Verčulka — 8. 3. 2007 11:22

Mám doma zlatíčko,je mazlivý,hodný,ochotný..teda podle momentální nálady :vissla: ,ale pod sedlem - to je boj o život :grater:
Koupila jsem si ho víceméně z lítosti,dost se změnil,ale vyjížďky začínají být traumatem.Odpírá poslušnost,když se mu něco nelíbí vyhozaje nebo se vzpíná.. Nejsme schopni dělat nic,prostě jen to co chce on.Knížek jsem přečetla spousty,teoreticky toho vím spousty,prakticky vůbec nic.
Na to abych s ním jela na nějaký kurz nemám peníze a navíc je vše hrozně daleko.. Máte někdo nějaké zkušenosti???Nebo víte o nějakých stránkách o kterých já nevím???Nebo víte o někom v okolí kdo by mi mohl pomoci???Prosím...

cilka — 8. 3. 2007 13:19

teď zrovna nevím, kde jsem na to přišla přesně, myslím, že nějaká knížka s popisem dotyků TOUCH..... něco.... Fakt, kdybys mi zabila, nevzpomenu si... tak tam popisovali práci s koňmi, kteří nevěřili člověku, těmi dotyky se koni vysětlilo, že člověk je partner, výsledek je skoro podobný jako v případě parelliho her, ale je vhodný pro koně co si nechtějí hrát, naopak by mohli ublížit. Dále se v té knize pojednávalo o nespolupracujících koních, metodou bandážování těla se působilo na určité body v těle. S tímto jsem viděla dceru, kterak svéhlavému koni velmi lehce vysvětlila co má dělat, já jen koukala jak kůň který nerad a to cokoli najednou rád a ochotně. S dotyky podle touch....něco, jsem pak já osobně měla úspěch v podstatě u všech koní, ti kteří je opravdu potřebovali se velmi divili co dělám.
Kůň dělá, co mu dovolíš, možná koupě z lítosti odstartovala spoustu činností z lítosti.... a to je velká chyba. Zřejmě ti to na začátku unikalo, koníkovi nikoli. Nelze dělat nic jiné, než se vrátit na počátek, přestat jezdit a učit koně poslušnosti, nejprve na vycházkách, poté i na lonži, netolerovat absolutně žádný náznak neposlušnosti ani při kydání či běžném ošetřování. Kůň velmi dobře reaguje na chválu i na prosté NE. Ty jsi pán! Někdy stačí i jen od něj odejít. Měli jsme tu kobylku, velmi svéhlavou.... Co ta se nastála přivázaná na dvoře.... No jo, nechtěla poslouchat a nechtěla... Až když usoudila, že je čas krmení a ona fakt nedostane nic a bude tam stát i kdyby bůh ví co, poslechla. Nemá cenu s koněm bojovat silou, vždycky vyhraje a když si toho všimne, není cesta zpět, bojuj jeho vlastníma zbraněma, využij jeho strachy, jeho smysl pro řád. Když tě třebas venku bude zlobit, nemá cenu se snažit za každou cenu udržet v sedle, protože nikdy nevíš, která minuta je ta poslední.... klidně slez, vem si otěže do rukou a přivaž ho k prvnímu stromu, tak aby nemohl žrát a nech ho stát. Jdi stranou, klidně se třeba opaluj, to je fuk ale dělej, že nemáš zájem. Až uvidíš změnu v postoji, odvaž ho, nasedni a pokračuj, ne domů, ale dál. Kdybys šla domů, uděláš co chce on. Mockrát jsem šla na vycházku s tím, že za dvě hodiny jsem doma a vracela jsem se klidně až za pět.... Musela jsem změnit směr i cíl, když koník prostě neposlouchal, vzala jsem ho tam, kde měl práci sám se sebou, třeba hodně krtin, drnů, bahno, voda.... Jenže my měli samý angličany, ti byli nervní hned jak něco nešlo podle nich a zapomněli na své postranní úmysly. Stačilo si dát půlhodinku drezury a byli hotoví...
A když už bylo hodně moc zle, chodilo se s nimi dokolečka, do stále mnešího kolečka, pořád dokola.... Ona se jim ta halva zamotala... Nikdy jsme je nebyli, nekřičeli na ně, ale na každého z nich něco platilo a to bys ale měla najít na zemi, v sedle už na pokusy není čas.

