30 "   ????

Jo, to byl vždycky můj sen :D. Ale Betty taky píše o té proměně "malých příšerek" v "okouzlující bytosti", takže to funguje i za velkou louží :)

dusička — 13. 4. 2007 10:39

Mně přijde, že můj 14lety kluk u mluvení snad neotevírá ani pusu. Taky mu nerozumím. KDyž se ho třikrát zeptam co? řekne neřeš to , už nic.
Tak to by mě :dumbom:

Míša Kulička — 13. 4. 2007 11:36

A taky ti vaši, když jim konečně porozumíte, s radostí zahalekají na celej barák: "Blíííík" ? :lol:

dusička — 13. 4. 2007 12:05

Míša Kulička napsal(a):

A taky ti vaši, když jim konečně porozumíte, s radostí zahalekají na celej barák: "Blíííík" ? :lol:

Taky taky, ted si mě Míšo Kuličko rozesmála :supr: :lol: :lol: :lol:

cilka — 13. 4. 2007 12:15

u nás se říká: no blik ..... ale jako povzbuzování..... takže dítě vede monolog směrem ke mně, něco jako když xixao vysvětloval že chce vrátit lahev zpět bohům a když zírám, tak dítko opakuje: no blik, no blik, no blik, no bliiiik........ pak pokračuje: týýý jóóóó to je hustý, vona to nechápe....

Jája — 13. 4. 2007 12:41

to neřeš už používám taky... a moc se mi líbí jak jí to točí :lol:

Hannah — 14. 4. 2007 7:44

Dcera (19) mluví pekelně rychle.S postupujícím věkem ubývá vulgarit.Stává se , že až několik minut po té co odejde z místnosti, mi dochází co vlastně říkala.Někdy pochybuji o tom ,že vůbec dýchá.Je schopná telefonovat zároveň pevnou a mobilem a ještě mě informovat co kdo povídá.
Moje názory chce slyšet okamžitě.Je-li déle tady zrychluje češtinu,když je v Německu zrychluje němčinu.To se pak už nechytám vůbec!

Tiina — 16. 4. 2007 10:12

Ad staří rodiče...když byla kdysi před lety v Praze taková ta všeobecná výstava, ta, co se koná jednou za sto let, tak moje pubertální sestřička položila mému otci otázku jestli si pamatuje tu minulou :-)).

Jinak z mojí matky si u nás doma občas střílíme v tom smyslu, že si běžně cestou do školy stopovalal dinousara a cestou pozorovala přesličky a plavuně, jak se pod nimi tvoří černé uhlí :-)

Teresa55 — 22. 8. 2007 16:18

Ahojky jak si to tak čtu,jakožto zástupce puberťáků,je mi docela úsměvno:)Ty záchvaty smíchu nemůže vystát ani mje tolerantní mami,někdy je úplně fialováz toho co mi přijde tak strašně vtipný...k těm historickým dotazům:
Taky chci mít děcko co nějdříve:)

Nela — 22. 8. 2007 16:36

Záchvaty smíchu jsou u nás opravdu velmi časté a hodně nakažlivé. :D

Teresa55 — 22. 8. 2007 19:49

Caste-sileně
nakažlivé-občas:D

Wiki — 23. 8. 2007 15:21

Mě z toho, co se mi doma děje nejvíc popudí, když mi EP (extrémní puberťák)odpoví na otázku (jakoukoliv) "to neřeš!" a když se mnou hovoří sama(dcera) tak ve 3.os. j.č. . A pokud je u toho např.stejně stará sestřenice (a stejně blbá!), tak také. Říkají: "hele jak nechápe" (jako já !). A já jsem u toho. Pak dostanou šílený záchvat smíchu a já odcházím. Dlouho mi také trvá, než mi dojde, že "neasi" je ano.

