hanina — 12. 12. 2006 17:10

Kuchtilky a kuchtíci. Přemýšlím, jaké druhy cukrovíčka ještě upéct kromě toho, co peču každý rok a chci aby to byla opravdu mňamka, tak mě napadlo založit toto téma. Napiště sem prosím recepty, které vám nejvíc chutnají, snad kromě klasických rohlíčků a lineckého pečiva. Dávám recept na cukroví, které každému moc chutná:




Ořechové půlměsíčky
1.    těsto: 30 dkg hladké mouky
                      15 dkg másla
                       7 dkg cukru      - udělat těsto, dát na sádlem vymazaný plech
                       2 žloutky
                       1 celé vejce        - trochu zapéci, pak teplé potřít marmeládou, navrch 2. těsto
                       citronová kůra

2.    těsto: z 5 bílků sníh
                20 dkg cukru krupice    - natřít na 1. těsto a mírně dopéci
                20 dkg oříšků

Když se 1.těsto trochu zapeče, vyndá se z trouby, a ještě horké se potře mírně marmeládou. Pak se udělá teprve 2. těsto a potře se na placku. Lehce roztírat, aby se marmeláda nedostala navrch. Pak se placka mírně dopeče-spíše se suší. Musí to být tak akorát, aby to nebylo tvrdé. Po upečení se nechá asi 5 minut zchladnout a kolečkem se vykrajují měsíčky přímo na plechu.


Tak co, zkoušel jste to už někdo? Nemyslím letos, na to je ještě čas :supr:

ita — 12. 12. 2006 23:42

U nás všem chutnají       Bílkové mandlové suchary:
5 bílků, 12,5 dkg cukru a 12,5 dkg hl. mouky třít asi 20 min (šlehačem je to hned).
Přidat 20 dkg celých mandlí, zamíchat, vlít do formy (hřbet) vymazané olejem a vysypané hr. moukou (nebo pečící papír). Péct v mírné troubě 1/2 až 3/4 hodiny. Zabalit do igelitu a mokré utěrky, vychladit v lednici do 2. dne, pak nakrájet na tenké lupínky. Rozložit na plech a pomalu sušit v troubě.

ita — 12. 12. 2006 23:51

Ještě jsou dobré   Povidláče:
30 dkg hl. mouky, 20 dkg másla, 10 dkg cukru, 1 vejce, citronová kůra.
Vypracovat těsto, vyválet, dát na plech a upéct. Studený plát pomažeme 1 sklenicí povidel rozmíchaných s 1 lžící rumu, posypeme sekanými nebo strouhanými ořechy a potáhneme čokoládovou polevou. Po ztuhnutí nakrájíme na čtverečky.

Romča — 13. 12. 2006 10:43

Ito, než to dáváš do lednice , tak to necháváš vychladnout?

ita napsal(a):

U nás všem chutnají       Bílkové mandlové suchary:
5 bílků, 12,5 dkg cukru a 12,5 dkg hl. mouky třít asi 20 min (šlehačem je to hned).
Přidat 20 dkg celých mandlí, zamíchat, vlít do formy (hřbet) vymazané olejem a vysypané hr. moukou (nebo pečící papír). Péct v mírné troubě 1/2 až 3/4 hodiny. Zabalit do igelitu a mokré utěrky, vychladit v lednici do 2. dne, pak nakrájet na tenké lupínky.

ita — 13. 12. 2006 12:30

Romča napsal(a):

Ito, než to dáváš do lednice , tak to necháváš vychladnout?

ita napsal(a):

U nás všem chutnají       Bílkové mandlové suchary:
5 bílků, 12,5 dkg cukru a 12,5 dkg hl. mouky třít asi 20 min (šlehačem je to hned).
Přidat 20 dkg celých mandlí, zamíchat, vlít do formy (hřbet) vymazané olejem a vysypané hr. moukou (nebo pečící papír). Péct v mírné troubě 1/2 až 3/4 hodiny. Zabalit do igelitu a mokré utěrky, vychladit v lednici do 2. dne, pak nakrájet na tenké lupínky.

Ano, vychladlý chlebíček zabalím do mikrotenu a vlhké utěrky, v lednici nechám do druhého dne, lépe se krájí.
Ještě jsem zapomněla, moc se omlouvám. Po nakrájení na tenké plátky se suší na plechu v troubě.

hanina — 16. 12. 2006 21:15

No tak kde to vázne? Pište receptíky ať můžu vyzkoušet. Čas letí :gloria:

ita — 19. 12. 2006 11:24

Ahoj, letos je móda tvrdit, že Vánoce nechystám, nepeču ... Já ano, mám ráda tradice, život by byl bez nich nudný.
Ještě jsem letos vyzkoušela burizonové koule, ty miluje syn, tento recept je zatím nejlepší (dříve se to dělalo z karamelek, byl jich výběr a stály pár korun).

