Káča — 20. 1. 2007 12:12

Kdo děláte doma brokolici na různé způsoby-poraďte. Dělám jen polévku a už by to chtělo něco jiného. Taky by mně zajímalo, jak se dělá salát.

cilka — 20. 1. 2007 12:37

Káčo, máme tu HLEDEJ.....
tady máš výsledek    http://fora.babinet.cz/search.php?search_id=1203460978

Babucha — 20. 1. 2007 12:45

Káči brokolice je moje nejoblíbenější jídlo, nejraději ji mám zapečenou.

Uvařím brambory ve slupce, nechám vychladnout, oloupu a nakrájím na kolečka. Dám povařit brokolici, tu pak rozeberu na malé růžičky. Do vymazané simaxové misky (pekáče) dám vrstvu brambor, osolím,  opepřím, na to brokolici, občas přidám žampiony z konzervy. Potom další vrstvu brambor a brokolice a zaliju buď vajíčkem nebo jogurtem, záleží na chuti. Dám zakryté do trouby tak na 20 minut, potom posypu strouhaným sýrem a nechám bez poklopu dopéct. 

Jinak tady jsou další recepty na zapečenou brokolici, záleží jen na fantazii, co přidat, jak okořenit...
ZAPEČENÁ BROKOLICE
600 g brokolice
500 g uvařených brambor
1 kelímek zakysané smetany nebo jogurtu
2 vejce
1 lžíce škrobové moučky
2 lžíce strouhaného křenu
sůl, pepř
100 g šunky

Brokolici uvaříme v osolené vodě, scedíme a rozdělíme na růžičky. Do vymazané misky nebo pekáče naskládáme na kolečka nakrájené brambory, které osolíme, opepříme a poklademe růžičky brokolice, nasekanou šunku, nastrouhaný křen a vše zalijeme zálivkou z zakysané smetany, vajec a škrobové moučky.
Jako poslední vrstvu poklademe opět plátky uvařených brambor, které rovněž osolíme, opepříme .

ZAPEČENÁ BROKOLICE
1 brokolice = cca500g
1 kg brambor
20dkg tvrdého sýra
sůl
pepř
olivový olej

Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky a v osolené vodě povaříme asi 2 minuty. Do tukem vymazaného pekáčku vkládáme brambory a povařenou brokolici. Směs rovněž osolíme a opepříme a pokapeme olivovým olejem. Po té vše pokryjeme nastrouhaným sýrem či plátky tvrdého sýra /eidam, uzený/. Necháme zapéct v troubě cca 20 minut.

ZAPEČENÉ BRAMBORY S BROKOLICÍ
1/2 kg brambor |
1/2 brokolice
1 lžička soli
1 špetka pepře
20 dkg šunky
250 ml zakysané smetany
2 vejce

Omyté brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Brokolici a šunku nakrájíme na malé kousky.
Vše lehce promícháme a dochutíme pepřem a solí.
Dáme do zapékací misky a vložíme do trouby.
Když začne povrch zlátnout, zalijeme rozšlehanou smetanou s vejci.
Zapečeme dozlatova.

Babucha — 20. 1. 2007 12:49

BROKOLICOVÉ PLACIČKY
1 brokolice nebo mraž.balení
15 dkg uzeného sýra
5dkg eidamu
3 vejce
1/8 l mléka
15 dkg hrubé mouky

Brokolici uvaříme v páře cca 5 min a jemně nasekáme, uzený blokový sýr nastrouháme na hrubém a eidam na jemném struhadle,přidáme vejce, mléko, brokolici a zahustíme hrubou moukou na hustší kaši, podle chuti přisolíme. Smažíme (lžíce)placičky na oleji po obou stranách, příloha brambory, salát rajčatový- lze upotřebit místo jednoho vejce i zbylé bílky.

