Nikoletka — 14. 8. 2006 21:53

Holky, nemáte některá nějaký dobrý osvědčený recept s patizonem? Mám jich doma docela dost a smažených už jsme se docela přejedli. Díky za odpověď.

Vlaďka — 15. 8. 2006 8:49

Dělala jsem z něj "květákové placičky".

vEruska — 15. 8. 2006 9:32

Patizón na kari

Potrebujeme:
1 patizón, cibuľu, cesnak, rajčiny, papriku, zeler, 1/2KL kari, 2PL sój. omáčky, 2PL oleja.

Postup:
Najemno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme olúpaný, na plátky nakrájaný patizón a mierne osolený ho 5 min. dusíme. Potom pridáme rajčiny a zeleninu a dusíme ďalších 10 min. Nakoniec vmiešame kari a zakvapkáme sój. omáčkou.


Zapekaný patizón

Potrebujeme:
1 veľký patizón, 3 vajcia, 1 kyslá smotana, soľ, olej, 1kg zemiakov.

Postup:
Patizón očistíme, nakrájame na 1/2cm plátky, vložíme na olejom vytretý pekáč, mierne posolíme a dáme zapiecť do rúry. Medzitým rozšľaháme 3 vajcia so smotanou, trocha posolíme a podľa chuti ovegetíme. Keď je patizón mäkký, zalejeme ho smotanou a zapečieme doružova, podávame so zemiakovou kašou.

Blanka1 — 17. 8. 2006 13:33

Patizon důkladně omyju, rozpůlím a vydlabu semínka. Vnitřek osolím a opepřím a naplním mletým masem kořeněným dle chuti. Pak peču v troubě.

Nejlepší patizony jsou ty malé ještě zelené a zavařené v nálevu jako okurky. Mňam.

ivanka05 — 22. 9. 2008 14:24

znáte jeste nejake?

evicak — 22. 9. 2008 15:37

Nakrájet na plátky, osolit nechat chvilku vypotit a obalovat v trojobalu,smažit.Chutná jako květák Dobré :kapitulation: :supr:

plostice — 27. 11. 2008 10:04

Zrovna jsem dočetla pěkný  článek  o patizonech, včetně receptu . Hned jak ho uvidim, jdu do něj :-)

krteček — 28. 1. 2012 15:29

http://www.pokrmy.estranky.cz/ recepty

Ing. Iva Veselá — 12. 2. 2012 17:39

Ahojky, patizon je výborný jako obalovaný řízek, ale bohužel to není nic pro dietáře :)

PPavlaa — 12. 2. 2012 18:44

ten obalovanej je ale taková klasika, chce to změnu, nápad ..

Bára — 28. 2. 2012 8:44

Dělává se i patizonové zelí- nastrouhat, pochopitelně oloupaný-slupka je dost tvrdá, podusit na cibulce, dokořenit. Buď na kyselkavo jako zelí a nebo jako dušené kedlubny-opepřit, zaprášit s mlékem.