Burizonové koule:
30 dkg krystalu, konden. mléko Salko,12 dkg másla, 2 balíčky burizonů.
Z cukru upálíme karamel, zalejeme Salkem a vymícháme do hladka. Odstavíme, přidáme nakrájené máslo, a burizony. Zamícháme a rukama namočenýma ve studené vodě (aby se to nelepilo) tvoříme kuličky a ukládáme do papírových košíčků.

ivanka05 — 18. 11. 2008 9:31

máte nekdo dalsi receptiky? posledni roky jsem nepekla a letos bych rada vybrala jen Nejlepsi recepty, budu delat rohlicky, orechy,a dal nevim, mozna ulky...

haiel — 24. 11. 2008 20:22

Muškátky
20dkg mandlí, 20dkgcukru, 1vejce, 2hřebíčky, trochu skořice, trochu muškátového oříšku, mandle na zdobení.
Strouhané mandle (neloupané), cukr, vejce a koření se zpracuje na těsto, udělá se z toho váleček( jako na rohlíčky) a z toho se krájí asi 3cm kousky a ozdobí půlkou spařené oloupané mandle. Peče se to při mírnější teplotě.

plostice — 27. 11. 2008 9:56

Brzy budou Vánoce a s ním i spousty pečení. Letos jsem si říkala, že si koupím konečně novou váhu - digitální (mám takovou prehistorickou rozvrzanou hrůzu). Tak jsem koukala na net, co se kde dá najít a co o nich kde píšou, našla jsem tento článek. Používáte je také? Jste s nima spokojeni? Díky

ita — 27. 11. 2008 10:49

Spolehlivá váha je hrozně důležitá. Měla jsou takovou dovažovací, postupně se přidávaly všechny suroviny. Zdálo se mi to praktické, ale až se nepovedlo cukroví, zjistila jsem, že  2 dkg rozdíl není problém. Cukroví to vadilo. Teď jsem si také koupila novou a budu ji muset odzkoušet.

Bety — 27. 11. 2008 12:38

Já mám tuhle a jsem maximálně spokojená

http://www.venusanka.cz/prispevky/2008_11/795124.jpg

Ladie — 27. 11. 2008 12:52

Já má taky dovažovací a už bych neměnila. Myslím si, že to bude víceméně to samé, co má Bety.

http://www.elektro-partner.cz/fotoCache/6-SENSKS5001.jpg

Bety — 27. 11. 2008 13:03

:supr: a nezabírá skoro žádné místo, na vážení použiju jakoukoliv misku, a taky když peču chleba, tak dovažuju přímo do nádoby z pekárny, dnes jsem dělala perníčky, už čekají až přijede dcera ze školy a nazdobí je

http://www.venusanka.cz/prispevky/2008_11/795130.jpg

sudina — 27. 11. 2008 13:34

bety,tvoje perníčky jsem dělala dopoledne!!!!!!!s dvouletým synátorem!!! kupodivu nám to spolu šlo!! a jen co byli vlahý tak se do nich pustil a jak do něj padaly!!!! :supr::supr::supr:,pak jsem je i ozdobila,no taky mě to moc nebaví.. a půlku z nich jsem udělala taky s tím barevným sypaním-když vidím jak se s tím mladej cpe.. a je mu jedno co na nich je.. pár povedených dám na stromeček.......

rybbka — 27. 11. 2008 13:43

Krehke male dorticky
7 Dg cukru
15 Dg Hery/masla/
2 Dg kakaa
20 Dg hladke mouky
3 Dg mletych orechu/mandli,liskovych o./
1 zloutek
1 vanilka
z techto surovin udelam testo,vyvalim plat a vykrajim kolecka.Upecene se spoji touto hmotou:
Napln:
12 Dg cukru
12 Dg mletych orechu
2 lzice pikantnejsi zavareniny/rybizova,visnova,malinova/
zloutek
stava z citronu-podle chuti
Ja tuhle hmotu nevazim,delam od oka,spis mame radi min sladkou
Kdyz mam kolecka slepena,vrsek potru rozehratou cokoladou na vareni a ozdobim pulkou oloupane,sparene mandle

plostice — 1. 12. 2008 10:09

Moc díky za odpovědi. Jdu s vámi do digitální váhy, snad se cukroví povede.

hanina — 1. 12. 2008 22:27

plostice napsal(a):

Moc díky za odpovědi. Jdu s vámi do digitální váhy, snad se cukroví povede.

já si taky nemůžu digitální váhu vynachválit. Dám jakoukoliv misku, vynuluju a už můžu vážit, přivažovat-fakt super :supr: To byl jeden z mála dobrých kupů :lol: Mám tefal origin

tuto: http://www.eberry.cz/editor/image/eshop_products/image_m_1001.jpg

zuzi777a — 2. 12. 2008 11:38

Dámy, prosím, máte některá receptík na  cukroví tlačené strojkem - pudingové? To co se pak namáčí půlkou do čokolády a slepuje marmeládou?  Manža po něm piští a já ho nikdy u nás doma nedělala- u nás "jede" klasika : vanilkové rohlíčky, išelské dortíčky, pracny, linecké a vosí hnízda s hříbečky... Prostě takové známé cukroví, ale tyhle pudinkáče v repertoáru nemám....

tina — 2. 12. 2008 12:04

tady tyto?
Tyčinky z vanilkových pudinků
35 dkg polohrubé mouky, 4 vanilkové pudinky, 15dkg cukru, 17,5 dkg tuku, 2 vejce, půlka prášku do pečiva.
Těsto plníme do strojku a děláme tyčinky, nebo vyválíme a vytiskujeme (jako linecké), pečeme na cca 200ºC, slepujeme marmeládou a konce máčíme v čokoládové polevě.

zuzi777a — 2. 12. 2008 12:13

Díky! To bude ono- pudinky v tom jsou...:) tak si jdu našplhat u manžy... :P

tina — 2. 12. 2008 12:48

vidíš, moji to dlábí všichni - navíc v tom není nic mléčného, tak to může i ten nejmenší :), má alergii na kravské mléko :(

ivanka05 — 2. 12. 2008 15:48

Děláte někdo Išlské dortíčky?jak?

Romča — 2. 12. 2008 17:49

Včera v Ona dnes vyšel recept. - 30 nejlepších receptů - prý - moc mě to neuchvátilo :lol:

Kamchinka napsal(a):

Děláte někdo Išlské dortíčky?jak?