Nela — 24. 8. 2007 7:54

"To neřeš", to je u nás pořád.  Když něco  po něm chci, tak  odpoví "to neřeš". Jenže když chce něco on, musím být okamžitě k dispozici, možná taky zkusím "to neřeš"

Teresa55 — 24. 8. 2007 12:13

Moje mami je na,,to neřeš" tak alergická,že jsem to radši vypustila ze slovníku....ale na druhou stranu pořád lepší to neřeš něž ty vole,ne?:gloria:

balonek — 10. 10. 2007 11:13

A co takhle : Lama, lemra, kekel, hegeš ;)

dusička — 10. 10. 2007 11:57

tak já znám akorát to slovo lemra :/

Wiki — 10. 10. 2007 12:21

"si lama" -  znám,
a teď je novinka, kterou nesnáším, úplně jsem na to alergická, což dceru samozřejmě povzbudí k častějšímu užívání. Přitom je to tak neviné:  říká  - "dobrej" doplňte cokoliv. Př. Projde kolem dcery náš pes - ona ho chytne za ocasek a zařve "dobrej ocas"!! Jde si sednout ke stolu  mrkne na talíř s jídlem a zařve - "dobrej talíř!" No, když to tak popisuju, tak mi napadá, že musím dodat, že je dcera řazena (zatím)mezi normální, neléčí se, není na práškách a studuje G.

balonek — 10. 10. 2007 13:35

Wiki napsal(a):

"si lama" -  znám,
a teď je novinka, kterou nesnáším, úplně jsem na to alergická, což dceru samozřejmě povzbudí k častějšímu užívání. Přitom je to tak neviné:  říká  - "dobrej" doplňte cokoliv. Př. Projde kolem dcery náš pes - ona ho chytne za ocasek a zařve "dobrej ocas"!! Jde si sednout ke stolu  mrkne na talíř s jídlem a zařve - "dobrej talíř!" No, když to tak popisuju, tak mi napadá, že musím dodat, že je dcera řazena (zatím)mezi normální, neléčí se, není na práškách a studuje G.

tak pořád je nevinnější "dobrej" než "hustej"...i když mi ten můj puberťáček s tou svou květomluvou připadá docela roztomilej. Má docela smysl pro humor, tak to beru se vším všudy. :kapitulation:

Vlaďka — 11. 10. 2007 9:07

A taky "je to mrtě hustý", anebo "mrtě moc". Nemám tušení o čem se vede řeč :-)

Iveta X — 11. 10. 2007 9:18

Dcera (13) zase pořád používá výraz "jsem in", když je se sebou v jakýmkoliv směru spokojená. Od ní to samozřejmě pochytili její bráchové (10 a 5) let. Já jsem podle ní, jak jinak, "OUT".

Ela.. — 11. 10. 2007 11:51

Jojo .. a taky mou puberťačkou je velmi oblíbené  " ty krááááso ! "

Wiki — 26. 11. 2007 13:29

Vlaďka napsal(a):

A taky "je to mrtě hustý", anebo "mrtě moc". Nemám tušení o čem se vede řeč :-)

to neznám- soudím, že je to jako dobrý,...

U nás je teď : jako odpověď na cokoliv: "neasi"   a znamená to ano. Mně trvá vždycky tak 30 sec., než si to zpracuju...a dítě mě nechápe, že nechápu...

Regina — 10. 1. 2008 17:32

Mlaďas začíná  toužit po značkových hadrech, a když ho z finančních důvodů zatáhnu jinam než do znčkové prodejny, huláká: "To je diskantní." Asi že je to jako  z dicountu, z Penny nebo Plusu :usch: Tak jsem ho líbezně (tj. řevem a s vykulenýma očima) upozornila, že já se oblíkám léta v sekáči, aby on měl aspoň nový hadr  a boty na ty jeho parolodě, a ať zapomene , že kvůli týdennímu lyžařskému výcviku mu koupím snowboarďácký gatě Nugget za 3500,- kč, když mu bohatě stačí Alpinky v akci za 1200,-...já jsem na výcvik musela v kamaších nebo v šusťákách...

lupina montana — 10. 1. 2008 17:44

Wiki napsal(a):

U nás je teď : jako odpověď na cokoliv: "neasi"   a znamená to ano. Mně trvá vždycky tak 30 sec., než si to zpracuju...a dítě mě nechápe, že nechápu...

:lol::lol::lol:
U nás to bylo taky....a NE  bylo "supatnéé??" A až když to přilítlo na mě ("supadlanéé??") tak jsem pochopila, vo co gou :lol:

eremuruss — 18. 1. 2008 19:10

No taky mame u nas dobry slovnik.Jako vopruz ,smazka,segro ja te rozsekam,to neres.....ne asi....spek

Michaela.43 — 22. 1. 2008 8:28

Jak  to čtu, tak se chechtám....protože jsem si oddechla, u nás to samé, haha....

