Lucy — 2. 11. 2006 18:35

Ahoj všichni snad jsem se trefila do toho správného fóra, nevím kam jinam bych to měla dát, aby to bylo na očích a aby Vám to pomohlo při snažším výběru potravin.




Přísady do potravin

1.Neškodné přísady

E100,101,103,104,105,111,121,122,126,130,132,140,151,152,160,162,163,170
E174,180,181,200,201,236,237,238,260,261,262,263,270,280,281,282,290,300
E301,305,306,307,308,309,322,325,326,327,331,332,333,334,335,336,337,382
E400,401,402,403,404,405,406,408,410,411,413,414,420,421,422,440,471,472
E473,474,475,480


2.Podezřelé přísady

E125,141,150,153,171,172,173,240,241,477


3.Nebezpečné přísady

E102,110,120,124


Přísady poškozující zdraví

* Poškození střev                 E220,221,222,223,224

* poruchy zažívání               E338,339,340,341,450,451,483,485,486
                                                   Eiscreme E107

* kožní onemocnění             E230,231,232,233

* Zničení vitamínu B12        E200

* Cholesterol                       E320,321

* Citlivost nervů                  E311,312

* Kurděje                           E330 je nejnebezpečnější!!!!!(rakovinotvorný)
                                               Obsažen např. v krabímmasu, sýru BONBEL,houby
                                             v konzervách, rajčata v konzervách


Rakovinotvorné přísady

E131,142,210,211,213,214,215,216,217,239

POZOR!!!   E123 je silně rakovinotvorný v USA a Rusku je
                                                             zakázán!!!!!!!

Pozor na následující přísady především v těchto potravinách:

Mamba E 123/E 110 pozor!!!
Medvídci ze želatiny HARRIBO-želatina, lentilky, šlehačkový pudink ZOTTI, rybí prsty IGLO, smetana KRAFT, smetanový sýr se salámem KRAFT, vanilkový pudink E102/E110, hotové omáčky všeho druhu.



Distributor: Klinika dětské onkologie University Düsseldorf

Jedná se o zdraví Vaše a vašich dětí.
Zabraňte používání těchto přísadtím, že budete správně vybírat výrobky, které kupujete. Kupující nakonec určuje složení výrobku. Myslete na Vaše zdraví a zdraví Vašich dětí.......

Lucy — 2. 11. 2006 18:38

Tak co na to říkáte????? Já občas kouknu co a hlavně kolik toho jaká potravina obsahuje, ale bohužel ty sra*** jsou skoro ve všem a bez nich by se ty potraviny asi pěkně kazily.... :o :mad: :usch: :o :mad: :usch:     
Teď jsem si vzpomněla na ty saláty, co mají v různejch hypáčích..... Fuj je to hnus...už se těším na klasickej domácí bramborovej salát!!!!!!! MŇAMMMMM...
   A jak vy??? koukáte na obsah éček v potravinách?????

cilka — 2. 11. 2006 19:24

Ústav zemědělských a potravinářských informací:

Je pravda, že některá éčka mohou být pro určité lidi nebezpečná, a sice v tom smyslu, že u nich mohou vyvolat alergickou reakci. Alergickou reakci ovšem může vyvolat u susceptibilních lidí řada potravin, napr. liskové oříšky, mléko, rybí maso, dary moře, atd. a přitom o nich nikdo neprohlašuje, že jsou životu nebezpečné, i když pro lidi na ně alergické životu nebezpečné být mohou. Když byli odborníci z Düsseldorfu otázáni na autorství šířené zprávy, velice je pohoršilo, že si někdo dovolil zneužít jejich kliniku jako autora toho blufu. Pokud máte hlubší zajem o přidatné látky, na stránce http://www.szu.cz/czzp/leg/ekody.htm je seznam látek povolených v ČR vyhláškou min. zdravotnictví č. 53/2002 Sb.
Dále na stránkách http://www.uzpi.cz/adresar/pris-zivpuv.htm,
http://www.uzpi.cz/adresar/pris-gmo.htm, http://www.uzpi.cz/adresar/pris-Alergie.htm najdete éčka, která mohou být živočišného původu, pocházet z geneticky modifikovaných organismů, a proto z etických či náboženských důvodů pro některé spotřebitele nepřípustné, anebo mohou být pro některé lidi alergenní, proto si na ně musí dát pozor hlavně alergici. (Tyto stránky byly vytvořeny v roce 2001, kdy ještě platila v nich uváděná vyhlaška min. zdravotnictvi).