Ladie — 2. 12. 2008 18:51

Kamchinka napsal(a):

Děláte někdo Išlské dortíčky?jak?

Včera je dělali Kluci v akci. Koukni na stránky pořadu do receptů na "išlské koláčky"

tina — 2. 12. 2008 19:08

Romi, taky mě tam zaujaly asi tři, víc ne...

Pampeliska — 2. 12. 2008 22:53

Kamchinko tady je odkaz na Išlské dortíčky:

http://www.ceskatelevize.cz/program/det … recept=533

a tady ještě jeden recept na tuhle dobrotu:

http://www.recepty.cz/recept.asp?id_rec … e=JNLQIRH5

hanina — 3. 12. 2008 22:02

Holky, nemáte některá recept na těsto, jak se do toho balí lískový oříšek a pak se to peče? Někde jsem to jedla a byla to mňamka, hlavně se to dobře jedlo, protože to je malinkaté.

ita — 3. 12. 2008 22:56

Nejsou to 3 kuličky do trojlístku, uprostřed oříšek?

lueta — 4. 12. 2008 12:01

Vloni jsem poprvé dělala brabantské rohlíčky a chutnaly víc jak išlské:

120g hl.mouky
120g hery
60g mouč.cukru
60g lískových ořech.

Všechno smícháme, vypracujeme těsto, dáme na hoďku do lednice a vyválíme silnější plát a vykrajujeme kolečka ( nebo kytičky, srdíčka...)
Pečeme na papíře na 180 dorůžova
Po vychladnutí slepíme pikantní zavařeninou a půlku kolečka namočíme do čokolády. Ozdobíme půlkou ořechu nebo třeba kandovanou třešní.

Ještě je u nás v oblibě plněný perník: ( hned k jídlu!)

20 dkg mouč cukru
30 dkg hl. mouky
1/2 sáčku koření na perník
špetka podrceného hřebíčku a špetka skořice
2 lžíce rumu
4 lžíce medu
2 vejce

zpracujeme těsto, rozdělíme na 4 díly ( pozor těsto je lepivé, špatně se s ním pracuje, ale stojí to za to), dáme na podmoučený sáček, poprášíme trochu moukou, přiklopíme dalším sáčkem a opatrně rozválíme na tenkou placku. Tu potřeme směsí povidel s ořechy a sušeným ovocem podle chutí a pomocí sáčku opatrně srolujeme. Přeneseme na plech a pečeme zhruba 25 - 30 minut na 180.

A něco nepečeného:

mňamózní koňakové koule:

rozpustíme 250 g másla a 250 g čokolády, v sáčku rozdrtíme na malé kousíčky 3 balíčky sněhových pusinek a 2 balíčky rakviček, vysypeme do čokolády s máslem, přidáme velkou štamprli koňaku a jakmile směs začne tuhnout, tvoříme malé kuličky, které obalíme ve strouhaných oříšcích.

Anda — 4. 12. 2008 12:42

hanina napsal(a):

Holky, nemáte některá recept na těsto, jak se do toho balí lískový oříšek a pak se to peče? Někde jsem to jedla a byla to mňamka, hlavně se to dobře jedlo, protože to je malinkaté.

Není to tohle?

Pečené lískové oříšky         

Ingredience: 150 g hladké mouky, 100 g tuku (hera, stella, nejlepší je ale pochopitelně máslo), 20 g cukru moučky, 1 žloutek, vanilkový cukr na obalení
   
 
Postup přípravy: Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme krátce odpočinout, pak uždíbneme kousek těsta, zabalíme do něj oříšek a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Těsta dáváme co nejtenčí vrstvu, oříšek se krásně upraží - ještě horké sesypeme z plechu do mísy s vanilkovým cukrem a obalíme. Když máme čas, tak oříšky před pečením opražíme a zbavíme slupek, ale není to třeba. Někde jsem četla, že jdou dobře sloupnout když se před opražením trochu pokropí vodou, tak to letos zkusím. Jsou velmi "žravé", doporučuji dělat z několika dávek.

ale dávám od toho ruce pryč, nikdy jsem nezkoušela, jen jsem na to teď  narazila na "receptech"

hanina — 4. 12. 2008 22:13

ita napsal(a):

Nejsou to 3 kuličky do trojlístku, uprostřed oříšek?

Normálně to vypadá jako kulička dejme tomu, že z těsta na vanilkové rohlíčky, no a uvnitř je oříšek

hanina — 4. 12. 2008 22:15

Anda napsal(a):

hanina napsal(a):

Holky, nemáte některá recept na těsto, jak se do toho balí lískový oříšek a pak se to peče? Někde jsem to jedla a byla to mňamka, hlavně se to dobře jedlo, protože to je malinkaté.

Není to tohle?

Pečené lískové oříšky         

Ingredience: 150 g hladké mouky, 100 g tuku (hera, stella, nejlepší je ale pochopitelně máslo), 20 g cukru moučky, 1 žloutek, vanilkový cukr na obalení
   
 
Postup přípravy: Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme krátce odpočinout, pak uždíbneme kousek těsta, zabalíme do něj oříšek a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Těsta dáváme co nejtenčí vrstvu, oříšek se krásně upraží - ještě horké sesypeme z plechu do mísy s vanilkovým cukrem a obalíme. Když máme čas, tak oříšky před pečením opražíme a zbavíme slupek, ale není to třeba. Někde jsem četla, že jdou dobře sloupnout když se před opražením trochu pokropí vodou, tak to letos zkusím. Jsou velmi "žravé", doporučuji dělat z několika dávek.

ale dávám od toho ruce pryč, nikdy jsem nezkoušela, jen jsem na to teď  narazila na "receptech"

Á tak toto bude asi ono. Tak to určitě zkusím. Nikdy jsem oříšky nepražíla kromě mandlí, tak nevím, jestli se zadaří, ale bylo by to asi lepší. Moc děkuju :pussa:

ita — 4. 12. 2008 22:41

Lueto, plněný perník vypadá dobře, zkusím. Pak se to krájí na jak silné řezy?
U nás mají největší úspěch z nepečeného cukroví sušené švestky a meruňky namočené v čokoládě a strouhaných ořechách (místo pecky mandle).

tina — 4. 12. 2008 23:34

lueto, to jsou z toho ty jakoby záviny 4? chápu to dobře?

lueta — 4. 12. 2008 23:36

Jo, jsou z toho 4 "nohavice" a krájím je na proužky cca cenťák a půl.