Ale zase já mlaďase  neustále vytáčím tím, když on příjde  se slovy: Asi jsem si zlomil nohu - rozuměj možná se mu malinko zvrtla, ale ani nekulhá....tak se začnu nehorázně smát....a to ho spolehlivě vytočí.....ano, hodí oči v sloup, v tu chvíli se za svou matku stydí a tlačí kamarády do svého pokoje....
-ale jsou i chvíle, kdy z něj vyletí: dnes mám šťastný den - rozuměj, navštívili jsme Mekáč...
-slovní spojení Nech mě bejt - slyším na cokoliv....

Takže se mlaďase snažím neprudit...když od něj  požaduji nějakou domácí práci, jsem mu vzorem a hned tvrdím, že já ten den taky budu nějakou vykonávat, udělá...ale přesto to   zkouší slovy: A musím?...odpověd ano,

A ještě jedno frekventované slůvko: POTOM - a to bych v duchu vraždila, protože potom je v překladu do mé češtiny : nikdy....

A pak bacha na slovní spojení: Mami, můžu ...???( to jistě něco chce - myslím  koupit)popř. dodá, já ti to pak vrátím.... jistě myslí v jeho důchodu, ale to mě pramálo zajímá... :-)))

Jinak se u nás repuje o 106, a nejlépe padnoucí kalhoty jsou s tím rozkrokem až u kolen....to jsem ale usoudila, že řešit nebudu....

Vlaďka — 22. 1. 2008 9:31

POTOM? U nás je Počkej! :dumbom:
A dnes u nás asi bude ticho po pěšině. Poslala jsem ho totiž do školy pěšky, protože ještě nebyl schopen si zařídit razítko na průkazku na autobus. Ještě se k tomu přidalo včera něco dalšího a už mi vytekly nervy. Takže dokud nebude razítko, nebo se mi nevrátí proježděné peníze, na které mohl od 3. září mít slevu, chodí pěšky. :vissla:

Michaela.43 — 22. 1. 2008 10:53

Ještě mě napadlo: slůvko: lol   (čti lol), na netu zkratka pro smích( tedy doufám, že jsem to dobře pochopila), v létě syn  se svým kámošem to neustále používali.....slyšet v autě ze zadu  snad 100x lol během 130 km , no jsem ráda, že jsem nenabourala....

Wiki — 6. 2. 2008 11:33

lupina montana napsal(a):

Wiki napsal(a):

U nás je teď : jako odpověď na cokoliv: "neasi"   a znamená to ano. Mně trvá vždycky tak 30 sec., než si to zpracuju...a dítě mě nechápe, že nechápu...

:lol::lol::lol:
U nás to bylo taky....a NE  bylo "supatnéé??" A až když to přilítlo na mě ("supadlanéé??") tak jsem pochopila, vo co gou :lol:

To je dobrý - už mi to došlo: jako že asi je má úvaha špatná.....ne? (chci říct "neasi").

Wiki — 6. 2. 2008 11:39

Mě taky moc baví ty jejich berličky k jistotě.
Lol už znám a ještě je jedno - nemůžu si vzpomenou - jako větší smích...??? větší lol - pomozte mi...nevíte??...mno zeptám se doma.

Používané často je i slovo: "luxusní "(zvlášť zajímavě to zní např. ve spojení třeba s puberťákovi chutnající buchtou), a nejnovější je - "to je koště!!" "dobrý koště" (spojení naposled použito na adresu Topolánka v parlamentu a  na mého krásně učesaného oblíbeného psa...apod)

Irenka21 — 6. 2. 2008 11:48

Svoje puberťáky miluji, bývalo hůř, hádky opadly, celkem se vždy domluvíme a nasávám z nich energii do svého života, některé hlášky jsou nesmrtelné.

Daniela S. — 7. 2. 2008 14:54

větší lol - pomozte mi...nevíte??

