janica — 14. 11. 2006 10:11

Ahoj holky, mám už několik let problém s praskáním v pantu, tedy vlastně v obou když otevřu hodně pusu. Vždycky mi tam nějako přeskočí a občas, zrovínka předešlé dva dny se to tak nějak zablokuje, že mi ani ta pusa nejde pořádně otevřít a bolí to. Myslíte, že bych s tím měla jít k nějakému dr.? Ale k jakému? Když jsem to říkala zubařovi, ten jen kroutil hlavou.... Máte někdo podobný problém?

Babucha — 14. 11. 2006 10:27

Jojo, to se mi taky stávalo, zubař mi řekl, že je to proto, že mám trochu předkus. Lupalo mi tam pořád, když jsem zívla, když jsem jedla, vždycky lup lup na obou stranách a někdy se mi ta pusa i zablokovala a fakt to bolelo a nešlo dát do původní polohy. No a potom jsem byla trhat dvě osmičky a zlepšilo se to, dneska už mi lupne jen občas, minimálně. Možná to bylo tím, že se v puse udělalo více místa, ale nevím, je to jen můj laický názor. Myslím, že zubař by ti k tomu měl říct více, případně tě poslat i na rentgen.

eli — 14. 11. 2006 19:03

Taky mi křupe v pantu, už několik let. Zubař mi poradil pár cviků, ale nepomohly. Jinak se s tím prý nedá nic dělat. Může to prý souviset s krční páteří, se kterou mám problémy. Časem jsem si na to křupání zvykla.

janica — 14. 11. 2006 19:04

Hm hm hm... předkus nemám, osmičky už mám taky venku a lupe a křupe to neustále pořád. Teď to mám na jedné straně bloklé, tak se mi trošku špatně kouše......
Ale je fakt, že když se o tom bavím s někým v okolí tak na mě kouká jak na blázna. Asi je to nějaká rarita.......a nejlepší to je při líbání....najednou "křup" sem "křup" tam. :rolleyes:

Jo abych nezapomněla.....křupe mi asi už 8 let..... tak co člověku zbývá jiného než si zvyknout :kapitulation:

Vlaďka — 28. 11. 2006 11:04

Taky mi křupe, prakticky pořád, hlavně při jídle. Když mě chce manžel vytočit, tak mi řekne, ať toho nechám. No asi bych měla pojít hlady. To na vytáčku působí spolehlivě. Asi se s tím nedá dělat nic. Já to přičítám artritidě, jelikož mi cestuje po těle po různých kloubech, tak jsem si to tak nějak spojila. Ale naštěstí to zatím nebolí.

eli — 14. 8. 2008 10:13

Tak po letech křupání se mi to taky nějak zablokovalo a nejde mi pořádně otevřít pusa. Zlepšilo se vám to samo nebo mám naklusat k doktorovi? A na co se mám u něj připravit? Díky za jakoukoli radu.

janinka_v — 14. 8. 2008 11:18

Mně křupe od malička, při jedení něčeho tvrdého to dokonce slyší i ostatní. :-) Konzultovala jsem to s několika doktorama, právě kvůli tý možností bloknutí a občasný bolesti a bylo mi řečeno, že jediný, co můžu dělat (že operace je hrozně nevýhodná a výsledek nejistý) je, že si jídlo budu krájet na malý kousky (nejíst velký jabko) a před zrcadlem posilovat pusu :-) tzn. stoupnout a koukat, abych jí rovnoměrně otvírala a vždy jen do tý polohy, než dojde k přeskočení - no nějak to nezvládám a tak jsem si zvykla na křupání...

henrietta — 14. 8. 2008 11:35

Mě taky křupe už tak od puberty, teď už se mi to dlouho nezablokovalo, ale měla jsem období, kdy jsem si do pusy strčila sotva lžičku s přesnídávkou. Doktorka mi říkala, že to může být od ofouknutí tváří. Jinak pro odlehčení: když už jsem mohla pusu otevřít aspoň trošku, na "odblokování" mi pomohl mnou prováděný orální sex;-)

Delta — 10. 1. 2009 21:53

Ahojky všem! Tak taky mi "chrupe" v levém pantu, byla jsem u lékaře ( krční, ušní, nosní ) a ten mi řekl, že je to artróza kloubu ( pantu ). Zhoršuje to prochladnutí, při potížích se to má nahřívat.

PavlaH — 10. 1. 2009 22:04

Existují zubaři specialisté, kteří se problémy s kloubem v "pantu" zabývají. Nevím jak se to jmenuje odborně, ale jde takové zubaře najít při velkých nemocnicích. Tam by pak měli umět tvoji situaci posoudit a zhodnotit. Osobně bych se předem ještě zabývala tím, co ve svém životě "nedokážeš zkousnout".

Krevetka — 13. 1. 2009 19:39

Holky, já byla min.týden na OTG zubů a čelistního kloubu. Mám ten samý problém. Byla jsem s tím i na rehabilitaci,ale nepomohlo to. Na OTG (Což je vlastně RTG) se ukázalo, že artroza to není. Moje zubařka mi řekla, že pokud se tam najde artroza,tak mne pošle na stomatochirurgii a řeší se to opichováním,ale že to taky nezaručuje žádný zázrak. Řekla mi, že se to stává dost často mladým maminkám???!!!!! Prý se to někdy i samo upraví. Prý kdyby se to horšilo, tak mám přijít a pošle mne na tu stomatochíru,ale jinak měla velmi zdravý názor, že se s tím nic moc dělat nemá ,ale mám si koupit SOLUX. To je ta infračervená lampa a ráno, než jdu snídat, tak si to mám nahřát a pantem chvíli cvičit, jakoby ho protahovat a pak teprve jíst. A když zívám, mám si držet raději spodní čelist, aby se mi nevyhodil pant , protože bych prý nemusela zavřít pusu,ale prý stačí, když mi někdo vrazí facku a pant je zpět. :D

Poradila bych vám, abyste si nechaly udělat RTG toho pantu,aby se vyloučila artroza, protože ta by se řešit měla. Dokonce dneska dělají náhradu tohoto pantu. :vissla:

Sakura — 2. 8. 2009 19:50

Taky mi krupalo v pantu i pri zvykani jidla, az mi rodina u stolu nadavala, slyseli to i oni. Trvalo to dlouho, urcite vic jak dva roky, ale pak se to samo spravilo a uz nemam problem. :) Zubare mam doma a taky mi nepomohl. :(

Zuzii — 22. 3. 2010 21:53

Lupavý zvuk při otevírání úst může být způsoben přeskočním disku v čelistním kloubu, který je v důsledku zvýšeného napětí žvýkacích svalů vyosen. Za normální situace by při otevírání úst měl hladce podběhnout a vrátit se zpět, ale při patologii se dostává před čelistní kloub.
Pomoci by mohl zkušený fyzioterapeut...

sisi21 — 25. 4. 2010 22:16

Já neměla křupání,ale jednoho krásného dne jsem se vzbudila a nemohla pořádně otevřít pusu,Kloubní pant tak bolel až bolest šla do uší a do krku..Brala jsem brufén páč ten mě dost pomáhá .Bolest chvilku byla větší,chvilku menší.ve finále začal bolet i zub...no a kam jít -.ušní ,krční zubní?? 
nakonec po vyšetření  se zjistilo,je  to od krční páteře.Na noc budu mít zubní protézu,kloub si musí  odpočinout,což si naprosto nedovedu představit :lol: chce to teplo a brát brufén nebo paralén.Bolest pomalu odchází.Jinak mě bylo řečeno .že  to může kdykoliv vrátit.