Klubko — 5. 12. 2008 10:26

Na tomhle vlákně se krásně slintá. Já si vždy chodím jen číst,abych se najedla:)

Romča — 5. 12. 2008 11:01

U toho se prý nejvíc hubne :lol:

Klubko napsal(a):

Na tomhle vlákně se krásně slintá. Já si vždy chodím jen číst,abych se najedla:)

tina — 5. 12. 2008 12:25

lueta napsal(a):

Jo, jsou z toho 4 "nohavice" a krájím je na proužky cca cenťák a půl.

děkuju, asi to dneska nebo zítra upeču :) co myslíš, hodil by se tam k těm povidlům mák?

lueta — 5. 12. 2008 12:45

tina napsal(a):

lueta napsal(a):

Jo, jsou z toho 4 "nohavice" a krájím je na proužky cca cenťák a půl.

děkuju, asi to dneska nebo zítra upeču :) co myslíš, hodil by se tam k těm povidlům mák?

Já myslím, že jo, fantazii se meze nekladou. Já jsem si takhle vloni vymyslela linecký řez ( třeba to ale někdo peče) - rozválela jsem linecké na plech, potřela povidlím, dala na to makovou náplň, druhou půlkou lineckého přikryla a upekla. Pak jsem to nakrájela na malé kousky. Bylo to moc dobré.

samor2 — 5. 12. 2008 18:06

prosím, nemáte některá recept na pasiáns, dříve jsme ho dávali na stromeček   díky

Bety — 5. 12. 2008 18:16

já to sice nedělávám, ale stačí zadat do hledáčku recept pasiáns a vyjede ti jich, zrovna jsem se na ně koukla...

samor2 — 5. 12. 2008 18:41

Bety, díky. To jsem udělala, ale potřebovala bych vyzkoušený

Bety — 5. 12. 2008 19:07

Je tam jméno tak ho určitě vyzkoušela, a navíc jsou všechny stejné akorát je přepočítané množství, na tom nic jinýhonevymyslíš, je to jen sníh s cukrem, moukou a ochucený kávou, na tom se nedá nic jinýho vymyslet, jestli ti to chutná tak hurá do toho. To neovlivníš, jednou je vejce malé a podruhé velké, když to bude řídké tak opatrně přidáš mouky.

rybbka — 6. 12. 2008 10:38

Lueto,chtela bych vyzkouset tvuj recept na brabantske rohlicky ale chybi mi tam vejce-nepatri tam nebo jsi to jen prehledla?

lueta — 6. 12. 2008 23:04

rybbka napsal(a):

Lueto,chtela bych vyzkouset tvuj recept na brabantske rohlicky ale chybi mi tam vejce-nepatri tam nebo jsi to jen prehledla?

Vejce tam opravdu nepatří. Spletla jsem ale název. Jsou to brabantské dortíčky a ne rohlíčky :)

Petruse — 7. 12. 2008 13:09

Mám už v lednici hodně bílků , máte prosím  někdo tip ,co s toho upeču ??? Jestli nějaké pusinky , nebo jak se tomu říká ?

lueta — 7. 12. 2008 13:22

Bílkový chlebíček

6 bílků
180g jemného krystalového cukru
2 lžíce rozinek předem namočených v rumu
100g na drobno posekaného omoučeného kandovaného ovoce
3 lžíce pomletých ořechů
120g hrubé mouky
1 lžička jedlé sody
60g rozehřátého másla

Postup:
Z bílků ušleháme sníh, lehce vmícháme všechny suroviny, nakonec máslo a vlijeme do formy.

Mikulenka — 7. 12. 2008 17:01

Petruse,
taky se dají udělat kokosové řezy.
Kokosky jsem nikdy nemohla odsekat od plechu-ať jsem měla recept jakýkoli a peč. papír za mého mládí nebyl, tak jsem se naučila toto: /snad to někomu pomůže/

9 bílků
30 dkg prášk. cukru
10 dkg polohr. mouky
20 dkg kokosu

Ušleháme sníh , přidáme cukr, pak kokos a nakonec opatrně mouku.
Vylijeme na vymaštěný plech/pečící papír/ a pečeme do růžova.
Na upečené dáme oblíbený krém a polijeme čokoládou.

ita — 7. 12. 2008 21:51

Ľueto, z toho lineckého mám podobný recept. Rozválené těsto se pomaže povidlím a posype nastrouhanými ořechy. Taky dobré.

