brela2004 — 10. 1. 2007 14:17

Dceři je 18 let, přerušila školu a " fláká se ".  Nenahlásila se na úřadu práce, zdravotní a sociální platí za ni matka.  Dcera odmítá jakékoliv zaměstnání. Stýká se s pochybnými lidmi, domů se chodí najíst, .... , nic nedělá.    Máme obavy z exekuce, kdyby si vzala nějakou rychlou půjčku.  Nevíme si s ní rady. ?????

cilka — 11. 1. 2007 7:48

Brelo, vystěhujte ji. Odhlaš jí trvalý bydliště a vyhoď te ji. Možná drsný, tisíc lidí ti řekne, že pak padne ještě hlouběji, ale když bude mít bydlo a jídlo, padne tam stejně, když bude chtít. To že má kde jíst není záruka toho, že se tak nestane. Vychovali jste ji, nějaké základy v sobě má, jistě si nenechá ubližovat, když dokáže ubližovat jiným. Jak píšeš, je jí 18, to už nemůžete dělat nic jiné, než se starat o sebe. Ona ten rozum jednou dostane...
A pamatuj, žádné zprávy, dobré zprávy. Nelituj, nepochybuj.

Kamilie — 11. 1. 2007 9:02

Včera jsem sem psala svůj názor, byl to sen anebo se to někam ztratilo? a bylo tam odpovědí více, než jen jeden dnešní. Přesunuly jste to někam?

anka — 11. 1. 2007 9:51

Je to hodně drsný co píše Cilka,ale zřejmě je to jediný krok co na takhle problémové děti zabírá.Nechat jim " vymáchat hubu " v marastu ulice. Je pravda že pokud má dobré základy,vzpamatuje se sama.

Míša Kulička — 11. 1. 2007 10:18

Taky bych se přikláněla k Cilčině verzi, ikdyž (popravdě), si v tuto chvíli vůbec nedovedu představit, že bych byla schopná tento krok udělat (holce je teprv 15).... Možná bych jí nějak naznačila, že až se sebou začne něco dělat, bude mít dveře dom zase otevřené, či tak něco...

helena — 11. 1. 2007 10:34

Měla jsem taky problémy, byť jiného druhu, s mladší dcerou. Když prohlásila, že daná pravidla dodržovat nebude, prostě jsem jí okamžitě požádala o klíče od bytu a do půl hodiny byla pryč. Obrečela jsem to strašně, pro zbytek rodiny jsem byla ta nejhorší ("Copak tohle dělá máma?"), ale psycholožka byla jediná, která mi řekla, že jsem udělala tu jedinou možnou věc, ke které jiné rodiče "dokopává" i několik let. Je pravda, že neprospané noci bych nespočítala, navíc manžel mě v tom nechal samotnou, ale dneska děvenka pracuje, bydlí s přítelem atd., prostě je z ní dospělá ženská. Ono to období zřejmě nebylo lehké ani pro ní (mám info odjinud), ale kdybych ji nechala, možná bych teď  litovala.

ivca — 11. 1. 2007 10:50

Heleno, zažilal jsem velmi podobnou situaci s mojí starší dcerou. Dostala se ze všeho, ale stejně je a bude problémová. Nejhorší už máme za sebou, teď je sama matkou, takže ví,l že si musí poradit sama a nespoléhat pořád na ostatní lidi.
Problém se mi "vrátil" vloni s nevlastním synem. Nabral si půjčky a odešel z domu. Z obavy před možnou exekucí jsem musela sáhnout k nepopulárnímu kroku a odhlásit ho z bytu. Jeho otec to ač nerad podoepsal. Letos došlo k návštěvě exekutorů, ale my už máme potvrzení, že mladej s námi nebyldí  a nemá u nás věci, tak odešli s nepořízenou.
Nebudu komentovat, jaký dopad to má na vztahy s manželem, ale důležité je udělat tyhle kroky

helena — 11. 1. 2007 11:15

Ivčo, souhlas. Samozřejmě, že se snažíme "chránit mláďata" dokud to jde, ale pokud dojde k podobné situaci, nedá se udělat nic jiného, než radikální řez (i když strašně bolí). Prostě ten pud vlastní sebezáchovy musí zafungovat, protože kvůli jednomu problémovému potomkovi nelze zlikvidovat zbytek rodiny, ať už finančně, duševně nebo zdravotně.

