Kvítko — 17. 10. 2006 9:07

Jak na nachlazení

To, že je nachlazení vyvoláno infekcí, kterou imunitní systém za normálních okolností většinou sám přemůže a vyléčí, ví každý. Méně známý je fakt, že rýmu a kašel způsobují viry poletující vzduchem, a tedy nikoli špatné oblečení nebo náhlý pokles venkovní teploty, jak se stále ještě s oblibou tvrdí.

Viry se při nemocích z nachlazení přenášejí kapénkovou infekcí při kýchání, kašli nebo podáním ruky. Nejlepší ochranou je (také jako prevence v době zvýšeného výskytu viru) posílení imunitního systému. Med je přitom prvotřídním pomocníkem. Extrémně ohroženi jsou zejména zimomřiví peciválové. V rámci prevence by měl člověk spát při pootevřeném okně, v místnosti s teplotou do 18°C (skoro celý rok tak můžete nechat topení vypnuté!). O potřebnou otužilost se postarají též vycházky za každého počasí (samozřejmě v přiměřeném oblečení), cvičení u otevřeného okna a také studená sprcha nebo masáže kartáčem na závěr každodenní očisty těla.

Pyl nebo mateří kašička

Každodenní užívaní čajové lžičky pylu nebo jednoho gramu mateří kašičky se dodatečně postará o dobrou odolnost proti virům v jejich hlavní sezóně (podzim až slunečné jaro).

Medové mléko

Ohřáté mléko (asi 200 ml na jeden šálek, nevařit, maximální teplota 40 °C) s jednou polévkovou lžící medu na šálek také posílí váš imunitní systém.

Pokud již začínáte kýchat a kašlat, jsou vhodná následující opatření:

Medové čaje

Čaje z fenyklových semínek, květů černého bezu či lípy, z podbělu, heřmánku nebo máty peprné (20 gramů bylinek na litr vařící vody, 10 minut nechat louhovat, poté ochladit na teplotu vhodnou k pití), do nichž přidáme čajovou lžičku medu na jeden šálek, podporují imunitní systém a bojují proti příznakům onemocnění.

Sirup z yzopu

20 gramů lístků yzopu povařte patnáct minut ve čtvrt litru vody, přeceďte, lístky přitom ještě pořádně vymačkejte a nechte vychladnout. Potom smíchejte se 100 gramy medu. Užívejte po jedné lžičce v průběhu celého dne i noci.

Ďábelský med

Je-li už nachlazení v plném proudu, máme tu pro vás ještě jeden skutečně silný recept. Čerstvě nastrouhaný křen se smíchá se stejným množstvím medu a každé dvě až tři hodiny by se měla užívat čajová lžička takto připraveného medu.

Dědečkův domácí recept

Dvě velké cibule nakrájejte na kolečka a povařte 15 minut v půl litru vody. Mezitím si připravte šálek fenyklového čaje (dvě čajové lžičky semínek na asi 200 ml vody). Vývar z cibule přeceďte a smíchejte s čajem. Po zchladnutí (musí být vlažné) přidejte dostatečné množství medu (podle chuti - čím více, tím lépe).

Medový grog

Kdo se večer vrátí domů celý zmrzlý a neustále posmrkuje, může si jednou svůj grog (rum zalitý horkou vodou) osladit místo cukru medem (po zchladnutí!).

Nebezpečí při nachlazení - dehydratace.

Zejména kojenci, malé děti a staří lidé jsou při průjmech, horečkách a nachlazení ohroženi dehydratací, tj. vnitřním vysycháním, což je životu nebezpečné. Pomocí následujícího receptu lze dehydrataci zabránit a stabilizovat krevní oběh nemocného:

V půl litru převařené a vychlazené vody nebo čaje rozpusťte dvě polévkové lžíce medu a půlku čajové lžičky soli. Přinejhorším lze podávat po lžičkách.

Vendaa — 30. 10. 2006 15:27

Mně se osvědčilo to medové mléko. Hrnek mléka, 3 pořádný lžíce medu a dát ohřát do mikrovlnky, pak žhavý vypít a vlézt si do postýlky a pořádně se vypotit. Pro dospělý doporučuju i kapku rumu:-)

666salome — 8. 7. 2009 9:35

Mě se osvědčil Yzop, lékařka syna léčila rok na kašel, fakt teda to bylo otřesné kašlal neustále už jsem nevěděla co si s ním počít, byli jsme u kámošky na dovolené a ona mu 3-4 dny neustále vařila yzopový čaj - :supr: od té doby ani pořádně neví co je to kašel a když na něj něco leze už hlásí že chce kytičkový čaj :lol: a yzop mám od té doby na zahrádce :supr:

vlastafu — 19. 1. 2013 0:55

:)ahojky, já jsem užívala Ok Alfa+ přírodní produkt je na záněty, kašel je antibakterialní, horečky, nachlazení,atd ráda poradím č.tel 732974268 :jojo:

annie — 21. 1. 2013 6:54

Sice je to prastará diskuse, ale momentálně aktuální.
Mě teď hodně pomáhá čaj s kousky zázvoru, trochou skořice, hřebíčky,medem a kapkou citronu.

AndreaP. — 21. 1. 2013 8:43

annie napsal(a):

Sice je to prastará diskuse, ale momentálně aktuální.
Mě teď hodně pomáhá čaj s kousky zázvoru, trochou skořice, hřebíčky,medem a kapkou citronu.

Přesně tak, taky nedám na přírodní léčbu dopustit. U nás zase děláme toto http://www.babinet.cz/clanek-14231-caj- … -krku.html

cawan — 5. 10. 2015 11:51

Svojí babičku jsem měla moc ráda a některé její rady praktikuji dodnes. Dobrý je i cibulový sirup na nachlazení. Další rady si můžete přečíst tu http://www.lady.cz/

Felicienne — 6. 10. 2015 11:27

Nejlepší je slivovice a med, když tohle neklapne, tak potom ACC :D

skvrne — 20. 10. 2015 14:53

Dobrý den, prosím máte někdo zkušenost s Oscillococcinum? Zaujala mě jeho zvýhodněná nabídka na http://www.aktualniletaky.eu/letak-dr-m … 1strana3/. celá rodina teď tak nějak střídavě posmrkává a pokašlává tak přemýšlím co s tím... Předem děkuji za zkušenosti :)

Petr100 — 20. 10. 2015 14:57

Nejlepší je vypotit se. Na cizím těle. :)

Klariska — 10. 12. 2015 9:22

My s nachlazenim bojujeme porad a jedine, co nam cele rodine pomaha, je psi sadlo od dr weisse :supr: ... koupila jsem ho na doporuceni lekarnice a od te doby ho mame porad doma :) krasne voni a bylinky nam zaruci okamzity ucinek :) doporucuje i nase babicka, kdyz uz jsme u tech babicek :-D