Ladie — 8. 12. 2008 11:11

Tak konečně hotovo :D

http://www.chytrazena.cz/gal/fotky29/velke/1228729514-9293.jpg

Enji — 8. 12. 2008 11:37

Téééda, holky Vy jste výborné. (Ladie, vypadá to :supr: :supr: ) Já ještě nepeču a ani kdybych chtěla, tak nemůžu, protože u nás by to do Vánoc teda nemělo šanci vydržet. :rolleyes: To já musím až tak týden před Vánocemi. :jojo:

Pampeliska — 8. 12. 2008 14:30

Ladie, jsi šikulka.... cukroví máš krásné :supr: , ale u nás je to stejné jako u Enji.... do vánoc by nevydrželo... ;) 
Dneska jsem teprve dělala těsta a během týdne budu péct jak říkám polotovary a tak tři dny před vánocema zdobit a plnit  krémy ..... a potom teprve bude hotovo :supr:

Lena01 — 8. 12. 2008 15:54

Ladie nádhera   :godlike:
jak se jmenují takové ty tyčinky co jsou vpravo máčené v čokoládě hned vedle těch ořechů? a pošleš prosím recept? Děkuji

Ladie — 8. 12. 2008 16:25

No vidíte holky, u nás vydrží naprosto s přehledem, protože já cukroví (vlastně všechno sladké) nemusím a přítel jen tak zobe :) Takže to dopadne jako každý rok - dostanou rodiče :jojo:

Lena01 - to jsou "Banánky" (sice jsem nepochopila proč, protože banány neviděly ani z rychlíku :D )

550 g másla (nebo hery)
750 g hladké mouky
200 g cukru
1 žloutek
1 vanilkový pudinkový prášek

marmeláda, čokoláda

Cukroví se tlačí přes strojek (já jsem ho dělala "poloručně", protože nemám potřebný nástavec na strojek, tak jsem si svým strojkem na maso udělala "hada", nakrájela a rozplácla. Výborná práce :co: ).

Po upečení slepujeme marmeládou a polovinou namáčíme do čokolády/polevy.

Lena01 — 8. 12. 2008 16:56

Ladie děkuji za recept, ale mlýnek  mám jen na ořechy, suchý rohlíky a pod...a to by asi nebylo ono :lol:  a dá se to těsto vyválet? Že bych z toho  vykrojila obdelníčky?

Ladie — 8. 12. 2008 17:13

Když ho dáš na nějakou dobu do ledničky,tak se vyválet dá :jojo:

Bety — 8. 12. 2008 18:04

Ovesné koláčky


160g ovesných vloček
160g mletých ořechových jader
200g hladké mouky
160g Hery
160g moučkového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1 vejce

Na zdobení:
Marmeláda nebo alginátové ovoce



Ovesné vločky rozmixujeme, všechny surovinyKROMĚ marmelády smícháme a vytvoříme těsto.
Necháme vychladnout.
Lžičkou odkrajujeme kousky a vytváříme kuličky o průměru asi 2 cm.
Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem – dáváme jenom 4 kuličky vedle sebe, protože naskočí.
Konec vařečky namočíme do mouky a vytvoříme důlek, naplníme ho marmeládou nebo vložíme kuličku alginátového ovoce.
Upečeme – stále hlídáme, pečou se rychle!

Pozor – pečou se hodně rychle zespodu!

Kuliček jsou  3 plechy

http://www.venusanka.cz/prispevky/2008_12/801673.jpg

Bety — 8. 12. 2008 18:06

Ladie: tvoje cukroví je moc krásné! :supr:  http://www.venusanka.cz/smajliky/31.gif

Ladie — 8. 12. 2008 18:23

Děkuji všem za pochvaly. Uplně se červenám :rodna:

minka — 9. 12. 2008 15:51

Má někdo osvědčený recept na nepečené cukroví - sirky ( uválí se z něčeho váleček a jeden konec se  máčí v čokoládě.

elaina — 9. 12. 2008 17:01

Mám na "Doutníčky" - nevím jestli je to ono.

Doutníčky I.
15 dkg pražených lísk. oříšků, 15 dkg cukru, 15 dkg suš, mléko, 25 dkg 100% tuk a máslo (na polovinu).
Všechno zpracujeme, vyválíme doutníčky, necháme ztuhnout, konce máčíme v čokoládě.

Doutníčky II.
25 dkg kokosu, 10 dkg cukru a 1 slazené kondenzované mléko.
Postup stejný jako u I. :reta:

Ten I. jsem ještě nedělala.

ivanka05 — 9. 12. 2008 19:28

Ladie: krasny, hele to jedno jsou vanilkovy rohlicky a to druhy podobny jsou ty klasterni? nebo co to je podle formicek???

JO holky, myslite, ze kdyz orechy, a linecky s kremem , hnizda, rafaelo kuolicky a tak udelam, ze se to nezkazi do vanoc? jde mi o ten krem, v rafaelou o salko... co myslite? kdyz to bude v chladu??

hanina — 11. 12. 2008 13:29

Tý brďo, to je receptů a ten obrázek-no to je nádhera. No já mám akorát neozdobené perníčky :dumbom: Byli jsme do včera v nemocnici, takže pečení se zatím nekonalo. Ale já mám radši čerstvé, takže to zatím nebudu hrotit, vždyť ono to půjde rychle-budu to dělat z malých dávek. Posílejte fotky, protože já jím očima. A jestli to neumíte vložit sem stejně jako já, tak prosím na mailík - móóóć děkuju.   handulina.v@seznam.cz

Macex — 11. 12. 2008 15:54

Kamchinka napsal(a):

Ladie: krasny, hele to jedno jsou vanilkovy rohlicky a to druhy podobny jsou ty klasterni? nebo co to je podle formicek???

JO holky, myslite, ze kdyz orechy, a linecky s kremem , hnizda, rafaelo kuolicky a tak udelam, ze se to nezkazi do vanoc? jde mi o ten krem, v rafaelou o salko... co myslite? kdyz to bude v chladu??