Verčulka — 8. 3. 2007 14:19

Děkuji Cilko :hjarta: No on se ho každý bojí,nikdo si na něj nechce sedat.. Ono to není koníkem,ale těmi majiteli přede mnou.Ve stáji a na ruce se naučil spoustu nových věcí,ale ty vyjížďky.Občas mám pocit že až čeká až slezu,ale nikdy mne nenapadlo někde ho uvázat a nechat ho být,na to jaký je nervák když má vydržet chvilku stát na úvazu... Když jde ven na ohlávce,musí být s řetězem,ne řetízkem,ale opravdu řetězem se zavařenými oky,jinak vše přerval.Majitelka přede mnou ho naučila "já mám větší sílu,můžu si dělat co chci" a nechala ho utéct.On to má dokonale zakódováno a používal to dál.S řetězem který najednou bolí do nosu když má tendenci utéct trošku zklidnil,ale přesto to aspoň jednou zkusí,co kdyby náhodou... Když chci aby šel pomalu v kroku,točí se dokola a pořád poklusává,lonžování neuznává.Pod sedlem nejsme schopní přejít louku v kroku,natož v klusu,okamžitě to napere a ahoj.Jenže v tomto je neunavitelný,kdež to já unavitelná - mám obě kolena v háji a při jeho stylu musím nohy používat extrémě.Každý má spoustu chytrých řečí,ale když začínali a stále jsou na klidných koních,to je pak o ničem jiném... http://www.sirmi.ic.cz/smajl/522.gif

cilka — 8. 3. 2007 15:48

verčulko, začni od začátku - já jsem přítel..... vydrž, ono to potrvá (u ns mně a mé kobylky to bylo 7 měsíců) ale změní se to. Tohle je zřejmě zkažený kůň.... Vodit koně na řetězu taky není to dobré, najdi jeho slabiny, překvap ho svým chováním, nedělej to co čeká, řeš to všechno sklidem a klidně odejdi, nech ho stát nedodělanýho v boxu, prostě dělej to co nečeká za své zlobení (měli jsme tu klkavce a ten vždycky čekal, že dostane, ale nic se nedělo - klknul a čekal, klknul a čekal, postupem klkal trochu míň), s tou lonží bude nutné jej to naučit, i ty potřebuješ vidět jak se chová. Podle toho co píšeš si dělá co chce, protože tě přečetl, ví, že ho nezvládneš, tak co by se neproběhl :). Určitě má svoje místečko, svoji slabinu, kterou když správně použiješ, přejde to. U mne a mé kobylky (nejen zkažená ale i bitá) mi pomohly právě ty dotyky. Taky mi napadlo, jestli ho netlačí sedlo, to už mám taky za sebou, dala jsem špatný sedlo a vesnicí jsem se na jinak celkem klidném A1/1 prořítila málem tryskem. Nevím kdo byl víc zděšený :lol:
Takže.... s kým máme tu čest, styl jízdy, sedlo (dečky, beránek), typ uzdečky a udidla.... Uvidíš, že s holkama na něco přijdem. Pomůcky používáš, jaké, v jakém pořadí? Co děláš, když se ti na louce rozeběhne?

cilka — 8. 3. 2007 15:56

Pamatuju první vyjížďku s tím klkavcem.... Seděla na něm dcera... Byl to A1/1, bylo mu dvanáct, úplnej blbec dostihovej, běhával i s Red Dancrem.... Vyšli jsme do polí, rozhlédl se a běžel.... Jen jsem se modlila aby to přežila, když jsem si všimla jak ho pomalu otáčí do kolečka, zabralo to i na něj. Nohy se jí klepaly ještě půl hodiny, dostihák s ní ještě do té doby nezdrhl, to byla má výsada :lol:
Ale byl moc hodnej, bylo na něm vidět, že si hodně zkusil, toho jsme tu měli jen 4 měsíce, ale měla jsem ho moc ráda.