Décima — 11. 1. 2007 11:43

Souhlasím s předchozími příspěvky - dát písemný návrh na obecní úřad o zrušení v evidenci obyvatel k příslušnému bytu.. S dcerou máme problémy už 8 let, od jejich 16ti let - záškoláctví , toulka, drogy... snažili jsme se s  mužem vše možně,ale marně. Zařídili komunitu, platili soukromé školy, kde vždy do 1 měsíce skončila -  vše vyšlo vniveč.  Jelikož mám s dcerou stejné jméno i příjmení, chodily mi soudní obsílky a tak jsem se dozvídala o jejích  dluhzích - tu 9 tis, 14tis , 25tis tu 36tis atd....o dluhu na zdrav. pojištění ani nemluvě ( to jediné ji jednou ročně zaplatím). Od její plnoletosti nevím, kde se pohybuje, domů se přišla ukázat tak 2x do roka, posledního půl roku se to trochu zlepšilo, ale pro klid své duše už nepátrám co a jak... moje mysl se asi v sebeobraně už otupěla. Ale obsílky o dluzích chodí dál ....
Jelikož mám rozhodnutí příslušného úřadu o zrušení její evidence v našem trvalém bydlišti (bytě), mám klid, že příjde nějaký exekutor, sebere naše věci, a já pak budu u soudu muset dokazovat, že jsou moje.

brela2004 — 11. 1. 2007 12:58

Dobře, ale ono se přece nedá jen tak přijít na úřad a zrušit trvalý pobyt,  k tomu je potřeba splnit nějaké podmínky, ne ?  Jaké ?

cilka — 11. 1. 2007 13:01

je to tady na právním, jsem to někde viděla :)

FIONA27 — 11. 1. 2007 13:05

brela2004 napsal(a):

Dceři je 18 let, přerušila školu a " fláká se ".  Nenahlásila se na úřadu práce, zdravotní a sociální platí za ni matka.  Dcera odmítá jakékoliv zaměstnání. Stýká se s pochybnými lidmi, domů se chodí najíst, .... , nic nedělá.    Máme obavy z exekuce, kdyby si vzala nějakou rychlou půjčku.  Nevíme si s ní rady. ?????

Nezlobte se na mě, ale proboha proč jí tohle tolerujete???????? Dokud se vy nezměníte a tohle jí budete tolerovat = vlastně jí to povolujete, tak se nezmění.

brela2004 — 11. 1. 2007 13:11

A co má tedy udělat ?

cilka — 11. 1. 2007 13:14

Bohužel Fiona má pravdu! Co má udělat? Sbalit tašku a vyhodit na ulici, jinak to opravdu nejde, madam si musí namlátit hubu sama. Máma se snad starala dlouho, ne?

FIONA27 — 11. 1. 2007 13:27

Dá se říct, že vy jí vlastně za to, že ukončila školu, fláká se s divnými lidmi, pracovat nechce ODMĚŃUJETE! Jak? Vaříte jí, jste její hotel, určitě jí i perete a žehlíte, že??? Komu by se tohle nelíbilo, ona nepotřebuje nic měnit... vy jí odměňujete za její chování takovým servisem. Je dospělá a musí pochopit, že za vše se platí - nic není zadarmo.

Décima — 11. 1. 2007 13:30

Řešeno na Právním stránka 19. ,5. řádka odzhora

cilka — 11. 1. 2007 13:51

Brelo, není těch dcer nějak moc? http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=9286

brela2004 — 11. 1. 2007 14:07

Prezentuji tady problém svých přátel, kteří nemají možnost přístupu na internet. Není to moje dcera. Já mám dva syny,/ 23 a 25 let / se kterými nemám žádné problémy, jsou slušní a náš vztah je založen na základě vzájemné úcty a důvěry. Já osobně vůbec nedokážu pochopit, když jsou děti na rodiče drzí, .....  Problém bych řešila radikálně - nerespektuješ daná pravidla, tak si žij podle svého, ale jinde, já si nenechám dělat ze života peklo.
Kamarádka to ale vidí jinak, je to složité, ale chtěla bych, kdybyste jí mohl někdo poradit.