Ladie má hotovo, protože má jen suché věci, nebo věci slepované marmeládou, to můžeš nadělat v listopadu a jíst uložené v chladnu až třeba v březnu. Ale plněné věci máslovým krémem, pudingovým apod... kvůli tuku, vajíčkům, mléku apod... se plní 1-3 dny před vánocema a konzumují se co nejrychleji. Uložení v chladu je samozřejmostí.... Pokud na to nemáš čas, pak je lepší to tedy udělat teď a většinu toho zamrazit, jak tady již někdo psal a pak pouze po částech vytahovat, ale musí být čistý a voňavý mrazák, žádná zelenina, žádné bylinky, česnek apod.... :D

ivanka05 — 11. 12. 2008 16:12

takze kremy radsi pockat napr. na pristi vikend(tj asi ty tri dny pred vanoci)... diky:)

hanina — 12. 12. 2008 14:11

prosím prosím jaké dáváš ořechy a v čem mixuješ ty vločky? to jsem ještě nedělala tak ani nevím, že to jde :dumbom:





Bety napsal(a):

Ovesné koláčky


160g ovesných vloček
160g mletých ořechových jader
200g hladké mouky
160g Hery
160g moučkového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1 vejce

Na zdobení:
Marmeláda nebo alginátové ovoce



Ovesné vločky rozmixujeme, všechny surovinyKROMĚ marmelády smícháme a vytvoříme těsto.
Necháme vychladnout.
Lžičkou odkrajujeme kousky a vytváříme kuličky o průměru asi 2 cm.
Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem – dáváme jenom 4 kuličky vedle sebe, protože naskočí.
Konec vařečky namočíme do mouky a vytvoříme důlek, naplníme ho marmeládou nebo vložíme kuličku alginátového ovoce.
Upečeme – stále hlídáme, pečou se rychle!

Pozor – pečou se hodně rychle zespodu!

Kuliček jsou  3 plechy

http://www.venusanka.cz/prispevky/2008_12/801673.jpg

hanina — 12. 12. 2008 14:15

lueta napsal(a):

Jo, jsou z toho 4 "nohavice" a krájím je na proužky cca cenťák a půl.

A ty nohavici jsou jaké asi v průměru? Není to moc veliké na vánoční cukroví? To jsou otázky, co ? :lol:

lueta — 12. 12. 2008 16:57

hanina napsal(a):

lueta napsal(a):

Jo, jsou z toho 4 "nohavice" a krájím je na proužky cca cenťák a půl.

A ty nohavici jsou jaké asi v průměru? Není to moc veliké na vánoční cukroví? To jsou otázky, co ? :lol:

Zhruba 4 cm a krájím je na proužky široké asi dva cm :)

hanina — 12. 12. 2008 17:49

lueta napsal(a):

hanina napsal(a):

lueta napsal(a):

Jo, jsou z toho 4 "nohavice" a krájím je na proužky cca cenťák a půl.

A ty nohavici jsou jaké asi v průměru? Není to moc veliké na vánoční cukroví? To jsou otázky, co ? :lol:

Zhruba 4 cm a krájím je na proužky široké asi dva cm :)

no já se bála, že to bude jako štrůdl :lol:

Bety — 12. 12. 2008 18:10

hanina napsal(a):

prosím prosím jaké dáváš ořechy a v čem mixuješ ty vločky? to jsem ještě nedělala tak ani nevím, že to jde :dumbom:

tak jestli máš nějaké to drtítko tak v tom např.
http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotocyotxbwamj124106.jpg

já mám Braun
http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotoqxemuehrwd142026.JPG

a ořechy na tom drtím také a dávám tam normální vlašské ořechy, protože jich máme moc

ALE jestli koupíš v Bille ty vločky Jemné Emco, tak ty se nemusí drtit, ony jsou opravdu jemné, ty nikdy nedrtím.

Na zdobení je lepší to alginátové ovoce - v obchodě leží vždycky u kandovaného ovoce a může mít červenou, žlutou nebo zelenou barvu. Nedávej tam povidla, děsně ztvrdnou při pečení, a některá marmeláda taky.

hanina — 12. 12. 2008 21:18

Bety napsal(a):

hanina napsal(a):

prosím prosím jaké dáváš ořechy a v čem mixuješ ty vločky? to jsem ještě nedělala tak ani nevím, že to jde :dumbom:

tak jestli máš nějaké to drtítko tak v tom např.
http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/f … 124106.jpg

já mám Braun
http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/f … 142026.JPG

a ořechy na tom drtím také a dávám tam normální vlašské ořechy, protože jich máme moc

ALE jestli koupíš v Bille ty vločky Jemné Emco, tak ty se nemusí drtit, ony jsou opravdu jemné, ty nikdy nedrtím.

Na zdobení je lepší to alginátové ovoce - v obchodě leží vždycky u kandovaného ovoce a může mít červenou, žlutou nebo zelenou barvu. Nedávej tam povidla, děsně ztvrdnou při pečení, a některá marmeláda taky.

Tak těsto mám hotový, nakonec jsem to hodila do mlýnku na maso, no myslela jsem si, že ho zavařím, ale rozdejchal to. Bylo to teda hodně jemné. Zítra se pustím do pečení, zkusím sehnat to ovoce, to asi i líp vypadá.

Bety — 12. 12. 2008 21:40

Když neseženeš, můžeš tam dát kousek oříšku nebo barevné sypání nebo co tě napadne

Stázinka — 12. 12. 2008 21:48

ahojte všichni, dělalal¨jsem prvně zázvorky, chuťově vynikající, ale jsou pořád tvrdé (i po 10 dnech) přijde mi to spíš jako sušenky, nevíte někdo jak mají být měkké???? nebo mají být jako sušenky? Nikdy jsem je ani nejedla takže nemohu posoudit DÍK Stázka

Bety — 14. 12. 2008 13:08

http://www.venusanka.cz/prispevky/2008_12/805201.jpg

První várka

Marokánky


1/2  litru mléka
8 zarovnaných lžic hladké mouky (nepřesypávat – aby hmota nebyla zbytečně tuhá)
10 zarovnaných lžic krupicového cukru
400 – 500 g směsi rozinek, kandovaného ovoce, buráků a ořechů

Čokoládová poleva na potření.

