cilka — 8. 2. 2007 22:23

Jaro se nám blíží a s tím trápitelé koníků
Podělte se o zkušenosti s přípravky proti hmyzu. Jak který vydržel, co na něj koník....
Otéká váš koník při první invazi muchniček? Co klíšťata?
Napište i babské rady, zkuste se zamyslet i nad vzrůstjícím počtem alergických koní. Mylím hlavně sluneční alergie, alergie na hmyzí prostředky (proti hmyzu), do jaké míry je za ně zodpovědný majitel?

Cedrill — 9. 2. 2007 15:17

Moje kobylka trpí na jedno oko: při prvních hřejivých paprscích jarního sluníčka jí začne z očička vytěkat hnis.Za měsíc to asi tak přejde.A teď si ale představte, že všechny mouchy apod. havěť se na to začne slétávat.Zkoušely jsme to mazat různými přípravky, ale nic moc.taky docela pomohla síťka přes celo hlavu, která se zaváže podhrdelní a podbradní šňůrkou.
Chtěla bych se zaptat, jestli na to taky někteří koníci trpí a co vám pomohlo?

Verčulka — 13. 2. 2007 9:51

Můj koník trpí na mušničky,všechno zabírá jen chvilinku a stejně je pak rozkousaný a bolavý.Co jsem ale náhodou objevila minulý rok je,že pomáhá potírat tato místa gelem z dubové kůry.Koník se mi krásně zahojil a hmyzu to nejspíš smrdí...

Cedrill — 13. 2. 2007 13:07

Ty jo dubová kůra! A kde se to sežene?

Verčulka — 15. 2. 2007 21:43

Dobová kůra se koupí v lékárně,používá se pro lidi.Já na to přišla úplnou náhodou..ale hlavně že mu to pomáhá.

Cedrill — 16. 2. 2007 11:56

Tak děkuju! Mohlo by to pomoct i kdyby se to namazalo kolem toho očička, aby jí na to nelezly mouchy? Nevadilo by to tomu očku?

Verčulka — 16. 2. 2007 18:02

Tak toho bych se asi bála,ale určitě bych se poradila s veterinářem a jak si psala o té "kukle" na celou hlavu,nechala bych to tak.Jinak se prý doporučuje dávat koním česnekové tbl.,nejen že jsou zdraví prospěšné,ale mají i odpuzující účinek na hmyz..a na lidi asi taky..ale už bude i naložený :P

cilka — 16. 2. 2007 18:17

Já přímo s česnekovými tabletami zkušenost nemám, ale kamarádka je koňům dávala a zřejmě to byl velmi chutný preparát, neb se na koně slétávalo kde co.
Dřív, ve starých dobách se na odpuzování hmyzu používal odvar z listu černého bezu ( proto všude na statcích rostl a nevýmitili ho), nebo z listů ořešáku. Černý bez vážně funguje, hrst listů jsem rozmixovala s trochou vody, pak přilila asi 2 dcl vody a přecedila - vyždímala přes plátno. Obyčejným postřikovačem, jsme tím koníka postříkali a mouchy mu dali pokoj. Bohužel na chvíli a šlo o koně, co nemohl běžné prostředky.
Co se týká nanášení přípravků kolem očí koně, poradím fígl.... natřete si ho trošku pod oko sami, pokud vás nijak nepálí, oko neslzí, můžete jej natřít i koníkovi. Ale vždy si natřete tampon, nebo prsty, nikdy neaplikujte kolem oka samotný preparát, mohlo by se stát, že koni do oka kousek spadne a pak mu již nikdy nevysvětlíte, že jakákoli činnost kolem oka není nebezpečná.
Jinak hmyz spolehlivě odpuzují vyšší dávky vitamínů skupiny B.

Cedrill — 17. 2. 2007 20:26

Super, díky! Až jí to zase začne, tak tipy vyzkouším! :supr:

Verčulka — 9. 5. 2007 9:59

...nějaké nové "levnější" postřehy?