cilka — 11. 1. 2007 14:12

já jen, že jsem si říkala\: brela - dcera... to znám, to už tu bylo.... Tak když už ti bylo ve stejné přípapadě porazeno, tak ty už přeci víš......
Proč myslíš, že pro kamarádku budou platit jiná pravidla než por přítele, to je fuk čí ta dcera je, jednou je to tak a hotovo
Promiň

brela2004 — 11. 1. 2007 14:33

Promiň, Cilko !
Pokud tě to tolik obtěžuje, tak tě nikdo nenutí, aby ses zapojovala do diskuze. Chtěla jsem zjistit  názory , rady a možná nějaké speciální řešení na základě zkušenosti někoho z vás  k tomuto konkrétnímu případu.

FIONA27 — 11. 1. 2007 14:36

Tak rad tu je dost a všechny ukazují jen na jediné řešení. Jiná cesta bohužel není.

cilka — 11. 1. 2007 14:42

ale ty sama jsi již konkrétní případ prožila..... lidi ti poradili, jak se odhlašuje dítě z bydliště.... Nikdo ti neporadí líp, než ten kdo to prožil ne? Nerozčiluj se.... speciální řešení neexistuje a ty to víš. Víš, mne napadlo, že třeba doufáš, že se změnila, že to nějak půjde, že se najde řešení.... Taky a to opravdu není vůči tobě.... každý se ptá za dceru, za kamarádku, za tatínka i za maminku.... dnes v době kdy je pc na každém rohu, kdy se každý může na svůj problém ptát sám.... Když jde přeci o dítě a hledám jak mu pomoct, ajk pomoct sobě, tak udělám o se dá, ne? třeba zajdu do internetové kavárny.....

Kamilie — 11. 1. 2007 14:57

Ja mám taky kamarádku a ta má již trochu problémového syna. Nenechá si poradit! Nevěří mne, že špatně dopadne.Já bych třeba konala radikálně, ona mu toleruje vše (taky mu není ještě 18), resp. bylo 22.12.
Jen čekám, kdy ji fyzicky napadne...A to dostal klíče o baráku (co ještě stavěla ona s manželem), auto!(ne nové) a je na si agresivní, řve, sprostý, nechá se obskakovat, ze všeho ji viní a co jsou domáce práce, to neví. Pravda, zatím se "jenom" občas malinko vožere". Ale nejde o zazobance, naopak, žijí skromně, ona je vdova už celých 16 let, tak jenom 1 příjem.
Bydlí ve společném bytě v paneláku, ona nemá odvahy jednat.

Kiara — 11. 1. 2007 18:19

Kamilie, vsadila bych se, že se jedná o jedináčka.
O to je to horší - chudák máma ovdověla, jak je vidět, tak je se synkem od jeho dvou let sama, nikoho si nenašla a ten povedenec má ještě žaludek na to, aby s mámou jednal jak s kusem hadru.
O tom, že mámu jednou fyzicky napadne, není za popisované situace pochyb. Bohužel, tvoje kamarádka prozře až ve chvíli, kdy se to stane - a to ještě, kdo ví, jestli.
Vím, že je nesmírně těžké přihlížet, jak se někdo v tvém okolí plácá v podobném marastu, ale aby vyřešil svoje problémy, musí chtít sám.
Mimochodem - klíče od domu, který jsem vystavěla s manželem by ode mě dostalo jen takové dítě, které se ke mně chová slušně a u kterého je naděje, že poctivou prací ten dům v budoucnu zvelebí.
Jinak panuje staré známé pravidlo: To, co dostane člověk zadarmo, toho si obvykle neváží.
Brela: za popisované situace si dcera asi těžko vezme nějakou půjčku, když nemá prokazatelný zdroj příjmů. VŠUDE chtějí vědět, jak bude případný dlužník půjčku splácet a má-li z čeho. Dcera vlastní příjmy nemá, vlastní majetek nemá, daňové přiznání nepodává a nepobírá ani podporu. Za této situace jí nikdo nepůjčí ani pětník.
Nicméně dluhy si může nasekat zcela jinak a v dosti velké výši, pozor na to.

ivca — 12. 1. 2007 13:17

ještě drobnost, až vše zařídíte na tom místním úřadě - nebudu to popisovat když je to  popsáno jinde - tak je dobré to ofotit a dát na poštu a požádat je, aby vám ty obsílky na základě toho už neposílali. U nás se to povedlo a je to neskutečná úleva ...