Že by rofl? :dumbom:

tichoslapek — 16. 4. 2011 21:15

:D u mojí dcery slyším pořád todle
-dej mi pokoj fůrt
-se nečíl
-to je vopruz todle
-si děláš prdy néé..?
-hev pod'
-kaj..??  to je podle mě v překladu kde...
-se gebíš jak....
Nebo jak příde ze školy tak na mě vychrlí asi todle....: No more kdybys viděla tu babu v tom jejím plášti..furt poletuje po škole jak batman,pak nam zada kupu ukolu jako kdyby čekala že jí je někdo bude robit...pak ta bréca v tej vytvarce mě tak nasrala že sem myslela že jí ty anylinky mrštim do ksichtu a pak to bylo hustýý jak gabina hodila hobru na těch schodech...a blablabla..říká to tak rychle že jí sotva rozumim slova a když se jí zeptám co to řikala tak odpoví..:dyk sem ti to včil řekla ..:DD

1Marie — 17. 4. 2011 15:37

Tak teď se musím smát, protože tuhle otázku jsem položila já a teď, po mnoha letech mohu sama sobě odpovědět - vyrostou z toho:) Mojí dceři bude za pár dnů 19 a mluví už zase "lidsky". A se svými rodiči - kteří během její velmi bouřlivé a dramatické puberty zestárli o milion let - mluví dokonce přívětivě:) Takže všem matkám, které teď právě na prahu těch pekelných let šílí ze svých dětí mohu vzkázat: fakt to přejde...a fakt to přežijete:)

Ametyst — 17. 4. 2011 16:05

tichoslapek napsal(a):

:D u mojí dcery slyším pořád todle
-dej mi pokoj fůrt
-se nečíl
-to je vopruz todle
-si děláš prdy néé..?
-hev pod'
-kaj..??  to je podle mě v překladu kde...
-se gebíš jak....
Nebo jak příde ze školy tak na mě vychrlí asi todle....: No more kdybys viděla tu babu v tom jejím plášti..furt poletuje po škole jak batman,pak nam zada kupu ukolu jako kdyby čekala že jí je někdo bude robit...pak ta bréca v tej vytvarce mě tak nasrala že sem myslela že jí ty anylinky mrštim do ksichtu a pak to bylo hustýý jak gabina hodila hobru na těch schodech...a blablabla..říká to tak rychle že jí sotva rozumim slova a když se jí zeptám co to řikala tak odpoví..:dyk sem ti to včil řekla ..:DD

Jéžiš,
děkuji, děkuji, že to můžu číst, že nejsem sama, že nemám doma ufouna ale jen puberťáka!:D
Fakt to člověku pomůže slyšet i od jinejch, že to zvířátko z toho vyroste...jestli ho nezabijem.
Fakt díky, pobavila jsem se.:supr:

PPavlaa — 17. 4. 2011 16:21

ametyst, moc nechápu, co tě na psaní tichošlápka pobavilo. já si spíš říkám, že jsem ráda, že můj syn má pubertu jakou má, po tom, co jsem si u ní přečetla.

Ametyst — 17. 4. 2011 20:22

PPavlaa napsal(a):

ametyst, moc nechápu, co tě na psaní tichošlápka pobavilo. já si spíš říkám, že jsem ráda, že můj syn má pubertu jakou má, po tom, co jsem si u ní přečetla.

Pobavilo mě to, že mám doma něco podobného a že nejsem sama na světě.
Prosím tě, dyť na tom nic není, pubertou jsme prošli všichni, někdo lehčeji, jiný bouřlivěji.

Já mám puberťáky dva. Se starším je rozumná řeč, docela, ale ten mladší, to je tedy mazec.
Takže ani výchovou to není. každý jsme prostě jiný.

To ještě můžem být rádi, že to nemáme jak jedna moje kamarádka má 12ti letého kluka, který jí řekne, že je kráva, a co řve, dyť oni si tak ve třídě říkaj normálně...!
Fakt síla.

A pořád může být hůře...

Kuřátko — 24. 6. 2011 12:10

Tak tohle téma mě dost pobavilo. U nás je zatím puberta v začátku...bude nám 11...ale i tak to s námi začíná mlátit.
Na otázky typu "jak ve škole" mi odpovídá "humus". Ale zatím jen převrací oči a šíleně se z ničeho nic sám řechtá. To na něj s drahým vždycky čučíme jak dva mimoni a nechápeme o co jde.


Jinak dotaz, zda jsem byla na světě když byla 1. světová jsem už taky absolvovala. Naštěstí mi to rychle doplo, takže jsem odpověděla že ne a nezažila jsem ani tu 2. světovou.