Platné právní předpisy pro aditiva

Vyhláška č. 52/2002 Sb. Ministerstva zdravotnictví, kterou se stanoví požadavky na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu.
Vyhláška č. 53/2002 Sb.Ministerstva zdravotnictví, kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků.
Vyhláška č. 54/2002 Sb. Ministerstva zdravotnictví, kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek.

Identifikace číslem E znamená kód, pod kterým je přídatná látka označována v mezinárodním číselném systému. Je to tedy číselný kód E je kód, pod kterým je přídatná látka označována úplně stejně na celém světě. Podobný je číselný systém má Evropská unie i INS Codex Alimentarius, který vychází ze systému EU.
Přítomnost látek přídatných, které byly v potravině použity, musí být uvedena na obale, a to v sestupném pořadí podle toho, v jakém množství jsou v potravině obsaženy.

Mgr. Tatiana Oldřichová
Ústav zemědělských a potravinářských informací

http://www.hoax.cz/cze/index.php?action … o_potravin

cilka — 2. 11. 2006 19:25

Mám děti alergiké na různé druhy jídel, mimo jiné musím hlídat i Ečka....

Lucy — 2. 11. 2006 19:50

Tak jsem si to přečetla a docela jsem zůstala koukat.....  http://animace.org/smiles1/original/G420019.gif  lejstro, z kterýho jsem to tak pracně opisovala mi dala kámoška, (jak jinak, nejspíš tedy dle článku řětězová zpráva)....
Tak nevím, co si o tom mám mylset...... :/ :/ :/

Macex — 2. 11. 2006 21:23

Lucy, ale tohle koluje na netu už hrozně dlouho a je to opravdu hrozně poplašná nesmyslná zpráva, která slouží jen k vyvolání paniky. Ečka jsou a všude budou (v různé míře), každou tu skupinu si můžeš jednotlivě najít na netu, co to přesně je, kde se to používá, kde je to skutečně zakázano apod. Maličkým dětem to opravdu může při nadměrném množství vyvolat alergie apod., ale dospělým to spíš vyvolá infarkt a žaludeční vředy z toho, jak budou pojídat kořínky a rychle se kazící potraviny... Ještě, že Cilka byla rychlá a hned dodala protireakci od odborníků.

cilka — 3. 11. 2006 7:29

Ale Lucy, ty jsi to myslela dobře, člověk se vždy bojí, když myslí, že by ho něco mohlo ohrozit.....
Jenže.... Éčka jsou naprosto úplně ve všem, nedá se jim vyhnout, pokud by jsi měla začít jíst bez éček, budeš si muset potraviny pěstovat doma....
Moje nákupy vypadají tak, že musím znát éčka nazpaměť, co je barvivo, co je škrob, co je konzervant a tak podobně a podle toho nakupuji, každou věc, co vezmu do ruky si musím přečíst a podle éček(nejen) rozhodnout zda ji doma můžeme či ne, věř, že je to děs. Jednou se mne v obchodě ptali zda jsem kontrola...

Lucy — 3. 11. 2006 15:03

I já jsem ráda, že je to poplašná zpráva, ač  když jsem to sem dávala tak jsem o tom nevěděla, až po přečtení příspěvku od Cilky......   Cilko, moc děkuji ti za upřesnění informací..., snad jsem moc lidí nevyplašila...

Cilko, pro Tebe:  http://animace.org/smiles1/original/G420317.gif

mirka.. — 3. 11. 2006 20:12

no, nezdá se mi E330, to je přece kyselina citronová a je skoro všude, při velké konzumaci může se spolupodílet na vzniků vředů, že by se tyhle seznamy lišily??

Tom — 16. 1. 2007 19:20

Tzv. éčka jsou pouze označením pro různé chemikálie. Řada z nich se sice používá dlouho (i třeba století - např. siřičitan do vína), ale když se podíváte na dnešní, obzvláště levné potraviny, zjistíte, že je jich tam už nějak moc. Zkuste si tato éčka dekódovat a selským rozumem si řekněte, jestli byste rádi pozřeli takto pestrou směsku uvedených chemikálií třeba ve vodě. Určitě vás přejde chuť. A věřte, že nikdo nezkoumal, co tato různorodá směs udělá dohromady. Testy jsou dělány nejspíš pro jednotlivé látky. Není to až tak poplašná zpráva. Předběžná opatrnost s omezením přísunu těchto chemikálií rozhodně neuškodí, zvláště pro děti. Doporučuji publikaci Ing. Víta Syrového na téma éček - je to náš přední odborník na tuto problematiku. K našim státním orgánům nemám příliš důvěru. Platí,že poznání zaostává za skutečností a normy za poznáním. O ČSN to platí dvojnásob.