Mléko, mouku a cukr zahříváme ve vodní lázni nebo v nepřilnavém kastrole na mírném ohni do zhoustnutí.
Do husté hmoty zamícháme směs rozinek, kandovaného ovoce a ořechů.
Promícháme a ze vzniklé kaše tvoříme na plechu s pečícím papírem pomocí lžičky a kulatého nože placičky.
Pečeme při 200 C tak dlouho, až okraje mírně zhnědnou.
Vychladnuté potíráme na spodní straně čokoládou.

D. — 14. 12. 2008 19:03

Hezký večer,

chtěla bych Vás poprosit o radu. Doma jsem s mamkou pekla v elektrické troubě a teď mám novou plynovou a budu v ní poprvé péct cukroví.. Chci se zeptat jestli je nějaké "obecné teplotní převodní pravidlo" :rodna: , to cukroví, které se v elektrické peče na 160´, tak v plynové na xy´.

Díky, peču akorát řízky a kuře, tak z toho mám docela hrůzu...

Bety — 14. 12. 2008 21:21

Obecné převodní pravidlo neexistuje, protože na světě nenajdeš dvě trouby, které by pekly stejně. Na menší teplotu = peče se rovnoměrněji. Tak to dej na 180°C a koukej a vypozoruješ. Když bude potřeba, tak ztlumíš.  To máš ještě dobré že máš na plynové troubě stupně, moje první plynová trouba měla akorát 3 polohy - málo, středně a moc. :lol:

D. — 15. 12. 2008 1:20

Díky moc! No, nějak to dopadne, vždycky ;)

ita — 15. 12. 2008 14:42

D. - taky někdo dává do plynové trouby hrnek s vodou, víc vysušuje než elektrická.

hanina — 26. 12. 2008 8:20

Tak co pekařinky? Už máte určitě dopečeno, tak můžete fotit. Ráda se podívám na vaše cukrovíčko. Odjakživa jím očima :P    Ráda pošlu i svoje, i když já jsem na ruční práce levá :lol:

zuzka — 27. 12. 2008 19:38

http://lh6.ggpht.com/_KRygKzokv3M/SVZ1h_NIY9I/AAAAAAAABV4/gGPaPINzdLo/s720/P1070527.JPG



Tak tohle je moje cukrářské umění.

ita — 27. 12. 2008 20:45

Zuzko, nádhera.

zuzka — 27. 12. 2008 22:50

Děkuji potěší a taky chutnaly.

denisa12 — 23. 9. 2009 19:48

Dobrý den, mám prosbu. Tady na babinet napsala Bety, že peče na Vánoce pracky, myší hovínka a stříbrný máček. Toto cukroví vůbec neznám, byla bych moc ráda za recept. Děkuji Denisa

denisa12 — 23. 9. 2009 19:57

omlouvám se za svoji blbost macek a hovínka jsou zdobení.

markéta — 21. 11. 2010 14:45

Ahoj holky, tak opě se blíží Vánoce, tedy oživuji tohle téma...
Nemáte někdo recept na oprabdu DOBRÉ a MĚKKÉ linecké cukroví? Vždycky mi ztvrdne, ačkoliv je v chladu a pak to nikdo nejí, i když ho máme všichni rádi...

Bety — 21. 11. 2010 15:26

cca 34 let, co jsem vdaná, dělám tenhle prastarý recept a je měkké:


Linecké

420 g hladké mouky speciál 00 Extra
280 g másla
140 g mletého cukru
4 žloutky NEBO 2 celá vejce
1 vanilkový cukr
na špičku nože prášek do pečiva (nepřehnat množství, aby se nedělaly bubliny)

Bety — 21. 11. 2010 15:28

markéta napsal(a):

Vždycky mi ztvrdne, ačkoliv je v chladu a pak to nikdo nejí, i když ho máme všichni rádi...

a máš do nějak zabalené, není to tak že se nějak vysušilo?

aprill — 21. 11. 2010 17:33

Bety napsal(a):

cca 34 let, co jsem vdaná, dělám tenhle prastarý recept a je měkké:


Linecké

420 g hladké mouky speciál 00 Extra
280 g másla
140 g mletého cukru
4 žloutky NEBO 2 celá vejce
1 vanilkový cukr
na špičku nože prášek do pečiva (nepřehnat množství, aby se nedělaly bubliny)

Taky přidávám trošku prášku, ale nikdy nedávám celá vejce - pak linecké tvrdne :kapitulation: .

markéta — 21. 11. 2010 21:12

Bety mám to v krabicích s alobalem uvnitř... ale problém bude asi v těch bílcích, mám totiž recept jen s celými vejci... a prdopeč nedávám. O.k. zkusím a jak ztvrdne tak to bylo naposled co jsem ho dělala :D
A můžu místo másla dát heru?

Nela — 22. 11. 2010 12:01

Já linecké dělám jenom z másla.   Z hery se mi nikdy nepovedlo.

aprill — 22. 11. 2010 18:23

Nela napsal(a):

Já linecké dělám jenom z másla.   Z hery se mi nikdy nepovedlo.

Dělám i z hery, ale másla jsou přeci jen "voňavější" ;) . A zapoměla jsem, přidávám malinko  citronové kůry (z bio citronů).