Kuřátko — 24. 6. 2011 12:11

tichoslapek napsal(a):

:D u mojí dcery slyším pořád todle
-dej mi pokoj fůrt
-se nečíl
-to je vopruz todle
-si děláš prdy néé..?
-hev pod'
-kaj..??  to je podle mě v překladu kde...
-se gebíš jak....
Nebo jak příde ze školy tak na mě vychrlí asi todle....: No more kdybys viděla tu babu v tom jejím plášti..furt poletuje po škole jak batman,pak nam zada kupu ukolu jako kdyby čekala že jí je někdo bude robit...pak ta bréca v tej vytvarce mě tak nasrala že sem myslela že jí ty anylinky mrštim do ksichtu a pak to bylo hustýý jak gabina hodila hobru na těch schodech...a blablabla..říká to tak rychle že jí sotva rozumim slova a když se jí zeptám co to řikala tak odpoví..:dyk sem ti to včil řekla ..:DD

:D :D jinak u toho jsem se málem počůrala smíchy.

Petra88 — 13. 6. 2014 23:02

som sice mlada maminka s 20 mesacnym prckom ale ako tak pozeram na tych pubertakov ako sa ,, dokonale,, niektory chovaju tak mi beha mraz po zadech rodicia  im vsetko dovolia a tak to aj dopada dovolili by ste napr 12 rocnemu dievcatu piercingy ? http://www.ok-sperky.cz/ok-sperky/eshop/44-1-Piercing je to modny vystrelok a vsetci to chcu a maju ci baby ci kluci je nejako ohranicene odkedy sa to smie nosit mne sa to popravde paci ale nemam ziadnem piercing ale som si ista ze ako syn vyrastie tak vselico bude chciet vyskusat a ratam aj s touto moznostou. od ktoreho veku by ste svojmu dietatu dovolili nosit piercing?

Eva. — 13. 6. 2014 23:03

Petra88 napsal(a):

som sice mlada maminka s 20 mesacnym prckom ale ako tak pozeram na tych pubertakov ako sa ,, dokonale,, niektory chovaju tak mi beha mraz po zadech rodicia  im vsetko dovolia a tak to aj dopada dovolili by ste napr 12 rocnemu dievcatu piercingy ? http://www.ok-sperky.cz/ok-sperky/eshop/44-1-Piercing je to modny vystrelok a vsetci to chcu a maju ci baby ci kluci je nejako ohranicene odkedy sa to smie nosit mne sa to popravde paci ale nemam ziadnem piercing ale som si ista ze ako syn vyrastie tak vselico bude chciet vyskusat a ratam aj s touto moznostou. od ktoreho veku by ste svojmu dietatu dovolili nosit piercing?

Přestaň s tou reklamou :dumbom:

Lejla9 — 24. 12. 2017 13:26

muj syn je taky ,,svuj,,. Přijde ze školy, učí se a pak zbytek času trávi s telefonem v ruce. Už jsem zkoušela všechno, konzultovala s odborníkem, nepomohlo. Je to hold takové pobertacke období. Snad to brzo přejde. A bude to ještě horší, protože jsme mu pod stromeček koupili nový mobil :)

helena — 25. 12. 2017 8:00

Lejla9 napsal(a):

muj syn je taky ,,svuj,,. Přijde ze školy, učí se a pak zbytek času trávi s telefonem v ruce. Už jsem zkoušela všechno, konzultovala s odborníkem, nepomohlo. Je to hold takové pobertacke období. Snad to brzo přejde. A bude to ještě horší, protože jsme mu pod stromeček koupili nový mobil :)

