ADRIANA 1 — 14. 9. 2006 11:58

mám baklažán a neviem čo s ním. robila som len do omáčky, ale určite má aj lepšie využitie.

Aneri — 14. 9. 2006 23:42

nemusím...ale na netu je mnoho receptů, jak ho zapéct........

lueta — 15. 9. 2006 8:11

Nebo nakrájet na plátky, osolit, nechat 10 minut vypotit, posypat bylinkama, pokapat olejem, ugrilovat a jíst s kysanou smetanou s česnekem a černým chlebem. Mňam.

Verča — 15. 9. 2006 8:46

BAKLAŽÁNY S MASOVOU NÁPLNÍ

4 malé nebo 2 velké baklažány, 20g másla, lžíce strouhanky, sůl.

Náplň : 300g mletého masa, 1 paprika, 1 cibule, česnek,1 žemle, mléko, 2 lžíce oleje, petrželka, sůl, pepř, 1 vejce.


Baklažány rozkrojíme podélně na půlky, zalijeme vařící vodou a necháme 10 minut stát. Potom vydlabeme vnitřky,osolíme a necháme chvilku odležet. Osušíme a naplníme směsí, posypeme strouhankou, pokapeme máslem a upečeme ve středně vyhřáté troubě.

Náplň: Žemli nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem a necháme prosáknout - po chvilce ji rozmělníme. Drobně nakrájenou cibuli, česnek a petrželku osmažíme na oleji a promícháme s mletým masem, žemlí a vejcem, pokrájenou paprikou, rozsekanou dužinou z baklažánů, solí a pepřem.

Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.


BAKLAŽÁNY S RÝŽOVOU  NÁPLNÍ

4 malé nebo 2 velké baklažány, 2 lžíce oleje, sůl.

Náplň : 120g rýže, 2 lžíce oleje, 1 menší cibule, kousek kostky slepičího bujonu,30g rozinek, 60g strouhaného sýra, 2 rajčata, pepř, sůl.

Baklažány podélně rozpůlíme, vnitřky vydlabeme, osolíme a  naplníme. Vložíme je do mělké zapékací misky, pokapame olejem a upečeme v mírně vyhřáté troubě.

Náplň: Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na 2 lžících oleje, vmícháme rýži, osmažíme ji, zalijeme 2 dl vody, přidáme slepičí bujon, sůl a dusíme do měkka. Do dušené rýže vmícháme spařené rozinky, sýr a drobně pokrájená rajčata, posekané vnitřky baklažánů, pepř, sůl.

BAKLAŽÁNY NA SMETANĚ

600g baklažánů, 40g másla, 2 dl kyselé smetany, ostrá mletá paprika, sůl.

Omyté, oloupané baklažány nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme nakřehnout. Po chvíli osušíme, vsypeme na rozehřáté máslo a osmažíme. Poprášíme mletou paprikou, znovu osmažíme, podlijeme 3 lžícemi vody a dusíme, až změknou a všechna voda se odpaří. Potom podlijeme rozšlehanou smetanou a ještě podusíme.

Podáváme jako přílohu k vařenému masu.

SALÁT Z BAKLAŽÁNŮ S PAPRIKAMI A UZENÝM MASEM.

300g baklažánů, 300g paprik, 100g vařeného uzeného masa, 4 lžíce oleje, česnek, citronová šťáva, sůl.

Omyté oloupané baklažány nakrájíme na kostičky, osolíme, osmažíme na dvou lžících oleje a dusíme do měkka. Baklažány sejmeme z plotýnky, přidáme uzené maso nakrájené na kostičky, papriky nakrájené na proužky, utřený česnek, případně osolíme a promícháme se zálivkou, připravenou protřepáním oleje s citronovou šťávou.

Salát podáváme studený.

janica — 15. 9. 2006 12:31

Co je to baklažán??? :dumbom:

Lilek?

lueta — 15. 9. 2006 13:54

janica napsal(a):

Co je to baklažán??? :dumbom:

Lilek?