BROKOLICOVÝ NÁKYP
brokolice
angl.slanina
vejce
nastrouhaný sýr
sůl
pepř

Brokolici velmi krátce povaříme, nasekáme nahrubo. Smícháme s vyškvařenou angl.slaninou nakrájenou na kousky, vejcem, nastrouhaným sýrem, osolíme, opepříme a pečeme ve vymaštené a strouhankou vysypané zapékací misce

Jak na salát nevím, ale našla jsem ještě jeden dobře vypadající receptík:
BROKOLICOVÝ KOLÁČ
500g brokolice, 1 šálek polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 dl mléka, 4 vejce, sůl, mletý bílý pepř, 100g sýra Niva, 200g šunkového salámu, 4 stroužky česneku. Omytou brokolici rozebereme na růžičky, stonky oloupeme a tence nakrájíme. Smícháme s moukou a s práškem do pečiva. V mléce rozšleháme vejce, osolíme, opepříme a nalijeme na brokolici. Přidáme nastrouhanou Nivu a na kostičky nakrájený salám a prolisovaný česnek.Promícháme a dáme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku. Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 35 minut.

Bety — 20. 1. 2007 15:56

Brokolici mám moc ráda, minule jsem dělala s brokolicí lasagne:
Brokolici rozebrat na menší růžičky, pokud je pěkná stopka tak trošku nakrájet, oblanšírovat do poloměkka.
Potom buď uvařit lasagne kalsickým způsobem, nebo jsem teď koupila nové panzani které se nemusí předvařovat a můžou s epoužít rovnou z krabičky. Klasicky vrstvím, pokud mám strouhaný sýr tak pridám, nakonec zaliji smetanou a zapeču.
http://www.venusanka.cz/prispevky/37661.jpg
http://www.venusanka.cz/prispevky/37662.jpg
Po upečení nekrájím hned, ale nechám chvíli "zavadnout" aby všechno nevyteklo a aby se daly  krájet pěkné porce. Nebo jestli máš dost zapékacích misek tak můžeš každému upéct porci zvlášť.

ivca — 22. 1. 2007 10:10

salát jsem   si vymyslela následovně - zbyly mi těstoviny, kousek brokolice, tak to šlo dohromady, koření, kysaná smetana a pro masožravce kousek šunky - jinak je tam dobrý ještě nakrájený eidam nebo balkán

ivca — 22. 1. 2007 10:22

a je do dobré i ohřáté

Bety — 22. 1. 2007 10:31

Taky mám ráda smaženou - klasicky v trojobalu nebo v těstíčku (předtím mírně oblanšírovat).

ivca — 22. 1. 2007 10:47

a polévka - minulý týden jsem ji jedla denně, uvařila jsem jí ten největší hrnce a ráda jsem se obětovala

Aknella — 23. 10. 2009 6:21

..

Myšák — 27. 11. 2009 1:37

Salát jsem dlouho nedělala, tak si ho nepamatuju. Určitě tam přišla brokolice (narovnám růžičky brokolice - dost velké, nejdou strčit najednou do pusy - na cedník, když se vaří voda v hrnci, dám to nad ni do páry a přiklopím pokličkou, po 5 minutách vyndám, může se schladit ve studené vodě), nakrájená červená paprika, malé sterilované kukuřičky překrojit, navrch opražená sezamová semínka (na sucho na pánvi a jen malinko, aby začala vonět, barvu skoro nezmění). Jen si nepamatuju zálivku, určitě tam byla světlá sojová omáčka, možná česnek.
Jinak ty spařené růžičky jsou dobré i k těstovinám se sýrovou omáčkou - jí to i manžel masožrout. Podstatné je, aby brokolice křupala a byla sytě zelená. Jinak je podle mě rozvařená.

dasad — 28. 11. 2009 16:40

Co treba testoviny s brokolicovou omackou http://www.nadoma.cz/recepty/testoviny_ … _omackou_2 nebo kureci maso v brokolicovem testicku http://www.nadoma.cz/recepty/kureci_mas … m_testicku a co treba pomazanka http://www.nadoma.cz/recepty/pomazanka_z_brokolice

Káča — 11. 1. 2010 18:02

Děkuji všem....už jsem pár receptů vyzkoušela a je to mńamka:-)

Tanka — 14. 2. 2010 19:30

U nas je brokolice taky oblibena na vsechny zpusoby.Rikane ji :takovej vylepsenej kvetak: :D
Delam z ni treba jakoby Mozecek.Proste na cibulce s vajickem a k tomu brambory s maslem..mnaam ;)

krteček — 28. 1. 2012 15:25

http://www.pokrmy.estranky.cz/ recepty