Verčulka — 8. 3. 2007 16:14

Cilko,on na mě zkouší to co zkoušel u těch přede mnou,ale u mě mu to tolik neprochází,jen když jsem nepozorná a on to zkusí v tu chvíli,mám jen opožděnou reakci.Já jsem se snažila zjišťovat u těch kdo ho znali a každý se diví že jsem si ho koupila.Ale na druhou stranu mě pochválili že na něm jde vidět nějaká práce.Ale podle mě moc málo práce.Sedlem by to být taky nemělo,dělá to i bez něj.A mám dvě,obě mu (dle mého) sedí.Když to se mnou napere a nemá,tak se dost zasednu a stočim ho do strany,ale on prostě letí bokem a snaží se mě sundat.Jednou jsem ho nechala jít a naopak ještě pobídla,ale to je taky bez účinku.Udidlo mám hodně jemné,snažím se požívat spíš jen sebe.Vyvázaný ani sešněrovaný nechodí nikdy,jen odstrojená anglická uzdečka.Sedlo střídám anglii western-to mu vyhovuje víc.Já se nepovažuji za nějak zdatného jezdce,určitě bych měla hodně co pilovat,ale ruku i sed jsem se naučila mít v rámci možností klidný a pevný.Asi jsem to napsala trochu nepřehledně,ale to si snad nějak přeberete...:vissla:

Verčulka — 9. 3. 2007 12:20

Včera jsem byla venku jen tak,bez sedla.Asi jsem ho překvapila,ale jen na chvilku.Schválně jsem šla cestou,kde budu moc využít něco z rad co jsem dostala.Když začal vymýšlet to svoje,stočila jsem ho na louku kde je to samý drn a díry,ale skotačil i tam a lítal stejně,je mu jedno kam šlape..pak jsem hlídala já,aby jsme si nedali na hubu oba :rolleyes:

BeachGirl — 9. 3. 2007 16:26

Ahoj všichni:)není to náhodou metoda T-Touch?

Verčulka — 9. 3. 2007 17:10

A nevíš kde si o tom můžu něco přečíst???Nebo nějaké stránky,já nic nenašla :grater:

kalipsaa — 14. 12. 2008 12:06

je mi 14 a ráda poradím můj kůn kdyz jsem si ho privezla z beskyd byl vazne jak debil..vzpinal se ,hazel hrby  kousal a napadal koně..ale i presto sem ho zvladla a naucila slusnemu chovani..na to je dobry horsemanship   hlavne je nemlatte vubec ani plesknutim kun je odjakziva hrde zvire ,kdyz budete mit uctu k nim ,oni budou mit uctu k vam..sice to bude trvat delsi dobu ale on pochopi..takze zadne mlaceni kdyz k nemu dete poklonte se mu ,on moc dobre chape...budte uvolneni a nebojte se vemte ho na louku nee do kruhovky a  at ma ohlavku ,zadna londžka ,nechte ho at si dela co chce ,vy si bezte sednou primo do prostred a pozorujte co dela...asitak 12 minut  potom jemne zapiskejte a kdyz kun pujde k vam tak lehnete a delejte mrtveho boruka...a pak uz podle sebse ...:)

Verčulka — 10. 1. 2009 9:47

hlavne je nemlatte vubec ani plesknutim a s úsměvem na tváři přejdu kopanec?
kdyz k nemu dete poklonte se mu ,on moc dobre chape to skoro ani nemám jak komentovat...
vemte ho na louku nee do kruhovky...nechte ho at si dela co chce ,vy si bezte sednou primo do prostred zdrhne
Tohle jde u koně, který nemá lidi "na háku" ;)