Už jsem pochopila... dobrý rady -"co nový mobil? Myslím že 15 letého pubertaka to určitě potěší" - dáváš z vlastní zkušenosti...
Leda bys byla ještě zlomyslnější, než vypadáš... ;)

lupumo — 29. 12. 2018 6:58

Ahojte, chtěla bych poradit. Ma 17 leteho kluka, předčasně narozeny ve 25 tydnu, pri porodu mozkovka vsechno Dy a navic ADHD. Asi zřejmě jsem zanedbala výchovu, pořád jsem ho chránila, všude omlouvala, bránila slovy , vy mu nerozumite atd. Doktor mi ho už v 10 letech chtěl poslat do diagnostickeho ustavu ale moje srdce to nedalo, a ted jsem psychycky tyrana ve svym bytě. S manželem vede boj, není to jeho syn. Včera už ho poprvé napadl, žadna hruza , větší pohlavek ale Patrik to chtěl vykryt a rozbil sklo ve dveřich, nic se mu nestalo. Patrik stále po me řve, ze školy ho chcou vyhodit za nespolupraci, kouření, napadani spolužaku jak slovne tak fyzicky. Pak prijde domu a jakoby se nic nedělo. Doma vubec neposloucha, funguje jen tehdy když ma zarach abych ho pustila ven nebo když ma svoje tabletky. Dělá naschvály, co je horší je to že s enechce koupat, smrdí potom a je to hruza. Řikam mu koupej se , a budeš mit doma klid a on jj a přitom ne. Když mu chci něco řict tak me překřicuje abych mlčela že to nechce slyšet. Když už mě fakt vytočí a dam mu facku tak hodí postoj jako by mi to chtěl vrátít, ale tohle neudělá prptže s ebojí manžela. Ja už jsem tak rezignovala že mi je už jedno v ramci slušnosti a toranci co dělá, ze školy volají že ho radši pošlou domu že tam zase provokuje a když vola ředitel a řekne mi že ho chce vyhodit tak prsím aby to nedělal.Už jsem požadala soud o ustavní vychovu ... je toho hodně , mohla bych napsat knihu.. Diky že jsem se mohla aspon vykecat

Judyna — 29. 12. 2018 12:52

No pane jo.
Je medikovaný? Docházíš s ním někam? Při těch všech problémech od malička si myslím, že ano. Poradila bych se hlavně s jeho lékařem. chtělo by to asi změnit léčbu.

mia — 29. 12. 2018 16:16

"Ohýbaj ma, mamko, dokud som ja Janko".......stará pravda, která se dnes už, bohužel, neuznává, z dětí jsou modly, kterým se nesmí nic říct a takto to dopadá. V rodinné hierarchii už nejsou na prvním místě otec a matka, ale děti, kolem nich se všechno točí, takže není divu, že se pak takto chovají, když je to naučili sami rodiče.

Ty problémy při porodu určitě sehrály své, ale ADHD, jak už se dnes proslýchá, je umělá diagnóza, za kterou se často  skrývá obyčejná nevychovanost a je pohodlné na ni svádět své výchovné neúspěchy........málokdo si přizná, že své děti nezvládl. Katastrofa je to pak i ve škole, kde ty děti často dostanou asistenty a terorizují i ty a nikdo si s tím neví rady.

Teď už ti nezbývá asi fakt nic jiného, než požádat o pomoc odborníky, nebo úderem osmnáctin vyprovodit hošíka ze dveří, třeba ho vyškolí sám život. Ale rozhodně bych se nenechala synem takto terorizovat.

vrabčák — 29. 12. 2018 21:07

Přesně, jak píše Mia, v mnoha rodinách se teď dětem moc ustupuje a rodiče si neuvědomují, že si pletou bič sami na sebe, že jim to mazlík všechno vrátí i s vysokým úrokem. A než k tomu dojde naplno na domácí půdě, trénuje si to ve školce a pak ve všech školách, do kterých byl vpuštěn, a znepříjemňuje život spolužákům, kantorům, celýmu školnímu personálu.
Taky bych se obrátila hned teď na odborníky. Cítíš se být chráněna svým partnerem, ale co když ten nebude doma??!!!!??? Když jsi synovi v jeho dětských letech neustále ustupovala a omlouvala ho, je teď hodně těžký zvolit úplně jiný přístup-přísnost, důslednost atd. a neustupovat z něj. Má doma vůbec nějaký povinnosti, který opravdu musí pravidelně plnit?
Nevím... Připadá mi ten vlak už nějak moc rozjetý... Nejsem odborník, tak ti nemůžu radit, ale možná, že budete muset zvolit tu ústavní výchovu. Ovšem je otázka, co by tam kluk pochytil od těch, který se chovají ještě hůř než on. Nedělám si iluze o situaci v těchto výchovných zařízeních... A co jeho otec, stýkají se spolu?