Vějířovka — 25. 11. 2010 10:04

Obalovaný perník na strouhání (předpis z první republiky, který byl sdělován jen nejlepším kamarádkám, jinak byl tajen)


2 perníky na strouhání     (musí to být ty starodávné perníky na strouhání, které mají naprosto specifickou chuť a konzistenci)

1 - 1,5 dcl  silné černé kávy (množství vyzkoušet, aby se tam cukr rozpustil)
200g cukru
200g másla
6 lžic rumu
1 balení strouhaného kokosu
(množství ingrediencí se může mírně lišit (je možné dát víc cukru nebo méně, víc rumu, přidat máslo atd - prostě si to vyzkoušet podle své chuti)

Postup:
Uvaříme silnou kávu,přecedíme a rozpustíme v ní máslo s cukrem a nakonec přidáme do vychladlého roztoku rum (aby moc nevyprchal).
Perník na strouhání  nakrájíme na plátky asi 1cm silné. Ty namáčíme krátce (aby nezbačkorovatěly) do polevy a ihned vyndáme a obalíme v kokosové moučce a necháme v chladu zatuhnout.
Jiný způsob krájení:  perník na strouhání rozkrojíme podélně na poloviny a z těch krájíme kousky cca 3-4 mm silné.

Práce je to velmi jednoduchá, ale výsledek překročí všechna naše očekávání, takže se nelze divit, že si většinou ženy nechávaly toto tajemství pro sebe.
Z jakéhokoli jiného perníku není ten výsledek takový.
Asi sem nemohu dát jméno firmy, která vyrábí ten perník na strouhání podle starého předpisu, takže sdělím na mail, pokud někdo bude chtít.
To, co se dnes někdy prodává pod názvem "Perník na strouhání" není vůbec ten správný perník.

sahleb — 2. 12. 2010 19:16

Hledam recept!

Moje babicka (uz nezije...) delala takove male papirove kosicky plnene jako cokoladovou hmotou. Bez orisku, bez medu, bez kokosu nebo vanilky. V podstate to byla takova hodne levna cokolada. Ale ja jsem to zboznovala.

Nikde nemohu najit, i kdyz jedna vzdalena pritelkyne mi to asi pred par lety nabidla. Ovsem kontakt uz zase nemam.

nemate nekdo?

Budu vam velmi vdecna.

Eri — 3. 12. 2010 18:41

markéta napsal(a):

Bety mám to v krabicích s alobalem uvnitř... ale problém bude asi v těch bílcích, mám totiž recept jen s celými vejci... a prdopeč nedávám. O.k. zkusím a jak ztvrdne tak to bylo naposled co jsem ho dělala :D
A můžu místo másla dát heru?

Markéto, já dělám linecké s celými vejci a tvrdé ho nemám :)
Hera je v pohodě, rozhodně bych ale nezkoušela "levné tuky" pod značkou obch. řetezců.
Nicméně máslo je máslo, voní ...  :)
Hodně štěstí přeju :)

Judyna — 4. 12. 2010 18:23

Ahoj - tady je náš recept na linecké, osvědčil se nám nejvíc. Tvrdé to cukroví není a dělám ho zhruba týden před Vánocemi. Uchovávám v chladnější místnosti každý druh jednotlivě ve skleněných pětilitrovkách.
50 dkg hl. mouky
26 dkg másla
20 dkg práškového cukru
2 žloutky, 1 vejce
vanilka
Mouku a cukr prosít, všechny suroviny nechat před tím v kuchyni trošku zteplat.

Judyna — 4. 12. 2010 18:25

Zítra budu dělat zázvorky. U nás doma se nikdy nedělaly, poprvé jsem je pekla před rokem a moc mně chutnaly. Takže uvidíme, jestli se zítra povedou.

Aneri — 10. 12. 2010 18:57

Sahleb, nemyslela jsi tohle ?   http://ekucharka.net/domaci-cokolada

misha88 — 10. 12. 2010 19:21

Aneri napsal(a):

Sahleb, nemyslela jsi tohle ?   http://ekucharka.net/domaci-cokolada

Jo to bude asi ono, taky jsme to u nás dělali..

Judyna — 10. 12. 2010 22:57

Domácí čokoládu - podobně jako v odkazu - dělám taky(ovšem bez solamylu - ten je zbytečný), ale já myslím, že ta čokoládová hmota v košíčcích je něco jiného. My jsme tento druh sice nedělali, ale znám ho z dětství - asi od příbuzných a je to jiné než čokoláda z formiček.

Aneri — 10. 12. 2010 23:08

Tak my jsme dělali do košíčků čokoládu, někdy se do ní přidaly zbytečky cukroví, někdy drobky z piškotů udělané, ale také do košíčku trochu čokolády, pak kousek očechové náplně a přikrylo se to zase čokoládou. Po ztuhnutí to bylo super. Ale dávaly jsme tam i kokos nebo rozinky,ořechy. To už jsou ale šuhajdy.

elementgirl — 19. 12. 2010 22:18

Kuličky Fererro Rocher

100% ztužený tuk     1x
salko                        1x
kakao                      2 lžíce
čokoládový puding    2 sáčky

Do rozpuštěného tuku vmícháme sáčky pudingů, kakao, salko a vaříme za stálého míchání na mírném plameni do zhoustnutí.Poté se hmota musí nechat úplně vychladnout !!!!!! jinak nepůjdou tvořit kuličky.Doprostřed kuličky se dává mandle, lískový oříšek nebo pistácie.Balíme buď v nasekaných mandlích, liskových oříšcích nebo pistáciích.
Je to cukroví po kterém se vždy zapráší:)