Ano. :)

Yarka — 15. 9. 2006 19:13

Ja bych rekla ze ne. Lilek je tmave fialovy, leskly a vejciteho tvaru. Baklazan je slabe zelenobily, nekdy mozna zluto zelenkavy, splostely. Nektere druhy maji takove vytahane neco jako usi. Uvnitr je bily. Recept nemam, nebot ho nepripravuji, ale urcite ho najdes mezi italskymi specialitami.

lueta — 15. 9. 2006 21:51

Yarka napsal(a):

Ja bych rekla ze ne. Lilek je tmave fialovy, leskly a vejciteho tvaru. Baklazan je slabe zelenobily, nekdy mozna zluto zelenkavy, splostely. Nektere druhy maji takove vytahane neco jako usi. Uvnitr je bily. Recept nemam, nebot ho nepripravuji, ale urcite ho najdes mezi italskymi specialitami.

A není to náhodou patizon?

lueta — 15. 9. 2006 21:53

Tak jsem se schválně dívala do slovníku a opravdu je lilek zároveň i baklažán. :)

Yarka — 15. 9. 2006 21:55

Asi mas pravdu, popisuji patizon. Ted mi to doslo. Dik za opravu a ostatnim se omlouvam.

ADRIANA 1 — 18. 9. 2006 11:14

baklažán je fialový. to druhé je patizon. ďakujem za recepty, dnes niečo urobím :)

lojzik — 20. 9. 2006 13:02

ahojky,
posílám recepty z nadoma - mají tam z baklažánu salát, zapékaný, atd. takže si snad vybereš.
dobrou chuť a dej vědět, co ti z toho chutnalo.

bílá kočka — 21. 5. 2007 14:58

lilek přímo miluji nejlepší je osmažený jen tak,ale před tím se musí nechat vyplakat,může se plnit jako zelný list nebo osmažit a naplnit jakoukoli pastou jáhli,pohankou,tvarohem s křenem je to výborné jako příloha zrovna zitra ho budeme mít,nebát se a experimentovat :P

ivca — 21. 5. 2007 15:22

z patizonu je výborný bramborák, jen se musí slít ta voda

dasad — 24. 5. 2007 9:55

tady je spousta receptu, lilek varim hodne casto a mame ho cela rodina radi.

http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … iculty=all

http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … iculty=all

Maxík — 1. 6. 2007 21:49

baklažán = lilek
A co s ním? No přece musaku!
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?pid=325032#p325032

ivanka05 — 13. 1. 2008 15:36

já plátky lilku necham vypotit, osolim jeste a obaluju jako rizky v trojobalu, nebo by slo v testicku nebo jen mouce a smazim... necham odstat tuk do ubrousku, a je to mnamka

kukusa — 13. 1. 2008 16:08

Ratatuja

dva lilky
cuketa
brambor
kapie
cibule
cesnek
olej
sul

lilky a cuketu nakrajet na krouzky, posolit a nechat vypotit. Potom veskerou zeleninu nakrajet na kosticky a smazit - postupne, cibule a cesnek, brambory, kapie, a cuketa a lilek naposledy - podusit (vyborne jako priloha k masu)

ivanka05 — 10. 4. 2008 18:29

holky, myslite ze se muze lilek pri kojeni?

ivca — 11. 4. 2008 13:47

určitě, jen bohužel lepší je s tím česnekem
já bych ho smíchala s rajčaty - asi v konzervě - a udělala na olivovém oleji s bazalkou a dala k těstovinám , zasypat sýrem, třeba i zapéct ...

ivanka05 — 11. 4. 2008 14:13

ivca: me chutna i osmahly obaleny.

Selima — 9. 8. 2008 12:51

Ja ho robím po indicky: nakrájam na kocky, opražím, vyberiem, opražím na oleji horčičné semiačka, keď začnú pukať a vyskakovať z panvice, pridám olúpané paradajky, baklažán a hrozienka(dosť) vopred namočené vo vode, aby napučali.
Podusím, zakvapkám citrónovou šťavou, ak je menej hrozienok, prisladím, posolím a žeriem... :P Odporúčam k otmu arabský chlieb, alebo tzv. pitu... proste chlebové placky. :jojo:

janabas — 4. 6. 2009 7:04

AHoj já včera dělala pokus- lilek jsem vydlabala, nechala vypotit , mezitím na cibulce osmažila kuřecí nudličky ,osolila , opepřila, přidala čerstvou bazalku, přidala pak ten vydlabaný lilek na kostky, 3 rajčata, 1 papriku a touhle směsí pak naplnila ty 2 půlky vydlabaného lilku, nastrouhala jsem na to sýr a dala zapéct
jako přílohu ve slupce vařené brambory a salát
a nebylo to špatné