Achlia — 13. 1. 2007 18:37

Viděly jste ve středu pořad " Na vlastní oči" o narkomance Míše?
Bylo to hodně silné.Holka z velmi dobře situované rodiny, spadla do toho se vším všudy. Věčné útěky, návraty, krádeže, neúspěšná léčení....
Rodiče nasadili maximální úsilí o její záchranu, ale bez úspěchu. Myslím ale, že jejich " pomoc" zasáhla dál než měla,byla kontraproduktivní a holka je opět nezvěstná.
Nikdo z nás, kdo má dospívající děti, nemůže říct, že je za " vodou" a že se ho to nemůže nikdy týkat...

Kiara — 13. 1. 2007 19:14

Achlia: už to jednou vysílali.
Rodiče se v tomhle případě MUSELI starat - Míše bylo teprve 16. Pořad ukazoval na palčivý problém - jak umístit nezletilého do léčebny a donutit ho léčit se i proti jeho vůli. Vyplynulo, že je to nemožné. I když byly do problému zapojeny státní instituce, což v tomhle případě zapojeny být musely, výsledek byl nulový.
Mně osobně bylo té statečné mámy nesmírně líto, zejména v momentě, kdy stála před vyhrabanou dírou do stěny kopce, okolo neskutečná halda odpadků a maminka oznamovala: Tak tady bydlela v zimě moje dcera... a na otázku, čím si proboha v zimě topila maminka odpověděla, že s ostatními feťáky kradla svíčky na hřbitově.
Achlia, nemyslím si, že by pomoc rodičů byla kontraproduktivní. Jestliže mám nezletilé dítě, zodpovídám za něj před zákonem ať už za řádnou docházku do školy, tak i za jeho morální vývoj. Pokud se moje dítě dostane na takhle šikmou plochu, měl by po vyčerpání všech prostředků nastoupit stát a ten v tomto případě selhal.

anka — 13. 1. 2007 19:14

No drogy si nevybírají.Padají do toho děti ze všech vrstev.
Dcera mé kolegyně má stejný problém jako Míša z té reportáže.Kolegyně jednala obdobně  jako rodiče Míši.
Do loňského jara.Přijela z dovolené a našla svůj byt v rekonstrukci.Dcera ten byt stihla prodat Vietnamcům
zatímco mamka byla na dovolené v zahraničí.To byla poslední kapka.Letos na podzim za mámou přijela a prosila ať jí pomůže.Naložila jí a odvezla do léčebny.Za měsíc přibrala,zotavila se a opět je na ulici :(

1Marie — 15. 1. 2007 10:59

Tohle je noční můra všech rodičů. Dceři bude na jaře 15, už jsem o ní tady taky psala. Mění se takovým způsobem, že se bojím , kde to skončí. Koncem ledna jsem se objednala do poradny pro rodinu.

sara.s12 — 16. 7. 2012 20:53

Potřebuji znát názor jiných matek.Mám dceru (19 let),je krásná,hodná,rozdala by se pro vsechny,ale nezodpovědná,jak co se týče školy,úklidu a teď i bohužel došlo i k tomu,že ji 2x v jednom roce vzali řidičský průkaz za alkohol.jednou "pouze" přestupek,po 2 to uz byl trestný čin nad 1 promili v krvi.Nechci se ji zastávat,protože tohle už je příliš,ale s manželem jsme se rozvedli když dcera byla velmi malá a nesla to těžce už z toho důvodu,že je tatínek finančně moc dobře zajišten a zacal si hledat o dost mladsí partnerky a čím mladší byly,tím víc na ni otec kašlal.Ex manželovi je 50 let a nyní žije s 23 letou partnerkou,která dělá dceři samé naschvály.Jsem velmi impulzivní a občas to opravdu přeženu,nevím jak se k ní mám chovat.Prožila si taky své,v 5 letech se opařila na krku ,pak prodělala zánět mozkových blan a od te doby ji to ve skole neslo,4řky na vysvedcení a ted bohuzel 2x po sobe neudělala 3 rocník.Prosím poradte,jsem uz opravdu zoufalá.